Home » Itsenäisyyspäivä ja taivaallisen hyvä täytekakku

Itsenäisyyspäivä ja taivaallisen hyvä täytekakku

by Iida Åfeldt

valmis2.JPG

Päätin näin itsenäisyyspäivän kunniaksi tehdä kunnon täytekakun, sellasen, jossa ei ole mitään terveellistä. Eli tässä täytekakussa on voita, kermaa ja paljon sokeria. Ja olihan tämä todella hyvää ja näyttävä herkku pöytään. Tosin kuorrutteesta tuli todella makea, sitä olisi riittänyt ohuempi kerros kakun päälle. Kakun sisältä löytyi mascarpone-mustikka -täyte, joka taas oli todella raikas. Monelta juhlapäivän vieraalta jäi osa kuorrutetta syömättä.

Olisin halunnut kakusta kauniin vaaleansinisen, mutta se ei tällä kertaa onnistunut ja itsenäisyyspäiväkakun sijaan tämä kyllä muistutti ihan Frozen-kakkua! Vaikka herkut ovat heikkouteni ja tämä kakku oli todella hyvää, niin en tiedä teenkö toiste. Kovin työlästä on tehdä täytekakku kaikkine koristeineen ja täytteineen. Minulle sopii loppuen lopuksi sellaiset kolmen ainesosan nopeat ja helpot kakut, koska hermoni ei kestä näin monivaiheista tekemistä. Johtuu tosin myös siitä, etten ole montaa täytekakkua tehnyt, että ehkä taitojen vahvistuessa, hermokohtauksetkin minimuituisi. Tässä kakussa meni hermot siinä kohtaa, kun kuorrutusta piti levittää ja se ei nonparellejen takia levittynyt niin sileäksi kuin olisin halunnut. Olisi pitänyt käyttää strösseleitä tai olle laittamatta ollenkaan. Toinen hermojen menetyskohta oli valkosuklaareunuksen valutus kuorrutteen päälle, siitä tuli aivan liian löysää ja se valui ihan omia reittejään.

valmis.JPG

Täytekakku

(gluteeniton)

 

POHJA

4 huoneenlämpöistä luomukananmunaa

2 dl sokeria

2 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

voi

gluteeniton korppujauho

1 dl maitoa

1 tl vaniljajuhetta

 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija15-17 cm) ja jauhoita korppujauhoilla. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Yhdistä jauhoseos siivilällä munasokeri-vaahtoon kevyesti vatkaten samalla. Kaada valmis taikina irtopohjavuokaan ja laita vuoka uuniin varoen. Paista uunissa keskitasolla noin 40 minuuttia. Ota uunista ja irrota vuuan reunat heti. Annan pohjan jäähtyä ennen kuin leikkaat sen kolmeksi pohjaksi. Kostuta kolme pohjaa maidolla, johon sekoitat vaniljajauhetta.

TÄYTE

2,5  dl vispikermaa

250g mascarponea

2 rkl vaniljasokeria

2 rkl sokeria

2 liivatetta

2 rkl vettä

200 g tuoreita tai pakastettuja mustikoita (pakaste marjat sulatettuina)

 Laita liivatelevyt kylmään veteen niin, että ne peittyvät. Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja sokeri kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto kermavaahdon joukkoon vatkaten. Laita 2 rkl vettä kiehumaan kattilaan. Purista liivatteista vesi pois ja laita ne kattilaan. Kun ne ovat sulaneet veteen, kaada seos naruna täytteen joukkoon. Sekoita koko ajan. Aseta yksi kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä puolet täytteestä sen päälle ja 100g mustikoita täytteen päälle. Nosta keskimmäinen pohja seuraavaksi ja levitä loput täytteet ja mustikat sen päälle. Nosta viimeinen pohja päälle. Vuoraa kakku elmukelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. Kuorruta seuraavana päivänä. 

DSC_0526.JPG

KUORRUTUS

250 g  pehmeää voita

5-5½ dl tomusokeria

ripaus suolaa

3-4 rkl maitoa

elintarvike väriä

halutessa n. 1 dl strösseleitä/nonparellejä

 

Ota voi pari tuntia ennen kuorrutteen valmistusta huoneen lämpöön. Sekoita voi tumusokeriin siivilällä ripotellen ja  koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi ripaus suolaa ja maitoa notkistamaan kurrutetta. Lisää halutessasi elintarvikeväriä ja/tai strösseleitä/nonparellejä. Levitä täytettä kakun päälle tasaisesti. Jätä osa täytteestä sivuun (n.1 dl), jotta voit pursottaa kakulle reunuksen myöhemmin. Laita kakku jääkaappiin ainakin tunniksi ennen valkosuklaakuorrutteen tekemistä.

 

VALKOSUKLAA KUORRUTE

1/2 dl kuohukermaa

65g valkosuklaata

1 rkl sokeria

nokare voita

 

Kuumenna kerma, voi ja sokeri kattilassa. Pilko suklaa erilliseen kulhoon ja kaada kuuma kerma suklaan päälle. Anna olla muutama minuutti ja sekoittele varovasti. Anna vielä jäähtyä hetki. Valuta kakun reunalle. Pursota loppu kuorrutteesta vielä valkosuklaareunan päälle ja kakku on valmis tarjottavaksi. Säilytä jääkaapissa.

valmis4.JPG

-Iida

Alkuperäinen ohje täältä.

kommentoi postausta