Home » Paljonko ruokaan meni rahaa tällä viikolla?

Paljonko ruokaan meni rahaa tällä viikolla?

by Iida Åfeldt

Alkuviikosta ajelin Lidliin, jonne on vähän pidempi matka ja siksi siellä ei tuli kovinkaan usein käytyä. Ostin kuvan tuotteet ja rahaa meni 42,26€. Mielestäni Lidl ei ole merkittävästi edullisempi, vaan luomu, kotimainen ja erityisruokavaliotuotteet maksavat kyllä kaikkialla enemmän ja nostavat kauppakassin hintaa.

Kävin myös lähikaupassa yksi aamu ennen kuin vein Eemin päiväkotiin. Hänellä oli syntymäpäivä ja ostimme päiväkodin kaikille lapsille rusinoita sekä henkilökunnalle pullaa ja suklaata. Rahaa meni 12,47€.

Keskiviikkona menin Helsinkiin brunssille ystävien kanssa. Kävin ekaa kertaa aivan ihanassa flät no 14 kahvilassa ja tykkäsin ihan todella paljon! Heillä menusta valitaan aamupalaan 3, 5 tai 7 asiaa. Otimme jokainen viisi vaihtoehtoa menusta ja kahvia. Hintaa tuli 21,50€. Olin niin tyytyväinen, että hintakaan ei yhtään haitannut. Lisäksi tulin niin täyteen, että säästyin lounaan ostamiselta.

Torstaina kävin Eemin kanssa paikallisessa kahvilassa. Lähdimme uimahallille päiväkodilta suoraan ja poikkesimme kahvilaan haukkaamaan leivät. Rahaa meni 3,90€.

Tällä viikolla tein ruoan äitini luona ja tarjosin sen perheelleni. Tein tortilloja kuudelle hengelle ja piti toki huomioida maidottomuus ja gluteenittomuus. Gluteenittomat tortillat maksavat 4,09€ per pakkaus ja pakkauksessa on 4 lettua. Järkyn kalliita! Rahaa ruokaan meni 28,67€.

Perjantaina kävin ruokaostoksilla isommin. Ostin ruokaa viikonlopuksi ja tulevaan alkuviikkoon. Seuraavan kerran kauppaan todennäköisesti vasta ensi tiistaina. Rahaa meni 102,69€.

Koko tällä viikolla rahaa ruokaan ja syömiseen meni 211,49€ yhteensä. Ruokakulut ovat usein 100-200€ viikossa, vaihtelu on suurta ja riippuu tosiaan siitä syökö ulkona, tuleeko vieraita syömään tai mennäänkö itse kylään ja mukana viedään viemisiä. Toisinaan on ostettava kuivatuotteita ja kulutustavaraa, eli kulut vaihtelevat välillä paljonkin. Kaupassa pyrin käymään kahdesti viikossa, joista toinen on isompi ostosreissu.

Jotenkin hurjaa kuvata kauppakassien sisältö. Kuvassa näyttää siltä, ettei oikeasti ostanut juuri mitään, mutta useita kymppejä meni kuitenkin. Pöydälle aseteltuna ostokset näyttää niin vähäisiltä. Sama juttu, kun tuotteet laittaa paikoilleen. Ne vaan kato johonkin ja jääkaappi ei muuttunut edes täydeksi! En juurikaan vertaile tuotteiden hintoja, vaan ostan sitä samaa tuttua ja hyväksi todettua, esim juuri vegaanisten tuotteiden kohdalla. Kotimaisuus ja luomu painaa myös valintoja tehdessä. Näin ollen ruoka kyllä tulee melko kalliiksi.

30 kommenttia

Nannih 27.9.2020 - 16:06

Aina niin kiinnostavaa nähdä, mitä toiset syövät ja ostavat kaupasta 😄
Me asutaan kahdestaan 7v lapsen kanssa ja meillä menee kuukaudessa reilu 200e ruokaan. Tuntuu jotenkin paljolta, koska syöjiä on vain kaksi. Mutta meillä menee paljon esim kasviksia ja hedelmiä, jotka eivät aina halpoja ole. Myös lihatuotteet maksavat. Oon huomannut, että jos vähän suunnittelee viikon ruokalistaa, niin siinäkin säästää. Ehkä tuohon suunnitelmallisuuteen voisi panostaa 🤔 Käydään paljon lidlissä tai sitten Citymarketissa.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 23:24

Minusta taas 200€ kuukaudessa kuulostaa todella vähältä kahdelta ihmiseltä, meillä se sama melkein menee viikossa ja taapero sentään syö päiväkodissa kolme ateriaa neljästi viikossa. Mutta ihan varmasti monet asiat vaikuttaa tähän 🙂

Vastaa
Anonymous 27.9.2020 - 16:17

Itse taas ostan gluteenittomat juuri Lidlistä, koska koen saavani ne sieltä edullisimmin. Vegaanisista vaihtoehdoista en tosin osaa sanoa, mutt ainakin kauramaidonnsaan kyllä Lidlistä halvemmalla kuin Prismasta. Mutta kai nämäkin vaihtelee.

