Home » Olen kuntavaaliehdokkaana Nurmijärvellä

Olen kuntavaaliehdokkaana Nurmijärvellä

by Iida Åfeldt

Olen lähtenyt mukaan kuntavaaleihin

Olen Keskustan ehdokkaana kotikunnassani Nurmijärvellä.Muutin tasan vuosi sitten takaisin Nurmijärvelle asuttuani yhdeksän vuotta Helsingissä. Muuttaessani 18-vuotiaana Helsinkiin, ajattelin, etten varmasti tule takaisin. Pitkään emminkin muuttoa. Voisinko muuttaa “maalle”? Voinko luopua hyvistä julkisista kulkuyhteyksistä? Voinko luopua kaikista palveluista? Ei Wolttia, ei kauppaa tien toisella puolella, ei junaa, eikä bussia viemässä paikasta toiseen 10 minuutin välein, ei take away smoothieta…

Vuoden aikana en ole kertaakaan katunut muuttoa. Olen ainoastaan katunut, etten muuttanut takaisin jo aiemmin. Vaikka tuntui, että jouduin luopumaan paljosta, olen saanut valtavasti tilalle. On aivan ihanaa, kun on tilaa olla, on aivan ihanaa, kun lenkillä tervehditään, vaikkei tunnettaisi, on aivan ihanaa, kun luonto on heti ovella, on aivan ihanaa, kun kaikki rakkaat asuu lähellä! Yhtäkkiä kaikki se mitä todella tarvitsen ollakseni tyytyväinen, onkin tässä ihan lähellä. Nyt en voisi kuvitella muualla enää asuvanikaan!

Heti muutettuani takaisin Nurmijärvelle viime keväänä, kyseltiin kiinnostustani kuntavaaliehdokkuuteen. Ajattelin, etten minä voi, koska en tiedä tarpeeksi kuntapolitiikasta eikä minulla ole mitään kokemusta kunnan hallinnollisista tehtävistä. Olen ihan tavallinen kuntalainen vain. Ajatus jäi kuitenkin muhimaan ja tänä keväänä minua kyseltiin jälleen mukaan ehdokkaaksi. Vuosi paluumuuttajana oli tehnyt tehtävänsä ja herättänyt kiinnostukseni kunnan kehittämistä kohtaan.Päätin, että haluan lähteä ehdolle.

Minulla on iso halu olla mukana kehittämässä Nurmijärveä ja sen palveluita. Haluan olla mukana vaikuttamassa kunnassa tapahtuviin asioihin, jotka vaikuttaa meihin kuntalaisiin. Haluan olla entistä tyytyväisempi nurmijärveläinen. Haluan olla tekemässä tästä meille kaikille parempaa asuinkuntaa. Meitä, juuri ihan tavallisia ihmisiä tarvitaan kunnanvaltuustoon!

Kuka minä olen?

Olen 28-vuotias ja yhden taaperoikäisen pojan yksinhuoltajaäiti. Ammatiltani olen varhaiskasvatuksen opettaja ja yrittäjä. Olen valmistunut varhaiskasvatuksen opettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015 ja työskennellyt Helsingin kaupungilla, mutta myös Nurmijärven kunnassa. Toimin tällä hetkellä yrittäjänä ja tuotan sisältöä sosiaaliseen mediaan kirjoittamalla blogiani ja ylläpitämällä Instagram -tiliäni. Aloitin kevytyrittäjänä vuonna 2018, josta olen siirryin täysipäiväiseksi toiminimiyrittäjäksi vuonna 2020.  Somekanavissani kerron elämästäni rehellisesti positiivisella otteella. Aiheenani on äitiys, ihmissuhteet, varhaiskasvatus, työelämä, unelmat ja ihana arki. Kanavani tavoittaa viikossa noin 60 000 yksittäistä kävijää, joista suurin osa perheellisiä nuoria aikuisia. Kanavieni kautta monet perheet saavat tietoa, tukea ja matalan kynnyksen apua lapsen kasvatuskysymyksiin. Somekanavani antavat oivan väylän vaikuttamiselle myös kuntaa koskevissa asioissa sekä kuntavaaleista tiedottamiseen.

