Home » Mitä voi tehdä helpottaakseen töihin paluuta?

Mitä voi tehdä helpottaakseen töihin paluuta?

by Iida Åfeldt

 Uudessa arjessa on paljon opeteltavaa. Jos ennen lasta herääminen ja töihin lähteminen oli vähän niin ja näin, en se nyt astetta haastavampaa. Muistan vielä raskausmahani kanssa juosseeni junaan, jotta ehtisin ajoissa töihin. Aika usein en ehtinyt syödä aamupalaa tai vähintään kahvi oli termarissa mukana.

Koska kiire tulee kuitenkin, haluaa kaiken ylimääräisen minimoida. Vaikka tietää, että on aikataulu, joka ei jousta, haluaa aamuihin silti rauhaa ja riittävästi aikaa. Rauhallinen aamu vaatii todella paljon suunnittelua, kuten ylipäätään tämän uuden arjen suunnittelu. Kaikkia pitää valmistella etukäteen.

Seuraava päivä alkaa jo edellisestä illasta. Kaikki kannattaa laittaa illalla valmiiksi. Se takaa sujuvat aamut ja päivä on kiva alottaa. Valmistelu helpottaa todella paljon töihin paluuta! Iltaisin on toki aika väsynyt päivästä ja tekisi mieli vaan rojahtaa sänkyyn. Aamulla kaduttaa, jos niin tekee. Väsymyksestä huolimatta valmistelu kannattaa illalla.

Alta voit lukea, mitä kaikki teen helpottaakseni arkea.

Iltaisin lataan kahvinkeittimen valmiiksi. Miten ihana on aamulla vain napsauttaa keitin päälle ja kohta kahvi onkin valmista.

Iltaisin teen jo aamupalan valmiiksi. Minä haluan istua ja syödä ja juoda. Joillekin toimii se, että syödään matkalla töihin tai vasta töissä. Mutta minun työssäni se ei ole oikein mahdollista. Matkalla syöminen on myös haastavaa, kun liikun Eemin kanssa julkisilla. Illalla voi tehdä smoothien jääkaappiin, tuorepuuron, keittää kananmunaa tai tehdä voileivät valmiiksi. Minä teen myös oman ja Eemin välipalat illalla jääkaappiin, josta otan ne aamulla sitten reppuun. Syön töissä lounaan klo 11.00 ja kotona olen klo 17.00, joten välipala on paikallaan. Eemi syö päiväkodissa välipalaa noin 14.00, mutta hänelle on kotimatkalle välipala.

Iltaisin laitan seuraavan päivän vaatteet valmiiksi odottamaan. Valitsen molemmille vaatteet ja laitan ne pinoon eteiseen.

Laitan ulkovaatteet valmiiksi. Katson illalla seuraavan päivän säätä ja sen mukaan laitan sopivat ulkovaatteet odottamaan eteiseen. Mitään ei aamulla tarvitse etsiä laatikoista ja kaapeista, kun kaikki on valmiina.

Pakkaan repun illalla. Meillä molemmilla on omat reput. Katson niiden sisällön kuntoon. Eemin repussa kulkee mahdolliset pyykit/varavaatteet, muutama vaippa, pari kirjaa matkalukemisena, tutti ja harso. Minun repussani on avaimet, rahapussi, kalenteri, pari kestokassia, juomapullo ja molempien välipalat.

Käyn suihkussa illalla. Helpotan aamuja mahdollisimman pitkälle, eli käyn suihkussa illalla. Yleensä teen sen samaa aikaa, kun Eemi on kylvyssä.

Teen päivällisen valmiiksi. Ruoka on aina valmiina, kun tullaan kotiin. Nopeuttaa elämää todella paljon, kun saa heti ruoan ja sitten on aikaa leikkiä ja olla yhdessä. Ei mene aikaa siihen itse tekemiseen.

Tilaan ruoan kotiin. Olen aina satunnaisesti käyttänyt kauppakassi-palveluita, joissa tilatut ostokset tuodaan kotiin, mutta nyt olen ottanut sen viikottaiseksi tavaksi. Ruoat tulee meille aina torstaina illalla. Tilauksessa on mukana kolme ruokaa, joista ehkä kasi syödään perjantai-maanantai -välillä. Viikonloppuna on kiva syödä vähän paremmin, mutta ruoista jää maanantaille. Tiistain, keskiviikon ja torstain syömme yhtä ruokaa, kunnes taas perjantai vapailla kokkaillaan sekä sunnuntaina. Arkena voin työpäivän jälkeen poiketa kauppaan, jos jotain oleellista puuttuisi.

Laitan ruokaa pakkaseen. Jos ruokaa tulee paljon tai näyttää siltä, ettemme syö ajallaan kaikkea, laitan pakkaseen. Pakkasesta voi sulattaa valmiita annoksia, kun niitä tarvitsee!

