Home » Opettelen nykyään säästäjäksi

Opettelen nykyään säästäjäksi

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OP

Liityin vasta OP:n asiakkaaksi. Suureksi osaksi heidän Säästölipas palvelun takia. Asiakkaaksi liittyminen ja tilin avaaminen kävi todella helposti netissä. Sain heti tekstiviestillä käyttäjätunnuksen ja ohjeet kirjautumiseen. Alle viikossa sain avainlukulistan ja sen myötä sain kaikki verkkopalvelut käyttööni sekä tein hakemuksen maksukortille. 

Päätin, että OP:hen avaamani tilin pääpainona olisi säästäminen.

Täytyy heti sanoa, että olen todella huono säästämään. En ole osannut säästää niin, että itse siirtäisin rahaa sivuun. Kyllä rahan täytyy mennä automaattisena siirtona säästöön, kuin huomaamatta. Silloin säästäminen onnistuu. Onneksi helppoon ja vaivattomaan säästämiseen löytyy nykyään paljon vaihtoehtoja.

Minä olen oikeastaan aina ollut se, joka laittaa 50€ säästöön kuun alussa ja nostaa sen sieltä takaisin käyttöön kuun lopussa. Että kiva ajatus tuo säästäminen, mutta siinä se. Minun tekisi mieli sanoa keskituloisena, että minulla ei ollut varaa säästää, mikä on ihan hullua, eikä se ei ihan pidä paikkaansa. On vain ollut helpompi vain tyytyä ajatukseen, että palkkani on niin pieni, ettei siitä voi säästää.

Ehdin olla työelämässä yhtäjaksoisesti noin kolme vuotta ennen Eemin syntymää. Ennen työuraa olin opiskellut ja opintojen jälkeen palkka tuntui todelliselle luksukselle. Varhaiskasvatuksen opettajana tienaa noin 2300€/kk. Vuokran sekä laskujen jälkeen minulla on jäänyt noin 600-700€/kk. Tuosta sitten meni ruokakauppaan suuri osa, lentomatkoihin, kuntosaliin, harrastuksiin ja spontaaneihin juttuihin, kuten leffaan ja ulkona syömiseen.

Olisin todellakin voinut säästää, jos olisin halunnut. Olisin voinut jättää muutamat leffat väliin ja tehdä muutaman matkan vähemmän. Olisin voinut säästää ruoassa ja sen kustannuksissa helposti vertailemalla hintoja. Olisin voinut jättää uudet vaatteet kauppaan. Nyttemmin oikeen miettii, että miten en saanut säästettyä, kun olin yksin, eikä ollut edes lasta. Toisaalta en saa tuota aikaa takaisin. Jotenkin siitä rahasta halusi nauttia nihkeiden opiskeluvuosien jälkeen. Oli paljon mielekkäämpää laittaa ylimääräinen lentolippuihin kuin pankkitilille muhimaan. Elin siinä ajatuksessa, että ehtii sitä vähän myöhemminkin säästää. Raskaus oli siinä mielessä pysäyttävä tekijä, että minulle tuli tarvittava halu ja motivaatio säästää. Onneksi nykyään säästämisestä ja erityisesti rahasta puhutaan. Se herättää ymmärtämään sen tärkeyden. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä.

Olen tällä hetkellä vanhempainvapaalla. Enkä ole enää vain minä, vaan on lapsi. Se motivoi aivan uudella tavalla. Nyt on ollut aika opetella säästämään.  Säästöt tuovat turvaa ja ainoana vanhempana se turva on aika oleellinen, kun ei ole toista kehen turvautua tiukassa paikassa. Tällä hetkellä bruttotuloni yltävät suunnilleen 2400 euroon kuukaudessa koostuen vanhempainpäivärahasta ja blogituloista. Sen lisäksi on lapsilisä ja elatusmaksu, jotka ovat etuuksia ja verotonta tuloa. 

Tällä hetkellä säästän 100€ kuukaudessa. En säästä lapselle, vaan säästän meille. Ehkä juuri sitä huonoa päivää varten. OP:n säästölippaan avulla olisi tarkoitus säästää vielä lisää. Ja enemmänkin hyvää päivää varten. Ehkä johonkin yhteiseen mukavaan, kuten lomamatkaan.

Säästölipas on helppo ja nopea tapa säästää. Lisäksi se on aivan loistava tapa aloittaa rahastosäästäminen. Säästölippaan voi avata OP:ssa verkkosivujen kautta tai mobiilissa. Asiakas valitsee itselleen säästötavoitteen, esim. 500€ ja summan, joka menee säästöön jokaisesta maksukortin käyttökerrasta. Summan tosiaan saa valita itse ja se voi olla pieni, minulla ainakin 5€ summalla loppuisi rahat kesken, sillä korttia käyttää uskomattoman usein. Säästölipasta on mahdollista käyttää myös niin, että tekee kertatalletuksia tilille.

Kun tavoite summa on täyttynyt, voi kaikki tuon summan yli mentävän rahan ohjata suoraan rahastoon. Valittavana on kolme rahastoa. Tavoite summan ylittävät rahat ohjautuvat kerran viikossa rahastoon.  Eli Säästölippaan avulla rahastosäästämiseen tutustuminen ja sen aloittaminen on helppoa. Sen jälkeen kynnys rahastosäästämiseenkin pienenee, ainakin itselläni. 

Lisää OP:n Säästölippaasta voit lukea tästä.

Säästölipas on käytettävissä OP Ryhmän pankkien käyttötileillä, OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy

-Iida

1 kommenttia

Op Säästölipas | Yle Areena Uutiset 20.30 11.3.2020 - 03:51

[…] Opettelen nykyään säästäjäksi – Iidan matkassa | Lily – Säästölipas on helppo ja nopea tapa säästää. Lisäksi se on aivan loistava tapa aloittaa rahastosäästäminen. Säästölippaan voi avata OP:ssa verkkosivujen kautta tai mobiilissa. Asiakas valitsee itselleen säästötavoitteen, esim. 500€ ja summan, joka. […]

Vastaa

kommentoi postausta