Home » Lukeeko kukaan enää blogeja?

Lukeeko kukaan enää blogeja?

by Iida Åfeldt

Blogin kirjoittaminen tuntuu suorastaan kivikautiselle. Välillä minusta tuntuu, että olen joku muinaisjäänne, kun en ole TikTokissa, vaan kirjoitan blogia. Tuntuu siltä, ettei kukaan enää kirjoita blogia aktiivisesti. Toisaalta tuntuu siltä, ettei kukaan myöskään lue enää blogeja, minkä takia ei ole järkeä kirjoittaakaan. Kellään ei tunnu olevan aikaa lukea blogeja, vaan halutaan lyhytkestoista sisältöä nopeasti ja helposti.

Olen itse miettinyt, että onkohan parhaat päiväni ohitse. Blogini analytiikka kertoo, että blogini kävijät ovat vähentyneet. Vielä vuosi sitten blogiani on lukenut kuukaudessa 50 000 yksittäistä ihmistä ja sivunäyttöjä kerääntyi helposti 250 000 kuukaudessa. Viime kuukausina yksittäisiä lukijoita on ollut 35 000 kuukaudessa ja sivunäyttöjä noin 140 000. Toki olen kirjoittanut harvemmin, joka osaksi vaikuttaa “tulokseen”. Koko kuuden vuoden aikana, jonka blogini on ollut olemassa, on sivua ladattu 8 miljoonaa kertaa, mikä taas tuntuu todella paljolta.

Tällä hetkellä on valtava määrä erilaisia sovelluksia. Välillä oikein ahdistun siitä, että pitäisi olla kaikkialla. Pitäisi jotenkin olla “aallon harjalla”, tietää missä mennään ja seurata trendejä. Sosiaalinen media muuttuu todella nopeaan tahtiin ja ilmiöt elävät aina vain hetken, kunnes tulee jotain uutta.

Blogin kirjoittaminen tuntuu siltä kuin olisi kiinni menneessä. Toisaalta se tuntuu taas todella turvalliselta muutoksen keskellä. Se on minulle kaikkein ominta tekemistä! Tykkään kirjoittaa, koen, että se on minulle luonteva tapa ilmaista itseäni. Muistan aina sen päivän, kun lapsuuden kotiini tuli pöytätietokone. Ja vain ja ainoastaan sitä varten, että minä sain kirjoittaa tarinoita koneella paperille kirjoittamisen sijasta!  Rakastin kirjoittaa ja rakastan edelleen! Kirjoittaminen on seurannut mukanani lapsuudesta asti.

Blogien kuolemasta on puhuttu jo kauan. Alkuun tuli Youtube-videot, sitten podcastit, Reelsit ja Tiktokit. Silti blogit pitävät pintansa. Haluan uskoa, että blogeille on myös paikka tulevaisuudessa!  Moni sovellus voi koska tahansa kaatua tai lakata olemasta. Blogi ei voi samalla tavalla lakata. Blogin sisältö on paljon pysyvämpää. Se jää hakukoneisiin ja ihmisten etsiessä tietoa, he usein päätyvät lukemaan blogeja. Blogit mahdollistavat myös pidemmät tekstit ja aiheeseen syventymisen. Itse miellän ne tämän päivän aikakauslehdiksi tietyllä tapaa. Blogipostauksessa voi antaa jotain enemmän kuin Instagrampostauksessa tai kolmenkymmenen sekunnin videossa. Ihmiset ovat myös todella erilaisia, osa nauttii tekstin silmäilystä ja lukemisesta, osa taas tykkää katsoa videon muodossa olevaa sisältöä  ja osa kuunnella puhetta. Itse olen myös huomannut, että on paljon ihmisiä, jotka eivät ole Instagramissa, TikTokissa, Snapchatissa tai Facebookissa. Lähes kaikilla on kuitenkin saatavilla internet ja näin ollen pääsy blogeihin. Minullakin on blogissa enemmän lukijoita kuin seuraajia Instagramissa, joka on toinen pääkanavistani blogin rinnalla.

Toki voisi olla tervettä kehittää itseään ja hypätä pois mukavuusalueelta, mutta onko se aina tarpeen? Miksi pakottaa itseään tekemään jotain, joka ei tunnu luentavalta? Miksi pitäisi tehdä jotain vain siksi, koska kaikki muutkin tekee?  Tärkeää on tehdä sitä mistä tykkää ja kokee olevansa hyvä, silloin sisältökin on aitoa. Tällä hetkellä äänitän blogipostaukseni, jotta ne voi myös kuunnella. Koen sen olevan jo blogin kehittyneempi versio. Lisäksi koen tärkeänä keskittyä vain muutamaan mediaan. Olisi mahdotonta saada aika riittämään kaikkiin ja kyetä edelleen luomaan hyvää sisältöä. Erityisesti, jos haluaa olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa seuraajiin sekä lukijoihin ja oppia tuntemaan oman yleisön.