Miksi Keskusta?

Tunnen useamman paikallisen keskustalaisen ja ehdolla on useita tuttuja. He saivat minut mukaansa Keskustaan.Vastaanotto onkin ollut todella huikea ja olen saanut tukea ihan alusta asti. Minut on otettu mukaan porukkaan ja  olen saanut sparrausapua kokeneemmilta. Mukana on myös monta nuorta ehdokasta itseni lisäksi, joka on upea juttu. Keskusta on kunnassani toiseksi suurin puolue, joka myös vaikutti ehdolle asettumisessa. Keskustan kuntavaaliohjelma on erittäin hyvä, se  huomio mielestäni kuntalaisten tarpeet vauvasta ikäihmiseen. Itselleni tärkeät teemat, yrittäjyyden tukeminen ja varhaiskasvatuspalveluiden kehittäminen sekä laadun takaaminen, nousevat ohjelmasta esiin.

Nurmijärven Keskustan kuntavaaliohjelmaan pääset tutustumaan tästä:  Keskustan vaaliohjelma 2021

Mikä minulle on tärkeää?

Äitinä ja varhaiskasvattajana erityisesti lapset ja nuoret sekä heidän perheensä ovat sydämelläni. Mikäli tulen valituksi kunnanvaltuustoon, haluan edistää lasten mahdollisuutta päästä lähipäiväkotiin ja yhtenäistää koulupolkua. Helsingissä oli haastavaa saada lasta lähipäiväkotiin ja muuttaessa ajattelin, että Nurmijärvellä sen täytyy onnistua. Eipä onnistunutkaan. Haluaisin, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus päästä lähipäiväkotiin ja sisaruksilla olisi mahdollisuus päästä samaan varhaiskasvatusyksikköön. Tämä tulisi turvata. Se helpottaa valtavasti perheen arkea ja poistaa kuljettamisesta johtuvaa stressiä.

Varhaiskasvatus tulisi nähdä osana koulupolkua. Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sieltä kouluun. Yhtenäiseen polkuun tulisi kiinnittää huomioita. Tällä hetkellä kunnassa on lapsia, jotka ovat päiväkodissa yhdessä paikassa, eskarissa toisaalla ja sieltä menevät kouluun taas toisaalle. Kaverisuhteita tulee tukea ja esiopetusvuoden tukea kouluun siirtymistä paremmin.

Lisäksi kunnan valtuutettuna haluaisin kehittää kuntaa työnantajana, jotta se houkuttelisi varhaiskasvatuksen opettajia. Jokaisella lapsella on oikeus ammattitaitoisiin varhaiskasvattajiin, joilla on alan koulutus. Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatuksen opettajaan ja tämä ei kunnassa toteudu lain vaatimalla tavalla. Työntekijöistä on pula Nurmijärvelläkin. Kunta on myös ulkoistanut suuren osan varhaiskasvatuspalveluista yksityisille toimijoille, jossa on aivan sama ongelma, eli pula pätevistä työntekijöistä. Tämä ajaa lapsia todella eri arvoiseen asemaan kunnassa. Osalla on opettaja ja osalla ei, osalla on koulutettua henkilökuntaa ja osalla epäpätevää. Kunnan on ehdottomasti panostettava opettajien rekrytointiin, erottua työnantajana ja näyttäydyttävä entistä huokuttelevampana. Mielestäni kunta voisi tarjota vertaismentorointia uusille opettajille. Tämä sitouttaisi työhön ja tukisi työssä pärjäämistä. Lisäksi vaaterahan myöntäminen varhaiskavatuksen työntekijöille on varteenotettava henkilöstöetu, jota haluan viedä eteenpäin ja varmasti houkuttelisi työntekijöitä.