Ostan valmisruokaa. Aika usein ruokatilauksestani löytyy pari valmisruokaa. Ihan vain siltä varalta, että jossain kohtaa viikkoa olisi hetki, ettei ruokaa jaksa tehdä. Ne helpottavat kummasti.

Siivoan kerran viikossa. Yksi isompi siivous riittää viikon aikana. En ole vielä päättänyt, että mikä päivä olisi siivouspäivä, perjantai tai sunnuntai. Sotkua tulee työpäivinä vähän, kun kotona ollaan kaksi tuntia hereillä olo ajasta ja siinä ajassa pitäisi syödä päivällinen ja iltapala. Keittiössä on eniten siivottavaa, muualta vaan on laitettava lelut paikoilleen.  Jos mahdollista, kannattaa siivous ulkoistaa ja antaa siivoojan hoitaa se vaikka kahdesti kuussa. Säästää paljon aikaa omasta arjesta ja varmasti helpottaa arkea, kun aikaa jää sitten lasten kanssa olemiseen. Tästä vielä itse haaveilen. Mutta onneksi minulla on nyt useasti ollut siivousapua.

Laitan tavarat heti paikoilleen. Tämä auttaa tosi paljon, vaikka onkin minulle todella vaikeaa. Olen sellainen luova persoona, jolla tavarat leviää, kun luovuus tarvitsee tilaa. Kun laittaa heti tavaran paikoilleen, siivottavaa ei juuri synny.

Välillä joku muu hakee. Yritän järjestää Eemille joka viikolle ainakin yhden lyhyemmän päivän. Se tarkoittaa sitä, että joku muu hakee hänet päiväkodista. Tällä hetkellä onkin todella ihana tilanne, että muutama läheinen tekee vuorotyötä ja saattaa päästä välillä hakemaan ja olemaan Eemin kanssa. Se helpottaa todella paljon arkea. Töistä voi lähteä kotiin ihan rauhassa, eikä tarvitse änkeä vaunuja ruuhkabussiin.

Palkitsen itseäni. Aina on joku syy hemmotella itseään! Mutta pienet hyvän mielen jutut helpottavat arkea, silloin jaksaa paremmin. Minä esimerkiksi hemmottelen ihanalla iltapalalla, jonka syön sohvalla, ostan kukkia, joita rakastan tai katson sängyssäni suosikkisarjaani pari jaksoa.Vapaille ostan jotain vähän parempaa aamupalaa. Ainakin itse puristettavaa appelsiinimehua!

Laita omat vinkkisi jakoon!

-Iida

12 kommenttia

Nimet. On 17.1.2020 - 03:41

Hieno suunnitelma!

Meillä lapset söivät aina aamupalan päiväkodissa, joten söin itse vasta autossa omani sitten, kun olin heidät ensin jättänyt pois kyydistä. Silloin vältyttiin siltä, että nälkäiset lapset olisivat halunneet myös ”vähän tota ja saaks mäkin tommosen”, jolloin päiväkodin aamupalapöydästä olisi taas löytynyt ”puolisyöneitä lapsia”. Sillä joko tai. Kun ei matkakaan pitkä ollut.

Parasta on ehkä se, että auto-aamupaloista tuli lopulta tapa, joka jatkui senkin jälkeen, kun lapset jo lopettivat päiväkodin. Vähintään se toinen kuppi kahvia tulee otettua edelleen aamuisin autoon mukaan ?.

Arkeaan kannattaa ehdottomasti helpottaa myös niin, että täyttää aina kaikki päiväkodista tulleet paperit suoraan päiväkodilla, eikä vie niitä sieltä pois. Jos siis vaikka jotain lomaa kysellään erikseen paperilla ja pyydetään palauttamaan tieto johonkin tiettyyn päivään mennessä, ei lomalappua kannata ainakaan autoa pidemmälle kantaa päiväkodista. Unohtuu varmasti. Pienemmällä stressillä pääsee, kun täyttää sen siellä paikanpäällä, mielellään tietysti aina heti alta pois, ja palauttaa pois kuleksimasta. Silloin ei tarvitse erikseen enää muistaa ja muistuttaa itseään tekemättömästä ja palauttamattomasta.

Vastaa
iidaafel 17.1.2020 - 07:59

Autoaamupala kuulostaa tosi kätsylle! Autottomana siihen ei mahdollista ja lapsen kanssa kuljetaan lähes koko matka yhdessä julkisin, niin ite syön kotona. Myös Eemi syö seurana klo 6 jotain pientä, kun kahden tunnin odotus päiväkodin aamupalaan on aika kauan.

Mutta toi on hyvä vinkki, että täyttää laput pklla! Toivoisin kyllä kaikki liput ja laput sähköisiksi, jossain se onkin jo niin.

