Home » Lapsikin tarvitsee lomaa

Lapsikin tarvitsee lomaa

by Iida Åfeldt

Olen sitä mieltä, että lapsi tarvitsee lomaa varhaiskasvatuksesta, vaikka varhaiskasvatus onkin lapsen oikeus ja sillä on paljon hyötyjä lapselle.

Varhaiskasvatus  nimittäin edistää lapsen oppimista ja tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Se on suunniteltua ja tavoitteellista toimintaa, jota ohjaa varhaiskasvatuslaki ja valtakunnalliset asiakirjat. Se edistää lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot vahvistavat lasten osallisuutta sekä aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa.

Vaikka varhaiskasvatus on tärkeää ja sillä on paljon lapsen ja perheen hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, on se silti lasta kuormittavaa. Lapsi tarvitsee viikkotasollakin lepoa ja aikaa palautua varhaiskasvatuksen kuormituksesta. Aivan kuten aikuisetkin kaipaavat palautumista työpäivien ja työviikon päälle. Lapsi ei voi olla varhaiskasvatuksessa viitenä päivänä viikossa vuoden ympäri, vaan lapsi tarvitsee lomaa sopivassa suhteessa.  Viikottainen lepo ja palautuminen sekä pidemmät vapaat ja loma takaavat sen, että lapsi jaksaa keskittyä varhaiskasvatuksessa, on vastaanottavainen oppimaan uutta ja saa varhaiskasvatuksesta enemmän irti.

Tällä hetkellä monet perheelliset miettivät tulevaa kesälomaa ja sen järjestämistä. Varhaiskavastuksessa kerätään tietoa lasten loma-ajoista, jotta henkilökunnan lomat voidaan järjestää. Varhaiskavstuksen henkilökuntakin tarvitsee lomaa työstään. Monilla työntekijöillä voi olla myös omia lapsia, joiden lomia he miettivät.

Perheillä on todella erilaisia tilanteita. Voi hyvin olla, että vanhemmat ovat juuri vaihtaneet työpaikkaa ja lomaa ei ole kertynyt, jolloin lapsellekaan ei juuri nyt mahdollistu loma. Voi olla, ettei yhden vanhemman perheessä ole mahdollisuutta kuin viikon lomaan. Voi olla, että jossain perheessä varhaiskasvatus on tärkeä tukitoimi vanhempien jaksamisessa ja näin ollen lapselle mahdollistuu vain pätkissä tapahtuva lomailu. Voi olla, että vanhempien työt sijoittuvat juuri kesään ja ovat sesonkiluonteisia, jonka vuoksi lapselle ei mahdollistu kesäloma.

Lapsen loman ei toki tarvitse sijoittua juuri kesään tai olla kahta kuukautta putkeensa. Lapsen loma voi olla ripoteltuna eri aikoihin vuoden mittaan. Joku lomailee koko kesän, joku taas vuoden vaihteessa ja jollakin on lomaa kahden viikon pätkissä pitkin vuotta. Loman kestoon ja mahdollisuuksiin vaikuttaa moni asia. Joku vuosi voi olla, että lomaa on vähemmän tai toisena vuotena taas enemmän. Jossain perheessä isovanhemmat tai muut läheiset voivat ottaa koppia lapsen lomista ja toisessa ei. Jossain perheessä on koulussa olevia isosisaruksia, jotka määrittävät pitkälti lomien järjestämisen. Jos lomaa ei tällä kertaa mahdollistu työn tai elämäntilanteen takia, ei siitä kannata tuntea syyllisyyttä. Jos yhtenä vuotena lapsen kesäloma jää välistä, ei lapsi siitä vahingoitu. Tälläsille tilanteille ei voi mitään, elämä yllättää ja tilanteet muuttuu,   silloin on tärkeää saada tukea varhaiskasvatuksesta.

Oma lapseni lomailee kesällä ja joulun alla pidempään, sen lisäksi muutaman lyhyemmän lomapätkän muina aikoina. Pidän hänellä myös viikottain yhden vapaapäivän. Toisinaan haen häntä aiemmin tai vien myöhempään. Yrittäjänä minulla ei ole samalla tapaa palkallista lomaa kuin palkkatyössä, mutta pyrin mahdollisuuksieni mukaan lomailemaan. Ennen työskentelin varhaiskasvatuksen opettajana. Silloin minulla oli palkallista lomaa ja sen lisäksi pidin vuoden aikana palkatonta lomaa. Loma on ollut itselleni aina tärkeää työstä palautumisen kannalta.

Olen kuullut, ettei lapsella ole lomaa, sillä lapsi on koko ajan kuitenkin sairaana ja sen takia ollaan sitten kotona kuitenkin vähän väliä. Mielestäni se ei ole lomaa, jos lapsi sairastaa ja on sairauden takia pois varhaiskasvatuksesta. Olen myös kuullut, että lapsi haluaa mielummin varhaiskasvatukseen kuin olla lomalla. Lomalla vanhempien kanssa on tylsää ja lapsi haluaa olla kavereiden kanssa. Mielestäni loma on sellainen asia, josta päättää aikuinen. Lapsi ei voi vastata niin isosta päätöksestä ja ei varmasti täysin ymmärrä päätöksensä seurauksia. Olen kuullut, ettei lapsella ole lomaa, sillä vanhemmat eivät jaksa lomailla lapsen kanssa. Lapsen kanssa lomailu saattaa olla lomasta kaukana. Lapsen kanssa lomailu voi olla todella kuormittavaa ja monelle perheelle varhaiskasvatus on tärkeä tukitoimi. Lapsi voi olla tuen tarpeinen tai vanhempi sairastunut masennukseen. Mahdollisesti tälläisessä tilanteessa perheeseen tarvitaan muitakin tukitoimia varhaiskasvatuksen lisäksi. Tukitoimien avulla lapselle voi mahdollistua lomapäiviä tai perheelle tuettu loma. Toisinaan on lapsen etu osallistua varhaiskasvatukseen vähemmillä lomapäivillä ja vanhemman etu levätä ja toipua, jotta vanhempi voi tulevaisuudessa paremmin.

