Home » Pukeutumismyyttejä

Pukeutumismyyttejä

by Iida Åfeldt


Sain seuraajaltani viestin, jossa hän kehui tyyliäni ja tapaani pukeutua. Koen itsekin, että minulla on vaatekaapissani ihania vaatteita, joita puen ilolla päälleni. Minulla on vaatteita, joista tulee hyvä mieli ja joissa on hyvä olla. Aina ei todellakaan ole ollut näin. Olen vasta viime vuosina saanut rohkeutta pukeutumiseen.

Minulla on ollut valtavasti pukeutussääntöjä itselleni. Ne ovat määritelleet pukeutumistani todella paljon vuosien aikana. En ole uskaltanut pukeutua haluamallani tavalla, koska olen miettinyt liikaa omaa ulkonäköäni ja sitä mitä muut minusta ajattelevat. Pukeutumissääntöjen avulla olen halunnut näyttää hoikemmalta kuin olenkaan. Siksi en ole käyttänyt villapaitoja, muhkeita neuleita tai a-linjaisia hameita. En ole käyttänyt vaatteita, joita olisin halunnut käyttää, koska olen pelännyt näyttäväni suuremmalta kuin mitä olen.

Vasta lähivuosina olen ymmärtänyt luomieni vaatesääntöjen järjettömyyden. Ne ovat kuitenkin hyvin iskostuneita ajatteluuni ja monet niistä on sellaisia, joita olen kuullut minulle sanottavan ihan lapsesta asti. Olen kasvanut siihen, että vaatteen kuuluu imarrella ja tuoda parhaat puolet esiin. Oikeasti vaatteen kuuluu olla mukava käyttäjänsä päällä ja tuoda käyttäjälleen hyvä mieli. Vaatteet ovat vain vaatteita. En halua muuttaa itseäni sopiakseni vaatteeseen, vaan vaatteen tulee sopia minulle. Haluan nauttia kauniista vaatteista ilman pukeutumissääntöjä. Ilman sääntöjä siitä minkä ikäinen tai minkä mallinen ihminen saisi pukea jotain. Kaikki saa pukea kaikkea niin halutessaan! Sen tulisi olla ainoa sääntö.

Nyt olen ostanut useammankin ihanan villapaidan. Olen ymmärtänyt, ettei se yksi villapaita oikeasti muuta sitä millainen olen. Yksi yksittäinen vaate ei tee minusta pienempää tai suurempaa. Olen tämän kokoinen kuin olen, eikä sitä muuteta vaatteilla. Jotkut vaatteet ehkä istuu paremmin kuin toiset, mutta tärkeämpää on oma viihtyvyys käyttämissään vaatteissa! Haluan pukeutua vaatteisiin kuin vaatteisiin sen enempää mietimättä. Sellaisiin vaatteisiin, jotka ovat silmissäni kauniita ja sopivat minulle!

En voi käyttää hihatonta vaatetta

En ole omistanut hihattomia paitoja ennen viime kesää. Olen aina ajatellut, etten voi käyttää spagettiolkaimisia toppeja, hihattomia paitoja tai hihottomia mekkoja, koska minulla on niin paksut käsivarret. Kyseisten vaatteiden kanssa on pitänyt olla neuletakki tai jakku, jotta olen voinut sellaista käyttää. Olo on ollut aina epävarma. Mitä, jos ihmiset näkee paksut käsivarteni, hirveät allit!

Vaakaraita leventää

Olen aina välttänyt raitavaatteita, vaikka todellisuudessa tykkäisin niitä. Olen kuitenkin kuullut niin monta kertaa sanottavat, että vaakaraita leventää entisestään ja olisi hyvä suosia pystyraitaa.

Poolopaita korostaa kaksoisleukaa

Rakastan poolopaitoja ja olenkin alkanut käyttää niitä viime vuosina. Olen kuitenkin aina ajatellut, ettei ne imartele minua, koska ne korostavat kaksoisleukaa.

Villapaidat lihottaa

Olen koko elämäni vältellyt muhkeita villapaitoja ja villaneuleita. Tuntuu, että ne isontavat olemustani entisestään ja näytän vain entistä suuremmalta. Todellisuudessa villapaitaan kietoutuminen talvella on aivan ihanaa, se lämmittää ja tuntuu hyvältä.

V-aukko ei sovi

Olen ollut hyvin pienirintainen ennen rintaleikkauksia ja raskautta. Ajattelin, etten voi pukea v-aukkoisia paitoja, koska ne kiinnittävät huomion olemattomiin rintoihin ja korostavat rinnattomuutta. Sittemmin taas olen kokenut v-aukkoiset vaatteet rintoja korostavina, joskus jopa tyrkkyinä, jonka takia en edelleenkään osaa niitä käyttää.

Tiputetut olkapäät leventää harteita

Minulla on todella leveät hartiat. Olen aina hävennyt ruuminrakennettani ja kuullut niin monet kerrat omaavani “uimarin hartiat”. Olen aina tuonut hartioita eteenpäin ja kulkenut huonossa ryhdissä, jotta ne näyttäisivät pienemmiltä. En ole käyttänyt olkaimettomia vaatteita tai off shoulder -paitoja. Paidat, joissa on tiputetut olkapäät, on kyllä aina olleet ihan hirveitä. Tälläinen leikkeus on usein villapaidoissa, neuleissa ja collegeissa.