Sosiaalisen median sisällöntuottajana somekiusaaminen ja -häirikointi on minulle valitettavan tuttua. Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa somessa eri kanavien parissa ja sitä myöten somekiusaaminenkin on lisääntynyt. Koronavuosi on entisestään lisännyt somenkäyttöä ja vähentänyt fyysistä kanssakäymistä, jonka vuoksi yhä useampi kokee yksinäisyyttä. Puolet somen käyttäjistä kokee tai on kokenut somekiusaamista. Tähän tulisi ehdottomasti puuttua löytämällä sopivia toimintamalleja. Turun kaupunki tarjoaa 3.-9.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille Someturva-palvelua.Tavoitteena on ehkäistä nuorten verkossa kohtaamaa kiusaamista ja puuttua siihen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa Someturva -sovelluksen avulla. Palveluun voit tutustua täällä. Palvelu olisi hyvä saada käyttöön myös Nurmijärvellä ja tätä haluaisin viedä vatuutettuna eteen päin.

Muista äänestää

Lähden innolla viemään lasten- ja nuorten sekä tätä kautta heidän perheidensa asioita eteenpäin kuntatasolla. Koen, että minulla on paljon annettavaa. Toivon voivani erottua myös edukseni ehdokkaiden joukossa. Olen samaistuttava, helpostilähestyttävä ja avoimesti oma itseni. Olen nuori nainen. Lisäksi olen yksinhuoltajaäiti, pienen lapsen vanhempi. Nuoria, erityisesti nuoria naisia, on ehdolla edelleen vähemmän kuin miehiä ja pienten lasten vanhempia, erityisesti äitejä, on heitäkin ehdolla vähän. Toivoisin voivani olla näiden ryhmien äänenä valtuustossa.  Haluan vaikuttaa olla vaikuttamassa juuri meidän puolesta, jotta me tulemme näkyväksi kunnan päätöksenteossa.  Haluan olla täällä tavallisena kuntalaisena toiselle tavalliselle kuntalaiselle!

Toivoisin herättäväni nuorten aikuisten kiinnostusta kuntavaaleja kohtaan ja lisätä nuorten äänestysaktiivisuutta. Viime kuntavaaleissa kaksi kolmasosaa nuorista jätti äänestämästä ja nuoret aikuisetkin äänestivät harvakseltaan. Se on iso harmi, sillä meidän arkeamme eniten vaikuttava päätöksenteko tapahtuu juuri kunnan valtuustossa. Kuntavaalit ovat tärkeimmät vaalit. Äänestä sellaista ihmistä, jonka haluat valtuustoon päättämään sinua koskevista asioista! Tietysti toivon saavani itse ääniä, mutta sitäkin enemmän toivon äänestysaktiivisuutta.

Muista äänestää!

Ennakkoäänestys on 26.5.-8.6.2021 ja vaalipäivä on 13.6.2021. Lisää löydät sivulta vaalit.fi

-Iida

PS. Toimintaani saa tukea esimerkiksi jakamalla postaustani!

37 kommenttia

feline 27.4.2021 - 16:05

Hyvä Iida! ❤

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 16:38

Kiitos❤️

Vastaa
Klaaaaara 27.4.2021 - 17:05

En voi käsittää miten kukaan nuori nainen, vieläpä vakassa työskennellyt, voi allekirjoittaa maalaisliiton (nyk. keskustan)ajatusmaailman. Sipilähän yritti koko pääministerikautensa ajaa naisia takaisin hellan ja nyrkin väliin mm. viemällä leijonanosan lomarahoista. Olen seurannut sinua instassa ja vieraillut blogissasi säännöllisesti. Olen klikkaillut ja tykännyt yhteistyöpostauksistasi, jotta saisit tuloja. Valitettavasti keskustalaisuus on minulle niin suuri kammotuksen aihe, että lopetan seuraamiseksi. Toivottavasti joskus sinäkin tajuat kuinka naisia sortavassa puolueessa olet ja ymmärrät erota. Kaikkea hyvää muuten elämääsi, mutta ei menestystä politiikassa.
t: entinen seuraaja

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 17:29

Kiitos kommentistasi ja kaikkea hyvää kevääseesi😊

Vastaa
Määräaikainen ope 27.4.2021 - 18:12

Hei! Minusta on aina hyvä, että ihmisillä on intoa, kiinnostusta ja jaksamista politiikkaan ja vaikuttamiseen. Arvostan jokaista joka siihen ryhtyy. Minua kiinnostaa yksi asia, mitä mieltä olet ammattikasvattajana edustamasi puolueen koulutusleikkauspuheista? Kannatatko vai vastustatko?

