Home » Miten me nukumme?

Miten me nukumme?

by Iida Åfeldt

Kaupallinen yhteistyö Familon

Me asumme kaksiossa pian 4-vuotiaan lapseni kanssa. Nukumme samassa huoneessa. Meillä on molemmilla omat sängyt, mutta melko usein löydän leikki-ikäisen vierestäni aamulla. Yön hiljaisuudessa hän kömpii viereeni, vaikken nuku muutenkaan kaukana hänestä. 

Ei enää kauaa kuin meillä on vauva. Pian perhe kasvaa ja sen myötä nukkumajärjestelyt ovat olleet paljonkin mielessä. Miten olisi parasta nukkua vauvan myötä? Miten taata kaikille hyvä uni, erityisesti esikoiselle?

Olen miettinyt oman sänkyni siirtämistä olohuoneeseen, jolloin kotimme ainoa makuuhuone olisi esikoisen käytössä. Pelkään hänen heräilevän vauvan ääniin. Muutos saattaisi olla esikoiselle liian suuri, sillä hän on niin tottunut nukkumaan kanssani yhdessä. Puhumattakaan jo vauvan tuomasta elämänmuutoksesta. Todennäköisesti esikoinen löytäisi tiensä viereeni, vaikka hänellä olisi oma huone käytössä. 

Sänkyni siirtäminen olohuoneeseen on mahdollinen vaihtoehto jossain vaiheessa, mutta alkuun olen ajatellut pitää ainoan makuuhuoneemme kaikkien yhteisenä nukkumahuoneena kuten tähänkin asti. Vauvalle on esikoisen vanha pinnasänky, mutta alkuun vauva varmasti nukkuu vieressäni. Esikoinen saa jatkaa uniaan omassa sängyssään. Tarvittaessa hänen sänkynsä voi kääntää sivuvaunuksi minun sänkyyni, jos näyttää siltä, että hän olisi toistuvasti tulossa viereeni nukkumaan. 

Olen pyrkinyt valmistelemaan esikoista tulevaan muutokseen ja kannustanut nukkumaan omassa sängyssä läpi yön. Puitteet on pyritty laittamaan niin hyvään kuntoon kuin mahdollista. 

Esikoisen sängystä löytyy Familon Hiphop -sijauspatja ja Familon Smart -patjansuojus. Hiphop -sijauspatja on suunniteltu tukemaan lasten unta ja se lisää nukkumamukavuutta. Sijauspatja on suunniteltu kestämään käyttöä ja useita pesuja. Smart -patjansuojus helpottaa sängyn hoitoa. Se on kosteussuoja, joka estää kosteuden pääsyn patjaan vahingon sattuessa. Näin kosteus ei mene patjaan asti, eikä kaikkia sängyn tekstiilejä tarvitse laittaa pesuun. Patjansuojus on helppo laittaa pesuun ja se kuivuu nopeasti.

Esikoisella on Familon Original lastenpeitto ja –tyyny. Tuotteet on suunniteltu 2-6 -vuotiaille lapsille. Orginal lastenpeitto ja -tyyny valmistetaan luomupuuvillasta ja täyte on kierrätyskuitua, joka on valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista prosessoidusta uusioraaka-aineesta. Raikas ja ilmava kierrätyskuitu pitää nukkumislämpötilan juuri sopivana. Katso kaikki lastentuotteet tästä.

Esikoinen sai valita itse itselleen lakanat, jotta omassa sängyssä nukkuminen olisi vielä mukavampaa. Hän valitsi Familon Fisu Organic – lasten pussilakanasetin salvian sävyssä. Pussilakanasetin kuosi on aivan ihana. Esikoinen valitsi vauvalle myös saman pussilakanasetin vauvan petivaatteisiin sopivassa koossa. Hän on kovin innoissaan siitä, että heillä on samanlaiset lakanat. Tulevaa vauvaa odottaa myös Familon Original vauvanpeitto ja –tyyny. Kurkkaa kaikki vauvan tuotteet pinnasänkyyn tästä.

Lasten puitteet hyvälle unelle on ainakin tekstiilien suhteen kunnossa. Familon omaa vuosien kokemuksen lasten unesta. Familonin tuotteet on suunniteltu ja valmistettu lasten unen tarpeisiin, tukemaan hyvää unta. Lapset tarvitsevat omankokoisia tuotteita. Familon lastentuotteet ovat monin tavoin vertaansa vailla. Familon tuotteet valmistetaan vastuullisesti ja lähituotantona. Lastentuotteet valmistetaan Virossa ja niissä käytetään kierrätysmateriaaleista saatavia uusiokuituja. Tuotteet ovat allergiaystävällisiä ja sopivat herkimmillekin nukkujille. Tuotteet ovat helppohoitoisia ja tehty käyttöä varten. Ne kestävät kulutusta ja toistuvia pesuja. Silti ne pysyvät hyvinä ja takaavat ihania unia. 

