Home » Kehittäviä leluja alle 1-vuotiaalle

Kehittäviä leluja alle 1-vuotiaalle

by Iida Åfeldt

*Kuvan lelut ovat saatu Jollyroomilta. Tällä hetkellä Jollyroomilla on kaikki Brion lelut alennuksessa! Kannattaa käydä kurkkaamassa joulua silmällä pitäen! Pääset katsomaan Brion valikoiman tästä.

Minulta on paljon toivottu postausta lasten kehittävistä leluista. Lapsen ikä ja kehitystaso vaikuttavat suuresti siihen, mikä on iloksi missäkin iässä. Siispä käsittelen nyt ensiksi alle 1-vuotialle sopivia leluja, joita äitinä ja toisaalta taas lastentarhanopettajana pidän kehittävänä. Teen vielä postaukset 2-3 -vuotiaiden leluista ja 3-5 -vuotiaiden leluista myöhemmin.

Alle 1-vuotiaat lapset kehittyvät vauhdilla ja ensimmäisenä vuotena tapahtuu aivan valtavasti oppimista, kasvua ja kehitystä. Ensimmäinen elinvuosi on varmasti monessa mielessä merkittävin vuosi ihmisen elämässä. Siitä huolimatta jokainen vauva kehittyy omaan tahtiin. Kuukauden ikäerolla varustetut vauvat voivat osata aivan erilaisia juttuja, joku ottaa yhdeksän kuukauden iässä jo ensimmäiset askeleet itse ja toisella siihen voi mennä vielä useampi kuukausi. Näin ollen lelujenkin ikäsuositukset ovat suuntaa antavia. Usein lelujen tarkoitus on aktivoida lasta, tukea uuden taidon opettelussa ja harjoittaa opittua taitoa. Yksilöllistä kehitysvauhtia ei siis voi nopeuttaa leluilla, mutta ne voivat tukea uuden taidon oppimista, kun lapsi on siihen kypsä.

Ensimmäisen vuoden aikana ei välttämättä edes tarvita leluja. Vauvalle kaikkein tärkeintä on vuorovaukutus. Se on perusta kaikelle. Vauva tarvitsee aikuisia, jotka herkistyvät hänen tarpeilleen, sillä varhainen vuorovaikutus luo pohjan myöhemmälle kasvulle ja kehitykselle. Kun vauvalla on hyvä perusturva, hän tutkimaan ympäristöään, leikkimään ja oppimaan uutta.

Alkuun vauvat näkevät huonosti, oikeastaan heidän katseensa kohdistuu mustaan ja valkoiseen, neliöön ja ympyrään. Siitä sitten kirkkaisiin väreihin. Tämän vuoksi minulle on tärkeää, että vauvan lelut ovat värikkäitä. Usein olisi kiva ostaa kauniita ja harmonisia leluja, mutta vauva ei saa niistä juurikaan irti. Pienelle vauvalle riittää yksinkertaiset muodot, joissa on voimakkaista värejä. Esimerkiksi katselukortit, ne ovat todella kehittäviä ja useat vauvat viihtyvät niitä katsellen. (Olen ostanut katselukortteja Onni ja Ilona -verkkokaupasta)

Vauvat jo syntyessään reagoivat ääniin ja musiikki rauhoittaa monet vauvat uneen. Vauva viihtyy ympäristössä, jossa on ääniä paremmin kuin hiljaisessa ympäristössä. Musiikki ja erilaiset ääntä tuottavat lelut ovat sen vuoksi vauvojen mieleen. Moni vauva tutkii kotona ympäristöä ja tykkää tehdä ääniä arkisilla tavaroille, jotka ovat usein parhaita leluja. Vauvat kokeilevat millaisia ääniä syntyy, kun jotain tiputtaa, lyö tai hakkaa tasoa vasten. Musiikkia tuottavat lelut ovat kehittäviä, Eemi sai tälläisen lelun ristiäislahjaksi, jossa yhdistyy muodot, värit ja musiikki. Myös alle 1-vuotialle sopivia soittimia löytyy, kuten postauksen kuvissa oleva rumpu ja marakassit. Niillä lapsi voi tutkia ääniä ja kokeilla millaisia ääniä tulee. Ihan pienet vauvat tykkäävät helistimistä ja seuraavat niistä tulevaa ääntä.

Vauvan tuntoaisti on herkimmillään suun alueella. Vauva tykkää laittaa asioita ja esineitä suuhun. Tämä on esimerkiksi yksi iso syys siihen, että itse tykkään vauvan lelujen olevan luonnonmateriaalia, puuta tai luonnonkumia yms. Toki Suomessa kaikki markkinoilla olevat vauvanlelut täyttävät niitä koskevat vaatimukset ja ovat turvallisia vauvalle. Erilaiset suuhun tarkoitetut purulelut ovat hyviä vauvalle. Siinä tulee harjoiteltua tarttumista leluun, eli kyseessä on motorinen harjoite. Suun lihakset vahvistuvat myös ja vauva hahmottaa ylävartaloaan.

