Home » Kolme inseminaatiota takana

Kolme inseminaatiota takana

by Iida Åfeldt

Ensimmäinen inseminaationi tehtiin syyskuun lopussa kiertopäivänä 14. Toinen inseminaatio oli lokakuun lopussa kp 15 ja kolmas marraskuun lopussa kp 20. Minulle tyypillinen kierron pituus on ollut 27-29 päivää. Jokaista inseminaatiota on aina edeltänyt ultra kp 8-11 välillä.

Ensimmäisen inseminaation jälkeen kuukautiset alkoivat neljä päivää oletettua aiemmin, jo ennen kuin olin ehtinyt tehdä raskaustestiä. Eli ennen kuin kaksi viikkoa inseminaatiosta oli kulunut täyteen. Toinen kerta meni ihan oletetusti ja vuoto alkoi testipäivänä.

Kolmanteen inseminaatioon menin marraskuun lopulla. Olin tikuttanut ovulaatiota 1,5 viikkoa ja ihmetellyt, kun positiivista ovulaatiotestiä ei vain tullut. Kun se sitten viimein tuli, soitin sairaalalle ja menin seuraavana aamuna inseminaatioon. Lääkäri ultasi ja sanoi munarakkuloiden olevan pieniä, että mitään suurta rakkulaa ei löytynyt ja näin ollen tilanne oli epäkypsä. Lääkäri sanoi, ettei sillä ollut merkitystä siinä hetkessä ja inseminaatio tehtiin. Minulla oli inseminaation jälkeen se tunne, että pieleen meni. Tästä kierrosta tuskin tulisi toivottua hoitotulosta.

Kahden viikon kuluttua inseminaatiosta tein raskaustestin, joka näytti negatiivista. Pettymys ei ollut niin suuri kuin aiemmilla kerroilla, sillä tunne epäonnistumisesta oli tullut jo inseminaatiossa. Raskaustestin tekemisestä meni vielä neljä päivää ennen kuin menkat alkoivat. Nuo päivät hieman antoivat toivoa ja tein vielä toisenkin negatiivisen raskaustestin. Kiertoni oli aivan extrapitkä tällä kertaa. Sairaalalla sanottiin, että se kuitenkin normaalia, kierto voi toisinaan vaihdella viikolla suuntaan ja toiseen. Itselläni on ollut melko kova stressi päällä marras-joulukuussa ja uskon sen vaikuttaneen myös tähän kiertoon. Olen ollut aika kovilla loppuvuoden työtehtävien kanssa ja flunssakierteessä olevan lapsen kanssa. Ei suinkaan helpoin yhdistelmä, kun jatkuvasti joutuu siirtämään, sumplimaan, perumaan ja järjestämään hoitokuvioita.

Tulevan kierron pidän hoidoista taukoa. Ihan itseni vuoksi. Kaipaan nyt lepoa tähän hetkeen. Olin päättänyt tämän jo aiemmin. Koin, että haluan olla joulukuun rauhassa ja ilman mahdollisia pettymyksiä. Vaikka hoitoprosessi on toivomani asia, on se myös henkisesti rankempaa kuin osasin alkuun ajatella. Erityisesti, kun siinä on melko yksin. Tällä hetkellä tuntuu hyvältä jatkaa sitten ensi vuoden puolella. Kuin uusi alku ja täysin uusi mahdollisuus. Tämä kierto myös pitkittyi niin pitkäksi, että joulukuun hoitokerta olisi jäänyt melko varmasti väliin sairaalan joulusulun takiakin.

Joka tapauksessa olen hyvillä mielen menossa kohti uutta vuotta. Minulla on nyt kolme inseminaatiota takana ja kaksi inseminaatiota edessä. Tyypillisesti itsellisille naisille tehdään noin kuusi hoitokertaa julkisella puolella. Hoitokerrat määritellään aina tapauskohtaisesti. Ne ovat kuitenkin rajatut ja siksi jokaiseen kertaan latautuu valtavasti toivoa onnistumisesta. Ensi vuonna tosiaan minulla on mahdollisuus kahteen inseminaatioon ja yhteen IVF-hoitoon, joka toki pitää itsessään sisällään useamman hoitokerran. Toivon todella onnistumista ensi vuoteen. Tiedän, että sitä toivoo myös hoitohenkilökunta ja he tekevät kaikkensa onnistuneen hoitotuloksen eteen. Se on heidän työtään ja olen siitä valtavan kiitollinen. Olen kiitollinen tästä koko prosessista ja sen tuomasta matkasta. Upeaa, että tämä on minulle mahdollista.

