Home » Itsetyydytämme enemmän kuin ennen

Itsetyydytämme enemmän kuin ennen

by Iida Åfeldt

Kirjoitin jokin aika sitten ajatuksiani itsetyydytyksestä. Voit lukea sen tästä.

Väestöliitto on tehnyt itsetyydytystä koskevaa tutkimusta, josta tutkimustietoa on vuodelta 1971 alkaen. Itsetyydytys on ollut kasvussa koko ajan ja nykyään itsetyydytämme enemmän kuin aikaisemmin. Väestöliitön sivuille pääset tästä.

Ajattelen itsetyydytyksen lisääntyneen, koska siitä on tullut hyväksyttävämpää ja vapaampaa. Siitä puhutaan nykyään enemmän ja sitä pidetään normaalina asiana. Itsetyydytystä, sen määrää, sukupuolijakaumaa, hyötyjä ja suhdestatuksen vaikutusta itsetyydytykseen, tutkitaan koko ajan.

Moni vanhemman sukupolven edustaja, erityisesti nainen, ei ole koskaan itsetyydyttänyt. Ja ainahan itsetyydytystä ei ole pidetty yleisesti hyväksyttynä ja sopivana, varsinkaan naisille. Ja siitä syystä varmasti nuorempi sukupolvi itsetyydyttää enemmän, sillä heidän aikanaan siitä on puhuttu positiiviseen ja sallivaan sävyyn. Myös koulun seksuaalikasvatuksella ja terveystiedolla on ollut positiivinen vaikutus asiassa.

Samalla toki herää ajatus, että onko enää aikaa seksiin kumppanin kanssa? Itsetyydytys on lisääntynyt ja yhdyntäkerrat vähentyneet. On todella surullista, että yhteiskunnassamme ei aina vain ole aikaa harrastaa seksiä kumppanin kanssa. Vaikka olen sinkku, niin olen joskus seurustellut ja voin samaistua siihen tunteeseen, ettei aina ole aikaa ja jaksamista. Usein molemmat käy töissä, on lapset, harrastukset ja omat menot. Illalla saattaa olla niin loppu, ettei jaksa, vaikka toista huvittaisi. Kun siihen menee sitten taas aikaa ja se on pois yöunista. Itsetyydytys on huomattavasti nopeampaa, eikä aina riippuvainen toisen läsnäolosta, ei tarvitse odottaa toista kotiin. Aamulla taas on kiire töihin. Miten tärkeää olisikaan järjestää sitä yhteistä kiireetöntä aikaa säännöllisesti, harrasti seksiä silloin tai ei. Läheisyys ja hellyys tekevät niin paljon hyvää ja mahdollisesti herättää ne halutkin.

Kuulostaa niin surulliselta, ettei sopivaa hetkeä ja aikaa aina löydy. Mutta se on varmasti myös totta. Aina halut eivät kohtaa ja toisinaan on elämäntilanteita ja vaiheita, jolloin ei vaan tee samalla tapaa mieli. Usein taloudelliset huolet, stressi, sairaus, ihmissuhteet, raskaus tai lapsi voivat olla sellaisia asioita, jotka vievät ajatukset muualle. Yhdyntä ei tosiaan ole ainut ja oikea tapa harrastaa seksiä, vaan itsetyydytys on aivan yhtä iso osa seksuaalisuutta. Seksi ei siis ole vain sitä, kun penis kohtaa emättimen. Itse ajattelen, ettei sooloseksistä pitäisi kokea syyllisyyttä tai salailla, vaan keskustella kumppanin kanssa seksistä ja haluista. Luonnollisesti ne vaihtelee ja muuttuu. Toisen itsetyydytystä ei myöskään kannata suhteessa tuomita, tai ajatella sen olevan itseltä pois. Kaikki ei myöskään halua itsetyydyttää, eikä koe sitä omakseen. Tarpeet ja kokemukset ovat niin erilaisia ja vaan puhumalla voi tulla ymmärretyksi.

Itsetyydytyksen lisääntymiseen vaikuttaa varmasti sekin, että yksin eläviä on enemmän kuin ennen. Joka neljäs suomalainen asuu yksin. Toki voi olla suhteessa, vaikka asuisi yksinkin, mutta suhdemuodot ovat erilaisia kuin aiemmin. Perinteisen parisuhteen rinnalle on noussut paljon muitakin vaihtoehtoja.

