Home » Kaksiosta kolmioon ja taas takaisin kaksioon

Kaksiosta kolmioon ja taas takaisin kaksioon

by Iida Åfeldt

Kuun vaihteessa meillä on edessä muutto. Parhaillaan istun keskellä jätesäkkien ja pahvilaatikoiden muodostamaa kaaosta. Muistan ensimmäisen “oman” asuntoni. Sen asunnon, jonne muutin kotoa niin sanotusti omilleni. Se oli vuokrayksiö Helsingissä. Ne 27 neliötä tuntuivat hulppeilta. Ne olivat kokonaan minun, eikä niitä tarvinnut jakaa kenenkään kanssa.

Vietin kuusi vuotta elämästäni asuen 24-27 neliöisissä kerrostaloyksiöissä. Muutin ensimmäiseen kerrostalokaksioon, kun odotin vauvaa. Kaksio tuntui taivaalta. Siinä oli niin paljon tilaa ja 65 neliötä. Siellä oli jopa ihan oikean kokoinen jääkaappi ja pakastin! Ja parveke! Kaikki tavarani hukkuivat kaksioon. Pieni 120cm sänkyni näytti entistä pienemmältä ja pieni 24 tuumainen telkkarini oli yksi musta piste kaksion suuruudessa.

Kaksiosta muutimme 64 neliöiseen kerrostalokolmioon. Vauvan kasvaessa taaperoksi olin alkanut haaveilla omasta huoneesta molemmille. Kolmio tuntui unelmalta. Oma huone tuntui unelmalta. Siinä oli ovi ja sen sai kiinni. Hetkittäin tuntui taas siltä, että minulla oli jotain omaa, jotain jota olin viimeksi omistanut yksiössä. Jotain joka kuului vain minulle. Olin valtavan onnellinen, että minulla oli oma paikka. Tuntui myös aikuisemmalta, kun oli tilaa ja molemmilla omat huoneet.

Kuukausi sitten löysin aivan ihanan 63 neliön rivitaloasunnon. Kävimme katsomassa sitä ja kaikki siinä osui kohdilleen. Valmiiksi koiralle aidattu piha, katettu terassi, sauna, ilmalämpöpumppu, hyvä pohja, kiva alue ja sopiva vuokra. Mutta. Siinä oli yksi mutta. Se oli kaksio. Muuten niin täydellinen, mutta melkeimpä valmiiksi meille pieni huonejaon vuoksi.

Mietin kovasti tämänhetkisiä tarpeitani, jotka kallistuivat enemmän rivitalon suuntaan. Pohdintani johtivat siihen, että päädyin irtisanomaan vuokrasopimuksen nykyisestä kerrostalokolmiosta ja tekemään uuden vuokrasopimuksen rivitalokaksiosta. Muutaman yön päästä me nyt pääsemme muuttamaan uuteen kotiimme.

Kuitenkin kaksioon muutaminen hieman hävettänyt ja nolottanut. Moni on kysellyt tulevasta kodista ja olen vältellyt sanomasta, että kyseessä on kaksio. Minusta tuntuu, että ympärilläni ihmiset muuttavat vain isompiin ja isompiin asuntoihin, lapsilla on omat huoneet, leikkihuoneet ja vanhemmilla työhuoneet. Minua on hieman nolottanut kertoa, että tulen jakamaan makuuhuoneen lapseni kanssa, eikä meillä ole enää omia huoneita kummallakaan. Juuri iloitsin oman huoneen unelmaa ja nyt jo luovun siitä. Olen miettinyt mitä muut ihmiset sanovat; “Mitäs jos tulee vauva, missä se nukkuu, miten te sitten mahdutte tai mitäs jos tulee miesvieraita tai alat seurustella, nukutteko kaikki sitten lapsen kanssa?”

Oikeasti ei pitäisi olla mitään väliä. Tällä hetkellä piha tuntuu parhaalta ratkaisulta ja se tulee helpottamaan meidän perheen arkea todella paljon. Lapsi voi ulkoilla pihalla itsenäisesti ja koiran ensimmäiset aamupissat onnistuvat omassa pihassa. Alkuun kolmiossa ihastutti oma huone, mutta ajan kuluessa olen huomannut sen olevan melko turha. Minä ainoastaan nukun siellä, en muuta. Suuren osan ajasta myös lapseni nukkuu siellä. Lapsenikin huone on lähes turha. Hän nukkuu vieressäni ja leikkii olohuoneessa, jonne kuljettaa kaikki lelut omasta huoneestaan aina uudelleen. Koen, että voin luopua yhdestä huoneesta, kun saan tilalle pihan ja saunan.