Familon verkkokaupassa on käynnissä Lasten ja nuorten unet -kampanja. Valikoima laadukkaita lastentuotteita on -20 % alennuksella normaalihinnoista. Lisäetuna koodilla VIPKYYTI saa ilmaisen toimituksen, myös kotiinkuljetuksen niin halutessaan! Edut voimassa 31.8.2022 asti. Tästä pääset kampanjan sivuille!

Olisi kiinnostavaa kuulla miten teillä nukutaan ja miten nukkuminen on muuttunut lasten myötä! Monia ihmetyttää meidän perheen nukkuminen samassa huoneessa. Itseäni se ei haittaa eikä perhepedissä nukkuminenkaan hirvitä. Vaikka toisinaan tuleekin haaveiltua yksin nukkumisesta niin, ettei kukaan ole kyljessä kiinni tai jalat naamallani. Tärkeää on juurikin se hyvä uni, se, että kaikki saavat nukkua hyvin, oli ne järjestelyt sitten mitä tahansa. Suhtaudun asiaan niin, että ei ne lapset ikuisesti vieressäni nuku ja varmasti tulee aika, kun he nukkuvat omissa sängyissään omissa huoneissaan. Vielä tulemme muuttamaan asuntoon, jossa on myös enemmän tilaa ja moninaisempia mahdollisuuksia. 

-Iida

KUVAT: Pinja Mitrovitch

13 kommenttia

Jana 18.8.2022 - 20:21

Meillä 2.5v kipittää lähes joka yö meidän väliin nukkumaan. Lisäksi meillä on 7kk vauva joka suurimmaksi osaksi nukkuu pinniksessä. Imetyksen yhteydessä kyllä usein jää myös meidän sänkyyn, varsinkin jos esikoinen ei ole saapunut.

Alkuun käännyin aina vauvan kanssa jalkopäätyyn ja mies nukkui esikoisen kanssa toisessa päädyssä. Nyt vauva jo niin liikkuvainen ettei ole turvallista ottaa jalkopäätyyn.

Näiden helteiden aikana olen myös yksikseni kääntynyt jalkopäätyyn nukkumaan, kun esikoinen on niin levoton nukkuja ettei omista unista tule mitään muuten 😃🙈

Vastaa
Iida Åfeldt 19.8.2022 - 06:44

Jalkopääty kuulostaakin hyvältä😅👌🏼
Minua ei itseä sikäli haittaa nukkua lasten kanssa samassa sängyssä, mutta juurikin olen miettinyt vauvaa, ettei vahingossa käy mitään. Mutta roivotaan esikoisen nyt viihtyvän omassa sängyssä tai vauva sitten pinniksessä😊

Vastaa
stina 18.8.2022 - 20:38

Meidän nukkumisjärjestelyt on myös usein muiden ihmettelyn aiheena,nukutaan nimittäin jokainen eri huoneessa. Lapsi omassaan ja me miehen kanssa eri huoneissa,koska minä olen niin herkkäuninen,etten kestä puolison kuorsausta tai yhtään raskaampaa hengitystä. Puoliso taas puolestaan kokee makkarin tukalan kuumana,onhan minun nukuttava myös ovi kiinni ettei kuulu ääniä.. Tämä järjestely takaa meille kaikille parhaat unet, vaikka se aika kovasti tuntuu muilta kritiikkiä nostattavan. Olisihan se ihanaa nukahtaa toisen kainaloon, mutta ei vaan pysty,lapsen myötä ääniherkkyys paheni huomattavasti.

Vastaa
Iida Åfeldt 19.8.2022 - 06:45

Se on jännä miten toiset kokee tarvetta ihmetellä perheen nukkumajärjestelyjäz itsekin saanut ihmettelyä osakseni. Pääasia, että kaikki nukkuu. ❤️ Hyvä uni on tärkeää ja en itsekään ole sellainen, että jo kun kainolaan pystyisin käydä nukkumaan.

Vastaa
Ellu 18.8.2022 - 20:57

Aikoinaan nukuimme kaikki samassa huoneessa, huone pelkkää sänkyä. Ja aamuisin kaikki neljä heräsimme samasta sängystä. Pinnasänky oli mun puolella ja vauva nukkui kainalossani. Esikoinen kömpi isänsä puolen omasta sängystään väliin joka yö. Oli tiivistä, mutta nukuimme alkuun hyvin. Vauvalle iski 2viikon iässä rajut itkut, ne alkoi aina klo22 ja loppui 05. Jos esikoinen oli nukahtanut ennen itkua alkamista niin ei herännyt, mutta unen saaminen vauvan itkiessä oli ongelma. Vauva oli tarkka, aina 22 itku joten ennen sitä piti saada esikoinen nukkumaan.
Suosittelisin jatkamaan samoilla järjestelyillä kun nytkin, kyllä vauva joukkoonne solahtaa ja paikkansa ottaa. Enemmän isoveli voisi stressata jos sänkyjen paikkoja aletaan vaihtaa ja hän olisikin yksin.

