Home » Kun päivällä ei nukuta

Kun päivällä ei nukuta

by Iida Åfeldt

Kahden kuukauden aikana on usein kysytty, että miten Eemi nukkuu. Lopputulema on monesti ollut lausahdus ”No onneksi nukkuu yöllä, ennemmin päivällä valvoo”. No tavallaan ja tavallaan ei. On oikeastaan henkisesti todella raskasta, kun vauva ei nuku päivällä pitkiä unia. Pakko sanoa, että välillä toivoo, että hän nukkuisi yöllä huonommin, jotta nukkuisi päivällä paremmin.

Yöllä nukun itsekin, kun vauva nukkuu. Aamulla olen usein väsynyt, vaikka Eemi todella nukkuu pääsääntöisesti yöt hyvin ja on viime aikoina enää herännyt kerran syömään. Minä en vain itse nukahda nykyään helposti ja joskus en ollenkaan enää sen jälkeen, kun olen kerran herännyt. Päivällä maistuisi toisinaan päiväunet, mutta siihen ei ole vielä tarjoutunut mahdollisuutta. Toiseksi sitä pelkää, että on päiväunien jälkeen vain entistä väsyneempi. Lisäksi koskaan ei voi tietää kestääkö Eemin päiväunet 15 minuuttia vai kaksi tuntia. Eli ei edes uskalla pötkähtää, koska voi tulla lähtö sohvalta.

Päivällä nukkumaton vauva kuormittaa todella, sillä mitään ”omaa-aikaa” ei ole. Lisäksi vauvan kanssa oleminen ja hänen hoitaminen on intenssiivistä ja väsyttävää puuhaa. Iltaa kohden niin äiti kuin vauva alkavat väsyä. Vauvan väsymys ilmenee itkuna ja äidin väsymys turhautumisena. Eräs seuraajani vinkkasi minulle luettavaksi Imetyksen tuki Ry -sivulta artikkelia Vauvan kello. Siitä tuli valtavan hyvä mieli, sillä kuvaus oli ihan minun elämästäni. 

DSC_0658.JPG

Eemi herää usein yöunilta klo 7-9 välillä. Hän on aamupäivä todella hyväntuulinen ja haluaa seurustella. Hän viihtyy hyvän hetken sitterissä tai lattialla lelukaarta katsellen. Jossain kohtaa hän väsyy ja alkaa itkeä väsymystään. Hänet pitää auttaa päiväunille, hän ei nukahda itse. Tämän takia olemme aamupäivän usein menossa vaunuilla, sillä sinne hän rahoituu ja nukahtaa. Hän tosin tahtoo herätä, kun vaunut pysähtyy. Liikkeellä vauva varmistaa, että aikuinen on lähellä, eli ihan loogista havahtua siihen, että vaunut pysähtyvät. Olen aika monet lenkit tehnyt ja vienyt vaunut parvekkeelle ajatuksella, että nyt tyyppi on kyllä sikeässä unessa, vaan ei. Usein itku alkaa siinä kohtaa, kun saan parvekkeen oven kiinni ja takin päältä pois. Toki olen kokeillut käydä laittamassa tuttia ja heijailemsaa, mutta sen toistaminen 15 minuutin välein alkaa kiristää hermoja ja pääädyn ottamaan vaunut sisälle. Olen kuullut, että vauvan voisi opettaa nukkumaan ilman heijausta ja olenpa kuullut, että minä olen totuttanut hänet nukkumaan vain liikkuvissa vaunuissa. Vaunut vain ovat meidän ainut päivittäinen kulkupeli paikasta toiseen, eli en oikeen voi sille mitään. 

Aamupäivän unet ovat usein ne pisimmät päiväunet. On todella vaikea arvioida kauanko ne kestää. Menossa ne voivat kestää sen kolme tuntia ja kotona 45 minuuttia. Unien jälkeen Eemi on todella iloinen, jokeltelee, seurustelee ja jaksaa taas viihtyä itsekseenkin jonkin aikaa. Iltaa kohden alkaa maidon tankkaus ja unet lyhenevät pätkittäisiksi. Koska unet vähenee, on Eemikin tyytymättömämpi ja syli on ainut hyvä paikka. Kantoreppu on kyllä kovassa käytössä ja siinä Eemi nukkuu usein toiset pidemmät päiväunensa. Jos menemme vielä iltapäivällä/illalla vaunulenkille, Eemi nukkuu myös silloin lenkinpituiset päiväunet. Ennen yöunille nukahtamista on itkettävä uni-itkut ja Eemi rauhoittuu nukkumaan noin 22-23.