Blogin parhaat päivät saattavat olla ohitse, mutten kirjoita sen takia, että blogillani olisi mahdollisimman suuri yleisö, vaan ennen kaikkea sen takia, että tykkään kirjoittaa. Blogi ei ole koskaan ollut minulle mikään rahasampo, vaan pääasiallinen tulonlähteeni on Instagram. Blogi on usein muita medioita kalliimpi mainosalusta, sillä mainos on pysyvä ja jää elämään. Se tulee esiin hakukoneista, kun ihminen etsii tietoa netin syövereistä. Hinnan vuoksi blogiin on myös vaikeampi myydä mainoksia. Tämän vuoksi varmaan monet ammatikseen blogganneet lopettavat  ja siirtyvät muihin medioihin tuottamaan sisältöä. Tällä hetkellä raha tuntuu liikkuvan Instagramissa ja TikTokissa. Kanavat tavoittavat nuoria ja nuoria aikuisia. Blogit taas tavoittavat  vanhempia aikuisia, eli kohderyhmä on erilainen. Blogi on mediana hitaampi, se ei päivity monta kertaa päivässä, eikä joka päiväkään, sillä postauksen tekeminen teksteineen ja kuvineen vie aikaa. Somea käytetään usein itsensä viihdyttämiseen, nollaukseen, arjen jakamiseen, vertaistueksi, tiedon etsimiseen tai inspiraatioksi. Somessa halutaan saada uutta sisältöä nopeasti. Tämän takia muut kanavat painottuvat blogien sijaan.

Silti uskon blogien tulevaisuuteen. Se on oma tärkeä mediansa! Aion jatkossakin kirjoittaa blogia. En tiedä kuinka kauan, mutta niin kauan, kun se itsestä tuntuu vielä mielekkäältä. Ajatus, etten enää kirjoittaisi blogia, tuntuu hassulta. Toisaalta en näe itseni kirjoittamassa, kun kuvittelen itseni eläkeikäisenä.

Sain vasta näin ihanan palautteen blogistani!

Siis ihania sun blogikirjoitukset! En nykyään lue mitään muuta blogia, mutta sinulla kiinnostavat aiheet ja kirjoitusten otsikot toisensa jälkeen saavat aina palaamaan blogiin. Kirjoitat myös todella hyvin!

-Iida

KUVAT: Pinja Mitrovitch

69 kommenttia

Anonymous 2.11.2021 - 22:25

Minusta on ihanaa lukea blogiasi. Se piristää ihanasti arkea. Kiitos kun jaksat kirjoitella!

Vastaa
iidaafel 2.11.2021 - 22:39

Voi kiitos! Todella ihana kuulla!

Vastaa
Jenna / puremattaparas.fi 2.11.2021 - 22:40

Olen miettinyt samankaltaisia teemoja, mutta koska olen tehnyt päivätyötä hakukonemarkkinoinnin parissa ja viihdyn itse tavattoman hyvin keskittyen pidempiin blogitekstikokonaisuuksiin (Instagramissa kaikki on niin nopeaa, armotonta, kiivasta), olen toistaiseksi ohittanut epäilykseni.

Minulle luontaisinta on lukea aamukahvin kanssa jokin hyvä, uusi blogiartikkeli – kevyt katsaus jonkun toisen elämään tai ajatuksia herättävä kokonaisuus.

Instagram on tässä suhteessa tosi erilainen, eikä se tarjoa sillä tavalla hetkeä rauhoittumiseen, kun tunnelmat ja asiat pomppivat peukalon johdattelemana ääripäästä toiseen niin, että hyvä kun perässä pysyy – ja päällimmäiseksi tämän kaiken jälkeen jää vaan epämääräinen fiilis, toisin kuin blogiartikkelin jälkeen: ne on usein osattu päättää jotenkin selkeämmin niin, ettei ilmoille jää kysymyksiä tai välttämättä minkäänlaista tarvetta osallistua.

Minun mielestäni kaikelle on aikansa ja paikkansa, niin myös klassiselle blogillekin! Ja ihana kun äänität artikkelisi – onko sinulla statistiikkaa siitä, minkälainen joukkio niitä kuuntelee?

Vastaa
iidaafel 2.11.2021 - 23:10

Hei olipa kiva kuulla sun ajatuksia! Ja toi on niin totta, pidempään tekstiin pysähtyy. Siinä saa sen rauhoittumisen kokemuksen. Instassa sitä ei samalla tavalla itsellenikään tarjoudu. Vaan kuvat ja videot vilisee. Tulee vaan stressaantuneempi olo!

