Home » Kesäsuunnitelmia

Kesäsuunnitelmia

by Iida Åfeldt

Olen todella innoissani tästä tulevasta kesästä. Tämä tuntuu monessakin mielessä erityiseltä. Onhan tämä tällä perhekokoonpanolla viimeinen kesä.

Olen ajatellut, että haluan tehdä Eemin kanssa kaikkea erityistä ennen vauvaa. Vauva ei tokikaan rajoita elämää sinällään, mutta jotenkin mieleeni on tullut ajatus, että tässä pitäisi tankata varastoon kahdenkeskeistä aikaa esikoisen kanssa. Tämän kesän jälkeen ei ole enää vain minä ja hän. Elämä muuttuu pysyvästi ja vaikka se on toivottua, on se meille varmasti iso muutos. Niinpä mieleni tekee toteuttaa Eemin pienet ja isot toiveet. Eemi on jo sen verran isokin, että hänen kanssa on todella helppoa ja mukavaa mennä ja tehdä. Lomailemme yhdessä viikon nyt kesäkuun alussa ja sitten koko heinäkuun aina elokuun puoliväliin asti!

Edessä on muutama lomareissu. Ensimmäiselle lähdemmekin jo tällä viikolla. Teemme neljän päivän kotimaan roadtripin autolla ja suuntaamme länsirannikolle. Pysähdymme Mathildedaaliin, Naantaliin, Raumalle ja Poriin. Myöhemmin kesällä lennämme Tukholmaan ja olemme siellä muutaman päivän. Junibacken on käyntikohteena ihan ehdoton, sillä rakastan sitä! Eemi on kovasti toivonut pääsevänsä lentokoneeseen. Hän on taaperona ollut kahdella ulkomaanreissulla lentäen, muttei tokikaan niitä enää muista. Menemme Tukholmaan, sillä se on itselleni tuttu kaupunki ja koen, että sinne on helppo mennä lapsen kanssa kaksin. Aiemmin olemme olleet Berliinissä ja Prahassa Eemin kanssa.

Tämä kesä tarjoaa myös ihania juhlia. Tuntuu siltä, että tämä kesä on taas normaali. Ihmiset uskaltavat juhlia isommin ja kokoontua yhteen. Kaksi edellistä kesää ovat olleet kuitenkin poikkeuksellisia  pandemiarajoituksineen. Tänä kesänä minulla on kummityttöni rippijuhlat. Tuntuu ajatuksena hurjalta, että olin itse 15-vuotias tullessani hänen kummitädiksi ja nyt hän on tuon ikäinen. Tätini täyttää kesällä 50-vuotta ja pitää isot juhlat, jonne tietysti koko suku tulee. Tätini on asunut Ranskassa  jo yli 30 vuotta, mutta järjestää juhlat Suomessa. Juhliin tulee paljon hänen perhettään ja ystäviään Ranskasta. Myös muita meidän sukulaisia ulkomailta tulee juhliin ja tuntuukin kivalta, että kaikki kokoontuu yhteen ja päästään juhlimaan yhdessä.

Näiden juhlien lisäksi on useammat ystävien lasten synttärit, joita pääsemme viettämään sekä oman äitini syntymäpäivät. Olen itse myös suunnitellut pitäväni omat kolmekymppiseni ennakkoon nyt kesällä. Täytän 30 vuotta lokakuussa, juuri niihin aikoihin, kun minulla on laskettuaika. Voi olla, että olen kahden lapsen äiti juuri ennen syntymäpäivääni. Ja tästä syystä juhlien pitäminen nyt kesällä tuntuu hyvältä idealta. Tarkoituksena on muutaman ystäväni kanssa viettää yö hotellissa ja käydä syömässä hyvin. Odotan jo tuota päivää! Tuon päivän lisäksi minulla on luvassa toinenkin vapaailta kesän aikana. Siihen ei tosin ole suunnitelmia ja taidan pitääkin sen sellaisena. Päivänä ilman suunnitelmia, ihan vain minulle itselleni!