DSC_0660.JPG

Eemi on mielestäni rauhallinen ja tyytyväinen vauva, mutta hän ei viihdy yksin kauaa, hän haluaa olla lähellä ja liikkeessä. Hänen nukuttamiseen päivällä pitää nähdä vaivaa ja hänet on autettava uneen. Usein koen turhautumista, kun saan hänet nukkumaan sylissä ja haluaisin laskea hänet johonkin sillä sekunnilla hän räväyttää silmät auki. Koko ajan ei jaksa olla vaunuttelemassa ja kaikkea ei voi kantorepunkaan kanssa tehdä. Toki koko ajan pitenee myös ne hetket, että hän viihtyy esimerkiksi lattialla pidempään itsekseeen.

Eemi ei ole ollut koskaan letkeä vauva, joka vain chillaisi päivät. Hän ei ole nukkunut 3-4 tunnin unia, syönyt ja alkanut nukkua taas. Kerhoissa olen huomannut muiden vauvojen nukkuessa, että Eemi on eri sarjaa. Muut ne herätessäänkin köllöttelevät tyytyväisinä vaunukopassa. Olen kuullut, että toiset äidit oikein odottavat, että vauva herää, jotta sitä pääsee hoitamaan ja toiset ihan ihmettelevät, miksi oma lapsi nukkuu niin paljon. Facebookin vauvaryhmät ovat täynnä nukkuvan vauvan kuvaketjuja, joihin minulla ei ole yhtään kuvaa. En ymmärrä miten jotkut voivat noin vain nukahtaa sinne missä nyt sattuvat olemaankaan! On siis todellakin selvää, että vauvat ovat todellakin yksilöitä ja hyvinkin erilaisia. Kaikenlaisia välineitä kuitenkin löytyy unta tukemaan, on koliikkikeinu, tuudittava vauvanpatja, sitteri ja unipesä. Toistaiseksi vain rintareppu on ollut hankinta ylitse muiden. 

Miten teillä nukutaan päivisin?

-Iida

LUE MYÖS

Miten meillä yöt nukutaan?

17 kommenttia

hannakaroliina 27.11.2018 - 08:24

Minun vauvani nukkuu aika hyvin päivisin.
Aamulla herätään 06-08 aikaan ja ekat päikkärit 09-10 maissa, 0,5-1h. Nukahtaa maitoon ja nostan sylistä sohvan nurkkaan.

Puolen päivän maissa mennään koiran kanssa vaunulenkille ja vauva jatkaa uniaan lenkin jälkeen ulkona. Nämä ovat pisimmät unet, 1-3h.

Iltapäivällä/illalla muutamat lyhyet unet, nukahtaa syliin tai missä nyt sattuu makoilemaan.

Yöunille 1930-20 aikaan. Yöllä yleensä kaksi herätystä.

Aiemmin illat oli kärttyistä aikaa (20->) kunnes meille muodostui nykyinen rytmi. On kyllä kiva että vauva menee nukkumaan ajoissa niin on omaa aikaa 1-2h illalla. Jos vaan mitenkään mahdollista aikaistaa vauvan yöunille menoa niin suosittelen!

Vastaa
Iidaafel 27.11.2018 - 19:36

Ihan mahtavaa, että teillä nukutaan noin hyvin 🙂 Meillä nukkumaan meno on aika myöhäinen, tosi menen its eihan samaa aikaa, niin en ole sitä vielä aikaistanut. Aamulla taas herään ennen vauvaa ja syön rauhassa ja juon kahvit, että siinä tavallaan on sellainen hetken oma hetki, heh 🙂

Vastaa
Pikkuponeja ja Yksisarvisia by Elina 27.11.2018 - 09:30

Kuulostaa tutulta. Mun pian 4-vuotiaani oli samanlainen nukkuja vauvana: Yöt nukkui pääsääntöisesti hyvin, mutta mikään päikkäröijä tyyppi ei ollut. Meininki oli hyvin samansuuntaista alkuun, kun teillä, mutta joskus parin kuukauden ikäisenä alkoi nukkumaan ekat päikkärit jopa 4-5h; tosin tätä autuutta kesti pari-kolme kuukautta, jonka jälkeen parit päikkärit oli 30-90 min ja kolmannet haremmin yli 45min. Ei vauvana nukahtanut sänkyyn päikkäreille ollenkaan, vaan aina vaunuihin. Parin kuukauden ikäisenä onneksi vaunuhommat alkasi mennä niin, että heijaaminen ulkona riitti, eikä herännyt vaikka hiippailin sisälle. Se on todella turhauttavaa, kun kokoajan pitää olla nukuttamassa, eikä vauvaikäistä oikein voi ”opettaa” nukahtamaan itsekseen; ne on sitten niitä hommia, jotka onnistuu vasta vähän myöhemmin. Että kyllä, valtavasti tsemppiä Iida, ja loppuun vielä kliseiden klisee: Pikkutyyppi kasvaa kohisten ja pian jo painelee omaan huoneeseen tekemään omia hommia jättäen äidin ihmettelemään, että mihin mun vauva on hävinnyt. 😀