Meillä ruokarahan kanssa on tiukkaa, joten kaikki on laskettava, vaikkei aina jaksaisikaan. Haaveilen joskus käyväni vielä kaupassa niin, ettei minun tarvitse miettiä pelkkää loppusummaa, vaan voisin valota kärryyn ihan vain sitä, mitä mieli tekee. Nyt se ei valitettavasti onnistu.

Käytämme paljon juureksia, koska ne ovat edullisia. Hedelmiä osatm e satokauden mukaan, eli sitä, mikä kulloinkin on edullisinta.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 23:28

Kuulostaa todella järkevältä! Ja ruokahan on yksi aika iso paikka, josta juuri voi säästää. Lidlissä on omaan makuun melko suppea gluteeniton valikoima, mutta parantuu kyllä koko ajan ja ne ovat edullisempia siellä kyllä. Pastoista varsinkin tykkään ja pakasteita tulee usein ostettua. Vegaanisten tuotteiden osalta en oikeastaan katso hintaa, vaan makua. Lidlin kauramaito ei mene alas kahvissa, joten siksi ostan vain tiettyä. Mutta Lidlissa kaurajugurtit ovat hyviä ja kookosjugurtit myös!

Vastaa
Arja Vauhkonen 27.9.2020 - 18:21

Meidän ruokakunnassa on kaksi aikuista, mies syö arkisin työpaikkalounaan ja minä omat eväät. Teen päivittäin itse ruuan, eineksiä joskus syödään.
Ruokaan menee kuukaudessa noin 350 euroa, syödään mitä huvittaa. Onneksi ei ole erikoisruokavalioita eikä kallis maku!
Jos säästää pitäisi, tekisin sen muualta kuin ruuasta.
Kiva postausaihe tämä!

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 23:31

Kuulostaa järkevältä summalta. Se on kyllä kurjaa miten allergiat nostaa ruokakuluja!

Vastaa
Vierailija 27.9.2020 - 19:29

Meillä menee yleensä 100-200€ joka kauppareissulla ja käyn kaupassa yleensä 2-3 kertaa viikossa. 2 aikuista ja 2 kouluikäistä.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 21:45

Huojentavaa kuulla!

Vastaa
Kotimaisuus 27.9.2020 - 19:31

Hei,

Kerroit että kotimaisuus ja luomu ovat ruuassa sinulle tärkeitä asioita tekstissä. Kuvassa kotimaisia tuotteita kuitenkin melko vähän… 🤔

Vastaa
Anonymous 27.9.2020 - 21:06

Kotimaisia banaaneja, mandariineja ja avokadoja on vaikea löytää. Itsellenikin kotimaisuus ja luomu ovat tärkeitä, mutta aina ei kaikkea kotimaisena luomuna vaan saa🙂

Vastaa
Anonymous 27.9.2020 - 21:34

Alpro ja Oatly ei ole kotimaista.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 21:44

Lidlistä ostin 17 asiaa, joista 12 oli kotimaisia. Ja toisella kauppareissulla 33 eri tuotetta, joista 13 kotimaista. Eli tarkalleen puolet viikon ostoista kotimaista. Lidlistä 2 luomu tuotetta, s-marketista 7 tuotetta luomua. Kaikkea ei saa kotimaisena. Vegaanisissa tuotteissa myös allergeenit, maku, sokerin määrä ja hinta on ratkaisevia, sillä ne ovat lapselle, joka se allerginen on. Oatlyn ikaffen jouduin tällä kertaa ostamaan, sillä Valion Oddlygood kahvimaitoa ei ollut saatavilla. Oatlyn ranskankermastakin on kotimainen versio, mutta valitettavasti maku ratkaisee ostopäätöksessä. Myöskin gluteenittomia tuotteita ei tosiaan ole kaikkea kotimaisena ja valikoimat ovat usein suppeita pienemmillä paikkakunnilla. Ja toki nämä ovat vain yhden viikon ostokset, luonnollisesti sisältö myös vaihtelee. Kotimaisuus saa olla tärkeä ominaisuus, vaikka sen osuus ostoksissa vaihtelee.