Vastaa
Iida Åfeldt 19.8.2022 - 06:48

Voi ei, toihan se on juuri, kun vauvoista ei voi etukäteen tietää ja toki itkeskelyä voi ilmetä😔 hurjalta kuulostaa.

Olenkin ajatellut ihan samaa, että paras pitää sänkypaikat samana. Ettei isoveli koe, että vauva vie äidin ja hän jääkin yksin.

Vastaa
Jenni 19.8.2022 - 17:46

Meidän esikoinen oli jo 4,5v kun pikkusisko syntyi 1/2021. Yllättyin itsekin siitä, ettei isompi lapsi kuullut (tai ei ainakaan herännyt) vauvan öisiä itkuja. Sen sijaan, vauvan kasvettua (ehkä n. 10kk, en muista tarkalleen??) vauva heräsi kyllä huutamaan (ja vahti, että palaan “omalle paikalleni” eli hänen viereen nukkumaan), kun isoveli jostain syystä huuteli yöllä mammaa. 🙂 Isommalla oma huone ja pikkusisko nukkuu vieläkin vieressäni, aluksi oli ihan kyljessä, mutta muutaman kuukauden jälkeen omassa sängyssään. Välillä, vaiheittain (oi voi näitä lasten vaiheita…) isoveli tulee yhä öisin mun viereen (huolehtien välillä, että pikkusisko veisi “hänen nukkumapaikan” äidin vieressä…). Nykyään jo sopisivat molemmatkin sänkyyni vierekkäin (ei ole montaakaan kertaa tapahtunut), mutta kun pikkusisko oli vastasyntynyt, nostin vauvan yöllä vaan omaan sänkyynsä jos veikka kömpi sinne, juuri turvallisuussyistä siksi, ettei reilu 4-v. ymmärrä nukkuessaan varoa vauvaa. Ja niin – perheen isä valinnut nukkua toisessa huoneessa, kun “ei mahdu”. 😆

Vastaa
Iida Åfeldt 22.8.2022 - 09:48

Hei kiitos, olipa kiva lukea teidän nukkumisista! Toistaiseksi 4v ei täälläkään herää alkuillan ääniin, esim tv, ystävät iltakylässä tms. mutta vauvan itku on toki ihan uusi ja erilainen ääni. Saa nähdä miten käy!

Itselläkin olisi tarkoitus antaa vauvan nukkua vieressä, jo ihan helppouden takia, mutta alkuun varmatsi nostettava omaan sänkyyn juurikin samasta syystä. Toki, jos isompi pysyy omassa sängyssään, niin sitten ei ole hätää 🙂

Vastaa
❤️ 20.8.2022 - 21:54

Tarrataulu voisi tässä toimia?
Aina, kun on nukkunut koko yön omassa sängyssä, saa aamulla tarran tauluun.
Kymmenestä tarrasta sitten joku palkinto.

Kaikki mikä toimii, on lasten kanssa yöllä sallittua. Samaan sänkyynkin mahtuu tarvittaessa hyvin kolme. Onhan äidillä sitä varten kaksi kainaloa ❤️

Vastaa
Iida Åfeldt 22.8.2022 - 09:50

Kyllä, ollutkin monet kerrat käytössä. Ja onkin toiminut aina niihin tilanteisiin, kun sitä on tarvittu. Pääasiassa 4v nukkuu hyvin omassa sängyssä, mutta toisinaan saattaa viiden jälkeen kömpiä viereen tai joskus aiemminkin. Se ei sinällään ole itseäni haitannut, kuten sanoit, tarvittaessa mahdutaan kaikki samaan sänkyyn <3

Vastaa
Hei 25.8.2022 - 04:09

Minä nukun kolmevuotiaan kanssa parisängyssä ja mies sohvalla (omasta halustaan). Tuntuu, että aika aikaisin pitäisi lapsen nukkua yksin omassa huoneessa. Kohta olisi kyllä tarkoitus sitä kokeilla, kun sain vihdoin hankittua lapselle sängyn. Mutta jos se on hankalaa, niin en jaksa asian kanssa taistella.

Vastaa
Iida Åfeldt 25.8.2022 - 14:04

Ymmärrän todella hyvin! Ja moni lapsi ei osaa tai pysty nukkumaan yksin. Onhan se sikäli kurjaa nukkua yksin omassa huoneessa tietäen vaikka, että perheen aikuiset nukkuvat yhdessä. Harva aikuinenkaan haluaa nukkua yksin!

Vastaa
Uudessa kodissa nukutaan hyvin - iidanmatkassa.fi 19.1.2023 - 12:18

[…] Lisätila tuntuu todella hyvältä. Uskon, että omat makuuhuoneet tuovat jatkossa vielä parempia unia meidän perheeseen. Uuteen kotiin on laitettu myös muilta osin puitteet kuntoon hyvälle unelle. Kaikki hyvään uneen tarvittavat tuotteet, sijauspatjat, peitot ja tyynyt on uusittu. Lasten unituotteet laitettiin kuntoon jo viime syksynä. Siitä voit lukea lisää tästä! […]

Vastaa

kommentoi postausta