Eli varmasti on monia syitä sille, miksi itsetyydytyksestä puhutaan kasvavana trendinä. Minun korvaan sana “trendi” kuulostaa erikoiselta, en usko, että kyseessä on joku ohimenevä trendi, vaan kasvun syyt löytyvät muuttuneesta yhteiskunnasta ja sen rakenteista. Minusta itsetyydytyksen lisääntymisessä ei ole mitään pahaa.

Itsetyydytys ja penetraatio eivät mielestäni sulje toisiaan pois mitenkään. Minulle itsetyydytys on tärkeää ja se on sellainen oma hetki, tapa saada mielihyvää ja rentoutua. Mutta yhdyntä kumppanin kanssa on aivan yhtä tärkeää ja merkityksellistä.

Mieluusti kuulen teidän ajatuksia!

-Iida

11 kommenttia

Naatti12 29.7.2019 - 08:35

Mun mielestä on myös mielenkiintoista, että itsetyydytys voi olla myös kulttuurisidonnaista. Olen asunut Afrikassa ja sen vuoksi seurustellut muutamien paikallisten miesten kanssa. He eivät ole tyydyttäneet itseään, koska heidän mielestä outoa ja kummallista. Eivät myöskään uskoneet voivansa nauttia sitä kautta. Olen miettinyt, että liittyykö tämän myös siihen, että on ympärileikattu. Ehkä itsetyydytys ei ympärileikattuna ole niin miellyttävää. Vähän vielä eri näkökulmaa 😛

Vastaa
iidaafel 29.7.2019 - 08:52

Olipa hyvä! En ole osannut ajatella. Mutta totta, varmasti hyvinkin kulttuurisidonnaista!

Vastaa
smagardi 29.7.2019 - 08:40

Yleisen ajanpuutteen lisäksi myös haluttomuus on lisääntynyt ja vähentänyt suomalaisten seksikertoja. Tästä oli äskettäin juttu Hesarissa: https://www.hs.fi/elama/art-2000006185255.html . Otsikossa mainitaan isosti erektio-ongelmat, mutta ne ovat vain yksi haluttomuuden osa-alue, kannattaa ehdottomasti lukea koko artikkeli ja siihen linkitetyt jutut. Erittäin mielenkiintoista tekstiä ja kertoo todella paljon tästä hektisestä ja paljon vaativasta ajasta, jossa elämme.

https://astuharhaan.wordpress.com/

Vastaa
iidaafel 30.7.2019 - 06:59

Hei kiitos! Todella hyvä linkki vinkki! Onpa mielenkiintoista ja varmasti ihan totta!

Vastaa
*. *. * 29.7.2019 - 16:56

Suhtaudun vähän epäillen noihin tutkimuksiin. Onko siis kyselty vain “yhdyntöjen” määrää? Mielestäni seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä. Seksiä voi olla kumppanin kanssa ilman yhdyntää. Entä puhelin-, tekstari- tai Skype-seksi? Entä seksuaalivähemmistöt, kokevatko esim. lesbot olevansa yhdynnässä? Ja onko heitä ylipäätään haastateltu?

Vastaa
iidaafel 29.7.2019 - 21:11

Kyseessä on siis väestöliiton Finsex tutukimus, jossa tutkitaan suomalaisten seksuaalisuutta, postauksessani on linkki, josta pääset aiheen pariin ja näitä asioita voi vaikka kysyä tutkimuksen johtajalta, jonka yhteystiedot sivulla näytti olevan.

Vastaa
*. *. * 30.7.2019 - 00:07

Minä taas kehoitan tutustumaan tähän artikkeliin. https://www.longplay.fi/sivuaanet/dominoiva-klitoriskeskeisyys-ja-normaali-seksi

Vastaa
iidaafel 30.7.2019 - 06:59

Kiitos! Todella hyvä! Ja eihän siitä saa kaikkia koskevaa, koska tutkimuksessa oli 6000 satunnaisotannalla ja tosiaan vastaukset riippuu kyselylomakkeesta. Selkeästi kyllä muutoksen paikka!

Vastaa
Nimetön 29.7.2019 - 20:08

Aika muuttuu ja uskon myös, että tutkimuksen validius siinä samalla.
Ehkä ennen kuului vastata, että lauantaisin saunan jälkeen.
Toisaalta itsetyydytyksen ”tunnustavia” on varmasti ollut menneissä sukupolvissa vähemmän.
Nykyään ehkä kehdataan jo rehellisesti todeta, ettei aina edes saunan jälkeen ja kyllä, ihan mielellään itsenikin kanssa.

Vastaa
iidaafel 29.7.2019 - 21:13

Joo näin itsekin uskon!

Vastaa

kommentoi postausta