Mulla ei harmi kyllä ole tohon äänitykseen mitään dataa! Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että onko vaan turhaa työtä. Saan kyllä jonkin verran kiitosta siitä, jonka takia oon jatkanutkin!

Vastaa
Vakkarilukija 2.11.2021 - 23:00

Kirjoitat todella hyvin ja pohdiskelevasti ja tykkään teksteistäsi kovasti. Älä vaan lopeta kirjoittamista!

Vastaa
iidaafel 2.11.2021 - 23:11

Onpa kiva kuulla! Saan taas motivaatiota aktivoitua blogin kanssa!

Vastaa
Nainen123 2.11.2021 - 23:15

Hei. Minä luen blogiasi ja innokkaasti odotan uutta postausta. Vasta pari viikkoa olen seurannut sua instassa ja vaikka siellä on postauksia useammin niin silti blogi on se minkä päivittymistä odotan.
Kiitos blogistasi ja ihanaa marraskuuta 😁

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:29

Onpa ihana kuulla! Kiitos❤️

Vastaa
NK 3.11.2021 - 00:30

Kyllä blogi voittaa nämä höpömediat kiinnostavuudessa! Blogi on kuin kolumni, pakina, mielipidekirjoitus tai jopa novelli. Olen muista medioista vain instagrammissa, mutta koen sen lähinnä kivojen kuvien katseluna ja välipalana. Blogi on “oikeaa” kirjoitusta, johon haluaa paneutua. Ilahdun aina, kun olet julkaissut uuden blogitekstin ja luen sen heti. Joskus palaan ja luen uudelleen.

Älä, kiltti, lopeta blogia! Kirjoitat kauniisti ja taitavasti. Blogissa se pääsee oikeuksiinsa! <3

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:30

Voi kiitos ihan todella ihanista sanoista! Kiva kuulla, että tykkäät!

Ja samaa mieltä, blogi on tosiaan enemmän ja siihen haluaa syventyä!

Vastaa
Marsuli 3.11.2021 - 06:44

Olen itse ollut mukana blogimaailmassa kauan. Aikoinaan itsekin kirjoittaen blogia, mutta viimeiset 10v vain lukijana. Oma blogien lukemisen määrä on kyllä vähentynyt ja siirtynyt Instagramin aktiivisempaan seurantaan. Silti on muutama blogi, jota edelleen luen ja sinun on yksi niistä. Jatka ehdottomasti. Sinun kirjoituksiasi aina aina mukava lukea! 🙂

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:31

Kiitos, tosi kiva kuulla❤️

Vastaa
Anna V 3.11.2021 - 06:48

Mä tykkään tosi paljon lukea sun blogia, kurkkaan joka päivä onko uutta postausta, älä siis lopeta 🙈😍

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:31

Eikä!! Nyt mun täytyy aktivoitua blogin kanssa❤️

Vastaa
minnis 3.11.2021 - 07:13

Moikka!

Minä luen! Ja aion jatkossakin lukea – toivon siis sydämestäni, ettet ainakaan lopeta kirjoittamista 🙂

Minna

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:31

Kiitos Minna! Ja mäkin luen, yksi on sun omasi!

Vastaa
minnis 3.11.2021 - 08:30

Ihana kuulla, kiitos!

Minna

Vastaa
Anne A 3.11.2021 - 07:26

Ethän lopeta, on ihanaa kuulla sun ajatuksia ja saan paljon voimaa ja vertaistukea sun teksteistä. Olen yksin viisivuotiaan lapsen kanssa ja opiskelen varhaiskasvatusta, ja monesti sun pohdinnat inspiroi ja vie mun omaa ajatustyötä askeleen pidemmälle. Kiitos Ida!

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 07:32

Kiitos sun kommentista! Vau, olen tosi otettu! ❤️

Vastaa
AinoT 3.11.2021 - 07:33

Blogisi on parasta lukemista koko netissä. ❤️Ilahdun, kun löydän sivultasi uutta luettavaa ja käyn aina vähintään kerran päivässä katsomassa, olisiko uusi postaus saapunut.

Toivon, että brändit lähtisivät enempi mukaan blogeihin. Esimerkiksi lapsiarkeen liittyen on monia kestoaiheita, jotka eivät vanhene ja joista voi kertoa brändin asiantuntemuksen kautta. Juurikin tuo hakukonenäkyvyys myös myöhemmin palvelisi sekä asiakkaita että mainostajaa, kun tiedon tai tuotteen pariin löytäisi helposti jatkossa. Instagramissa näin ei ole.

Liityin aiemmin tänä vuonna siihen (mielestäni) kasvavaan joukkoon, joka päättää lähteä somesta joko tilapäisesti tai pysyvästi. Koin esimeriksi juuri Instagramin aiheuttavan ahdistusta ja rauhattomuutta omassa olossani, enkä kokenut enää itselleni hyväksi viettää aikaa siellä tässä hetkessä. Näitä tuntemuksia on moni muukin jakanut. Sen myötä blogit ovat tuntuneet vielä tärkeämmiltä, kun sisältöä ei tule kulutettua muiden kanavien kautta.