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 18:21

Kiitos! En kannata koulutusleikkauksia.

Vastaa
SonjaL 27.4.2021 - 20:10

Hienoa! 🙂

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 20:50

Kiitos🙏🏼

Vastaa
Loora 27.4.2021 - 20:22

Minusta tämä on niin hienoa, että osallistut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tätäkin kautta! On oikein tehdä työtä oman ympäristönsä hyväksi 💗 Täytyy sanoa, että jotain kotikutoista ja tuttua sinun ajatuksissa on ollut, ja ehkä se on tämän puolueen jakamat arvot 🙃 Toivotaan oikein paljon menestystä vaaleihin!

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 20:50

Kiitos kommentista!

Vastaa
Eevahee 27.4.2021 - 20:39

Miksi Keskusta? Saarikon taannoinen video, jossa hän kiitteli naisia oli kuin tuulahdus 50-luvulta. Saarikko kiitteli naisia mukautumisesta vallitseviin valtarakenteisiin, mutta ei kyseenalaistanut näitä rakenteita! Naiset olkoon kotona ja miehet töissä… Missä tasa-arvo?

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 20:52

Ehkä sinne Keskustaankin tarvitaan vähän uusia tuulia😊

Vastaa
Huhhu 27.4.2021 - 21:08

Hui, koska Keskusta! Nytkin meinaa laittaa Suomen sekaisin!

Vastaa
HelenaN 27.4.2021 - 21:16

Hei! Mikä on näkemyksesi Keskustan turveväännöstä? Kiitos vastauksesta ja menestystä vaaleihin!

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 23:53

Uskon, että keskustassa käydään punnintaa siitä, miten muutos energian tuotannossa olisi ympäristön, mutta myös ihmisten ja meidän huoltovarmuuden kannalta kestävää.

Vastaa
Jasmin H. 27.4.2021 - 22:15

Tosi hieno juttu Iida. Sinulla on paljon annettavaa kuntapolitiikkaan. Paljon onnea kampanjaan. ❤️

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 22:57

Kiitos tosi paljon Jasmin🙏🏼❤️

Vastaa
annepa 27.4.2021 - 22:36

Et kannata koulutusleikkauksia, mutta ilmeisesti kuitenkin hyväksyt ne, sillä olethan kai Keskustan jäsen. En yhtään ihmettelisi, jos Keskusta ehdottelisi kunnallistasollakin koulutusleikkauksia, onhan se päivän puheenaihe valtion tasollakin. Sinähän voit kyllä silloin äänestää tyhjää tai jäädä kokouksesta pois, sillä ryhmäkuri on käsittääkseni kova.

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 23:00

En hyväksy koulutusleikkauksia ja uskon, että puoluetta muutetaan parhaiten sisältäpäin. Jokainen puolue tarvitsee nuoria ja erityisesti naisia mukaansa. Omassa kunnassani Keskusta antaa paljon mahdollisuuksia vaikuttaa, sillä se on toiseksi suurin puolue ja ottaa hyvin nuoret jäsenet huomioon.

Vastaa
Saraemilia 27.4.2021 - 22:36

Hyvä Iida! 👍😁

Vastaa
iidaafel 27.4.2021 - 23:00

Kiitos😊

Vastaa
Anonymous 27.4.2021 - 23:32

Kommentteihin ketjuttaminen ei taas vaihteeksi onnistu, mutta haluaisin kysyä, että miksi halusit lähteä kunnallisvaalitasolla puolueeseen, jonka arvot ei kohtaa omiasi?

