Home » Nämä sarjat kannattaa katsoa

Nämä sarjat kannattaa katsoa

by Iida Åfeldt

Kaikenkarvaiset ystäväni (Yle, katsottavissa Areenasta)

Uusi tulkinta rakastetusta brittisarjasta on lämminhenkinen ja elämänmyönteinen. Minut se vei heti mukanaan. Rakastan brittisarjoja, maaseudun pikkukyliä ja menneisyyden tunnelmaa. Kaikenkarvaiset ystäväni perustuu eläinlääkäri-kirjailija James Alfred Wightin vuonna 1972 julkaistuun samannimiseen romaaniin. Wight toimi eläinlääkärinä lähes 50 vuotta ja piti työstään päiväkirjaa. Hän kirjoitti myyntimenestykseksi nousseita romaaneja salanimellä James Herriot. Lue lisää tästä.

Lyijykynätehtaan tyttö (Yle, katsottavissa Areenasta)

Neljä osainen sarja, joka on osin tositarina ja kertoo Faber-Castell yrityksen synnystä. Ottilie von Faber on nuori nainen, joka perii lyijykynätehtaan isänsä menehdyttyä äkillisesti vuonna 1893. Hän taistelee oman paikkansa eteen aikana, jolloin naisen ei nähty voivan johtaa yritystä. Sarja oli todella kiinnostava yhteiskunnallisesti, koskettava ja lisäksi se oli täynnä tunteita, rakkautta ja sen menettämistä. En välttynyt kyyneliltä.Lue lisää tästä.

Sairaanhoito-opisto (Yle, katsottavissa Areenasta)

Tanskalainen sarja sijoittuu 1950-luvun Kööpenhaminaan ja aikaan, jolloin mies ei voinut vielä toimia sairaanhoitajana. Fredenslundin sairaala aloittaa kokeilun ja alkaa kouluttaa miehiä sairaanhoitajiksi, sillä alalla on suuri työvoimapula. Sarja on mielestäni todella hyvä ja se vei minut mukanaan ihan heti. Katsottavissa on yhteensä kolme kautta. Lue lisää tästä.

Belgravia (Yle, katsottavissa Areenasta)

Aivan ihana sarja! Siis huh! Downton Abbey-sarjan tekijöiden uusi kuusiosainen draamasarja ja sijoittuu 1800-luvun Lontooseen. Siinä seurataan kahden perheen kietoutumista toisiinsa ja avataan eri luokkien välisiä eroja. Tyypilliseen tapaan brittidraamalle, sarja on toki täynnä rakkautta, häpeää, pukuloistoa ja seurapiirejä. Enempää juonta paljastamatta, tämä sarja antoi enemmän kuin alkuun antoi ymmärtää. Lue lisää täältä.

Rakasta mua (Yle, katsottavissa Areenasta)

Tämä on suosittu ruotsalainen draamasarja, joka sijoittuu tähän päivään. Katson harvoin tämän tyylisiä sarjoja, mutta onneksi katsoin tämän! Sarja on kaunis, tunteikas ja puhuttava. Se kertaa yhden perheen elämästä kuuden osan verran, eläkeikäisestä isästä ja hänen neljäkymppisestä tyttäresti ja kaksikymppisestä pojasta. Jokaisella on samankaltaisia haasteita. Jokainen haluaa löytää rakkauden ja tulla rakastetuksi. Näin sinkkuna samaistuin sarjaan todella paljon. Sarja käsittelee myös kuolemaa, surua, sinkkuutta, toivetta lapsista ja pelkoa. Lue lisää tästä. 

Normaaleja ihmisiä (Yle, katsottavissa Areenasta)

Yllämainitun sarjan myötä aloin katsoa tätä kehuttua 12-osaista sarjaa Normaaleja ihmisiä. Se on selvästi nuoremmille suunnattu, mutta todella kaunis ja samaistuttava. Sarja kertoo Mariannesta ja Connellista, joiden suhde alkaa lukiossa ja jatkuu yliopisto-opintojen loppuun asti. Tapahtumat sijoittuvat 2010-luvulle. Sarja kertoo päähenkilöiden kasvusta, ihmissuhdetaitojen kehityksestä, traumojen käsittelystä sekä oman paikan löytämisestä. Sally Rooneyn romaaniin perustuva sarja mukailee uskollisesti kirjaa ja Rooney on yksi sarjan tuottaja sekä käsikirjoittaja. Lue lisää täältä.

Sodan aika (katsottavissa Netflixissä)

Kyseessä on espanjalainen draamasarja, joka sijoittuu 1920-luvulle. Espanja käy sotaa Marokossa ja sairaanhoitajista on suuri pula. Espanjan kuningatar kokoaa joukon nuoria yläluokkaisia naisia kohti Marokkoa. Heistä koulitaan sairaanhoitajia Punaisen ristin sotasairaalaan lähelle taistelutannerta. Sarja on taistelua elämästä ja rakkaudesta.

Bridgerton (katsottavissa Netflixissä)

Kyseinen sarja on ehdottomasti parasta mitä olen hetkeen katsonut. Se on 8-osainen draamasarja, joka perustuu Julia Quinnin saman nimisen kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Sarja sijoittuu 1800-luvun Lontooseen. Jokaista  Bridgertonin perheen lasta käsitellään omassa kirjassa, eli sarjalle on oletettavissa jatkoa. Ensimmäinen kausi kertoo Daphne Bridgertonista, joka esitellään seurapiireissä. Hänen on määrä löytää itselleen aviomies ja seurapiirien halutuin poikamies Simon Hastings lupaa auttaa häntä aviomihen saamisessa. Sarja ei ole todellisuuteen perustuva, vaikka monet asiat ovat kuten ajelle on tyypillistä. Pääosin se on fiktiivinen. Kiinnostavan siitä tekee se, että se on menneisyydessä mutta kuitenkin niin tässä ajassa. Rooleissa nähdään eri näköisiä ja värisiä ihmisiä ilman luokkaeroja. Sarjaa on kuvattu Downton Abbeyn ja Cossip Girlin sekoitukseksi. Lue lisää tästä.

LUE MYÖS
Lempisarjani

 

 

1 kommenttia

Kiehtovia sarjoja 22.1.2021 - 13:33

Kiitos vinkeistä. Kaikenkarvaiset ystäväni olikin tuttu jo sinä vanhempana versiona, ja miellytti tämä uudempikin. Britit osaavat.
Bridgerton meni ahmaisulla. Tuo sen ajan hyvien ja hyvinkasvatettujen, ja toisaalta itselleen kernaasti kaiken epämiellyttävänkin hyväksyvien yhteentörmäys on varmasti ollut sen ajan tavoilla vielä vaikeampaa ja ahdistavampaa elämää kuin nykyisin. Toki maineen ja mahdollisuudet elämässä voi menettää vieläkin.

Vastaa

kommentoi postausta