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:52

Kiitos tosi paljon kommentistasi! Tämä onkin tosi mielenkiintoinen “ilmiö”, että poistutaan somesta ja se käy usein itselläkin mielessä. Koen juuri samoin, että se aiheuttaa useammin ahdistusta ja saa oman elämän tuntumaan huonommalta kuin onkaan!

Vastaa
Torey 3.11.2021 - 07:35

Minä luen ja kirjoitan! 😄

Blogin kirjoittaminen on itse luontaisinta, enkä aio siitä luopua. Lukijoita kuitenkin edelleen löytää tekstieni pariin ja koska se ei ole ollut minulle ikinä muuta kuin harrastus ja paikka purkaa ajatuksia, niin ei haittaa vaikka lukijamäärät ovat vähentyneet.

En myöskään ole tiktokissa. Minua on sinne suostuteltu viittomakielisten videoideni takia, mutta en kaipaa enempää sovelluksia ja somea. Joten ainakin toistaiseksi pysyn poissa sieltä.

https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/11/03/puolitoista-vuotta-endodiagnoosista/

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:53

Hei tosi kiva kuulla, ettet säkään ole tiktokissa, en oo ainoa siis!
Ja sulla onkin tosi hyvä blogi, jossa vierailen 🙂

Vastaa
Millavee 3.11.2021 - 07:44

Blogien lukeminen on ehdottomasti mieleeni, instassa ym en ole eivätkä kokemukseni mukaan muutenkaan vastaa samaan tarpeeseen. Aiheesi ha kirjoitustyyliäni on mieleeni. Ja aina kun tekstisi on kuunneltavissa sen teen, äänesi tuo kokemukseen kivan lisän. Toivottavasti jatkat siis!

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:54

Kiitos, tosi kiva kuulla!

Vastaa
toinenvakkarilukija 3.11.2021 - 08:01

Älä vaan lopeta blogia! Kirjoitat todella hyvin ja odotan aina innolla uutta postausta. Itse olen 21-vuotias, mutta silti blogipostauksesi ovat todella mielenkiintoisia! Huomaan välillä lukevani joitain sinun vanhoja postauksiasi uudestaan ja uudestaan.

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:54

Mahtava kuulla, että nuorempaakin kiinnostaa! kiitos tosi paljon kommentista!

Vastaa
Wilumiina 3.11.2021 - 08:06

Munua harmittaa kun monet hyvät blogit lopettaneet ja siirtyneet Instagramiin. Siellä jutut lyhyitä ja täynnä mainoksia.
Hyväksyn mainonnan ja minusta kirjoittajan pitää elää teksteillään.
Mutta kun vain nopeita kanavia niin siitä jää pitkän tekstin nautinto pois.
Luen ja seuraan sinua vaikka elämän vaiheenme on eri. Itse elän pitkässä parisuhteessa ja neljästä lapsesta kuopyskin in jo 16v.
Sinä avaart erilaista elämän vaihetta hyvin.

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:59

Kiitos todella paljon, kiva, kun luet!

Vastaa
Anonymous 3.11.2021 - 08:12

Erittäin hyvää pohdintaa! Itestä on ihanaa välilllä keskittyä ja lukea pidempiäkin tekstejä, jotka kyllä olis hyödyllisiä kaikille! On tottu liian nopeaan ja lyhyisiin juttuihin tänäpäivänä, joka näkyy myös koulussa oppimistuloksissa. Jatka ihmeessä kirjoittamista! ❤️

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:58

Ihan totta!

Vastaa
Ellik. 3.11.2021 - 08:12

Blogit ovat minulle ainakin aikakauslehtien korvaaja, on ihana lukea pidempiä pohdiskelevia tekstejä, joista saa näkökulmia ja ajattelemisen aihetta. Olet inspiraation lähde, kun luotsaat elämääsi rohkeasti valitsemaasi suuntaan, joka ei ole välttämättä se perinteisin. Arvostan myös valtavasti rohkeuttasi kertoa myös epävarmuuksistasi ja niistä huonoista päivistä.

En usko että Instagramissa tai muussa nopeassa mediassa saa luotua samanlaista syvällistä kerrontaa kuin blogissa. Niinpä toivon hartaasti että jatkat kirjoittamista, niin kauan kuin se on itsellesi mielekästä!