Lomailla voi myös pätkissä, joka ei kuormita samalla tapaa kuin yksi pitkä loma. Lomaillessa on myös tärkeä huolehtia omasta hyvinvoinnista. Itsekin järjestän itselleni vapaata lapsen pitkien lomien aikana, sillä aikuinenkin tarvitse  aikaa itselleen ja omalle hyvinvoinnille. Siitä on tärkeää pitää huolta. Lapsen kanssa useamman viikon viettäminen yhdessä on paikoin voimia vievää ja voimia täytyy välillä ladata. Pitkillä lomilla joudun toisinaan itse myös tekemään töitä. Haluan kuitenkin mahdollistaa lapselle lomaa varhaiskasvatuksesta, mutten itse yrittäjänä pysty pitämään niin pitkää lomaa kuin lapsi. Näinpä lapsi saattaa lomallaan olla sukulaisten seurassa joitakin päiviä. Se on kuitenkin lapselle lomaa. Pitäisin lapsen lomaa varmasti enemmän pätkissä, ellei lapsen päiväkoti olisi suurta osaa loma-ajoista suljettuna.

Loma ei myöskään tarkoita sitä, että koko ajan tarvitsee olla järjestämässä ohjelmaa ja aktiviteetteja lapselle. Lomaillessa ei tarvitse miettiä, että lapsi nyt jää jostain tärkeästä paitsi, kun ei osallistu varhaiskavastukseen ja yrittää paikata tätä aukkoa. Lomalla saa lepsuilla, relata, olla vapaa aikatauluista ja suorittamisesta. Lomalla voi olla ilman arjen kiirettä ja vähän tylsistyäkin. Lomalla voi laskea rimaa ja mennä helpoimman kautta.

Niin aikuiset kuin lapsetkin kaipaavat lomaa, jotta jaksavat taas arkea yhdessä! Siinä missä varhaiskasvatus on lapsen oikeus, on loma myös lapsen oikeus. Lapsella on oikeus lomaan turvallisessa ympäristössä.

-Iida

10 kommenttia

Annilei 13.5.2022 - 09:09

Tärkeä kirjoitus, kiitos! ♥️

Vastaa
iidaafel 13.5.2022 - 09:22

Kiitos <3

Vastaa
Delilah 13.5.2022 - 11:04

Kyllä, lapsikin tarvitsee ja ansaitsee loman! Olin aivan pyöristynyt kun luin netistä jutun, jossa kerrottiin että on yleistymässä tapa, että vanhemmat lomailevat, mutta lapsi pidetään hoidossa. Tuli tosi paha mieli lapsen puolesta. Itsellä on vilkas 3v ja välillä päivät ovat raskaita kun koko ajan pitäisi mennä, mutta on onni saada viettää lapsuutta, jossa saa olla lapsi. Aika on loppujenlopuksi hyvin lyhyt kun lapsi on pieni.. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, mutta niin on myös oikeus saada olla kotona yhdessä vanhemman tai vanhempien kanssa.

Vastaa
iidaafel 13.5.2022 - 12:08

Olen aivan samaa mieltä❤️ Itsekin olen kuullut, ettei pidetä lasta lomalla, koska varhaiskasvatuksesta maksetaan tai joska koululaisen kanssa sitten pitää kuitenkin lomailla. Mutta ehdottomasti se on lapsen lapsuutta ja tärkeää saada olla myös lomalla välillä❤️

Vastaa
Heinihei 13.5.2022 - 20:05

Ah, täydellinen teksti taas kerran Iida! Todella hyvä ja tärkeä kannanotto, otat upeasti myös kaikki erilaiset tilanteet huomioon!

Vastaa
iidaafel 14.5.2022 - 09:59

Kiitos todella paljon!

Vastaa
OH 13.5.2022 - 20:56

Hyvin kirjoitettu taas tosi tärkeästä aiheesta! ♥️

Vastaa
iidaafel 14.5.2022 - 09:59

Kiitos!

Vastaa
NK 14.5.2022 - 00:03

Hyvä kirjoitus! Tuli mieleen jonkun (en muista, minkä) matkatoimiston mainos, jossa lapsi (ala- tai esikoululainen) on ruokalassa ja keittäjä mätkäisee lautaselle jotain harmaata perunamuussia tms. Ja lapsi muistaa haaveissaan, miten oli vanhempien kanssa reissussa, sai tilata mitä vaan ja tilasi muistaakseni hummerin tai muuta erikoista. Mielestäni se oli virkistävä matkamainos. Tavallisesti kuvataan aikuisia tai korkeintaan perheitä nauttimassa lomamatkasta. Mutta on se arjesta irtautuminen sitä myös lapselle! Ok, vähän asian vierestä, mutta silti… 🙂

Vastaa
iidaafel 14.5.2022 - 10:00

Kiitos! Ja ihan totta, lomasta jää ihania muistojälkiä lapsille <3

Vastaa

kommentoi postausta