Vastaa
Iidaafel 27.11.2018 - 19:44

Iso kiitos ja ihana tsemppaava kommentti! <3 Ja oot kyllä niin oikeessa, sen turvin tätä jaksaakin, kun tietää, että on nopeammin ohi kuin tajuakaan!

Vastaa
IinesM 27.11.2018 - 15:11

Kuulostaa myös tutulta! Mun poika (kohta 3kk) nukkuu tosi epäsäännöllisesti päikkäreitä. Jos ollaan liikkeessä kaupungissa niin voi koisia melkein 4 tuntia putkeen mutta kotona nukkuu yleensä vaan 15min-2 h unia. Jotkut päivät tuntuu olevan pelkkää nukutus-showta kun toinen on ihan poikki mutta ei nukahda. Meillä myös iltaisin vauva huutaa välillä väsymystä tosi reppanana (ja vaikea tietää itkeekö väsymystä vai masukipua vai mitä :(..) Yöt menee meilläkin ihan mukavasti putkeen vaikka yleensä nukahdetaankin vasta 11 12 aikaan ja heräillään 10 🙂 Toivoisin että poitsu nukahtaisi aiemmin mutta toistaiseksi aika harvoin on onnistunut.

Vastaa
Iidaafel 27.11.2018 - 19:47

Oh, kuulostaa kyllä juuri samalta. Meilläkin iltaisin itkeskelyä, enkä aina myöskään tiedä mistä johtuu Lopulta sitten rauhottuu ja nukahtaa. Tuntuu muuten, että meille joiden rytmi on iltapäiväheräämisen puolella, on todella vähän tarjontaa kerhojen ja muskareiden yms suhteen. Ei me koskaan klo 9-10 päästä mihinkään heh 😀

Vastaa
hannakaroliina 30.11.2018 - 10:03

Mll järjestää iltaperhekerhoja 🙂 

Vastaa
Disko 27.11.2018 - 18:57

Moi, suosittelen kirjaa Unihiekkaa etsimässä, itse sitä lukiessani toivoin, että olisin lukenut sen jo aiemmin. Olin kuullut että kirjassa on neuvoja unikoulusta mutta mielestäni siinä oli hyvät osiot jo pikkuvauvan unista ja päiväunista. Väsyneenä ei tietysti hirveästi jaksa lueskella. Vaunuissa nukkumisesta luin jostain, että jos vaunujen liike pysähtyy ensimmäisen 20 minuutin aikana nukahtamisesta jatkuisi unet helpommin kuin sitten jos on ollut liikkeellä jo pidempään, sitä voi ainakin kokeilla.

Oma vauvani täyttää kohta jo vuoden, ekat pari kuukautta oli mielestäni raskaimpia. Kaikkea hyvää teille molemmille!

Vastaa
Iidaafel 27.11.2018 - 19:48

Kiitos vinkistä! Näin mäkin olen kuullut, että syvään uneen nukahtainen vie 20 minuuttia ja sen jälkeen sitten voisi nukkua itsekseen. Toisinaan onnistuukin ja toisinaan ei. Mutta ehkä se tosiaan alkaa helpottaa, kun tyyppi saa ikää!

Vastaa
Nekkutyttoe 27.11.2018 - 20:19

Kuulostaa tosi tutulta. Ja muistan tuon tunteen kun kaikkien muiden vauvat veteli tyytyväisenä hirsiä läpi mammatreffien, oma heräsi tasan kun itse sain kahvikupin käteen ja sitten pitikin taas seurustella ja imettää 😀 Eipä siihen kai muuta lääkettä ole kuin aika, ja ehkä unikoulu. Kohta 2-vuotias on nyt vuoden nukkunut tosi hyviä öitä ja säännölliset päiväunet – meillä tämä vaati kolme unikoulua ja päiväkodin aloittamisen. Mutta nukkuu!