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:58

Kiitos ajatuksista! Olen ihan samaa mieltä, muut mediat ei korvaa blogia. Aion ehdottomasti vielä jatkaa, kiitos ihanista sanoistasi sen suhteen <3

Vastaa
Sanna P 3.11.2021 - 08:35

Täällä myös yksi vakituinen lukia, jo useamman vuoden takaa. On kyllä totta että bloggaajat ja blogitekstit ovat harventuneet. Toiset tuntuvat lopettaneen jo kokonaan.
Mutta onneksi sinä olet vielä matkassa. Olet hirveän rohkea nainen ja ihailen elämääsi ja sitä miten uskallat tehdä asioita yksin.
Jatka kirjoittamista, kyllä meitä lukijoita on vielä täällä ja me tarvitsemme tekstejäsi ❣

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:50

Kiitos todella paljon sanoistasi! Iloa päivään!

Vastaa
Katariina Kuronen 3.11.2021 - 08:47

Täällä myös yksi blogien lukija! 😍 Ja sun blogi ihan yks lemppareista! Toivon että teet juuri niinkuin parhaaksi koet, mutta niin pitkään kun kirjoitat, täällä on kyllä niitä jotka inspiroituu ja voimaantuu sun tekstejä lukiessa. ❤ tärkeintä on se, että teet niin kuin itsestäsi tuntuu hyvältä. 😊

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:50

Siis kiitos!! Ihana kommentti, kyllä varmatsi vielä kirjoittelen pitkään <3

Vastaa
rosacanina 3.11.2021 - 09:17

Blogeja, kuten myös sinun, on yhä kiva lukea kaiken muun kuvatulvan ja lyhyiden tekstipätkien keskellä. Vähän harmittaa, että niin moni suosittu bloggaaja on siirtynyt vähinä äänin kokonaan instagramiin tai ties minne- tietysti rahakin ymmärrettävästi ratkaisee, jos sisällöntuotanto on pääasiallinen työ.
Ehkä muu some vie voiton ainakin nuoremmilla, mutta soisin kirjoitetun kielen pysyvän ainakin jossain määrin matkassa mukana. Ainakin itselleni blogisi on tarjonnut monta mukavaa aamukahvihetkeä kivoine aiheineen!

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:59

Se on tosiaan harmi! Hyvin blogit sopivat kaiken muun keskelle ja antavat hyvän lisän!

Vastaa
Annasofia10 3.11.2021 - 09:27

Odotan kovasti uusia postauksiasi ja luen aina. Ja haluan lukea ne rauhassa, monet tekstit ovat niin ajatuksia herättäviä. Seuraan kahta muuta blogia tällä hetkellä sinun lisäksesi mutta blogisi on ehdottomasti mielenkiintoisin ja minulle henk koht eniten antavin. 🙂

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:49

No vau, tosi kiva kuulla! Kiitos <3

Vastaa
lohkare 3.11.2021 - 09:36

Hyviä nuo sinun lukijamäärät ovat, jos vertaa keskimääräisen bloggaajan määriin.
Aika helpolla nimittäin pääsee sadan suosituimman blogin joukkoon, jos pitää vertailukohtana blogit.fi sivun listaan. Itse taidan olla sijalla n.140 ja se vaatii tuhat lukijaa kuukaudessa.

Mukava harrastus tämä on silti ja en ole ihan heti lopettamassa. Toivotaan, että ihmiset löytävät blogit taas jossain kohtaa!

Tuosta vielä minun ajatuksia ajankäytöstä ja bloggaamisen järkevyydestä.

https://www.lily.fi/blogit/aito-ajatus/sulje-blogisi-ja-nauti-elamasta/

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 09:49

Hei kiitos! Ja todella toivotaan, että ihmiset taas löytävät blogit ja ne tulevat uudelleen ns. trendiksi!

Vastaa
Ajxu 3.11.2021 - 10:07

Mä en oikeastaan lue enää mitään muita blogeja kun sinun! Klikkailen joka kerta laittamasi linkit auki instagrammin stooreista vaikka en postausta edes lukisikaan, kun oon joskus jostain lukenut että bloggaaja saa rahaa joka klikkauksesta 😀 Oot mun lemppari, kiitos kun laitat itsesi likoamaan!

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 11:08

Hei kiitos todella paljon! Joo kyllä, itse saan vielä rahaa klikkauksista, mikä on kyllä harvinaista tänä päivänä enää blogeissa. Siitä kertyy jokunen satanen aina kuussa, niin onhan se kiva lisäraha!

Vastaa
Maarittt 3.11.2021 - 11:13

Täällä myös yksi vakilukija. Lempiblogini ovat mulle kuin naistenlehtiä, eikä insta missään nimessä korvaa niitä. Ihana lukea pitkiä ja ennenkaikkea hyvin kirjoitettuja postauksia hyvine kuvineen. Instastoryillakin on tietty paikkansa, mutta en pidä siitä suuntauksesta, että storyihin kirjoitetaan pitkät pätkät asiaa, pieni kuva täynnä pientä tekstiä. Ei niihin jaksa edes syventyä niinkuin blogeihin.
Kiitos sulle laadukkaasta blogista <3

Vastaa
iidaafel 3.11.2021 - 11:29

Tuo on kyllä niin totta! On ihan kamalaa yrittää lukea pientä tekstiä stooreista, jos yhteen stooriin on vielä laitettu paljon asiaa ja liian pitkästi. Puhelimen näyttökin on jo paljon pienempi kuin vaikka koneen tms.

