Home » Kirjoja perheiden moninaisuudesta

Kirjoja perheiden moninaisuudesta

by Iida Åfeldt

Omaa perhettäni koskettavat kirjat, joissa perheiden monimuotoisuus esiintyy. Luen erittäin mielelläni lapselleni kirjoja, joissa näkyy muutakin kuin perinteinen äiti, isä ja lapset kokoonpano. Haluan, että lapseni voi samaistua kirjojen perheisiin, että hän voi löytää kirjoista meidän perhettä vastaavia perheitä ja kokea samaistumista. Haluan myös kirjojen kautta tuoda lapselleni näkyväksi perheiden monimuotoisuuden, on eroperheitä, uusperheitä, adoptioperheitä, yksinhuoltajaperheitä, on lahjasolulla syntyneitä lapsia jne.

Onneksi viime vuosina lastenkirjoissa on alkanut yhä enemmän näkymään niin ihmisten kuin perheidenkin monimuotoisuus. Uusia lastenkirjoja tulee koko ajan ja ne ovatkin tosi tervetulleita, sillä valikoima ei tosiaan päätä huimaa. Listasin tähän muutamia kirjoja, joissa näkyy monenlaisia perheitä. Kommentoida saa ja vinkata muita kirjoja lisäksi!

LUE MYÖS

Pikkusisaruksen syntymästä kertovia kirjoja

Ystävyydestä kertovia kirjoja

Sulon ja Elsin uudet naapurit (Otava 2021)

Aivan ihana kirja monenlaisista perheistä. Tämä on todella hyvä 3-5-vuotiaalle lapselle. Kirja käsittelee pienelle lapselle sopivasta näkökulmasta erilaisia perhemuotoja. Sulo ja Elsi muuttavat kahden äitinsä kanssa uuteen kotiin ja päättävät lähteä tutustumaan naapureihin. Naapurissa asuu vaikka ja millaista perhettä! Tämä on oman lapseni yksi suosikki kirja tällä hetkellä ja keskustelemme paljon perheistä tämän kirjan avulla. Hänen on sen avulla helppo ymmärtää erilaisia perhekokoonpanoja. Kirjassa on myös iloisen värikäs kuvitus.

Meidän pihan perhesoppa (Tammi 2015)

Meidän pihan perhesoppa on kuvakirjan muotoon taitavasti ujutettu tietoteos ihan kaikille lapsiperheille. Tarinassa vieraillaan luontevasti lasten erilaisissa perheissä, kun päiväkodin pehmopingviini Pontus kiertää yökylässä kodista toiseen.Esille tulevat mm. keinohedelmöitys, lahjasukusolut, kahden äidin perhe ja adoptio. Kirjan lopussa on myös aikuisille suunnattu asiantuntijoiden tietoisku, joka antaa hyvän pohjan keskustelulle. Kirja on lapsen tasoinen ja selkeä. Kirja kertoo perheiden muodostamisesta faktapohjaisesti huomioiden lapsentasoisen kerronnan. Tämä on ollut käytössäni jo työssäni varhaiskavastuksessa ennen kuin omasin omia lapsia ja nykyään kirja löytyy meiltä kotoakin.

Poika ja hame (Otava 2021)

Kirja kertoo Ronista, joka asuu äidin kanssa kaksin. Roni on jo koululainen. Kirja on sopiva mielestäni 5-8-vuotiaalla. Kirja ei kerro vain perheiden monimaisuudesta, vaan se käsittelee sukupuoleen kohdistuvia stereotypioita ja odotuksia, kiusaamista ja jokaisen hyväksymistä omana itsenään. Kirja on todella koskettava ja kaunis kertomus pojasta, joka pukee hameen kouluun.

Jani Toivola on kirjoittanut toisenkin kirjan Ronista, joka ilmestyi tänä vuonna. Kirja on nimeltään Poika ja perhostunne. Kirjassa Roni ihastuu Timoon. Kyseinen kirja tuo taas esille sitä, miltä ihastuminen tuntuu ja normalisoi eri sukupuolten välistä ihastumista lapsille sopivalla tavalla.

Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat (Pieni Karhu 2019)

Kirja kertoo sadunomaisesti intersukupuolisen pienokaisen syntymästä. Lohikäärmeperheessä arvuutellaan miltä syntyvä lohikäärme mahtaa näyttää ja onko se tyttö vai poika. Munan kuoriutuessa paljastuu lohikäärmeen poikanen, jolla on keltaiset varpaat ja siniset suomut. Se on vähän sekä tytön että pojan keho eli intersukupuolinen keho. Lohikäärmevauva  saa isoksi kasvettuaan itse päättää, että missä kehossa tällä on hyvä olla. Kirja kertoo vahvasti jokaisen olevan arvokas ja painottaa sitä, että jokainen on hyväksytty sellaisena kuin on. Kirjan lopusta löytyy lyhyet selosteet mitä tarkoittavat sanat intersukupuolisuus ja muunsukupuolinen. Satu on ensimmäinen suomenkielinen lastenkirja aiheesta. Aikuisille lukijoille kirja antaa mallin, miten puhua näistä tärkeistä aiheista lasten kanssa. Kirja sopii 5-8-vuotiaalle.

Bonussisko (Mäkelä 2021)

Kerrassaan aivan ihana kuvaus uusperheen synnystä. Jusalla on kaksi kotia, äidin koti ja isän koti. Äidin kotiin muuttaa uusi mies ja bonussisko. Bonussisko sai vuoden 2021 Uusperheteko-palkinnon . Kirja vakuutti Suomen uusperheiden liiton myönteisellä lähestymistavallaan, ja teos sai raadilta erityistä kiitosta bonussisaruussuhteen käsittelemisestä suomalaisessa lastenkirjallisuudessa. Nyt kirjaan on ilmestymässä jatkoa kirjalla Bonussisko ja mustat sukat. Erittäin ihana ja lämminhenkinen kirja, jossa on myös upea kuvitus!

Minä ja siskoni (Mäkelä 2019)

Tässä kirjassa kerrotaan autistisen lapsen elämästä eläinhahmojen avulla. Kirja käsittelee sitä miten autistisen lapsen toimintavavat vaikuttavat sisurussuhteisiin ja auttaa ymmärtämään toimintaa paremmin. Kirjoja, joissa esiintyy lapsen tai lapsen huoltajan tuen tarpeita, sairauksia tai vammaisuutta, on todella vähän. Perheiden monimuotoisuuteen on hiljalleen alettu kiinnittämään enemmän huomiota, mutta vielä on paljon tehtävää. Esim. lastenkirjojen kuvituksessa harvoin näkyy vammaisuus, vaikka olisi tärkeää normalisoida sitä ja toisaalta antaa samaistumista niihin perheisiin, joita se koskee.

Kaikki muuttuu (Mäkelä 2022 elokuussa)

Kirja on tosiaan vasta elokuussa ilmestyvä. Silmäni osui siihen, kun selasin Mäkelän esitettä tulevista kirjoista. Tulevasta erosta kertovia kirjoja ei ihan hirveästi ole. Muutamissa kirjoissa esiintyy uusperhe, mutta sitä edeltänyttä aikaa ei käsitellä. Kirjassa lapsen vanhemmat kertovat hänelle erosta, siitä etteivät he enää aio olla yhdessä. Lempeä ja myötätuntoinen tarina auttaa lasta käsittelemään eron herättämiä kysymyksiä ja tunteita. Kirja vaikuttaa kiinnostavalta ja tuo esiin eroperheitä.