Useammassa kommentissa on ihmetelty tätä puoluevalintaa ja tuli se minullekkin vähän yllätyksenä…keskusta menee arvokartalla osittain päälekkäin esim. persujen kanssa ja muutenkin on konservatiivisempiin arvoihin kallellaan. Useasti on luvattu yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta totuus on sitten sitä samaa mitä Sipilän hallituksessa saatiin ihailla.

Kunnallisvaaleissa on käytössä sama suhteellinen vaalitapa kuin eduskuntavaaleissakin, eli sinulle annetut äänet lasketaan yhteiseen pottiin, joka sitten määrittelee paikkaluvun jonka kyseinen puolue saa, ja puolueen sisältä paikoille pääsee sitten äänijärjestyksessä. Eli äänestämällä sinua samalla tukee ihan kaikkia keskustalaisia, myös niitä jotka kannattavat koulutusleikkauksia ja joille yritysten suojeleminen tarkoittaa perheyrityksen oikeutta jatkossakin dumpata jätteet lähijokeen. Keskustan perhekäsitys on myös kauniisti muotoillen perinteitä kunnioittava, eikä heidän edellinen perheisiin keskittyvä ohjelmansa kyllä ollut huomioinut perheen ja työn yhdistämistä mitenkään, vaan nojasi ajatukseen että lasta kotona hoitava sitten todellakin haluaa keskittyä vain niihin lapsiin….ja olisi nainen.

Miksi siis sinä nuorena itsellisenä naisena, joka yhdistelee luovasti perhe-elämää ja yrittäjyyttä, haluat olla keräämässä ääniä tähän pottiin?

Ajatus puolueen muuttamisesta sisältäpäin kuulostaa omaan korvaani vähän naiivilta, varsinkin kun puoluekentältä olisi löytynyt jo valmiiksi koulutusleikkauksia välttäviä ja perheiden asioista kiinnostuneita vaihtoehtoja joissa olisit mahdollisesti päässyt suoraan puolueen tuella tekemään asioita, jotka sopivat omiin arvoihisi ja kiinnostuksen kohteisiisi paremmin. Puoluekuri kun on ihan olemassa oleva konsepti, joten keskustan riveissä saatat todennäköisemmin olla tukemassa asioita, joita et haluaisi tukea kuin tekemässä suurta muutosta pitkän historian puolueen arvoihin ja tapoihin toimia. Ainakin näin seuraavan neljän vuoden aikajänteellä…

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 08:19

Kiitos kommentista!
Oisin toki voinut valita toisin. Ja sekin olisi jollekin ollut “väärä” valinta. Harkitsin Keskustan ja Vihreiden välillä. Keskusta antaa kunnassani paremman mahdollisuudet päästä vaikuttamaan ja mukana on tuttuja. Ydinajatukselta keskustalla ja vihreillä on paljon samaa;
suomalainen maatalous, ekologisuus ja yrittäjyys ja perheet.
En itse jaa 100% samoja ajatuksia minkään puolieen kanssa. Ja siksi on vain valittava joku, joka jotenkin kohtaa ja antaa kanavan päästä vaikuttamaan itseä koskeviin asioihin.

Vastaa
AinoT 28.4.2021 - 06:56

Onnea ehdokkuudesta Iida! On rohkaisevaa nähdä meidän ikäisten naisten lähtevän mukaan politiikkaan. Puoluevalintasi ei meilläkään kohtaa, mutta voin silti ihailla esimerkkiäsi halusta vaikuttaa oman kuntasi asioihin ja tarttua tuumasta toimeen. Kunnat ympäri Suomen tarvitsevat kaikkien puolueiden jäseniksi ja ehdolle nuoria, ajattelevia ja kuuntelukykyisiä ihmisiä. Tyyppejä, jotka vaikuttavat kommenttiboksien sijaan valtuustosaleista käsin. Toivottavasti mahdollisimman moni rohkaistuu esimerkistäsi, saa ennen kaikkea intoa äänestää ja asettuu vaikka ehdolle itsekin. Ihanaa keskiviikkoa suuntaasi!