Vaikka en halua vielä ajatella syksyä, on se vauva meille kuitenkin tulossa. Vauvaa varten olisi myös tehtävä jotain hankintoja. Kiire toki ei ole, mutta hiljalleen olen ajatellut alkaa käymään läpi meillä jo olevia tavaroita ja tekemään hankintoja puuttuvien asioiden osalta. Tarkoitus on tehdä hankinnat pääosin käytettynä, joten se tietää kirppistelyä! Kesälomalla onkin hyvin aikaa koluta kirppiksiä. Rakastan kirppisten kiertelyä ja sitä tunnetta, kun tekee hyvän löydön. Arjessa on usein vain liian vähän aikaa kirppistelylle. Ajatuksissa on käydä Murulassa Tuusulassa, Eemelin kirppiksellä Vantaalla, Lastenvaatekirppis Kirahvissa Hämeenlinnassa ja Nella ja Nuttu kirppiksellä Espoossa.

Suunnitelmissa on myös päiväretket, uimarannat, kesäkahvilat, Linnanmäki ja ystävät. En ole käynyt Eemin kanssa Linnanmäellä, mutta hän jaksaa jatkuvasti puhua siitä ja peräänkuuluttaa pääsyään huvipuistoon. Sen varmasti toteutamme. Viime kesänä uimme paljon ja toivonkin tästä samanlaista uimakesää! Lisäksi tänäkin kesänä on käytävä Träskändan kartanolla ja sen kesäkahvilassa, Tuusulassa sijaitsevassa Onni – kotieläinpihalla ja Hämeenlinnassa Tiirinkosken tehtaalla vohveleilla. On niin paljon kaikkea ihanaa, mitä voisi tehdä! Ihanaa on myös se, ettei ole pakko tehdä mitään. Voi vain olla kotona ja nauttia siitä. Lomailu on paljon ihan perusolemista ja arkea. Niitä tavallisia puuhia ja tekemisiä, kuten koiran lenkitystä, ruohonleikkuuta ja ruoanlaittoa. Joka päivä en jaksa suunnata mihinkään tai ainakaan mihinkään pitkälle. Jonain päivänä tehdään piknik omalle takapihalle ja jonain päivänä taas lähdetään retkelle lähialueen kohteisiin. Onneksi meillä ei ole loman suhteen mitään aikatauluja, vaan minä saan luoda omat aikatauluni ihan itse. Niinpä voi elää kesää päivä kerrallaan.

Tämä on meidän ensimmäinen kesä rivitaloasukkaina, joten pääsemme nauttimaan omasta pihasta. Meidän terassi on ihana kesähuone. Olen juonut terassilla jo useammat kahvit ja kattanut sinne päivällistä. Ihanaa, että tätä kaikkea on vielä edessä pitkäksi aikaa. Kiva kutsua myös ystäviä terassikahveille. Myös äitini terassi on ihana ja vietämme hänen kanssa paljon aikaa niin lomalla kuin arjessakin. Oikein odotan lettukestejä äitini terasilla ensimmäisillä kotimaisilla mansikoilla! Tai odotan marjoja muutenkin! Siis ihan todella paljon. Yksi kesän parhaita asioita on kyllä sesonkiherkut. Rakastan uusiaperunoita tillillä ja voilla, rakastan herneitä, mansikoita ja kirsikoita. Niin ja vesimelonia! Marjat ovat tämän raskauden himotukseni ja odotan sesongin käynnistymistä. Ei ulkolaiset marjat vain ole sama juttu mitenkään päin.

Menneistä kesälomista tiedän, että kesäkin on elämää. Ja elämä on tunteiden moninaisuutta. Rantapäiviä ystävien kanssa, pyöräretkiä jäätelökioskille, leikkipuistoilua, lettukestejä perheen kanssa, mutta myös hermojen menetystä, peruuntuneita retkiä, sekaista rytmiä, oman ajan kaipuuta ja kiukuttelua. Se on suunnitelmia ja sitä, ettei asiat mene suunnitelmien mukaan. Se on iloa, ylpeyttä, pettymystä, pakahduttavaa onnea,huonoa fiilistä. Kesä on hetkiä.

Millaisia suunnitelmia teillä on?

-Iida