Home » Joulun this or that

Joulun this or that

by Iida Åfeldt

 

Missä vietät joulua?

Vietämme joulua äitini luona. Vain yhden joulun olemme viettäneet muualla koko elämäni aikana. Kaikki muut joulut olemme olleet meidän lapsuuden kodissa, jossa äitini edelleen asuu. Tuon yhden muualla vietetyn joulun jälkeen äitini totesi, ettei halua olla muualla ja kaikki oli samaa mieltä. Äitini asuu muutaman kilometrin päässä meiltä, joten joulunviettoon ei tarvitse lähteä kauas.

Ajoissa vai viime tipassa?

Haluaisin olla ajoissa, mutten koskaan ole. Menee aina viime tippaan kuitenkin! Joulukortit on vielä lähettämättä ja vielä pitäisi neuloa muutama pipo. Muuten lahjat on aika hyvin kasassa. Toki pitää vielä paketoida. Ja itseni tietäen teen sitä sitten aattoa edeltävänä yönä. Lisäksi jouluviikolle on paljon hommaa kuten ruokien tekoa, joille en ole uhrannut vielä ajatustakaan.

Joulustressi vai joulurauha?

Kyllä tämä aina stressin puolelle kallistuu. Johtuen ihan siitä, että kaikki jää itselläni niin viime tippaan. Mutta pienen paineen alla olen tehokas ja miten ihana onkaan laskeutua joulurauhaan viimeistään jouluaattona!

Mitä kuuluu joulupöytään?

Pidän perinteisestä jouluruoasta, eli meidän joulupöydästä löytyy paljon perinteitä. Laatikot ovat herkkua, myös lohi ja saaristolaisleipä. Joulupöytään toki on tervetulleita myös uudet maut. Muutamana vuotena olen ostanut myös sushia joulupöytään ja tänä vuonna ajattelin tehdä muutaman hyvän salaatin tuomaan väriä ja raikkautta perinneruokien keskelle.

Kumpi mielummin, jälkkärit vai suolaiset?

Suolaiset! Voin jättää jälkkärit jouluna kokonaan välistä. Mielummin panostan jouluruokaan ja juustoihin. Niitä ei voi skipata!

Lähetätkö joulukortteja?

Lähetän muutaman joulukortin. Pääasiassa kortit lähtee vahemmille sukulaisille, jotka arvostavat postin tuomaa joulutervehdystä ja sitten kummilapsille ja ystävien lapsille. Lapsen ilo postista on vain niin mahtava, että mieluusti sitä muutaman kortin lähettää! Muille läheisille pyrin antamaan kortteja postituksen sijaan. Myös uehelimen välityksellä kulkee joulutervehdyksiä.

Joulusauna aamumulla, päivällä vai illalla?

Meillä on perinteeksi muodostunut joulusauna aina aamulla. Sen jälkeen nautitaan aamupalaksi riisipuuroa ja aletaan valmistautua juhlavaan jouluateriaan.

Konvehdit vai vihreät kuulat?

Tykkään suklaasta ja jouluna on ihana nauttia muutama konvehti. Mutta pääpaino on suolaisissa herkuissa. Näistä kahdesta valitsen konvehdit, sillä en välitä vihreistä kuulista.

Aito kuusi vai muovikuusi?

Aito tietysti, sitä ei voita mikään! Se tuoksu on vain jotain taianomaista! Meillä on tosin tänä vuonna kotona muovikuusi helppouden vuoksi.

Joulutorttu vai pipari?

Joulutorttu ehdottomasti! Rakastan piparkakkutaikinaa enemmän kuin mitään, mutta en pidä valmiista pipareista mitenkään erityisen paljoa.

Pyjama vai juhlavaatteet?

Varmaan molemmat! Jouluna puetaan tietysti juhlavaatteet päälle ja ollaan ns. ykköset päällä, vaikka ollaankin vain perheen kesken. Vaatteet ovat osa juhlaa ja tekevät juhlasta arvokkaamman tuntuisen. Illalla on sitten ihana laittaa pyjama päälle ja katsoa joululeffaa!

Kumpi on pahempi lanttulaatikko vai rosolli?

Täytyy sanoa, että lanttulaatikko on suosikkini. Se on paras joululaatikoista! Syön myös rosollia. Oma inhokki on ehkä maksalaatikko, jota mummo vielä joskus lapsuudessani teki joulupöytään.

Kumpi on pahempi moniväriset jouluvalot vai vilkkuvavat jouluvalot?

Tosi paha valita näiden väliltä! Värivalot on kuitenkin pahemmat. Vilkkuvat värivälot ne vasta pahat onkin! Lapsi kuitenkin bongaa ulkona aina värikkäät valot ensimmäisenä ja ihailee niitä antaumuksella. Sitä päivää odotellessa, kun hän haluaa sellaiset huoneesensa!

