Home » Meidän joulu

Meidän joulu

by Iida Åfeldt

Vietimme Eemin kanssa toista joulua yhdessä. Viime vuonna hän oli juuri 3kk täyttänyt vauva. Silloin hän ei ymmärtänyt joulusta yhtään mitään. Nyt hän on 1v3kk ikäinen taapero ja ajattelin, ettei hän nytkään ymmärrä joulusta yhtään mitään. Ei hän ehkä joulusta mitään ymmärtänyt, mutta ne kaikki paketit! En olisi arvannut, että hän ymmärsi lahjojen päälle! Vielä 1v.synttäreillä hän ei ollut kiinnostunut lahjoista, mutta nyt avaaminen oli mahtavin juttu ikinä. Lahjamäärä pysyi onneksi kohtuullisena, Eemi sai lahjoja kummeilta ja mummilta. Kaikki oli oikein toivottuja ja osuvia lahjoja, jotka pääsevät käyttöön. Omien lahjojen jälkeen hän oli jo muiden paketeilla. Eemi toimikin innokkaana apulaisena.

 

Muutenkin tänä jouluna Eemi toi meille kaikille valtavasti riemua. Vuodessa on tapahtanut paljon. Hän ruokaili meidän kanssa, avasi lahjoja, leikki ja höpötti. Hän otti paikkansa joulussa. Hän haki enojaan leikkimään ja toi kirjoja vaatien jotakuta aina lukemaan hänelle. Tuskin maltan odottaa ensi joulua. Olin jotenkin ajatellut, ettei Eemi tajua mitään. En siksi ostanut hänelle mitään, en paketoinut mitään, en koristellut kotia, ei ollut joulukalenteria tai mitään muutakaan. Muiden luona laitettu joulu koristeineen toi jouluisen olon ja hyvän mielen. Vähän harmittaa, etten jaksanut laittaa yhtään joulua. Onneksi saimme muiden luona nauttia joulutunnelmaa.

Olimme joulun äitini luona, jossa oli myös kaikki sisarukseni. Kävimme saunassa, söimme puuroa, jouluruokia ja avasimme lahjoja. Joulupäivänä vierailimme sukulaisilla. Kokoonnuimme koko iso suku yhteen tai lähes, sillä osa vietti joulua kauempana. Mummo ja hänen lapsistaan neljä oli paikalla, kymmenen serkusta ja Eemi. Eemi oli ihan haltioissaan serkkujeni menosta ja yritti kaikkeen mukaan.

Eemin kanssa rutiinit ovat tärkeitä ja niin joulu oli myös hyvin arkinen. Ulkoilimme aamupäivisin. Onneksi mummilassa on hiekkalaatikko, keinut ja liukumäki! Käytimme koiria lenkillä ja noudatimme ruoka-aikoja. Nukkumaan mentiin myös samoin kuin kotona. Kodin ulkopuolella Eemi nukkuu huonommin, jolloin rutiineilla, erityisesti unia edeltävillä rutiineilla, on suuri merkitys. Tämän vuoksi pidän myös rutiineista kiinni.

Luin viime vuotisen postaukseni joulusta pienen vauvan äitinä. Nyt koin, että joulu oli helpompi! Viime vuonna vauva itki usein ja heräsi usein. Menin hänen kanssa nukkumaan, kun muut vasta alkoivat juhlia ja pelata lautapelejä. Nyt taas pääsin osaksi kaikkea, kun Eemi meni aikasin nukkumaan ja pärjää ilman minua. Hänen kanssaan osaa myös muut perheen jäsenet toimia, kun hän on jo isompi. Pienen vauvan hoito on monelle jännittävää, isomman kanssa on jo helpompaa ja tekemiset monipuolisempia.

Tästä joulusta jäi todella hyvä mieli. Ihanan rauhallista yhdessä oloa ja ruokaa, mutta samalla riemua ja vauhtia Eemin tarjoamana.

-Iida

LUE MYÖS

Mielipiteeni joulupukista ja tontuista

Meidän joulu 2018

8 kommenttia

Kysymys 27.12.2019 - 04:24

Heippa!
Kiinnostaa tausta sen takana kun mainitset että ”lahjamäärä pysyi kohtuullisena” ja stoorinkin puolella vähän puhuit siitä. Haluatko avata enemmän? Kuulostaa että suurempi lahjamäärä olisi ollut negatiivista? Toki turhaa krääsää haluaa jokainen välttää mutta onko tässä muuta ajattelua taustalla?