Pienempi koko = parempi vaate

Olen niin monta kertaa kokenut mielihyvää pienestä vaatekoosta. Olen ostanut monta kertaa hieman valmiiksi tiukkoja vaatteita, koska en ole yksinkertaisesti halunnut ostaa isompaa kokoa. Kokolappu on määritellyt koko vaatteen ja minut siinä samalla!

A-linjainen hame leventää

Olen vasta nyt löytänyt hameet. Olen aina uskotellut itselleni, että hame leventää minua entisestään, koska olen hyvin lanteikas. Olen toki käyttänyt hameita, mutta vain vartalonmyötäisiä ja istuvia. Ensimmäisen a-linjaisen hameen ostin menneenä kesänä. Ihastun hameen kuosiin ja lopulta ihastuin siihen, miltä hame näytti päälläni!

Shortsit saa reidet näyttämään paksuilta

Tämä on edelleen asia, joka tekee vaikeaa. En muista koska olisin viimeksi käyttänyt shortseja. Minua stressaa pelkkä ajatuskin siitä, että shortit jalassa istuisi tuolille ja reidet pulpahtaisi sieltä ylitse. Vaikka tiedän, että se on aivan normaalia! Niin tottakai tapahtuu liki kaikille. Tuntuu, että reitevänä ihmisenä ne reidet on vain parasta piilottaa.

Ei liian tiukkoja vaatteita

Eikä toisaalta liian löysiäkään. Liian tiukat eivät anna yhtään anteeksi. Siinä missä muodot näkee, näkyy myös muhkurat. Liian löysä vaate taas on kuin teltta päällä, eikä ainakaan imartele tai tuo hyviä puolia esiin.

Leveälahkeiset housut, uhka vai mahdollisuus?

Usein mietin leveälahkeisista housuista, ettei ne sovi minulle. Samoin ajattelen suorista housuista ja jälleen muotiin palaavista trumpettihousuista. Puhumattakaan culottes housuista. Jalat näyttävät vain paksuilta ylhäältä alas!

Talvitakki on kuin tynnyri

Aika monta talvea on nuoruudessa kuljettu kylmissään. Muhkea ja paksutalvitakki, kun saa olon tuntumaan ylisuurelta. Talvitakiksi on valikoitunut mahdollisimman tiukka ja istuva takki, jolloin alle ei ole jäänyt tilaa välikerroksille tai ilmaa, joka juurikin pitäisi lämpimänä. Nykyään onneksi menen mukavuusedellä tässä asiassa ja haluan tuntea oloni lämpimäksi.

Musta on paras väri

Nykyään osaan pukea värejä monipuolisesti. Jopa valkoista ja beigeä ja muita vaaleita sävyjä. Aiemmin olen aina ajattelut, että musta hoikentaa ja siksi se on hyvä väri. Tätä olen kuullut sanottavat niin monet kerrat ihan lapsesta asti.

Ei bikineille

Uimapukukin tuntuu liian paljaalta. Saati sitten bikinit! Siinä olisi kaikki ne kohdat esillä omasta vartalosta, jotka tuottaa epävarmuutta.

Samaistutko näihin vaatesääntöihin?

-Iida

KUVAT: Ida Keränen

2 kommenttia

AaR 29.11.2021 - 00:28

SAMAISTUN! “Kärsin” kanssa “isoista” hartioista ja monet ihanat neuleet erikoisilla olkapäillä/hihoilla jää tästä syystä kauppaan. Myöskin vaaleat värit tuntuu vaikeilta. Ja farkut. Olen outo isolantioinen päärynä ja tuntuu että mitkään vaatteet eivät sovi kropalleni. 😀 Minulla on myös vähän ei-minkään-väriset vaaleat hiukset ja kriiseilen tämän vuoksi vaatteiden värienkin suhteen.

Mutta! Viime aikoina olen alkanut pohtia, että jos vain ostaisin vaatteita, joista pidän. En miettisi, että näytänkö niissä kauniimmalta/laihemmalta/joltakin.

Tätä kohti <3

Vastaa
minnis 29.11.2021 - 14:49

Kiva postaus!

Sinulla on todella upeita vaatteita ja näytät niissä hyvältä! 🙂

Minulla tuo tietty “ongelma” on toisensuuntainen: olen hoikka ja pienipeppuinen, minkä vuoksi suosin vaatteita, jotka sekä leventävät että häivyttävät hoikkia jakojani ja olemustani. V-aukkoa en osaa oikein käyttää, hameet ja mekot olen löytänyt viime vuoina ja rakastunut niihin! Kun pidän housuja, haluan, että ne ovat yksivärisiä. Ja pidän mieluusti paitaa tai jakkua tai mitä tahansa siten ylläni/housujen päällä, ettei takapuoleni näy. Ihan hassua…

Minna

Vastaa

kommentoi postausta