Joulu yksin vai joulu sukulaisissa?

Sekä että. Minusta on ihana olla perheen ja sukulaisten kanssa. Muutama päivä kuitenkin riittää ja vastapainoksi tarvitsee taas aikaa omissa oloissa. Meillä on toki se hyvä puoli, että perhe ja sukulaiset asuvat kaikki lähellä toisiaan ja yöksi pääsee aina omaan kotiin. Sukuloimaan ei tarvitse siis lähtemällä lähteä mihinkään.

Pehmät vai kovat paketit?

Lapsena avasin pehmeät paketit aina viimeisenä. Ne eivät kauheasti kiinnostelleet. Mutta aikuisena molemmat tuovat hyvän mielen! Ylipäätään on ihana saada lahja jouluna. Usein olen saanut paketin äidiltäni tai joltain ystävältä. Itse tykkään antaa jouluna lahjoja ja tulen siitä iloiseksi. Erityisen hyvä mieli tulee, jos lahja on saajalle oikeasti mieluinen ja tarpeen. Ja siihen tietysti pyrinkin. Tänä vuonna paketoidaan paljon itse tehtyä, useampi kierrätetty lahja ja muutama uutena hankittu varma tärppi.

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Tulee kuunneltua kyllä molempia, mutta ehkä enemmän suomenkielisiä. Sylvian joululaulu ja varpunen jouluaamuna ovat koskettavia lauluja. Kansainvälisistä lauluista suosikkeja on menevät klassikot kuten Feliz Navidad ja All I want for Christmas Is You.

Joululeffojen suosikki?

Paha! Sillä minulla on ehkä kaksi suosikkia, Holiday ja Rakkautta vain. Niin ja onhan Bridget Jones tavallaan kanssa joululeffa!

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

Syön mielelläni jouluruokaa useammin päivän, sillä pidän siitä ja sitä saa vain kerran vuodessa. Usein käy vain niin, että jouluruoka loppuu jo parin päivän aikana. Toki parempi niin ruokahävikin kannalta.

Kumman skippaisit mieluimmin joulun vai uudenvuoden?

Skippaisin uudenvuoden juhlinnat. Minulle se on jopa vähän tylsä ja yksinäinen juhla. En omista kiinteää kaveriporukkaa, jonka kanssa juhlia, lisäksi kaikilla muilla tuntuu olevan menoa ja suunnitelmia.  Uutenavuotena laitan lapsen nukkumaan ja masentelen sohvalla katsoen puhelimesta muiden juhlintaa. Näin karrikoidusti!

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Pois heti joulun pyhien jälkeen! Kyllä tammikuun alkaessa on jo joulu siivottu pois. Jotenkin uuden vuoden haluaa aloittaa ilman joulukoristeita. Mielummin aloitan joulutuksen marraskuussa, jotta ehdin nauttia joulukoristeista pitkään ennen joulua.

Parasta joulussa?

Joulussa on parasta yhdessä vietetty aika, hyvä ruoka ja lapsen ilo. Joulussa on parasta se odotuksen tuoma jännitys ja tunnelma joka täyttää tilan. Lapsen myötä joulusta nauttii aivan eri tavalla ja parasta onkin myötäelää lapsen mukana joulunaikaa. Parasta on aikuisena olla tekemässä lapsen joulumuistoja ja luomassa hänelle joulua. Lapsen myötä minustakin on taas tullut jouluihminen!

 

6 kommenttia

Katariina Kuronen 15.12.2021 - 17:56

Ihanan jouluisia kuvia ❤ rauhallista joulun aikaa teidän perheelle! ❤

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 22:03

Voi kiitos kovasti! Ihanaa joulua myös sinne!

Vastaa
NK 16.12.2021 - 00:19

Tätä oli kiva lukea. Ja voi, miten kaunis Sinä olet! Mukavaa joulun odotusta! 🙂

Vastaa
iidaafel 16.12.2021 - 08:55

Kiitos ja sitä samaa!

Vastaa
Vierailija 17.12.2021 - 09:46

Olipa hassu kysymys tuo “Kumpi on pahempi lanttulaatikko vai rosolli?” Kaksi suosikkiani!

Vastaa
BLOGIHAASTE: JOULUN THIS OR THAT | Noora Näppilä 25.12.2021 - 10:34

[…] kiertänyt jouluhaaste (kiitos inspiraatiosta Iida ja Karoliina!) rantautui nyt lumisateen ja glitterin kuorruttamana myös minun blogiini. Miten on, […]

Vastaa

kommentoi postausta