Home » Mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

by Iida Åfeldt

 

Kyllä viime viikkojen uutisointi ilmastonmuutoksesta on ollut todella surullista ja huolestuttavaa luettavaa. Uutisoinnin seuraaminen on todella surettanut varsinkin tuoreena äitinä. Olenkin miettinyt asioita, joita voisin tehdä vielä paremmin, sillä niitä kyllä on! Ja liian usein ajatellaan, ettei yksittäisen ihmisen tavoilla ole merkitystä isossa kokonaiskuvassa, mutta juuri niistä yksittäisistä teoista tulee isoja tekoja, kun jokainen tekee vähän. 

 

Seuraavia asioita olen tässä miettinyt ja pyöritellyt mielessäni sen suhteen mitä voisin tehdä toisin ja paremmin.  

 

  1. Ruoka. Tästä puhuinkin ruokahävikkiä käsittelevässä postauksessa. Hävikkiä tulee itsellä ihan liikaa. Ruokahävikin vähentäminen on työn alla. Yritän suunnitella enemmän ruokailuja ja ostaa sen mukaan. Lisäksi yritän entisestään suosia kasvisruokaa ja pitää lihaa vain sellaisena satunnaisena lisänä. 
  2. Liikkuminen. Minulla ei ole autoa, me kuljetaan julkisilla ja kävellään. Eikäpä ole tullut lennettyä sitten vuoden 2016. Voi olla, että vauvan kanssa mennään ensi vuonna ulkomaille, mutta asiaa pitää miettiä ja mahdollisesti tehdä lentomatkaa kompensoivia asioita jo nyt. Reissaaminen on mukavaa välillä, mutta eipä haittaisi jos en tulisi enää lentäneeksi. Lähelläkin on paljon kohteita ja ensi sijaisesti haluan suosia kotimaata. 
  3. Sähkö. Minulla on aurinkovoimalla tuotettua sähköä kotonani, eli aurinkosähköä. Sen lisäksi pitäisi miettiä sähkön käyttöä. Kesäisin sähköä kuluu melko vähän ja talvella taas huomattavasti enemmän. Vauvankin kanssa huomaan käyttäväni sähköä enemmän. Lämmitän maitoa mikrolla ja pidän telkkaria päällä, koska vauva nukkuu paremmin metelissä.
  4. Veden kulutus. Tämä on ehkä se häpeällisin asia. Lotraan vettä ihan liikaa! Tai oikeastaan ennen tein niin, nyt vauva kyllä pakottaa aika nopeisiin suihkuihin. Ennen nautin pitkistä suihkuista ja lotrasin vettä. Tosin vaikka suihkussa vietetty aika on lyhyempi, niin pyykkiä tulee nykyään vauvan takia pestyä päivittäin ja usein vajaitakin koneita. Mutta pyrkimys on kompensoida tämä pesuaineissa, jotka ovat ympäristöystävällisiä sekä pesulämpötilassa.
  5. Materia. Onneksi en ihan kauheasti omista tavaraa tai kaikki omistama on tarpeeseen. Toki kaikkea ihanaa tekisi koko ajan mieli ja somessa vastaan tulee mitä ihanampia vaatteita, sisustustavaroita ja esineitä. Välillä tai aika useinkin tulee tunne, että minäkin haluan ja tarvitsen. Todellisuudessa en tarvitse. Ja me ihan oikeasti hukumme tavaraan ja tämän hetkiseen kulutukseen. Pääasiassa kaikki vauvan tavarat ja vaatteet on kierrätettyjä. Omat vaatteeni myöskin, suurin osa äidin kaapista. Saan paljon tuotteita blogin ja Instagramin kautta, mutta otan vastaan vain sellaisia, joita todella tarvitsen ja haluan, tai joita haluan esitellä lukijoilleni. Haluan tehdä yhteistöitä vain sellaisten yritysten kanssa, joita koen voivani ilolla edustaa. Mutta on tämän materian kanssa parannettavaa edelleen! Mitä ostaa, miksi ja millä perusteilla.
  6. Jäte. Siis roskaa tulee ihan kamalasti! Kaupassa otan aina omat kauppakassit ja kestopussejakin on useita hedelmiä ja kasviksia varten. Mutta kaikki tuntuu olevan muoviin käärittyä ja se määrä on valtava. Muutenkin tuntuu, että roskis täytyy jo ihan päivässä. Vauvan vaippoja, omia siteitä, vanulappuja ja puikkoja. Yleensä olen käyttänyt kuukautisten aikaan kuukuppia, mutta nyt jälkivuodon suhteen se ei ole mahdollista. Vauvalla käytän kertokäyttövaippoja ainakin nyt alkuun. Kiinnostus kestovaippoihin kyllä on, mutta tässä kohtaa pitää ajatella omaa jaksamista. Vanulaput voisi vaihtaa kestolappuihin, erilaiset purkkisaippuat ja shamppoot palasaippuaan. Näin ei tulisi kosmetiikan pakkausjätettä. 
  7. Kierrätys. Jatkoa vähän edelliseen jätteen määrään. Jätettä tulee, se nyt vain pitää hyväksyä, mutta se tulisi edes kierrättää oikein. Pahvit ja muovit, metallit ja lasin kierrätän, mutta biojätettä minulla ei ole. Se on se isoin puute. En vain ole jaksanut, mutta, jos kaikesta pitäisi valita, niin ehkä se olisi biojäte. 