Vauva aloittaa oman kehon hahmottamisen ylhäältä ja etenee alas. Ensin löytyy kädet ja viimeiseksi jalat. Ensin vauva heiluttaa lelua kädelle, sitten ottaa kiinni siitä ja lopulta ottaa esinestä kiinni peukalon ja etusormen avulla. Eli karkeamotoriikka kehittyy ensin ja siitä sitten hienomotoriikka. Alkuun vauva tukkaa katsella värikkäitä leluja ja pyrkii heiluttamaan niitä käsillä. Erilaiset leikkimatot ja kaaret ovat kehittäviä ja mielekkäitä vauvalle. Jossain kohtaa vauva pyrkii tarttumaan leluihin ja löydettyään jalat, hän pyrkii potkimaan leluja. Jossain kohtaa ikää tulessa lisää ja taitojen kehittyessä vauva alkaa liikkumaan itse, eikä pelkät lattia tason viihdykkeet enää riitä. Itse pidän kehittävänä palloja, niitä voi alkaa vieritellä, kuten myös erilaisia pyörillä liikkuvia leluja. On kiva aikuisen vaikka työntää niitä ja katsoa yhdessä mihin lelu meni. Kun vauva osaa jo istua, on erilaiset palikat ja tornit todella kivoja! Yhdessä voidaan kasata värikkäitä palikoita torniksi tai kaataa ne ja kuulostella niistä lähteviä ääniä. Todellinen klassikko on myös hakkapeli, josta tykkää vielä taaperotkin pitkään! Tässä kohtaa myös erilaiset lelut, joita voi täyttää ja tyhjentää, ovat vauvojen mieleen, kuten ämpäri ja lapio hiekkoineen tai muoviastiat kylvyssä. Toki myös keittiön vetolaatikot soveltuvat tähän hyvin, on todella kehittävää tyhjentää ne ja täyttää uudelleen!

Vauvan lähestyessä vuoden ikää, tapahtuu leikkitaidoissakin paljon muutoksia ja kehitystä. Kävelemään oppiminen laajentaa ympäristöä ja tuo uusia mahdollisuuksia. Motoriset taidot ovat jo todella kehittyneet ja liikkeeseen innostavat lelut ovat vauvojen mieleen. Kävelykärry esimerkiksi tai erilaiset työnnettävät ja vedettävät lelut. Touhuamiseen on nykyään todella upeita leluja, kuten Bobles -palikat tai pallomeri. Me saatiin juuri pallomeri Raskauskeijulta Eemille! Kaikki liikuntaan leikin kautta kannustava on aivan mahtavaa!

Minulle itselleni vauvan leluissa on tärkeää turvallisuus ja materiaalit. Kuten mainitsinkin, vauvat laittavat kaiken aina suuhunsa. Sen vuoksi toivoo leluilta myös kestävyyttä. Leluillakin voi vaikuttaa ympäristöön ja on mahdollista valita vauvalleen leluja, jotka kestävät aikaa ja ovat ajattomia. Minulle itselleni suosikkeja ovat merkkeinä Brio, Plan Toys ja Hape. Kyseisten yritysten leluissa yhdistyy kaikki sellaiset asiat, joita pidän itse tärkeänä. Usein parhaita leluja ovat kaikki johdot ja kaappien sisältö. Kotoolta löytyvien tavaroiden lisäksi pidän kehittävänä palloja, kävelykärryjä, hakkapeliä, dubloja, puupalikoita, helistimiä ja puruleluja. Myöhemmin sitten mukaan tulee lapsen omat kiinnostuksen kohteet. Toki on varmasti paljon paljon muutakin kehittävää, mutta nämä ovat ne minulle itselleni tärkeimpiä ja valikoituu suosikeiksi. Vauva ei ihan hirveästi kuitenkaan leluista ja materiasta perusta, joten kaikkea tarjolla olevaa megakehittävää ei varmasti ole tarpeen osta. Varmasti myös vanhempien omat mieltymykset vaikuttaa siihen, mitä lapselle ostetaan ja mitä lapselle haluaa tarjota.

Mielelläni kuulen, tuleeko sinulle jotain oleellista vielä mieleen!

-Iida

4 kommenttia

AnnikaMi 17.11.2018 - 20:39

Musta on ollut mielenkiintoista huomata miten pienestä pitäen eniten kiinnostaa se mikä jollain muulla on – on se sitten puhelin, kaukosäädin tai kuten meillä nykyään, isoveljen lelut. Onneksi ikäero on sen verran pieni että ne ovat melko sopivia pienemmällekin, mutta erotuomarina saa olla monta kertaa päivässä kun 2,5-vuotias ja 9-kuukautinen leikkivät “yhdessä” eli samoilla leluilla vaikka molemmille riittäisi omiakin.

Vastaa
Iidaafel 4.12.2018 - 17:09

Joo se on kyllä jännä! vauva jo tajuaa kiinnostua siitä mikä kiinnostaa toista! Kaipa he niin voimakkaasti havannoivat ympäristöä ja mallioppivat. Ja luonnollisesti kiinnostuvat siitä, mikä vie heltä huomioita 🙂

Vastaa
SuviS 17.11.2018 - 21:35

Hyvä kirjoitus ja noi jutut piti niin paikkaansa! Jännä vaan miten lapset ovat erilaisia. Esikoiseni viihtyi leikkimaton kanssa lähes vuoden ikään, mutta kuopukseltani jo nyt (alle 5kk) olemme laittaneet leikkimaton pois kun hän kierähtää heti mahalleen eikä häntä roikkuvat lelut kiinnosta. Tietysti esikoinen kääntyikin vasta 6kk iässä ja lähti liikkeelle vasta 9kk iässä. Kuopus tykkää vain seurailla mitä isoveli tekee ja näin varmasti kehittyy nopeammin myös lelujen suhteen.

Vastaa
Iidaafel 4.12.2018 - 17:11

Oho, se on niin ihmeellistä, kuinka suuria eroja on sisarusten välillä ja jokainen on yksilö. Vauvaja ei kyllä pitäisi yhtään vertailla, oppiminen on todella eri tahtista ja hyvä niin <3

Vastaa

kommentoi postausta