Seuraavaan, eli neljänteen, inseminaatioon minulle on määrätty ensimmäistä kertaa hormonilääke Letrozol. Tämä osaksi sen vuoksi, että voidaan tarkemmin määrittää ovulaation ajankohta ja saadaan inseminaatio ajoitettua mahdollisimman oikein.

Nyt pieni tauko ensin, joka varmasti tekee mielelle hyvää!

-Iida

LUE MYÖS

Ensimmäinen inseminaatio

Minulle on löytynyt luovuttaja

Askel kohti itsellistä äitiyttä

Toinen lapsi yksin?

KUVAT Pinja Mitrovitch

20 kommenttia

Anonymous 14.12.2021 - 23:32

Mitä tarkoittaa lääkärin kommentti kolmannessa insemonaatiossa? Että epäkypsällä tilanteella ei ole väliä? Ajatteliko lääkäri, että ovulaatio tapahtuu kuitenkin sen ajan sisällä, kun siittiöt elävät?

Vastaa
iidaafel 14.12.2021 - 23:56

Joo näin ajatteli! Ja siittiöt oli kuutenkin jo pakasteesta sulatettu, eli olisi menneet hukkaan. Ovulaatio ei ollut käsillä sillä hetkellä, mutta lähellä ja siksi se tehtiin.

Vastaa
minnis 15.12.2021 - 07:37

Voi harmi, etteivät inseminaatiot ole vielä onnistuneet. On varmaan hyvä pitää tauko juurikin itsensä vuoksi ja jatkaa sitten ensi vuoden puolella yrittämistä taas!

Hurjasti tsemppiä ja ihanaa joulua <3

Minna

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 08:09

Kiitos Minna sun sanoista! Ihanaa joulua!

Vastaa
u 15.12.2021 - 08:06

Mielenkiintoista lukea erilaisesta hoitopolusta kuin mikä itselleni oli. Minulle tehtiin aikoinaan kolme inseminaatiota, koska lääkärin mielestä todennäköisyyksien mukaan se oli fiksuin määrä. IVF-kierroksia olisi kuitenkin ollut enemmänkin kuin yksi kappale luvassa (tosin jo eka onnistui). Onko siis ihan oikeasti niin, että sinulle on annetaan vain yksi IVF? Tuntuu oudolta, sillä itselläni kyseisestä IVF:stä seurasi vain yksi elinkelpoinen alkio ja minulle jäi tunne, että lääkitystä olisi seuraavalla kierroksella säädetty tämän vähätuottoisen kierroksen perusteella.

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 11:50

Ainakin näin lääkäri sanoi ja perusteli sillä, että yleensä terveelle naiselle, jolla ei ole todettu hedelmällisyydessä “vikaa” toimii kevyet hoitomenetelmät ja yleensä se 5 inssiä tehdään.

Vastaa
u 15.12.2021 - 13:12

Hyvä huomio, itselläni oli kierrossa epäselvyyksiä. Ehkäpä sen takia sitten IVF:äkin varauduttiin tekemään enemmän minun kohdallani. Itse välttelin prosessin aikana asiaan liittyviä keskustelupalstoja, koska en halunnut ruveta maanisesti miettimään yksityiskohtia, mutta kummasti näin jälkeen päin luen ja näköjään kommentoinkin kaikkea aiheeseen liittyvää. Kaikkea hyvää matkaan!

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 14:39

Kiitos paljon! Ihanaa joulunaikaa!

Vastaa
Maria123 15.12.2021 - 08:32

Moi! Voi kuinka ikävää, että ekat hoidot eivät ole onnistuneet. Pieni tauko tekee varmasti hyvää, ensi vuonna sitten taas uudella energialla hoitoihin!