Uusi kotimme palvelee meidän tarpeita juuri nyt. On tavallaan turha miettiä mitä sitten jos joskus minulla on miesystävä tai mitä jos saan toisen lapsen. Vuokralla asumisessa kun on se hyvä puoli, että asunnosta pääsee melko vaivattomasti eroon ja kotia voi vaihtaa tarpeiden muuttuessa.

Nyt odotan, että muutto on tehty ja pääsemme uuteen kotiin! Olen todella innoissani ja uskon, että siitä tulee todella ihana, kun saamme omat tavarat paikoilleen!

-Iida   

25 kommenttia

Onnekas 27.8.2021 - 16:33

Hei!
Todella ihana kun muutatte teille sopivaan asuntoon!
Rohkaisen sinua iloitsemaan sinua täysillä siitä! Unohda kokonaan muiden mielipiteet ja nauti uudesta kodista ❤️.
Jokainen meistä tekee omat päätökset❣️
Tsemppiä muuttoon❣️

Vastaa
iidaafel 27.8.2021 - 16:47

Kiitos ihanista sanoista❤️

Vastaa
Arja+Vauhkonen 27.8.2021 - 17:00

Tuo on kiinnostavaa kun kirjoitat siitä että omia valintoja pohtii myös siltä kannalta, mitä muut ajattelevat.
Me kaikki tehdään sitä vertailua ja on tosi tärkeää tunnistaa ja tunnustaa se, ettei se huomaamatta aja meitä elämään toisten ohjaamana. Moniko aikuinen muuttaisi vaikkapa takaisin lapsuudenkotiinsa jostain kriisistä toipuakseen, niin järkevää kuin se voisi ollakin.
Hyvää syksyä ja voimia muuton keskelle!

Vastaa
muuttolintunen 27.8.2021 - 18:48

Ihanaa että saatte oman pihan! Mä muutin tilavasta kerrostaloasunnosta pieneen puutalo-osakkeeseen juurikin siks et halusin oman pihan ja hiljaisuutta. Neliöt väheni huomattavasti, mut tää rauha ja ympäristö korvaa sen täysin ❤️

Vastaa
Meri123 27.8.2021 - 21:38

Ole ylpeä valinnastasi, teet ekoteon. Meidän perheellä on ihan liikaa neliöitä varsinkin mökillä, ja se aiheuttaa ison hiilijalanjäljen. Harmittaa ja nolottaa, mutta täytyy odotella lasten kasvamista ennen kuin tekee asialle jotain. Ihailen ihmisiä, jotka eivät kerää turhaa tavaraa ympärilleen ja osaavat käyttää neliöt näppärästi. Oikeasti haluaisin asua minikodissa maalla, mutta kun on perheellinen, niin muidenkin mielipiteet on otettava huomioon.

Vastaa
Katrikki 27.8.2021 - 21:57

Onnea uuteen kotiin! Itsekin olen kokenut rivitalokaksion juurikin pihan takia niin hyväksi ratkaisuksi koiran kanssa, että ymmärrän täysin valintaasi. Mutta saan kyllä kiinni myös tuosta tunteesta, että kolmiosta kaksioon muuttaminen olisi jotenkin “väärään suuntaan”,vaikka eihän se tosiaan niin oikeasti ole. Tärkeintä on se mikä millekin perheelle tuntuu itsestä hyvältä, ja ihanaa, että uskallat kokeilla erilaisia ratkaisuja, että mikä olis just teille paras 🙂 Tsemppiä muuttoon!

Vastaa
Asilah 27.8.2021 - 22:03

Meitä asuu 5 henkinen perhe 73 neliössä. 3 lasta (tyttöjä kaikki) samassa huoneessa. Nyt isoimmat lähteneet kouluun ja pakko miettiä isompaa asuntoa. Mutta hyvin ollaan tähän saakka pärjätty. Ja tavallaan on ihanaa kun lapset siinä lähellä. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat on vaan melkoiset. Ja ylipäätään tämä kulttuuri, että lapsilla olisi omat huoneet on melko skandinaavinen.

