Home » Neljän päivän roadtrip

Neljän päivän roadtrip

by Iida Åfeldt

Me vietimme jo ensimmäistä kesälomapätkää viime viikolla. Pakkasimme tavarat autoon ja lähdimme kaikki yhdessä pienelle kotimaan roadtripille. Minun ja Eemin lisäksi ystäväni Jasmin lähti mukaan reissuun. Se oli tietysti aivan mahtava juttu, että mukana oli rakas ystävä tarjoten apukäsiä lapsen kanssa ja hyvää aikuista seuraa ajomatkoihin sekä iltaisin lapsen mentyä nukkumaan! Meillä oli todella hyvä reissu kaikilta osin.

MATHILDEDAL

Ensimmäisenä suuntasimme Mathildedaliin. Olin kuullut, että kyseinen paikka on ihastuttava ja halusin ehdottomasti päästä kokemaan sen myös itse. Mathildedal on pieni kylä entisen rautaruukin ympäristössä Salon lähellä.Pieni ruukkikylä ihastutti todella! Ympäristö oli ihana, kun olisi tippunut keskelle historiaa pienen kyläyhteisön keskelle. Kiertelimme Ruukkitehtaan alueella, jossa on pieni putiikkeja. Kuljimme Mathildedalin kartanon pihapiirissä, jossa on alpakoita ja söimme lounasta kartanolla. Kartanolla on mieletön leipomo, josta saa aivan älyttömän herkullisia leipiä ja pullia tuoreena.

Kesäkuun alussa ruukkikylässä oli varsin rauhallista. Sesonki oli vasta aluillaan. Päivän aikana ehdimme hyvin kiertää pienen kylän, joten päiväretki varmasti riittänee, jos haluaa vierailla Mathildedalissa. Kylästä löytyy kyllä majoitusvaihtoehtoja, kuten B&B Sypressi ja botique tyylinen hotelli Mathildedal. Teijon kansallispuisto on aivan kylän kupeessa ja alueella on myös vuokramökkejä. Yöpyessä ehtisi varmasti kansallispuistoon vaeillusreiteille!

NAANTALI

Mathildedalista ajoimme yöksi Naantaliin. Olin varannut meille majoituksen Majatalo Tuiskusta kahdeksi yöksi. Majatalo oli aivan mieletön! Se sijaitsi Naantalin Vanhassa kaupungissa aivan keskellä kaikkea. Talossa oli hurmaava sisäpiha, jossa oli mukava viettää aikaa. Kohde oli todellinen hitti lapsen kanssa, sillä sieltä löytyi aivan kaikki lapsiperheen tarpeisiin. Pihassa oli leikkipaikka lapsille ja asunnosta löytyi leluja, pelejä, kirjoja, syöttötuoli, juniortuoli, pinnasänky, potta…. no aivan kaikkea! Asunnossa oli täysin varusteltu keittiö, jossa saimme tehtyä ruokia itse. Päätimmekin heti, että tulemme ensi kesänä uudelleen useammaksi yöksi, sillä kohde olisi myös vauvan kanssa todella toimiva.

Naantalissa odoteltiin vasta sesongin käynnistymistä, joten sielläkin oli kesäkuun alussa hyvin rauhallista. Kiertelimme Vanhaa kaupunkia auringon paistaessa. Lounastimme Amandis -kahvilassa, josta saa huhujen mukaan  Suomen parhaat vohvelit suolaisena ja makeana. Vohvelit ovat gluteenittomia ja niitä saa myös vegaanisena. Kävimme uimassa ja saunomassa Naantalin kylpylässä. Söimme paikallista gelatoa, joka on tehty kaurajuomaan. Jäätelöä sai Satamasta Nordic Gelato -kojusta.

Muumimaailmassa emme käyneet, sillä se ei ollut vierailumme aikana vielä auennut. Onpahan sitten tekemistä ensi kesään! Myös Merisalin kuuluisat pizzat jäävät ensi kesään ja risteily Ukkopekka hyörylaivalla.