Mutta ihana kuulla, että luet ja tykkäät, kiitos <3

Vastaa
Hyvä sinä! 3.11.2021 - 13:02

Kiitos, kun kirjoitat! Opiskelen parhaillaan markkinointia ja toivon, että yhteistyökumppanisi ymmärtävät, että blogin kautta saavuttamasi segmentti on hyvin laadukas: alan kielellä high-involvement, loyal. Olet valikoinut kaupalliset yhteistyöt hyvin ja olet suosittelijana uskottava. Monet brändit/tuotteet ovat tulleet kauttasi tietoisuuteeni. En ole Instagramissa, koska mielestäni se laskee elämänlaatua – blogeissa kiinnostaa nimenomaan teksti rytmitettynä muutamalla kuvalla.

Vastaa
JaanaKoo 3.11.2021 - 13:10

Valitettavan moni bloggaaja on siirtynyt kokonaan Instaan ja vaikka siellä olen itsekin, en nauti pitkistä kuvateksteistä tai storyista samalla tapaa, kuin huolella kirjoitetuista blogiteksteistä ❤️ Nopeatempoinen sisältö on kuormittavaa, muutenkin hektisen arjen keskellä.

Sinun blogi on lemppari ja täytyy myöntää, että täällä kans käydään joka päivä katsomassa olisiko uutta postausta tullut aamukahven kanssa luettavaksi 😂

Olen sinua viitisen vuotta vanhempi eikä minulla ole edes lapsia, mutta ahmin innolla tekstisi aiheesta kuin aiheesta 😅 Sen tekee varmasti sinun persoonasi ja taito kirjoittaa ❤️

Oo siten vaan jatkossakin oma ihana, aito sinä – se saa palaamaan blogisi pariin aina vaan uudestaan 😊 Sitten kun et eläkeikäisenä ehkä enää kirjoita, niin jospa oma näköni on jo siihen mennessä sen verran huono etten osaa kaivata aamukahven kaveria 😂 Hahaha ❤️

Vastaa
Matildae 3.11.2021 - 13:49

Minäkin luen, ja tää sun blogi on ykkönen! En edes ole facebookissa, instassa tai tiktokissa. Sulla on paljon hyviä aiheita, ja tykkään sun kirjoitustyylistä ja ihanista kuvista, eli toisaalta aiheellakaan ei ole niin väliä, hih.

Vastaa
Anonymous 3.11.2021 - 15:42

Hei Iida
Jatka vain blogien kirjoittelua entiseen malliin. Olet hyvin selkeä sekä puhumaan, että kirjoittamaan asioista. Jutuissasi on juuri sopivasti huumoria ja faktaa. Mielelläni luen / kuuntelen “iltasaduksi” erilaisia blogeja tai kirjoja. Uskoisin sinun jutuissa olevan ainesta myös kirjaksi. Huom., huom. joku kustantaja!!! Kirjaa odottaen, Mammamatami ja miniät

Vastaa
Arja+Vauhkonen 3.11.2021 - 16:22

Olen Iida seurannut blogiasi vuosia, luen myös kymmeniä muitakin blogeja. Olen tehnyt havainnon, että moni aloitteleva bloggari kirjoittaa hyvin avoimesti, kantaa ottaenkin. Aikaa kuluu, lukijmäärät kasvavat ja alkaa tulla palautetta. Se voi olla j u l m a a!

Käy luonnollisesti niin, että kirjoittaja alkaa miettiä liikaa ja blogista tulee hailakka, ympäripyöreä ja persoonaton.

Voi kun voisi kirjoittaa nimimerkin takaa, sulkea kommenttiboksin ja antaa palaa!

Iloisia aikoja sinulle!

Vastaa
Oravanpyörässä oravaperhe 3.11.2021 - 16:32

On ymmärettävää, että tulee epäilyksiä (some on yhtä jatkuvaa mielen manipulointia kaikessa triggeröivässä kohinassaan), mutta niiden mukaan ei ole pakko ajelehtia. Voit aina palata “ydinasiaan”, eli siihen mikä saa kirjoittamaan. Uskalla luottaa itseesi ja omaan tekemiseen! Taito, tahto, merkitys 🙏

Vastaa
Kirjautumaton 3.11.2021 - 16:50

Ihanaa että kirjoitat blogia! Nimenomaan, kun ei käytä mitään kanavia mihin pitää kirjautua sisään, jää jäljelle blogit, joihin pääsee aina! Valitettavan moni alalla ei tätä tiedosta, ja se on harmi. Mahtavaa, että olet kiinnittänyt asiaan huomiota!