Vastaa
sanph 27.12.2019 - 09:23

Hyppään keskusteluun nyt ihan ulkopuolelta. Mielestäni lahjamäärän on hyvä pysyä kohtuullisena, jotta lapsi oppii jo pienestä pitäen järkevää kulutusta, eikä lahjojen yletön määrä korreloi kyllä yhtään mitään. Muistan kyllä omasta lapsuudestani, että kovimman laman taituttua enemmän oli enemmän, mutta silloin lahjoilla ei välttämättä ollut sen erityisempiä tarkoituksia. Kunhan vain oli paljon lahjoja, ja siihenkös lapsi vasta turtuukin, eikä tavarapaljouden keskellä todennäköisesti ymmärrä arvostaa ja kunnioittaa tavaroita. Mielestäni nykyaikana jokaisen tulisi ymmärtää vastuullinen kuluttaminen ja olisi aika päästää irti ajatus valtavista lahjaröykkiöistä.

Vastaa
iidaafel 27.12.2019 - 16:39

Komppaan! Pidän positiivisena rajattua lahjamäärää. Haluan itse opettaa lastani tietoiseksi ympäristöstä ja ylikulutuksesta. Toivon lahjojen olevan tarpeeseen ja omissa valinnoissa kotostuu vastuullisuus. En myöskään halua lahjojen olevan keskiössä. Vähemmän on enemmän. Mielummin muutama toivottu lahja!

Monet lapset saavat vuoden mittaan kuitenkin tavaroita ja tuotteita, ei vain jouluna. Jos lapsia on useampi, on joulut ja synttärit, sukulaisille ja kavereille, tulee todella helposti ns turhaa krääsää joka suunnasta ja sitä kertyy mitä enemmän lapsia on.

Vastaa
MimmiNimetön 28.12.2019 - 02:04

Lisäksi minusta voi kysyä miksi lapsille pitäisi opettaa, että juhlat ovat kasa lahjoja? Eivät he sitä itsekään keksi. Minun lapset ovat jo vähän vanhempia mutta heille tärkeintä niin omissa synttäreissä kuin joulussa ovat ystävät ja läheiset. Isompi ilmoitti minulle hyvin kipakasti, ettei halua kuin yhden lahjan kun pohjustelin ennen synttäreitä kavereiden mahdollisesti tuomia lahjoja.

Lahjavuoren sijaan sukulaisia on pyydetty laittamaan rahaa säästötilille/rahastoon. Näin säästyy pesämuna mutta myös luontoa kun iso kasa muovia jää saamatta joka vuosi.

Vastaa
Anonymous 29.12.2019 - 15:59

Osa perheistähän tykkää antaa paljon lahjoja, mutta tällöin iso osa lahjoista on käyttötavaroita tyyliin aikuisille deodoranttia, sukkia, kasvovoiteita yms. Lasten kohdan saattaa olla niin, että leluja tai kirjoja ei ostateta muuten vaan pitkin vuotta, vaan ainoastaan synttärinä ja jouluna, jolloin kokonaismäärä pysyy varmaan about samana 🙂 Omassa perheessäni kumpikaan käytäntö ei ole ollut tapana, mutta tutustuttuani erilaisiin joulunviettotapoihin ja puhuttuani niistä eri kavereiden kanssa, on alkanut aueta tämä toisenlaisetkin tavat. Varmaan kyse on vähän samanlaisesta erosta kuin siinä, pidetäänkö karkkipäiviä vai sallitaanko pieni makea joka päivä. Itse oon aina ollut sitä koulukuntaa, että mieluummin pientä hyvää joka päivä, mutta toisista taas tuntuu paremmalta ostaa isompi pussi nameja esim. leffan yhteyteen 🙂

Vastaa
iidaafel 2.1.2020 - 22:50

Totta, tavat on erilaisia. Minustakin on kiva antaa aina vuoden mittaa, eikä vain yhtenä kahtena päivänä.

Vastaa
Mmar 27.12.2019 - 10:15

Meillä pojalla (9,5kk) oli ensimmäinen joulu ja yllättävän paljon noin pieni sai irti joulun juhlinnasta. Parasta kaikesta oli joulukoristeet joita käytiin jatkuvasti ihailemassa. Joulupöydässä poika oli innokas seurustelua ja söi jouluruokaöverit. Myös joulupukin vierailu oli jännittävä hetki.

Vastaa
iidaafel 27.12.2019 - 16:35

Aivan ihana kuulla! Varmasti pienetkin nauttivat ikätasoisesti joulusta❤️

Vastaa

kommentoi postausta