RAUMA

Vietettyämme kaksi yötä Naantalissa, ajoimme yhdeksi yöksi vielä Raumalle. Rauman Vanha kaupunki oli mieletön, se lumosi minut täysin. Että meillä on Suomessa jotain noin upeaa! Raumaa hehkutetaan mielestäni aivan liian vähän ja todella usein esiin nousee esim. Porvoon Vanha kaupunki. Rauman Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Se on parhaiten säilyneitä  puutalokaupunkeja Suomessa. Vanhasta kaupungista löytyy myös Suomen kapein katu Kitukrann ja Raumanjoen varresta 1400-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko.

Vanha Rauma oli täynnä ihania kahviloita ja hyvää ruokaa. Kävimme Kontion kahvilassa, KaffeBarissa, joka oli aivan huikea, Vanhan Rauman Jäätelökaupassa ja Cafe Salissa. Suosittuja ruokapaikkoja on mm. Ravintola Savila ja Ravintola Sydvest.

Rauman keskustasta noin neljän kilometrin päässä on kaunis Villa Tallbo, joka on auki lounasaikaan. Kävimme siellä syömässä ja miljöö kerrassaan ihastutti. Ruoka oli edullista ja muutin hinnat Raumalla tuntui todella edullisille muuallakin, kun on tottunut pääkaupunkiseuden hintatasoon.

Todella iso suositus myös keskuspuistolle, jossa oli todella kiva leikkipuisto ja Puistokahvila. Puistokahvilan valikoima oli todella huikea! Salaattibaari oli todella hyvä ja hinnat edulliset. Vitriinit notkui gluteenittomia ja maidottomia herkkuja suolaisena sekä makeana. Keskuspuiston lähellä on myös lasten liikennepuisto, joka on ilmainen.

Raumalla kaikki on kävelymatkan päässä ja se teki liikkumisesta todella helppoa ja vaivatonta.

Kaikkea ei ehditty, mutta varmasti palaamme Raumalle. Otanlahden uimarannan alue, Poroholma ja Suvilahden pienvenesatama jäivät katsastamatta. Kuulemani mukaan todella upeaa aluetta. Lisäksi Raumalla on toinenkin Unescon maailmanperintokohde. Sammallahdenmäeltä löytyy pronssikautiset röykkiöhaudat.

PORI

Raumalta suuntasimme vielä päiväksi Poriin. Porissakin olisi ollut valtavasti nähtävää ja kiinnostavia kohteita, mutta tällä reissulla kävimme ainoastaan Yyterissä ja Kirjurinluodolla. Yyteri on kyllä uskomaton paikka. Siellä todella tuntuu siltä, ettei olisi Suomessa laisinkaan. Hiekkadyynit, vaalea loputon hiekka, simpukankuoret rantahiekassa ja vaalea vesi saavat sen tunteen aikaan.Kirjurinluoto on oikea lapsiperheiden unelma! Aivan ihana alue, josta löytyy valtavasti tekemistä. Alueella on uimaranta, Pelle Hermannin leikkipuisto ja  liikennepuisto Vinkkari. Kirjurinluodossa on myös eläimiä kuten lampaita, alpakoita, vuohia, riikinkukkoja, kanoja ja kukkoja. Puisto on täysin ilmainen ja siellä on ihana retkeillä. Aikaa kuluu kyllä huomaamatta! Kirjurinluoto on ihan kävelymatkan päässä Porin keskustasta.Porissa ensi kertaan jäi Reposaari puutaloineen, Vanha rautatiesilta ja Porin teatteri. Porissa sijaitsee Suomen vanhin suomenkielinen teatteritalo. Teatteritalossa sijaitsee ravintola sekä kahvio, joissa pääsee ihastelemaan teatteria.Neljän päivän ja kolmen yön retki oli juuri sopivan mittainen lapsen kanssa. Vaikka siinä ehtikin kaikille tulla ikävä kotiin ja erityinen ikävä koiraa. Mutta olipahan ihana palata reissusta kotiin! Monta juttua jäi vielä näkemättä, mutta varmasti näihin kohteisiin palataan. Itselleni kotimaanmatkailu tuntuu riittävältä ja samalla myös turvalliselta lasten kanssa. Minusta on myös kiva palata jo sellaisiin kohteisiin, joissa olen kertaalleen käynyt. Ne tuntuvat tutuilta ja kun tietää jo jotain, saa ensi kerralla enemmän irti!-Iida