Vastaa
Blogit ei saa kadota 5.11.2021 - 08:59

Olen ollut vuosia aktiivinen blogien lukija ja omaksi harmiksi monet bloggaajat ovat vaan kadonneet blogistaan tai muutaman kerran vuodessa päivittämät “Miksi olen ollut hiljaa, olettehan vielä siellä” päivityksen. Vuoden kun itse jaksaa käydä kurkkimassa oisko jo uutta tekstiä niin tottakai sitä lukijanakin katoaa aktiivisempi en blogien lukemiseen mikä johtaa siihen bloggaajien huonontuneesee analytiikkaan.

Ida, vertaan blogiasi Avotakkaan ja Avotakka on minulle se ainoa oikea lehti, ainoa lehti jota luen ja tilaan. Avotakkaa lukiessa pääsee tiettyyn fiilikseen, helppo lukea, tulee aina hyvä mieli ja aina jotain uutta ja yllättävääkin. Samoin blogisi, kun Avotakka on luettu niin uutta odotellessa luen blogiasi samalla hartaudella! Blogisi on hyvän mielen tila ja itselleni se hetki, kun juon rauhassa kahvia ja syön. Korvaa lehden kuten mainitsit.

Vastaa
noras 3.11.2021 - 17:14

Hei, miten sait tuon audion liitettyä? Missä tiedostomuodossa tuon tulee olla, jotta se itse asiassa soi? Yritin ladata yhden tiedoston, mutta mp3-muodossa ei mulla toiminut.

Vastaa
Sanna4970 3.11.2021 - 20:23

Ihanaa, että joku tekee vielä laadukkaita blogeja nykypäivänä. En ole instagrammissa, koska kuvat ei niin paljon kiinnosta kuin tekstit, videoita en koskaan katso uutisistakaan, youtubesta katson vain musiikkia, enkä ole koskaan kuunnellut äänikirjaa tai podcastia. Haluan nauttia sisällöstä omaan tahtiin luettuna ja ajatuksella, en kuva- tai tajunnanvirtaa. Kiitos blogistasi, tykkään siitä tosi paljon!

Vastaa
Iida I. 3.11.2021 - 21:01

Blogiasi on ihana seurata! Olen juurikin niitä ihmisiä, joilla ei ole mitään sometilejä käytössä, minkä vuoksi blogit ovat tärkeitä alustoja seuraamiseen ja juttujen äärelle pääsemiseen.

Syitä on varmasti monia, mutta olen harmitellut monen hyvän kirjoittajan siirtyneen pysyvämmin instan tms puolelle. Täällä siis yksi vakilukija, joka seuraa niin kauan kuin vain kirjoituksiasi riittää!

Mukavaa talven alkua!

Vastaa
Anonymous 3.11.2021 - 21:53

Lukisin blogeja enemmänkin, mutta valitettavasti niitä kirjoitetaan enää vähän. Moni on lopettanut reilusti ihan kokonaan, moni seuraavani blogi vain hiipunut pois. Sitten on vielä ne, jotka ”leikisti kirjoittavat” vielä. Esimerkiksi Iinan But I’m human… -blogi päivittyi ennen päivittäin, mutta nykyään vain silloin tällöin ja yleensä silloinkin jollain kaupalllisella yhteistyöllä…

En itse seuraa esimerkiksi instagramissa samoja henkilöitä, joiden blogeja luen. Mulla vähän eri tarpeeseen nämä.

Vastaa
Mie kans... 4.11.2021 - 09:05

Olen ehdottomasti blogien kannattaja, kirjoitettu on useimmiten mietitympää ja syvällisempää, toki kepeet kuulumisetkin taittuu mukavasti sanoiksi. On piristävää kuulla äänelläsi korjoittamasi tai julkisemmalla paikalla lukea. Sometilit on nopea ajatusten jakamis muoto, on helppo klipissa puhua lyhyt tai pidempi ajatus ennenkuin ajatus karkaa, eli instassakin on on hyvää, mutta blogista pidän enemmän, blogissa lukioista kiinni ae että syntyykö postauksesta asiallinen keskustelu vaiko ei.
Jatka ihmeessä blogin kirjoittamista, moni on tämän syksyn aikana aloittanut omankin blogin joten uusia kirjoittajiakin tulee kuten lukioitakin.

Vastaa
eijal 4.11.2021 - 14:59

Blogit alkavat olla “hitaita”. Näin se vaan on. Olen eläkkeellä ja kirjoitan.

