Home » Onko sinulla someystäviä?

Onko sinulla someystäviä?

by Iida Åfeldt

  Olin kauppakeskuksessa Eemin kanssa ja hurahdin rattailla sohvaryhmän ohi, jossa istui joukko nuoria. Kuulin yhden heistä sanovan: “Mun somekaveri joutu eilen sairaalaan.” Hidastin vauhtia, sillä keskustelu kuulosti kiinnostavalta. Yksi nuorista puhui somekaveristaan toisille, kaverista, jota ei koskaan ollut tavannut, kaverista, joka oli vain somessa.

Kuunnellessani puolella korvalla keskustelua ajattelin: “ai sillä on nimikin, somekaveri”. Sillä minullakin on somekavereita, enkä ole oikein tiennyt miten heitä voisi kutsua. Jokin aika sitten kuuntelin Antti Holma Auta Antti-podcastiä, jossa nainen kertoi tavanneensa netissä ihanan miehen. Antin mielestä nainen ei ollut tavannut ketään, sillä he eivät olleet oikeassa elämässä tavanneet. He olivat vain jutelleet netissä. Netissä ei tavata ketään.

Uskon kuitenkin siihen, että sometuttavuudet voivat tulla todella läheisiksi, ihan kuin ystäviksi, vaikkei tapaisi ikinä “oikeassa elämässä”. Minun teini-ikäinen sisko saattaa hyvin puhua huoneessaan ystävän kanssa videopuhelua ja kokea, että he hengaavat. Minulla on Instagramissani paljon aktiivisia seuraajia, joiden kanssa vaihdan ajatuksia lähes päivittäin. Heistä tulee minulle jollain tapaa läheisiä, tuttuja, kavereita. Sellaisia, joilta jo odotan kommenttia ja ilahdun, kun he kirjoittavat minulle. He ovat sellaisia joiden nimimerkit muistan ja joiden viestien sisällöt jäävät ajatuksiini. Heistä tulee minulle paljon enemmän kuin seuraajia.

Someaikakaudella tulee seurattua tiiviisti ihmisiä joita ei ole koskaan tavannut. Sitä huomaa elävänsä heidän elämäänsä voimakkaasti katsellen, lukien ja kuunnellen. Sitä huomaa tietävänsä ja  tuntevansa ihmisen, jota ei oikeasti tunnekkaan. Saattaa tietää tuntemattoman ihmisen puuhista enemmän kuin oikean elämän oikean ystävän. Tälläisen ihmisen kanssa saattaa viestitellä somessa. Saattaa jopa lähettää ääniviestejä ja videoita tai ottaa videopuhelua.

Itse en näe somekavereita epäaidompina kuin “oikeita kavereita”, joita tapaa kasvotusten. Kumpikaan ei sulje toisiaan pois. On ehdottoman tärkeää, että on kavereita, ei se onko toinen oikeampi kaveri kuin toinen. Monelle ne somekaverit voivat olla todella tärkeitä ja isossa osassa elämää. Se ei vähennä kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen merkitystä, muttei tee somekavereista yhtään väheksyttäviä. Kuten välillä tunnutaan ajattelevan. Lisäksi kaikilla ei ole kavereita oikeassa elämässä, kaikki eivät ole suulaita smalltalkin osaajia, rohkeita ottamaan kontaktia oikeassa elämässä tuntemattomiin tai valmiita muodostamaan sosiaalisia suhteita tosta noin vain. Toisille voi olla helpotus, että somestakin voi saada kavereita. Toiset taas eivät kaipaa fyysistä seuraa, vaan nauttivat ollessaan yksin. He saattavat kuitenkin hakea juttuseuraa somesta, jossa sen rajoja on helpompi määritellä oman jaksamisen mukaan.

Minä olen todella monesti saanut somekavereilta lohtua. Olen saanut heiltä vertaistukea vaikealla hetkellä ja seuraa iltaisin, kun olen laittanut vauvan nukkumaan. Somekavereiden takia iltani eivät ole niin yksinäisiä, kun on ollut joku jonka kanssa kirjoitella. Samalla on saanut myös sitä aikuista seuraa, jota usein pienen lapsen kanssa kaipaa, mutta aina ei luonnistu esim. aikataulusyistä tavata kasvotusten ketään. On ollut ihana jakaa somekaverin kanssa vaikka yksinhuoltajuutta, sillä läheisissä ystävissä sellaista ei ole. Sama pätee sinkkuuteen! Tällä hetkellä kukaan läheinen ystävä ei ole sinkkuna. Somessa aina joku on jakamassa suruja ja iloja. Lisäksi olen huomannut, että joistain asioista on paljon helpompi puhua sellaisen kanssa, jota ei ole koskaan tavannut eikä oikeasti tunne. Kaikkea ei vain pysty puhumaan kasvotusten, mutta somekaverille pystyy. Joten somekaverit, olette mahdottoman tärkeitä!

Onko sulla somekavereita?

-Iida

Kuvat // Siiri Saarela

15 kommenttia

Torey 26.9.2019 - 22:17

Kyllä, minulla on somekavereita ja osa heistä on nykyään läheisempi kuin muutama vanha (live) kaverini. Yksi ihana on ekaa kertaa nyt syksyllä tulossa luokseni ❤ ja hän on ihminen, jolle olen pystynyt puhumaan kaikenlaisesta. Olemme tunteneet muutaman vuoden ja meillä vaan klikkasi!

https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/09/26/arjet-ovat-erilaisia/

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:05

Hei wau, ihan mieletöntä!