Halusin kirjoittaa tuosta IVF-määristä. Onko niin, että itselliset naiset saa vain yhden IVF-hoidon? Ensimmäinen hoito on monen kohdalla vähän arpapeliä, kun ei tiedetä miten lääkkeet vaikuttaa. Meillä ekassa hoidoissa tuli 8 munasolua, 4 kypsää, 3 hedelmöittyi ja vain yksi alkio ja siitä nega. Toiseen hoitoon muutettiin lääkkeitä ja pistin muutaman päivän pidempään: 19 munasolua, 16 kypsää, 15 hedelmöittynytttä, 8 alkiota ja raskaus ekalla siirrolla.

Monet toki onnistuvat heti ekalla hoidolla, mutta monelle se on myös oikeiden lääkkeiden ja -määrien hakemista, ja toinen hoitokierros menee sitten paremmin.

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 11:51

Mielenkiintoista kuulla! En ole näihin IVF hoitoihin juuri perehtynyt ja toki luottanut lääkärin sanomaan, että se yksi riittänee. Tyypillisesti julkisella niitä tehdään 1-2 riippuen kyseisen henkilön hoitopolusta. Minulle nyt on alustavasti suunniteltu yksi.

Vastaa
Jeinou 15.12.2021 - 12:22

Voi harmi, kun ei ole vielä onnistanut! Nyt vaan onnea ensi vuoteen. Ja mua jotenkin ärsyttää ihmiset, jotka kertoilevat omistaan ja ihmettelevät sun YKSILÖLLISTÄ lääkärin tekemää hoitosuunnitelmaa. Kun kyseessä on niin eri asia itsellisen äidin hoidoissa, kuin mahdollisesti pidempään lapsettomuudesta kärsivien hoidoissa😫

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 13:03

Kiitos kovasti <3

Vastaa
Anonymous 15.12.2021 - 13:21

Voi kurja! Uskon kuitenkin että ensi vuonna onnistuu 😊 Kiitos kun kerrot tästä aiheesta vaikka se ei varmasti helppoa ole. Moni saa kuitenkin tärkeää vertaistukea.

Vastaa
iidaafel 15.12.2021 - 14:39

Kiitos tosi paljon, sitä toivotaan!

Vastaa
Satu Karkamo 16.12.2021 - 17:24

Kysele,miksei ole käytetty irroituspiikkiä varmistamaan ovulaatiota? Ihmettelen todella näiden inssien tahkoamisen määrää ilman varmistusta. (Siis sairaalan puolesta).

Vastaa
S-K 16.12.2021 - 18:12

Kiitos kun jaat sun matkaa 🙂

Vastaa
iidaafel 16.12.2021 - 22:27

Kiitos! <3

Vastaa
S-K 16.12.2021 - 18:15

Taisi tulla väärään postaukseen mun kommentti äsken 😀 mutta kiitos että jaat meille hedelmöityshoidoista, tosi mielenkiintoinen aihe 🙂

Vastaa
Anonymous 21.12.2021 - 23:48

Muistanko väärin, että olet deittaillut tässä hoitojen aikana? Mulla on myös pieni tauko hoidoista ja kävin treffeillä yhden mukavan miehen kanssa. Jos tapailu jatkuu, niin täytyy varmaan pian jo kertoa hoidoista, en niitä kuitenkaan ajatellut lopettaa. Missä vaiheessa ja miten sä olet kertonut? Miten siihen on reagoitu? Jännittää se toisen reaktio, ehkä ihan turhaan! Tsemppiä tuleviin hoitokiertoihin, muiden kokemuksista on aina kiva lukea 🙂

Vastaa
iidaafel 27.12.2021 - 13:45

Kiitos kovasti tsempeistä! Joo itsekin olen käynyt muutamilla treffeillä ja kertonut kyllä aika pian hoidoista. En tosin heti ekalla tai vielä tokallakaan näkemisellä. Tosin jotkut miehet ovat hoidoista jo olleet tietoisia, koska ovat katsoneet someani. Suhtautuminen on ollut positiivinen ja päätöstä kehuttu 🙂 Ei ole vaikuttanut jatkumiseen, vaikka se toki itseä on jännittänyt.

Vastaa

kommentoi postausta