Home » Kun äänikirjat veivät mukanaan

Kun äänikirjat veivät mukanaan

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ BOOKBEAT

Olen aina ollut se, joka rakastaa fyysistä kirjaa. Rakastan kävellä kirjastossa ja katsoa kauniita kirjan kansia. Usein mukaan valikoituu kirja juuri kiehtovan kannen perusteella. Konkreettisessa kirjassa on vain sitä jotain ja sen takia asenteeni sähköisessä muodossa olevia kirjoja kohtaan on ollut nihkeä. Kunnes tuli vauva.

Minulla on paljon kirjoja ja tälläkin hetkellä monia pinottuna sänkyni viereen ajatuksella, että luen nämä joskus. En ole avannut yhtäkään kirjaa seitsemään kuukauteen ellei Puppea ja Elmeri-norsua lasketa. Yksinkertaisesti ei ole aikaa lukea. Kuvittelin kyllä elämäni vauvan kanssa olevan mukavaa, vauva nukkuu ja minä luen sohvalla kirjaa, katson sarjoja tai kirjoitan. No ei ole kyllä tapahtunut ja kirjan avaaminenkin pelottaa, varmaan nukahtaisin pystyyn parin lauseen jälkeen. Eli se siitä lukukokemuksesta.

Vaunujen kanssa leikkeillessä olen välillä kuunnellut musiikkia ja jossain kohtaa otin kuunteluun äänikirjan. Podcasteja olin kuunnellut todella paljon ennen vauvaa juurikin työmatkoilla ja kuntosalilla. Ne toivat vaihtelua musiikin kuunteluun, oli kiva saada ajateltavaa ja myöskin kehittää itseään henkisesti. Kirja kuitenkin tuntui jotenkin pitkältä ja raskaalta kuunneltavaksi. Mutta kävikin niin, että hurahdin ihan täysin äänikirjojen maailmaan.Viime sysksystä asti olen kuunnellut kirjoja lukemisen sijaan.  Ne olikin juuri sitä mitä ehkä kaipasin tähän hetkeen, kun aikaa itselle ei ole. Kuuntelemalla äänikirjaa lenkillä, saa pienen oman hetken. Kuulokkeiden avulla on hetken eristyksissä ja saa ajatukset muualle omasta arjesta.

BookBeat on älypuhelimeen tai tablettiin ladattava kuukausimaksullinen sovellus, jossa on mahdollista lukea kirjoja sähköisesti tai kuunnella kirjoja. BookBeatin valikoima on suuri, kuunneltavana on tuhansia äänikirjoja eri kategorioista. Sovellusta on helppo käyttää ja kirjat on löydettävissä helposti. Itse tallennan omat suosikkini, jolloin ne löytyvät sovelluksen koti-valikosta. Parasta tietysti on se, että kuuntelu jatkuu aina siitä mihin se on jäänyt. Skeptinen asenteeni kirjojen kuuntelua kohtaan on todella muuttunut. Sovelluksen avulla saa tuhansien kirjojen valikoiman edullisemmin kuin saa yhden konkreettisen kirjan kaupasta. Eikä kirjat vie sitten tilaa kotona, kun harvoin niitä sitten lukee kuitenkaan uudelleen.

Toisinaan tekee mieli kuunnella ihanaa romanttista proosaa, kuten Jojo Moyesin Kerro mulle jotain hyvää,  Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu tai Audrey Carlan Calender Girl. On ihana uppoutua tarinaan ja  koukutun helposti kirjaan kuin sarjaan ja haluaisin kuunnella koko ajan, että saisin kirjan loppuun. Silloin pelkällä lenkillä kuuntelu ei riitä, vaan kuuntelen kirjaa kotona puhelimesta ilman kuulokkeita. Silloin pystyn kuitenkin olla läsnä vauvalle samalla eikä ole niin vakavaa, jos joku luku nyt menee vähän puolella korvalla. Rakkausromaanit sopivat juuri sellaiseen nollaukseen.

Toisinaan vanhempainvapaalla on tarve saada jotain ärsykettä, kehittää itseään ja herätellä omat ajatukset sumusta. Eikä niinkään vaan äitinä, vaan muutenkin, kyllä aina haluaa saada jotain uutta elämäänsä, innostua, saada uusia ajatuksia ja oppia. BookBeatin kattavasta valikoimasta löytyy mm. elämänkertoja, klassikoita ja hyvinvointia. Itse pidän todella paljon tositarinoista ja erityisesti historiaan sijoittuvat kertomukset ja tarinat ovat aina kiehtoneet. Olen niitä Jane Austin tyttöjä ja vähän myös Kaari Utrion! Ilahduinkin nähdessäni hänen kirjojaan valikoimassa. Erittäin upea ja suositeltava kirja oli Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija. Paras kirja ehdottomasti hetkeen, koska se herätti niin paljon tunteita, liikutusta ja antoi uutta.

Olen tallentanut kuunneltaviksi myös Michelle Obaman Minun tarina, Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni sekä psykopaatit ympärilläni, Jaron Lanierin 10 syytää tuhota kaikki sometilit nyt ja Jenni Naakan Röyhkeyskoulu.

Tästä linkistä tai koodilla ”iidanmatkassa19” pääset kokeilemaan BookBeatia maksuttomasti yhden kuukauden ajan. Etu koskaa vain uusia BookBeat-asikkaita.

Mitä sinä olet kuunnellut ja onko suositella  hyvää kirjaa?

-Iida

kommentoi postausta