Vastaa
Kaurapala 27.8.2021 - 22:08

Onnea uuteen kotiin! Pääasiahan se on, että se on teille sopiva!
Meitä asuu täällä 6 ihmistä. Mieheni, minä, 8 kk vauva ja 3 koiraa koko ajan ja lisäksi joka toinen viikko miehen 3 tytärtä. Makuuhuoneita on 3 ja neliöitä 95. Aika tiivis tunnelma siis! Tämä talo on kuitenkin minun, tämä on terve talo ja sillä alueella missä juuri nyt haluan olla (eikä minulla 7 vuotta sitten ollut rahaa isompaan) . Miehen tyttäretkin alkavat olla niin isoja, että kohta hekin varmaan muuttavat omiin koteihinsa. Kaiken tämän kun laskee yhteen, niin ei sillä ole (minulle) merkitystä, että kaikilla ei ole omaa huonetta eikä minulla ole työhuonetta.

Vastaa
Torey 27.8.2021 - 22:16

Te asutte just siten kun teille on hyvä! 😊

Ja vuokralla asuminen on mun mielestä just ton takia niiiiin ihanaa, kun voi muuttaa sit kun siltä tuntuu.

https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/08/27/somejulkkis-sut-tunnistetaan/

Vastaa
HerttaR 27.8.2021 - 22:51

Just hyvä päätös, nykyään perheet ovat taas palaamassa pienempiin neliöihin (tässä tapauksessa kaksioon eh heh), eikä siinä ole mitään ihmeellistä! Lapsuudenkotini on kaksio, enkä muista sitä mitenkään ahdistavana jakaa äidin ja isän kanssa. Meillä tehtiin niin, että aloittaessani koulun äiti ja isä muuttivat sänkynsä olohuoneeseen ja minä sain oman huoneen. Tämä toimi ainakin minulle hyvin, eivätkä vanhempanikaan ole aikaa kauhulla muistelleet. Ja teillä tuleva piha tuo lisätilaa keväästä syksyyn, talvella taas ehkä kaipaakin läheisyyttä enemmän. Tsemppiä muuttoon ja onnea uuteen kotiin <3

Vastaa
NK 28.8.2021 - 00:59

Hyvin se menee! Piha ja sauna kuulostavat ihan upeilta jutuilta! Mulla on ollut “oma huone” vain pienen hetken, kun muutin solukämpästä 50 neliön kaksioon. Pian sinne muutti myös poikaystäväni (nykyinen mieheni) ja sen jälkeen olemme aina asuneet kaksiossa. Nyt on 51 neliötä eikä mitään “omia tiloja”, mutta jokainen tietää itse, mikä toimii omalle perheelle- meille tämä on ok! Ja isomman vuokraaminen olisi kalliimpaakin.

Voimia muuttoon ja onnea uuteen, ihanaan kotiin!! 🙂

Vastaa
Marir 28.8.2021 - 11:55

Minua kans nolottaa liian iso koti, siis omakotitalo ja meitä on 5 henkeä ja koira. Hävettää myös kaksi autoa ja kesämökki! Tuntuu, että olen ihan maapallon ja ympäristön vihollinen, mutta en oikein osaa lähteä tilannetta muuttamaankaan.. taloa on täällä vaikea saada myydyksi, autot on oltava ellei molemmat vaihda työpaikkaa ja lapset harrastuksiaan.. mökki on peritty ja rakas. Mutta silti nolottaa nykymaailmassa elää tämmöisellä hiilijalanjäljellä!
Onnea uuteen kotiin 🙂

Vastaa
Anonymous 30.8.2021 - 11:03

😒

Vastaa
Anonymous 28.8.2021 - 22:14

Meillä neljän hengen perhe jakaa kolmion. Teimme valinnan, jossa neliöitä ei kulu saunaan, sillä emme pienessä sähkösaunassa todennäköisesti saunoisi kuitenkaan. Luovuimme myös olohuoneesta ja siitä tehtiin makuuhuone kahdelle.
Kunnkaillea ei voi saada, on lupa olla luova. Siispä päästin irti mm. ajatuksesta, että kodissa pitäisi olla tilat vieraiden viihdyttämiseen. Toivon sen sijaan, että vieraat viihtyisivät meillä ihan samoin kuin me itse: keittiön pöyfän ääressä höpöttämässä tai korttia pelaamassa, suurella sängyllä leffaa katsomassa tai kahvikupillisella aurinkoisella parvekkeella. Kun piti valita, valitsimme ensisijaisesti meille toimivat neliöt ka niihin meille toimivat toiminnot. Kun uskaltaa heittää romukoppaan perinteiset pohjapiirrustukset, makuuhuoneen voi tehdä myös olohuoneesta tai keittiöstä. Oma tila ja rauha voi olla muutakin kuin oma huone. Lapselle ja aikuiselle.
Meille on mahtuu kaverit yökylään, enkä ole kenenkään kuullut jättävän tulematta meille siksi, ettei täältä löydy sohvaa ja sohvapöytää 😁

Vastaa
iidaafel 3.9.2021 - 13:30

Aivan mahtava kuulla!