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 08:13

Kiitos kovasti!

Vastaa
Muua 28.4.2021 - 08:30

Hyvä juttu, että lähdit ehdolle! Nuoria tarvitaan. Jännä myös seurata täälläkommenttiboksissa, miten kapea käsitys keskustan naisista joillakin on. Eiköhän jokaisen puolueen sisältä löydy monenlaista tyyppiä, enkä itse näe minkään puolueen ihmisiä vain heidän julkisuuskuvansa kautta (vert.bloggaajat).

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 09:10

Kiitos, tosi hyvin sanottu!

Vastaa
AnnaL 28.4.2021 - 10:01

Hei Iida!

Aivan mielettömän hienoa, että olet ehdolla! On innostavaa nähdä, että oman ikäinen nainen lähtee ehdolle. Toivottavasti moni rohkaistuisi sinun esimerkistäsi pyrkiä vaikuttamaan yhteisiin asioihin tai saisi ainakin intoa äänestää. Kaikkea hyvää vaalityöhön!

Ja sinun blogisi on aivan mahtava, on jo pitänyt tulla monta kertaa kommentoimaan.

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 10:23

Kiitos todella paljon kommentistasi! <3

Vastaa
Kateliini 28.4.2021 - 10:37

Anteeksi aiheeseen liittymätön kommentti, mutta tuo huulipunasävy on niin täydellinen ja kauan haussa ollut, että pakko kysyä merkkiä ja sävyä🙂

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 10:58

Kiitos, se on Mac Lustre Razzle Dazzler A24

Vastaa
Riikkauuu 28.4.2021 - 12:02

Wou, toivoisin asuvani Nurmijärvellä että voisin äänestää sua!

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 18:11

Hei kiitos🙏🏼

Vastaa
Sara Saramäki 28.4.2021 - 16:07

Hienoa, että lähdit ehdolle! Olen itsekin nuori nainen ja pienten lasten äiti, joka haluaa myös edetä työuralla. Olen feministi. Koulutus- ja ympäristöasiat ovat minulle tärkeimpiä syitä olla politiikassa mukana. Olen aina asunut kaupungissa, mutta rakastan metsiä ja luontoa. Olen myös keskustalainen ja ollut jo tämän vaalikauden Espoon kuntapolitiikassa mukana. Nyt olen toista kertaa ehdolla. Haluan siis rohkaista sinua (ja kertoa myös täällä kommentoineille), että keskustassakin on paljon meitä tällä lailla ajattelevia ihmisiä. Tottakai on myös vanhoja jääriä, mutta niin on joka puolueessa. Täällä kommentoineiden kannattaa vilkaista keskustan uusia poliittisia ohjelmia, mm. perhepolitiikkaan liittyen. Voitte yllättyä positiivisesti!

Vastaa
iidaafel 28.4.2021 - 18:12

Hei kiitos todella paljon kommentistasi!

Vastaa
NK 30.4.2021 - 13:54

Onnea matkaan! Hienoa, että olet ehdolla!

Rehellisyyden nimissä olen tavallaan hyvilläni, etten voi äänestää Nurmijärven vaaleissa… Olisi kamala ristiriita, kun haluaisin äänestää Sinua henkilönä, mutta Kepu on minulle se toiseksi huonoin puolue (arvaat huonoimman, Persut).

Vihervasemmistolaisena vegaani-feministinä kauhistelen Kepun meininkiä! Turkistarhaus on jees, lihansyönti “kuuluu” ihmisyyteen, naiset kotilieden ääreen ja paras suurpeto on kuollut suurpeto. Ok, karrikoin raskaasti, mutta silti… Jos olisit Vihreiden riveissä, olisit ihan satahyvä ehdokas.

Mutta kuten sanoit, ehkä pystyt tuulettamaan niitä vanhojen äijien mielipiteitä! Nuoria tarvitaan ja toivon, että menet läpi!! <3

Vastaa
iidaafel 30.4.2021 - 14:03

Kiitos!

Vastaa

kommentoi postausta