Sonjan kaksi myssyä (Lasten keskus 2022 )

Sonja asuu vuoroviikoin äidin ja isän luona. Isän luona lojuu vielä muuttolaatikoita hujan hajan, äidin muuttolaatikot on purettu ja pakattu siististi pois. Isän laatikoista löytyy Sonjalle huippuhieno syysmyssy. Äidin mielestä hänen ostamansa uusi myssy on kauniimpi. Kumman Sonja valitsisi? Pieni Sonja yrittää parhaansa mukaan tasapainotella vaikean myssypulman kanssa. Hän kun tykkää niin kovasti molemmista, eikä hän halua pahoittaa isän eikä äidin mieltä. Kaunis ja lämmin tarina kertoo siitä, miten uusi arki näyttää kiemuraiselta vanhempien eron jälkeen. Onneksi kaikki löytää lopulta paikkansa. Kirja tuo esiin kahden kodin perheitä lapsen näkökulmasta. Sopii mielestäni 3-6-vuotiaalle.

Monen sortin perheet (Lasten Keskus 2020)

Todella ihana ja monipuolinen kirja perheistä. Kyseessä on lasten tietokirja, jossa  selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä. Selityksen saavat niin uusperhe, yksinhuoltajaperhe, adoptioperhe, sijaisperhe, syntymäperhe, laajennettu perhe, ero, sukupuu kuin moni muukin tärkeä asia.

Tuikun tärkeä tehtävä (Otava 2019)

Tuikku kirjasarjaan on ilmestynyt kolme kirjaa tähän mennessä. Tuikun tärkeä tehtävä, Tuikku ja pimeän mörkö sekä Tuikku uskaltaa. Tuikku kirjat käsittelevät ihania arkisia teemoja, joita lapset kohtaavat arjessaan. Tuikku on päiväkoti-ikäinen ja kirjasarja onkin omiaan juuri 3-6-vuotiaalle. Perhe ei sinällään korostu Tuikku kirjoissa, eikä sitä mitenkään alleviivata, mutta Tuikun perhe on monikulttuurillinen. Tuikulla on afrokiharat, hänen äitinsä on suomalainen ja isä nigerialainen. Tuikku elää äitinsä kanssa ja hänen isänsä, Baba, asuu Nigeriassa.

Villiina ja isosiskopakkaus (WSOY 2017)

Villiina on ihastuttava kirja isommille lapsille, sopii todella hyvin 6-8-vuotiaille. Villiinalla on kaksi äitiä, eli kirjassa korostuu myös perheiden moninaisuus. Villiinan perheeseen on tulossa vauva ja Villiinasta itulossa sosisko!

Kahden perheen Ebba (Otava 2017)

Ebba kirjasarjassa on ilmestynyt kolme kirjaa, Kahden maan Ebba, Kahden perheen Ebba ja Kahden isän Ebba. Ebba on viidesluokkalainen. Ebban vanhemmat ovat eronneet. Isän koti on Saksassa. Isän luona asuu myös Jolanka ja hänen lapsensa Anna. Ensimmäisessä osassa Ebba lähtee Saksaan isän luokse ja toisessa osassa isä perheineen tulee Suomeen. Kolmannessa kirjassa Ebba saa isäpuolen, kun äiti alkaa seurustella. Kahden maan Ebba oli Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana 2017.

Oiva (S&S 2017-2019)

Oiva kirjasarjaan on ilmestynyt kolme kirjaa, Oivan pallo, Oivan laiva ja Oivan tie. Oiva kirjat sopivat hyvin pienille lapsille, noin 1-4-vuotialle. Oiva -kirjoissa kieli on simppeliä ja niissä on paljon toistoa. Sopivat myös suomea opetteleville lapsille. Oiva kirjoissa esiintyy vain äiti ja Oiva. Asetelmaa ei korosteta mitenkään, myöskään adoptiota ei tuo mitenkään esiin. Kirjailijan ajatus on kuitenkin ollut, että kirjat sopisivat myös adoptioperheisiin.

2 kommenttia

Maikkiliina 12.5.2022 - 22:58

Voi Iida ❤️ Teit sen taas. Sun blogi ja some on ihan omaa luokkaansa sisällön suhteen. Sun pitäs saada joku palkinto oikean tiedon jakamisesta lempeästi. Tää postaus on taas ihan helmi!

Vastaa
iidaafel 13.5.2022 - 07:08

Hei kiitos sun sanoista tosi paljon❤️

Vastaa

kommentoi postausta