Vastaa
Orava 29.8.2021 - 01:12

Aika hyvä pointti tuo kahden makuuhuoneen tietynlainen “turhuus”, etenkin kun olette käytännön elämässä huomanneet että pääosa elämisestä tapahtuu olohuone/keittiö -tilassa. Lapsena asuin varsin suuressa omakotitalossa vanhempien ja kahden sisaruksen kanssa, vanhemmat naureskelivat usein että yli 200 neliötä olisi tilaa, mutta aina kaikki viisi ihmistä änkeävät samaan huoneeseen 😀 ihmisillä on kaiketi taipumusta kerääntyä yhteen. On todella hienoa että suunnittelet asumista tarpeista ja kokemuksista käsin, etkä seuraa suoraan perinteistä “jokaiselle oma huone” -muottia. Mikäli tarpeet/työkuviot/elämäntilanteet sitten vaihtuvat niin vuokra-asunnosta pääsee tosiaan nopeasti seuraavaan sopivampaan.

Vastaa
iidaafel 3.9.2021 - 13:30

Hei kiitos kommentistasi! Toi on niin tuttua omastakin lapsuudesta, meillä viidellä lapsella oli osalla omat huoneet ja osalla jaetut huoneet ja silti oltiin kaikki aina keittiössä ja olohuoneessa :DDD

Vastaa
JenniJj 29.8.2021 - 13:41

Minulla onmyös koira ja lapsen ja koiran kanssa oma piha on ehdoton. Meillä myös pian 3v lapsi nukkuu vieressäni, eikä omaa huonetta ole hänellä. Leluja on joka paikassa 😁 Toi muutos kuulostaa ihan mahtavalta! Oma piha ja sauna on best! ❤

Vastaa
iidaafel 3.9.2021 - 13:28

Hei ihana kuulla <3

Vastaa
Jarna 29.8.2021 - 15:27

En ymmärrä näitä kommentteja ekoteosta. Miten jatkuva muuttaminen voi olla sellainen? Ennemminkin olisi ekologista miettiä tarpeensa pitkällä aikavälillä eikä ailahdella tuuliviirin tavoin, koska “teki vain mieli”. Ei muuta kuin seuraavaa muuttopäätöstä odotellessa…

Vastaa
iidaafel 3.9.2021 - 13:28

En itsekään ajattele “jatkuva” muuttamisen olevan ekoteko. Edellisessä kaksiossa asuin 2 vuotta ja kolmiossa 1,5 vuotta ja nyt toivon asuvani niin pitkään, että voin ostaa sopivan omistusasunnon. Toisinaan elämäntilanteet muuttuvat eikä aina ole ole hyvistä pyrkimyksistä huolimatta tullut ajateltua kaikkea. Aina ei myöskään ole sillä hetkellä tarjolla sellaista asuntoa, joka olisi täydellinen koolta ja vuokrakin kohtuullinen. En koe muuttaneeni asenteella “teki vain mieli”. En ymmärrä kommenttisi kriittistä sävyä.

Vastaa
KolmikkoKaksiossa 29.8.2021 - 18:58

Hyvä teksti, olen itse pyöritellyt samoja asioita paljon. Meitä asuu kolme henkeä (mies, minä ja vauva) kaksiossa ja koko ajan joku tiedustelee, että koska muutetaan isompaan. Ei olla muuttamassa tällä hetkellä mihinkään, voisin nähdä meidät vaikka kuinka pitkään tässä, koska isompana lapsi voi ottaa makkarin omaan käyttöön ja me nukkua olkkarissa. Onnea uuteen kotiin! 🙂

Vastaa
iidaafel 3.9.2021 - 13:25

Todellakin, hyvin voi! Se on kumma miten vahvassa on se ajatus, että kaikki tarvitsee omat huoneet!

Vastaa
Laura1123 16.3.2022 - 12:42

Hei! Mistä tuo Eemin sänky on?

Vastaa
iidaafel 17.3.2022 - 12:24

Eemin sänky on Avaroomista 🙂

Vastaa

kommentoi postausta