Toki jokainen tekee voitavansa oman jaksamisen ja elämäntilanteen mukaan. Pidän työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi todella tärkeänä, mutta ymmärrän myös sen, ettei omat voimavarani kykene ihan kaikkeen. Ehkäpä juuri yksi tavoite voisi toimia ja se olisi nyt alkuun biojätteen lajittelu. Liian helposti tulee stressi ja ahdistus. Kaikkea ei voi tehdä, mutta jotain voi ja alottaa itselleen sopivilla tavotteilla ja niiden toteuduttua ottaa uusia tavotteita!

-Iida

 

IMG_3164.JPG

 

6 kommenttia

iidis 12.10.2018 - 07:37

Biojäte on mun mielestä tosi hyvä alku 🙂 Ihan vastasyntyneen kanssa voimavart keskittyä mihinkään muuhun oli ainakin itsellä ihan minimissä, joten kannattaa tässäkin asiassa muistaa olla itselleen armollinen.

Meillä vanulaput vaihtui kestoihin kuopuksen vauva-aikana, kun pikkuinen sai kerran kamalat allergiaoireet puhdistuspyyhkeestä ja me tehtiin sydän syrjällää keikka Mehiläisen kautta Lastenlinnaan. Os meidän lapuista syntyi alkuun ihan vaan repimällä isompi flanellipala pienemmiksi ja sittentilasimme nettikaupasta pesulappuja (ne käytössä edelleen) j amieheni sisko ompeli meille vielä pinon pienempiä vanulappujen korvaajiksi (nämäkin yhä käytössä).

Vastaa
Iidaafel 14.10.2018 - 08:07

Sen on kyllä huomannut, aika on minimissä ja sen takia biojäte voisi tässä kohtaa olla helpoin ja inhimillisin tapa alottaa 🙂

Ja tosiaan, en edes osannut ajatella, että ne voisi aiheuttaa allergiaa. Ihan ymmärrettävää, kun pienten iho on niin herkkä. Hyvä idea kuitenkin vaihtaa ne kestoihin!

Vastaa
Torey 12.10.2018 - 08:03

Siis muovin määrä on ihan käsittämätöntä. Koko ajan enemmän ja enemmän kerään kaikki muovipakkaukset omaan pussiinsa ja kiikutan 10km päähän lähimmälle muovinkeräyspisteelle. Ja siis niitä pusseja tulee täytettyä nopeassa tahdissa. Kaikessa on muovia! Tosin oma roskapönttö täyttyy myös hitaammin kun ne muovit ei mene sinne.

Pahvit ja paperit meillä onkin jo vuosikaudet kierrätetty. Ja joskus kun kuulin jonkun sanovan, ettei hän jaksa maitopurkkejaan kierrättää kun samaan paikkaan ne kaikki laatikot kuitenkin tyhjennetään, olin aivan järkyttynyt. Etenkin kun kaupungeissa usein kierrätyspisteet on lähellä. Täällä maalla kaikki kierrätyspisteet on meiltä automatkan päässä, mutta siksi meillä onkin iso kori johon kerätään pahvit, muovit, lasit ja metallit. Lehdille on oma korinsa. Ja kun ne täyttyy, nostan korit auton taakse ja vien kierrätyspisteelle.

Ja auto täällä taasen on oltava. Kaupat on 10km päässä ja bussia niihin ei kulje. Maaseudulla monesti auto tai kaksi ovat perheelle pakollisia. Kaupungissa näin ei ole.

Vastaa
Iidaafel 14.10.2018 - 08:09

Niinpä, muovia tulee aivan kamalasti! Ite saan melkein päivittäin olla viemässä pahveja ja muoveja jätekatokseen, kun asunnon säilytystilat ei oo niin suuret. Mutta ihan mieletöntä, että kierrätätte, sillä moni varmasti jättää pitkien matkojen takia tekemättä <3

Vastaa
Emilia M 16.10.2018 - 20:14

Nämä kaikki on hyvä tehdä. Sen lisäksi – ja tämä on aivan yhtä tärkeä juttu – omien voimavarojen mukaan: yrittää vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaansa.

Voi liittyä esim. Suomen luonnonsuojeluyhdistykseen. Voi lahjoittaa Greenpeacelle. Voi alkaa lukea ja seurata asioita, kampanjoimaan, allekirjoittamaan vetoomuksia, laatimaan yleisönosastokirjoituksia, ottamaan yhteyttä poliitikkoihin tärkeistä asioista ja toimimaan itse aktiivisina järjestöissä.

Voi alkaa seurata politiikkaa ja pitää huolta, että ihan varmasti ymmärtää, mitkä ovat eri puolueiden erot, jotta tietää mitä puoluetta äänestää ensi kevään eduskuntavaaleissa. Nyt tullaan kuulemaan paljon höttöpuheita, on tärkeää osata kuunnella niiden taakse ja ymmärtää, että mitä asioita mikäkin puolue oikeasti haluaa ajaa ja millaisia kompromisseja on valmis tekemään tavoitteensa saavuttaakseen. Seuraava eduskunta tulee päättämään tosi tärkeistä asioista.

Vastaa
Iidaafel 17.10.2018 - 18:41

Erittäin hyviä asioita!

Vastaa

kommentoi postausta