Paljon jaksamista sulle, toivottavasti kaveritkin uskaltavat pian ottaa pientä hetkeksi päivisin hoiviinsa. Lyhytkin hetki omaa aikaa on tosi tärkeää. Meillä itse asiassa oli Tampereella mahdollisuus saada kaupungin kotipalvelusta edullisia parin tunnin kotikäyntejä, hoitaja vei vauvaa esim vaunukävelyille niin että sain itse touhuta omiani. Neuvolasta sai siihen lähetteen/suosituksen.

Vastaa
Iidaafel 27.11.2018 - 21:54

Lohdullista kuulla, että aika auttaa. Sen turvin jaksaa, kun tietää, että toivoa on! 

Minulla käy kerran viikossa kotipalvelu sen kaksi tuntia, mutta hieman vähältähän se tuntuu. Toki parempi kuin ei ollenkaan.

Vastaa
Timotei 29.11.2018 - 03:38

Meillä nukutaan yöunet klo 20-7, välissä 2-4 herätystä. Aamupäivällä 1-2 h, myöhemmin 2-4 h ja illalla vielä pienet unet. Eli hyvin. Vauva nyt reilu 3 kk. Ihan pienenä vauva saattoi hyvin nukkua kaupungilla 3 tuntia, mutta nykyään kyllä sisällä herää ja varsinkin jos alat riisumaan.
Sinuna yrittäisin aikaistaa yöunille menoa, niin saisit illalla omaa aikaa. Meilläkin aluksi meni nukkumaan vasta 22-23, mutta alettiin vain laittamaan aiemmin unille. Tsemppiä sinulle Iida <3

Vastaa
Iidaafel 4.12.2018 - 17:13

Ihanaa, että teillä nukutaan hyvin! Yritys on kova laittaa vauvaa aiemmin nukkumaan, mutta hän aika tasasesti herää pari kertaa ennen kuin kello on 23, jolloin vetäsee 5h unta putkeen. Ehkä tilanne jossain kohtaa kääntyy, kun tulee ikää 🙂

Vastaa
Lilleri 29.11.2018 - 20:09

Meillä esikoinen on varmaan parhaiten nukkuva lapsi ikinä ja ihmettelinkin hänen vauva-aikanaan, että miten niin muka joidenkin vauvat ei nuku.
Kuopuksen synnyttyä todellisuus iski 😀
Päiväunet menivät ekoina kuukausina lähinnä sylissä ja yötkin oli aika perseestä. Päikkäreiden nukkuminen parani vasta sitten, kun selkeästi oli vain kahdet unet.
Ymmärrän täysin mitä tarkoitat sillä, että päivällä tarvitsee pienen hengähdystauon!

Vastaa
Iidaafel 4.12.2018 - 17:14

Voi ei, niin mystistä tämä nukkuminen ja miten toiset nukkuu ja toiset vaan ei! Pakko uskoa, että meilläkin aika auttaa.

Vastaa
Loviisa1 29.11.2018 - 20:16

Olisit voinut melkein kirjoittaa mun vauvasta hän nukkuu pisimmät päiväunensa eli about tunnin aamupäivällä, kun ulkoillaan esikoisen kanssa. Muut unet on pätkiä 15-45min ja useimmiten nukutan suosiolla liinaan tai kantoreppuun. Välillä tuntuu että päivät on yhtä nukutusta olis helpompaa jos vauva olis edes sitten tyytyväinen vähillä päikkäreillään, mutta kun ei ole, vaan väsyy sitten tosi nopeasti ja taas pitää hytkyä ja heilua että hänen korkeutensa pääsee uneen. Mua kyllä raivostuttaa jos joku tulee kommentoimaan että ei sais opettaa hytkymiseen/liikkeeseen tms, mutta minkäs teet jos vauva muuten karjuu täyttä kurkkua? kaikki vauvat eivät vaan ole niin taitavia rauhoittamaan itseään kun toiset. Mun vauva on vaativa temperamentiltaan muutenkin, tarvii lähes jatkuvasti seuraa ja syliä. Esikoinen oli samanlainen, ja on edelleen suuritarpeinen 2v.
Mun vauva nukkuu myös yöt huonosti että mulla ei näissä uniarpajaisissa oo kovin hyvä tuuri käynyt

Toivottavasti Eemin päiväunet paranee hänen kasvaessa koska ymmärrän todella että tarvitset sitä omaakin aikaa päiviin!

Vastaa
Iidaafel 4.12.2018 - 17:16

Huh, voimia sinnekin! Tosiaan itsekin olen kuullut, että olen opettanut nukkumaan liikkeessä, mutta tietysti sitä yrittää kaikkensa, että toinen nukkuisi ja olisi rauhallinen. Eli varmasti jokainen yrittää parhaansa ja haluaa parasta lapselle.

 

Vastaa

kommentoi postausta