Vastaa
Titityy 4.11.2021 - 20:58

Minua surettaa tosi paljon se, että niin moni vaikuttaja korvaa blogin insta- ja muulla silpulla. Minulle stoorit eivät vain toimi. Teksti on pientä, se menee liian nopsaan ja pysäyttäminen on työlästä. On tosi hankala kelata stooreja eteen- tai taaksepäin. Lisäksi tuntuu, että stooreja pitäisi seurata päivittäin. Tallennettuja stooreja on tosi hankala tsekkailla, kun ei tiedä missä kohtaa on mitä. Inhoan stoorien layoutia, on vinksin vonksin tekstipalkkeja ja on vaikea tietää, mikä on siteerausta. Lisäksi moni vaikuttaja ei panosta instan ja varsinkaan stoorien teksteihin, ne tuntuvat hätäisesti heitetyiltä. On sekaisin vakavaa asiaa ja pelkkää hölötystä.

Olen tosi kiitollinen kaikille, jotka kirjoittavat vielä blogia! Jos blogit kuolevat, hylkään varmaan vaikuttajat kokonaan.

Vastaa
Anzu 5.11.2021 - 08:52

Blogeissa kivaa on se, että muidenkin kommentit näkyvät ja joskus syntyy jopa keskustelua. Instastoryn kommentointi on vähän ankeaa kun tietää että siitä on toiselle osapuolelle vaivaa ja luultavati moni kommentoi samaa…

Blogeissa toisaalta vaatimustasoni on kovempi: esim kaupallisia yhteistöitä luen blogeista vain jos sattumoisin tarvitsen just kyseistä juttua tai palvelua. Todella moni blogi on nykyään pelkkiä yhteistöitä varten ja jääneet siksi pois. Harvoin tulen blogiin lukemaan juttua, jonka oon kuullut jo instassa – ellei sitten ole sellainen aihe jonka kommentit kiinnostaa. Ja totta muuten tuokin, instassa en lue storeista mitään pitkiä avautumisia – sun tyyli puhua (ja tekstittää! Kiitos siitä) jutut auki on paljon kivempi.

Jatka siis molempia! Tiktokissa tämäkään boomeri ei oo 😆

Vastaa
Dubiduu 8.11.2021 - 21:47

Itselleni blogit ovat ainoa ”some” mitä seuraan. Käyn päivittäin lukemassa/katsomassa onko lemppariblogeja päivitetty ja tämä on yksi niistä.
Blogeissa on se kiva puoli, että ei tarvitse kirjautua minnekään lukeakseen. Ja sisältö on toisinaan varsin syvällistä ja pohdiskelevaa, mistä eniten juuri pidän ja mistä olen saanut vertaistukeakin. Kiitos kun bloggaat ja toivottavasti jatkat!

Ps. Keskustelu varhaiskasvatuksesta on käynyt tänä syksynä taas kuumana. Minua kiinnostaisi lukea postaus blogissasi aiheesta sinun näkökulmastasi alan ammattilaisena, jos sinulla on herännyt tästä ajatuksia joista haluat kirjoittaa.

Vastaa
iidaafel 8.11.2021 - 23:11

Hei kiitos kommentista! kiva kuulla ja mielessä onkin kirjoittaa varhaiskasvatuksesta!

Vastaa
korintti 11.11.2021 - 07:33

Itse lähdin Instasta kun se on semmoinen aikasyöppö, ja nyt sitten käyn lukemassa blogeja pari kertaa viikossa. 🙂👍

Vastaa
iidaafel 11.11.2021 - 11:19

Ymmärrän tosi hyvin!

Vastaa
petra - Sängyn alla 16.11.2021 - 20:23

NO täällä toinen vastarannan kiiski! Huomaan tuhlaavani hurjasti aikaa instagramiin,kuitenkaan en postaa sinne juuri IKINÄ mitään. Eli käytännössä vain selaan ja selaan päättömästi. Oma blogini on hieman hiljentynyt, kun sille ei muka ole ollut aikaa… niinpä, koska se blogiaika menee aikaa tuhlatessa instassa tai vielä pahempaa facebookissa 😀 toisaalta sun lukiijoiden kommentit siitä, miten nuo “joskus joka päivä päivittyneet blogit ovat nykyään instassa ja blogiin tulee vain kaupallisia” luo toivoa siitä, että meille vähemmän kaupallisille muuten vain kirjoittelevillekin on kuitenkin vielä tilaa ja paikkamme 🙂 taisit saada uuden lukijan, itse nimittäin mittinyt juuri postausta samasta aiheesta useamman kerran 😀
http://www.sangynalla.fi

Vastaa
iidaafel 16.11.2021 - 21:57

Hei mahtava kuulla! Toki kirjoittaminenkin on sellaista, ettei sitä voi pakottaa. Mutta todellakin blogeille on edelleen tilausta, jos yhtään on aikaa fiilistä, niin todellakin❤️

Vastaa

kommentoi postausta