Home » Kysymyksiä ja vastauksia rinnoista

Kysymyksiä ja vastauksia rinnoista

by Iida Åfeldt

DSC_1587.JPG

Blogini yksi suosituimmista postauksista on kertomukseni rintojen kehityshäiriöstä, jonka voit lukea tästä. Sen ansioista olen saanut paljon yhteydenottoja. Eniten on tullut sähköpostia itseäni nuoremmilta naisilta. Olen aina pyrkinyt kaikkeen vastaamaan, mutta ajattelin nyt koota yleisimmät kysymykset ja vastata niihin! Odotan tällä hetkellä seuraava leikkaustani.

Mikä oli lähtötilanteesi?

Minulla oli hyvin pienet rinnat ja on edelleen. Vasen rintani oli jonkin verran suurempi, oikeaa tuskin oli ollenkaan ja muoto oli putkimainen ja nännipihat suuret. Muoto ei vastannut normaalia rintaa. Rintani olivat pysyneet samanlaisina teini-iästä asti, odottelin aina niiden kasvavan. Aina pienet rinnat ei kuitenkaan tarkoita kehityshäiriötä. Rinnat voivat olla myös suuret, mutta silloinkin on tyypillistä epäsymmetria, putkimaisuus ja suuret nännipihat. Rintojen kehityshäiriön virallisempi nimi on tubulaariset rinnat ja tubulaarisuutta esiintyy sekä pienissä ja suurissa rinnoissa. Pienirintaisuus ei siis aina ole syy kehityshäiriölle, vaikka omalla kohdallani näin nyt onkin.

DSC_1602.JPG

Mitä maksaa?

Rintojen korjaus julkisella puolella maksaa poliklinikka maksun, joka on noin 32€. Tähän menessä olen maksanut yksityisestä gynekologi käynnistä n. 100€, joka laittoi lähetteen julkiselle puolelle. Tämänkin voi tehdä julkisen kautta, jolloin ei tule maksamaan mitään. Tähän menessä olen käynyt poliklinikalla kolmesti eli 3×32€. Lisäksi minulle tehtiin iltaleikkaus, jolloin olin sairaalassa illasta seuraavaan aamuun ja maksoin 2×32€. Kokonaisuudessaan tähän menessä hintaa on tullut n. 260€. Yksityisesti kyseessä olisi ainakin 3000€ suuruisista kuluista/rasvansiirto.

Kenen puoleen kääntyä, jos epäilee rintojen kehityshäiriötä?

Itse menin suoraan yksityisen gynekologin puheille ja toivoin lähetettä julkiselle puolelle kirurgin arvioon. Mutta myös omalääkäri on varmasti hyvä valinta. Varmasti myös opiskelijaterveydenhoullosta kannattaa kysyä asiasta, jos vain sellaiseen on mahdollisuus. Voi olla, että joudut käymään usealla ammattilaisella, jotta saat varmuutta asiaan. Rintojenkehityshäiriöstä ei ole paljoa tietoa ja monikaan ei tiedä, että asiaa korjataan julkisella puolella.

Milloin rasvansiirto ja milloin implantit?

Omalla kohdallani kirurgi suositteli rasvansiirtoa. Minussa on hyvää rasvaa, jota hyödyntää. Lisäksi hänen mielestään olen nuori nainen, jonka vuoksi implantteja ei mielellään julkisella puolella laiteta. Jokaisen kohdalla toki tehdään yksilöllinen arvio tilanteesta. Implantteja voisi kuitenkin joutua vaihtamaan usesti elämäni aikana, sillä olen nuori. Lisäksi se tuntui minusta itsestäni hyvältä vaihtoehdolta. Toki, jos potilas on todella rasvaton, tulee implantit varmasti kyseeseen. Mutta kyseessä on tosiaan potilaan ja kirurgin välinen päätös.

Miksi rasvansiirtoja on monta?

Rasvansiirtoja on monta, sillä rasvaa voidaan siirtää rajallisesti jokaisessa toimenpiteessä. Iho ei anna periksi, kuin tietyn verran. Osa rasvasta myös katoaa, eli ei kiinnity. Parhaan lopputuloksen saamiseksi tarvitaan useita rasvansiirtoja. Ensimmäisessa rasvansiirrossani siirrettiin yhteensä 270 ml rasvaa, josta noin puolet on jäänyt rintoihin. Seuraavassa leikkauksessa rasvaa voidaan siirtää enemmän, sillä ensimmäinen siirto antaa hyvän pohjan seuraaville ja rinnassa on enemmän tilaa. Toimenpide voidaan suorittaa aikaisintaan neljän kuukauden välein, joten tällä hetkellä odotan seuraavaa leikkaustani.

DSC_1591.JPG

Onko toimenpide kivulias?

Itse en kokenut toimenpidettä ihan hirveänä. Luulin, että se olisi kivuliaampi kuin se oli. Olin valmistellut itseni pahimpaan ja sitten herätessä ajattelin, että tässäkö ne kivut nyt ovat? Todellisuudessa minulta otettiin rasvaa vain kahdesta kohtaa kehoa, mutta mitä vähemmän henkilössä on rasvaa, sitä useammasta kohtaa rasvaa täytyy kerätä ja näin ollen kivutkin on kovemmat. Tosin ajan myötä olen myös unohtanut kivun, sillä olen ensimmäisen leikkauksen jälkeen kirjoittanut ylös, että en kestä ajatusta, että tulee vielä seuraavakin. Eli jonkin verran kipua on ollut. Söin kipulääkkeita 2-3 päivää, makasin yhden viikon ja toisella viikolla pääsin hitaasti liikkumaan. Rinnat aristivat melko pitkään ja oikeastaan meni muutama kuukausi ennen kuin olin täysin parantunut.