Vastaa
vilhelmiina hellstén 26.9.2019 - 22:45

On! Ja samaistuin ajatuksiisi 🙂

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:04

Ihana kuulla!

Vastaa
Heidiuu 26.9.2019 - 23:51

Mullakin on! 😊 Muutaman kanssa ollaan lähetetty ihan oikeaa postiakin (vauvamuistamisia), ja se on niin hassua! Kun ei edes tiedä, miltä se toinen näyttää! 😄 Ja sitten yhtäkkiä se tyyppi putkahtaakin netistä mun postilaatikkoon! 😄

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:04

Sama! Sain just useammalta someystävältä Eemille synttäripostia. Ihan mieletöntä!

Vastaa
Katariina Kuronen 27.9.2019 - 19:31

On mulla, ja musta se on ehkä hienointa somessa. Aina on joku joka on kokenut samoja asioita tai joku jonka kanssa löytää jotain yhteistä mistä keskustella.<3

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:04

Niin samaa mieltä!

Vastaa
ylanen 27.9.2019 - 20:00

Ei ole, kaipaisin kyllä 🙂 Olen koittanut lähestyä joitakin samanhenkisiä Instagramin puolella, mutta aika ei ole tainnut olla otollinen. Olen siellä paljon päiväsaikaan, kun muut ovat töissä.

Paula

https://www.lily.fi/blogit/kolmas-silma/

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:04

Voi harmi! Toivottavasti niistä tulisi jotain! Itse olen juuri instagramista saanut monta ystävää, kun on seurattu toisiamme, kommentoitu ja viestitty.

Vastaa
Nuni 28.9.2019 - 01:20

On. Itse asiassa miulla on enemmän someystäviä ja netissä muuten vaan tavattuja ystäviä (esim. nettipelien kautta luotuja ystävyyssuhteita) kuin niitä “oikeassa elämässä tavattuja” ystäviä. Vertaistukea ja ymmärtäviä ihmisiä löytää netistä paljon helpommin kun tietoa on ihmisestä saatavilla niin paljon enemmän ja nopeammin kuin lämmitellessä jotain tuttavuutta kaveriksi ja sitä kautta ystäväksi netin ulkopuolella.

Kaksi exää on netissä tavattuja. Yhden kanssa asuin viisi vuotta yhdessä ja toisen vuoksi muutin Englantiin. En kadu mitään. Tämänhetkinen kiinnostuksen kohde on kuin myös -netissä tavattu- tyyppi.

Somessa ja netissä tavatut ihmiset tietää jo miun tarinan joka helpottaa paljon. Ei tule yllätyksenä se etten ole ‘normaali’. Ystävyyttä haetaan ja halutaan tietäen mt-taustasta lähtien kaikki — he haluavat olla miun ystäviä kaikesta huolimatta kun taas kasvotusten tavatut tyypit kaikkoavat aika äkkiä kun saavat tietää asiat A, B, X, Y, 1, 2 ja 3.

Palturia puhuu ne, jotka väittää ettei netissä luodut ystävyydet merkkaa mitään — ne on usein monen ihmisen ainoa sosiaalinen kontakti eikä someystävyyttä pitäis väheksyä yhtään!

http://nuunikki.blogspot.com

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 00:03

Oon niin samaa mieltä, että on jopa aivan törkeää väittää, ettei someystävät merkkaisi mitään tai olisi aitoja suhteita. Koska mitäpä kukaan voi tulla toisten ihmissuhteiden laatua arvostelemaan. Monelle ne on niitä ainoita ystäviä ja kontakteja päivässä. Eikä kaikki tykkää fyysisesti viettää ystävien kanssa aikaa ja kaikki ei pidä siitä fyysisestä tutustumisesta, joka on aika vaikeaakin!

Niin totta, että netissä tutustuu myös helpommin sellaisiin ihmisiin, joilla on samoja intressejä, kuten vaikka nettipelaaminen.

Vastaa
Muusa 28.9.2019 - 21:14

Tämä itkettää minua joka kerta kun vaan tupsahtaa mieleen. Ja kun karjalainen aloittaa, itkeä tai nauraa, siitä ei ihan heti loppua tulekaan..
Mennään siis hiukan sivuun pelkästä suomesta, mutta verkon syövereissä kuitenkin. Itse en pelaa, mutta miehellä on monia ystäviä ja tuttuja, joiden kanssa yhteydenpito kulkee suurimmalta osin verkkopelien kautta.

https://yle.fi/uutiset/3-10656845

Vastaa
Muusa 28.9.2019 - 21:16

Ja tosiaan. Mieheni tapasin myös nettitreffien kautta. 🙂

Vastaa
iidaafel 29.9.2019 - 23:53

Joo! Oon lukenut tuon jutun aiemmin ja ollut todella liikuttunut siitä. Somekavereilla voi todella olla aivan järkyttävän suuri vaikutus nuorten elämään ja ehkäistä monella jopa syrjäitymistä!

Vastaa

kommentoi postausta