Home » Miksi syödä aamupala?

Miksi syödä aamupala?

by Iida Åfeldt

DSC_1165.JPG

Blogia lukevat tietävät, että olen aamuihminen. Nautin rauhallisista aamuista, herään aikaisin, luen kirjaa ja juon kahvia samalla ja lähden rauhassa töihin tai päivän tapaamisiin. Tämä aamuilluusioni toteutuu todella harvoin. Todellisuudessa löhöän sängyssä puhelin kädessä puoli tuntia ennen kuin saan itseäni ylös, jolloin pystyn jo näkemään tulevan kiireen. Yhden asian teen kuitenkin joka aamu oikein, niin kuin aamuihmisen kuuluu, syön aamupalan. Syön aina aamupalan, oli tilanne mikä tahansa. Se ei todellakaan ole puuroa banaanitähdillä joka aamu. Usein en ole kovinkaan nälkäinen aamulla, jonka takia smoothie on osoittautunut helpoksi aamupalaksi. Se tulee usein juotua seisten, työmatkalla tai työpaikalla kiireestä riippuen. Viikonloppuisin saatan syödä aamupalan vasta pari tuntia heräämisen jälkeen. Silloin syön puuroa banaanitähdillä.Silloin on tärkeää keskittyä aamupalaan ja syödä myös silmillä. Arkena puuro on vaikea saada alas, mutta viikonloppuisin nälkä on jo ehtinyt kasvaa riittävästi puuron kokoiseksi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että aamupalaan tulee panostaa ja se kannattaa ottaa osaksi jokaista aamua. Aamupalan syömisellä on monia hyötyjä.

DSC_1166.JPG

  1. Keho herää päivään.

Keho on levännyt yön ja ollut ravinnotta. Aamupalan tehtävä on lopettaa edellisenä iltana alkanut paasto.  Keho käynnistyy heti aamusta yöpaaston jälkeen, kun se saa ravintoa kunnon aamupalasta. Verensokeri on laskenut yön aikana ja aamupala pitää sen tasaisena, jolloin keho saa ravinteita ja herää päivän toimintoihin. Parasta olisi syödä hyvä aamupala, josta keho saisi kaikkea tarvitsemaansa, hiilareita, proteiinia ja rasvaa. Jos sinun ei tee heti mieli syödä, niin ota aamupala mukaan töihin tai syö aamupala vasta ihan viimeisenä ennen töihin lähtöä. Parasta olisi pyrkiä syömään jotain, mikä nyt maistuu parhaiten.

  1. Olet täynnä energiaa.

Aamupalasta saa energiaa, joka täyttää enrgiavarastot yöpaaston jälkeen ja auttaa pitämään verensokerit tasaisena koko päivän ajan. Aamupala auttaa olemaan virkeä ja vastaanottavampi heti aamulla, sillä se käynnistää kehon. Aamupalansyöjät ovat energisempiä ja paremmalla tuulella heti aamusta. Aivot ovat aamupalan avulla heti hereillä ja täysillä  mukana päivässä. Aamupala on aivojen energiaa, joka vaikuttaa aivojen toimintaan ja sitä kauttaa jaksamiseen, vireystilaan, ajatteluun ja töissä suoriutumiseen. Syö aamupalaa, niin piristyt ja olet vierkeämpi!

  1. Panostat terveyteesi

Aamupalaa syömällä parannat terveyttäsi.  Usein aamupalaa syövillä on helpompi hallita painoaan, sillä syöminen on tasaista päivän aikana ja he liikkuvat enemmän päivän aikana. Aamupala vaikuttaa myös positiivisesti kolestoroliarvoihin. Aamupala herättää aivot, jonka vuoksi aamupalan syöminen vaikuttaa myös lähimuistin parantumiseen.

  1. Aineen vaihdunta kiihtyy ja painonhallinta on helpompaa

Aamupalasta saa enegiaa heti aamusta, jonka takia verensokerit pysyvät tasaisempina päivän aikana ja jatkuva nopostelu tai ahminta päivällä vähenee. Aamupala tasoittaa yön jälkeen pastotilaan romahtameen verensokerin. Aamupala vauhdittaa aineenvauhduntaa ja se tehostuu saatuaan ravintoa aamulla yöpaaston jälkeen. Aamupala auttaa syömään tasaisesti päivän aikana. Aamulla syödyn ravinnon saa myös kulutettua päivän aikana, mutta jos syöminen aamupalan jättämisen takia painottuu iltaan, ruuasta saatua energiaa ei ehdi kuluttaa. Usein on tyypillistä, että aamulla mikään ei maistu ja päivä menee hyvin niukalla ravinnolla, jolloin verensokerit heittelevät. Näin ollen illalla tulee syötyä usein reilusti.  Varmimmin syöminen lähtee käsistä kun on paastonnut liian pitkään. Ja herkuttelu painottuu iltaan, vaikka se kannattaisi tehdä aamulla. Aamun energiavaje kompensoituu illalla. Kunnon aamupalan jälkeen on illalla helpompi syödä kevyemmin.

  1. Syömisesi on säännöllisempää

Aamupala rytmittää koko päivän syömistä ja sen syöminen vaikuttaa positiivisesti koko päivän ruokarytmiin, joka pysyy näin tasaisena. Syömällä säännöllisesti, saat tarvittavat ravintoaineet keholle päivän aikana. Ruuansulatus saa myös riittävästi aikaa ravinnoin prosessoimiseen, kun syöminen on säännöllistä. Itse koen, että aamupalan syönti auttaa syömään säännöllisemmin ja syöminen vähenee iltaa kohden.

DSC_1175.JPG

Ihanaa perjantai aamua ja tulevaa viikonloppua! Panosta aamuihisi!

-Iida

kommentoi postausta