Vastaa
Virveli 27.9.2020 - 21:52

Mielenkiintoista nähdä toisen ostokset. Paljon samoja tuotteita ostan itsekin Lidlistä. Kuitenkin usein ulkomaisen luomun sijaan kotimaista, vaikkei luomua olisikaan (esim paprika, parsakaali jne.) Ostan myös pääosin laktoositonta, niin silloin kotimaisia maitotuotteita. Vegaanisista vaihdellen kotimaista ja ulkomaista. Yritämme käydä kaupassa vain kerran viikossa ja sitten korkeintaan kerran pientä täydennystä. Tämä tuli tavaksi korona-aikana, välillä onnistuu ja välillä ei. Lisäksi tilaan noin kerran kuussa matsmartilta tai fiksuruoalta kuivaruokaa (mysliä, muroja, kahvia, papuja, maitoa jne) ja hygienia/siivoustuotteita. Perheessä on meillä 2 aikuista ja 2 lasta. Ruokaan menee 800-1000 euroa kuussa.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 23:22

Samaa mieltä, se on todella mielenkiintoista! Ja sama kyllä itselläni, että kotimaisuus menee luomun edelle. Kesällä on on parasta, kun kaikkea kotimaista hyvää on runsaasti saatavilla! Ja kiitos ideasta, voisinkin itse myös tilata kuivaruoat ja pesuaineet netistä kotiin edullisemmin!

Vastaa
Kati Clements 27.9.2020 - 23:02

Toki riippuu mitä ostaa, mutta kyllä Lidl on merkittävästi halvempi. Ihan jo kerta toisensa jälkeen samaa ruokakoria vertailemalla todistettu. Toki täytyy katsoa mitä tuotteita ostaa ja kaikki ei ole halvempaa aina.

Vastaa
iidaafel 27.9.2020 - 23:20

Ihan totta, tuotteet vaikuttaa paljon. Ihan googlailin muutamia vertailuja ja ero ei kyllä ole kovinkaan suuri heinäkuussa tehdyssä vertailussa Prisman kanssa, muutamia senttejä. Ja toki sekin vaikuttaa onko Lidl lähin kauppa vai tuleeko sinne pitkä matka kuten itselläni, jolloin joku muu kauppa tulee edullisemmaksi ja erityisesti s-kaupoista saa bonusta ja usein tuntuvastikkin!

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1200030
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f575ffad-9a6b-4444-b2ca-279b9ebc994c

Vastaa
asfgllskk 28.9.2020 - 23:59

Ja vaikuttaa kanssa, mitä siinä ruokakorivertailussa on mukana. Meillä ei ainakaan osu kovin moni vertailukorin tuotteista oman käytön perustuotteiden kanssa yksiin, joten jos lidl onnistuu jollain jauhelihan hinnalla pääsemään muutaman sentin isoja marketteja halvemmaksi, niin ei se saa minua kauppaa vaihtamaan.

Ja ihan sekin, että lidl on edelleen suomessa toimivista kauppaketjuista ainoa, joka on saanut ihan virallislta valvovilta elimiltä pyyhkeitä eettisistä toimistaan. Toki se on myös ainoa kunnolla kansainvälinen ketju, että vertailu on vähän epäreilua, mutta en itse halua olla edes välillisesti tukemassa työntekijöiden oikeuksien polkemista,kun minulla kerran on varaa maksaa se muutama euro/kauppareissu enemmän kotimaisten ketjujen vastaavista ostoksista.

Vastaa
iidaafel 29.9.2020 - 09:15

Tärkeä pointti!

Vastaa
Anonymous 28.9.2020 - 09:23

No mitä jos ostaisit ihan normaalia ruokaa noiden trendihömpötysten sijaan?

Vastaa
ev 28.9.2020 - 11:57

niinpä. lapen maitoallergian ymmärrän ja maito nyt muutenkaan ole kauhean terveellistä/välttämätöntä. mutta hullua syödä gluteenitonta jos ei ole keliakiaa ja luomua vain mielikuvan vuoksi…

Vastaa
Nimetön1 28.9.2020 - 12:37

Mielestäni gluteenittomasti voi syödä myös ilman kalliita (ja usein aika prosessoitujakin) elintarvikkeita. Itse hyödynnän esim. riisiä, perunaa, gluteenitonta kauraa ja kasviksia/ juureksia hiilihydraatin lähteinä, terveellisiä ja edullisempiakin vielä. 🙂 Toki yksittäiset gluteenittomat elintarvikkeet ovat varmasti välttämättömiä, jos ruokavalion täytyy olla 100% gluteeniton.

Vastaa
iidaafel 28.9.2020 - 16:00

Ihan totta! Ei se välttämättä tarkoita kalliimpaa ruokaa. Oma valinta on ehkä syödä esim leipää jne.

