Home » Oletko paikalla vai oletko paikalla ja läsnä?

Oletko paikalla vai oletko paikalla ja läsnä?

by Iida Åfeldt

Oletko vain paikalla vai oletko myös läsnä? Kuuletko vai kuunteletko?

Some tuo kyllä omat haasteensa läsnäoloon. Usein on paikalla, kuulee, muttei todellisuudessa ole ole läsnä ja kuuntele. Tämä on asia sellainen, jonka kanssa me kaikki varmasti kamppailemme.

Eilen oli pitkäaikaisen lapsuuden ystäväni hääjuhla. Muistan, kun häntä kosittiin tammikuussa 2017, jolloin hän onnessaan asiasta kertoi ja pyysi minua kaasokseen. Lähes 1,5 vuotta häät ovat olleet enemmän ja vähemmän keskusteluissamme. Viimeisen puolivuotta melko isostikin. Ja eilinen oli aivan ihana päivä, todella onnellisena painoin pääni tyynyyn illalla. Kaikki meni niin hyvin, ainakin kaason näkökulmasta ja hääpari oli tyytyväinen. Juhla oli juuri heidän näköisensä ja he olivat onnellisia ja tyytyväisiä juhlassaan. Sitä onnea oli ihana katsoa ja se teki juhlasta juhlan. 

Otin juhlassa puhelimella neljä kuvaa. Puhelin, kuvaaminen ja some eivät olleet mielessäni, koska elin niin tuossa hetkessä, ollen läsnä tuolle tilaisuudelle. Ja se teki niin hyvää! Tajusin, että on tärkeää olla myös niitä hetkiä, jolloin on vain, ei kuvaa tai jaa tai mitään muutakaan. Elää hetken kauneutta ilman, että sitä yrittää tallettaa linssin kautta muistoksi. Nyt minulla on aivan toisenlainen muisto, vahva läsnäolon kokemus, jossa olen kuunnellut ihmisiä ympärillä ja lukenut ympäristöä. Ollut osa tuon päivän onnistumiselle, koska en vain ollut paikalla, vaan muutakin. 

En tarkoita, että some tässä on nyt se yksi ja ainut paha tai, että kuvaaminen tarkoittaisi, ettei olisi läsnä. Tarkoitan, että ihan siinä jokapäiväisessä elämässä on tärkeää olla näitä hetkiä kaiken jakamisen keskellä. On tärkeää olla tilannetajuinen. Joskus on yhteistä kivaa ottaa kuvia kahvilassa, naureskella ja jakaa. Joskus taas on tilannetta ja ihmisiä kunnioittavaa pitää puhelin poissa. 

 Elämä tapahtuu koko ajan ilman puhelintakin. Ja upeimmat asiat tapahtuvat usein juuri ilman sitä, koska silloin annat mahdollisuuden itsellesi olla läsnä aidosti, ilman, että olet läsnä puhelimen kautta. 

-Iida

40100509_2341086055931601_1696982380838912000_n.jpg

 

 

 

 

2 kommenttia

ida ihana 27.8.2018 - 05:50

Tämä on tärkeä muistaa myös täällä somessa ja someaikana. Tärkeintä on se, mitä koetaan kun kuvataan, eivät kuvat. Ja joskus on hyvä olla vain läheisten kanssa, ilman puhelinta tai kameraa välissä 🙂

Vastaa
Iidaafel 30.8.2018 - 14:36

Todella hyvin sanottu! Juuri mitä koetaan, kun kuvataan! Kuvaamisessa ja somessa ei ole se vika ja toisinaan se kuvaaminen on koko jutun yhteinen hauskuus, toisinaan parempi olla ilman. <3

Vastaa

kommentoi postausta