Kuinka kauan toipuminen vie?

Toipuminen vie yksilöllisen ajan. Sairaslomaa toimenpiteestä tulee kaksi viikkoa, mutta jokainen toipuu yksilöllisesti ja varmasti työn fyysisyys vaikuttaa sairasloman pituuteen. Hikiliikuntaa ei tule kuukauteen harrastaa. Monta kuukautta minua aristi nukkua mahallani. Myös rasvanottokohtia kihelmöi aina kävely- ja juoksulenkkien jälkeen pitkän aikaa. Pääasiassa toivuin kuitenkin nopeasti ja kohdallani kaikki meni odotetusti.

Korjaus vai ei?

Tämä on sellainen jokaisen itsensä päätettävä asia. Haluaako lähteä korjaamaan rintojaan vai ei, sen jokainen joutuu päättää itse. Itse koin suuren helpotuksen, kun ammatti-ihminen oli samaa mieltä kanssani siitä, että rintani eivät ole normaalit. Se tuntui jo hyvältä. En olekkaan vain kuvitellut asiaa, vaan joku muukin näkee sen. Täytyy kyllä sanoa, että jouduin miettimään, lähdenkö korjausoperaatioon vai en, sillä minulle tarjottiin rasvansiirtoa ainoana vaihtoehtona. Jäin asiaa miettimään, sillä kyseessä on jopa muutaman vuoden prosessi ja useita toimenpiteitä. Implantit kun saisi yhdellä kertaa. Moni minua minua lähestynyt nainen on kertonut, ettei ole halunnut tehdä rinnoilleen mitään, vaikka rinnat ovat tubulaariset. Ja tärkeintä on varmasti se mitä itse rinnoistaan ajattelee. Olen itsekin monta kertaa miettinyt, jos olisin itse maksanut, olisi minulla nyt implantit ja täydellisen kauniit pyöreät rinnat. Toistaiseksi ei ole, ja luulen, ettei tule täysin olemaankaan, sillä rasvansiirrolla ei vain pystytä samaan ja tarkoitus on korjata rintojen muoto, eikä luoda suuria rintoja.

Pelottaako muiden reaktiot?

Kyllä ja ei. Ennen, nuorempana en mielelläni koskaan näyttäytynyt alasti, en mielelläni mennyt paikoihin, joissa yläosa olisi pitänyt riisua. En juuri puhunut ongelmastani, sillä koin läheisten jotenkin vähättelevän asiaa. Kun sain virallisen paperin, mustaa valkoisella, jossa lukee, että minulla on rintojen kehityshäiriö, tilanne muuttui. Sain varmuutta asiaan, sillä nyt kukaan ei voisi tulla sanomaan, että rintani kyllä kasvavat vielä, tai minä vain kuvittelen. Nyt olen kertonut asiasta avoimesti blogissa, mutta jo ennen asian tuomista blogiini, puhuin perheeni, ystävien ja isovanhempien kanssa. Mitään negatiivista tuomiota en heiltä saanut ja moni ystävä oli riemuissaan, sillä he tiesivät miten paljon asia minulle merkitsee. Ja eipä tällä hetkellä kiinnosta mitä muut ajattelee, minä haluan korjausleikkaukseen ja sillä selvä, kaikki eivät halua ja sekin on ok. Osa haluaa isommat rinnat, vaikka mitään vikaa ei olisi. Kun kyse on rinnoista, niin asia on melko yksityinen, mutta herättää myös ajatuksia.

DSC_1606.JPG

Miksi et hyväksy itseäsi sellaisena kuin olet?

Tätäkin on paljon kysytty. Uskon, että jokainen päättää itse. Jokainen kokee omat rintansa eri tavoin, minulle rintani ovat usein aiheuttaneet ongelmia. Rinnat ovat voimakkaasti vaikuttaneet itsetuntooni. Olen aina ihaillut toisten kauniita rintoja, minusta rinnat on ihania ja niin naisellinen asia, että kyllä haluan sellaiset itsellenikin. Toki mitä ennemän ikää on tullut, sitä enemmän olen tilanteeni hyväksynyt. Eikä asia ole pitkään aikaan vaikuttanut uimahalli käynteihini tai porukassa saunomiseen, mutta alle 20-vuotiaana oli vaikeampaa. Nykyään itsetuntoon vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin rinnat, mutta nuorempana ne kyllä aiheuttivat paljon huolta. Tiedän, että voisin todella hyvin hyväksyä rintani, onhan ne jo olleet osa minua tälläisinä pitkään. Mutta olen valinnut lähteä korjaamaan iitä, joten haluan viedä asian loppuun asti. Olen myös miettinyt implantteja yksityisesti, jos julkisen puolen lopputulos ei ole toivomani. Mutta sen näkee sitten ensi keväänä. Katson mihin tämä vie, mutta selvästi implantit aiheuttavat vielä enemmän ajatuksia ja paheksuntaa omassa lähipiirissäni ja varmaan yleisestikin, mutta se on jokaisen oma asia mitä keholleen tekee.

 

Lisää saa kysyä ja vastaan parhaani mukaan. Kuukauden päästä toivottavsti on toinen leikkaus jo ohitse!

-Iida

 

 

kommentoi postausta