Vastaa
TL 17.1.2020 - 08:21

Ihan mielenkiinnosta mitä välipalaa laitat lapselle? Meillä haetaan lapsi kolmen ja neljän välillä hoidosta, mutta päivästä riippuen annan jotain pientä evästä, koska varsinkin alussa lapsella oli nälkä koko ajan ja nykyään aina kasvupyrähdyksen aikaan. Yleensä annan smoothieta tai hedelmäpatukkaa ja vettä (päiväkodin ruoka on PALJON suolaisempaa kuin meidän kotiruoka), mutta vaihtelu voisi virkistää välillä.

Vastaa
iidaafel 17.1.2020 - 11:49

Olen laittanut kanssa smoothieta, tai sulattanut pakkasesta oma tekemää polentapannaria, tai banaanilettua, apinaevästä tai antanut avokado ja kananmuna paloja syötäväksi.

Vastaa
Nimetön 18.1.2020 - 09:37

Hei Iida, tässä tulisi toivepostaus: mitä käy ystävyyssuhteille ruuhkavuosissa/töihin palatessa lapsen ollessa pieni. Itselläni on 7 kk ikäinen vauva ja en ole palaamassa vielä vuoteen töihin, mutta aihe mietityttää jo kovasti! Koen, että töiden jälkeen haluan olla lapseni kanssa ja viikonloput myös rauhoittaa pääosin lapsen kanssa olemiselle, perheelle ja parisuhteelle. Koen painetta ja stressiä sen suhteen ymmärtävätkö ystävät etten voi enkä halua olla joka viikonloppu poissa perheen parista. Ja näin siis olisi, jos esim. joka viikko näkisi yhtä ystävää ja läheisiä ystäviä on vaikkapa 4 kpl… Silloin yhtä ystävää näkisi kuukauden välein. Jo se on paljon, koska tosiaan silloin joka viikko olisi joku tapaaminen, mikä olisi minulle aivan liikaa. Kauhea stressi vaan, että ”pitää” nähdä vaikka tuon ajan haluaisi käyttää perheelle. Toisaalta ystävätkin kuitenkin ovat tärkeitä eikä niitä haluaisi menettää. Mutta toivon, että he ymmärtäisivät, että tämä on elämänvaihe jolloin vain ei ole mahdollisuutta ja voimavaroja tavata niin usein. En ymmärrä miten ihmiset ylipäänsä näkevät ystäviään ruuhkavuosiarjessa?

Vastaa
iidaafel 18.1.2020 - 10:37

Kiitos toiveesta! Kirjoitan tästä tosi mielelläni. Helmikuulle olenkin miettinyt ihmissuhteisiin, ystävyyteen ja rakkauteen liittyviä juttuja! Minä ja varmasti moni muu kamppailee saman asian kanssa.

Vastaa
RRr 19.1.2020 - 20:25

Hei!
Tuli mieleen,(ei suoranaisesti tähän postaukseen liittyen) että oletko ajatellut että alkaisit yksityiseksi perhepäivähoitajaksi?

Itse olen myös lto, ja kun sain oman lapsen tein tämän ratkaisun. Tuntui niin vaikealle hoitaa muiden lapsia,kun oma oli samaan aikaan hoidossa muualla niin aloin selvittämään tätä yksityisenä pphna toimimista. Nyt olen ollut kolme vuotta tässä työssä, ja voin sanoa että elämäni parhaimpia päätöksiä!

Vastaa
iidaafel 19.1.2020 - 22:48

Ihanaa, että koet noin! Itseäni ajatus ei viehätä ja meidän kotikin on todella pieni siihen. Alan vaihto tai opiskelut on mielessä kesän jälkeen!

Vastaa
RRr 20.1.2020 - 17:39

Juu ymmärrän 🙂 Elämä on siitä kiva juttu, että aina voi muuttaa kurssia. Onnea siis tuleviin opiskeluihin tai uudelle alalle ja jaksamista nykyhetkeen. Niin nopeeta menee nämä päivät ja kuukaudet, ennen ku huomaakaan ollaan jo kesän kynnyksellä ?

Vastaa
iidaafel 23.1.2020 - 20:12

Kiitos! Siinä oot niin oikeassa <3

Vastaa
Jonna / Palasia arjestani 20.1.2020 - 17:10

Mun on myös aina saatava aamupala kotona! Elämä helpottui suunnattomasti kun tyttö aloitti koulun, mutta arkea tässä edelleen vahvasti eletään. Hektistä sellaista! Teen aamupalat illalla valmiiksi, samoin oman lounaan ja välipalan. Tyttö syö lounaan koulussa ja välipalan iltapäiväkerhossa. Vaatteet aina iltaisin valmiiksi ja reppuun kaikki tarvittavat. Muutaman päivän välein isommat kokkailut ja viikonloppuisin isommat kauppareissu. Tsemppiä arkeen! Kyllä se siitä vielä helpottaa 🙂

Vastaa
iidaafel 23.1.2020 - 20:13

Hei ihanaa, että joku toinenkin haluaa syödä aamupalan kotona! Ja iso kiitos, varmasti se tästä helpottuu ajan kanssa!

Vastaa

kommentoi postausta