Vastaa
iidaafel 28.9.2020 - 15:59

Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia, mutta monesti gluteenittomat tuotteet sopiva vaihtoehto. Lisäksi omalla äidilläni on keliakia, jonka takia kaikki yhteinen ruoka on gluteenitonta, jos syömme perheen kesken. Ja eiköhän jokainen saa valita luomun jos haluaa ja ylläpitää mielikuvaa. Joissakin tuotteissa, kuten kananmunissa eron ihan maistaa. Teemme jokainen erilaisia valintoja ja priorisoimme eri asioita.

Vastaa
iidaafel 28.9.2020 - 15:55

Mitä jos “normaali” ruoka ei sovi? Meidän ostoskorissa ei ole mitään vain trendihömpötysten takia. Ei kannata kommentoida, jos ei tiedä.

Vastaa
Mmmmmm 28.9.2020 - 12:02

Gluteenittomia tortillalettuja saa halvemmalla kuin tuo yli 4e Prisma ja Lidl ainakin. Hyvä vinkki myös että itse ostan yleensä tacokuoria ja samoin vanhempani ostavat minulle jos on tortilloja (sillon kun käyn kylässä) koska ovat paljon halvempia.

Vastaa
iidaafel 28.9.2020 - 15:54

Totta, meillä ei vain ole Prismaa eikä Lidliä lähellä, vaatii aina yli 20 min ajoa suuntaansa. Onneksi tortilloja ei kovin usein tule syötyä. Tacokuoret onkin hyvä vinkki!

Vastaa
nypa 28.9.2020 - 15:04

Meillä menee enää vain n. 220 euroa viikossa ruokakauppaan kun kaksi vanhinta ovat jo muuttaneet omilleen, ainakin näenäisesti oman jääkaapin armoille :-). Tosin tuohon summaan hankitaan myös pyykinpesuaneet, vessa- ja talouspaperit sekä osa hygieniatuotteista.

Tilaan kerran viikossa valmiiksi kerätyt ostokset joilla tulee pärjätä viikko. Pieniä juttuja joudutaan joskus hakemaan lähikaupasta. Kasviksia, hedelmiä ja juureksia on listalla paljon ja mielellään kotimaisia niin pitkälle kuin onnistuu. Luomua ihan satunnaisesti, kotimaisuus riittää. Saan kaiken ängettyä täyspitkään jääkaappiin sekä pakastimeen mutta “kauppapäivinä” pitää aukoa ovet varovasti 🙂

Tunnustan, että meillä olisi varaa nipistää ruokalaskusta hieman pidemmälle viedyllä suunnitellulla, karsimalla pois joitain tuotteita joita ei välttämättä tarvitse mutta joita on kiva syödä 😉 ja huolehtimalla, että hävikkiä jäisi vähemmän kuin nyt.

Siihen panostan itten joskus, kun arjen pyörittämiselta ja kolmivuorotyöltä jää niin paljon energiaa, että huvittaa….

Vastaa
iidaafel 28.9.2020 - 15:53

Kuulostaa hyvältä ja järkevältä! Ruoan tilaaminen kyllä helpottaa suuresti arkea ja varmasti säästää. Itsekin tiedän, että voisin säästää ruoasta ihan varmasti, mutta toisaalta on oma valinta käyttää ruokaan rahaa. On se paljon muutakin kuin ruokaa.

Vastaa
Anonymous 29.9.2020 - 15:42

Mielenkiintoista nähdöm

Vastaa
Emmaiko 29.9.2020 - 15:48

Mielenkiintoista nähdä muiden ruokaostoksia. Meillä on kaksi aikuista ja kaksi taaperoa. Kaikki syömme kaikki ateriat kotona, eli aamupala, välipala, iltapala ja kaksi lämmintä ruokaa. Ruokaan menee 120€ viikossa ja se sisältää vaipat, pyykinpesuaineet, vessapaperit ym mitä nyt ostetaan samalla. Summa sisältää myös keräysmaksun ostoksille, jotta voin ne vain noutaa. Tässä huomaa kyllä selkeästi miten erikoisruokavaliot nostavat ruoan hintaa, koska ostamme myös paljon kasviksia ja hedelmiä, laadukasta lihaa ym. Mutta muuten ihan normaalia ruokaa.

Sinänsä hauska lukea, että 20min kauppamatka suuntaansa on liikaa, sillä samalla alueella asuvana se tulee ajettua joka ikinen kerta ja tuntuu täysin normaalilta. Tosin kun on siihen tottunut, niin sitähän se on.

Vastaa

kommentoi postausta