Home » 3 parasta tahranpoistovikkiäni

3 parasta tahranpoistovikkiäni

by Iida Åfeldt

Äitiyden myötä on saanut opetella tahranpoiston mestariksi. Ennen omaa lasta, kiikutin vaikeasti tahrautuneet vaatteet oman äidin tai mummon pestäviksi. He saivat aina tahrat lähtemään. Jotain taikaa tämä vanhemmuus siis teettää, sillä sen koommin olen ihan itse selvinnyt tahraisesta pyykistä.

Minulla on ollut sellainen mentaliteetti, että vaatteet ovat käyttöä varten. Likaantuminen kuuluu elämään ja tahrat eivät ole maailmanloppu. Lapseni ei ole oikeastaan koskaan liiemmin välittänyt ruokalapusta. Se on aiheuttanut hänelle vain pahaa mieltä ja siitä syystä en ole hänellä ruokalappua käyttänyt sitten vauvavuoden soseiden. Vaatteissa on usein ruokatahroja, välillä tussia, värikynää, sormiväriä ja ulkoilusta tulleita tahroja, kuten nurmikkoa tai voikukkaa. Aina ruokalua varten ei ole mahdollista ottaa vaatteita pois ja vahikoja sattuu. Myös päiväkodista kulkeutuu tahraista pyykkiä, joihin tahrat ovat saattaneet jo pinttyä.

Tyypillisesti vaatteista tulee puhtaita pesukoneessa  nestemäisellä pesuaineella ilman sen erityisempää tahranpoistoa.Toisinaan turvaudun jo ennen pesua tahran esikäsittelyyn. Erityisen tahriset vaatteet saatan laittaa heti tuoreeltaan pesuun. Aina vaatteen peseminen heti tahran tultua ei ole mahdollista ja silloin laitan vaatteet likoamaan nestemäiseen pesuaineeseen tai sappiasaippuaan  esim. yön yli.  Joskus taas jokin tahra ei pesussa ole lähtenyt ja vaatii vielä työstämistä pesun jälkeen.

Vaikka olen lähes aina saanut tahrat lähtemään, on myös käynyt niin, ettei tahra ole lähtenyt yrityksistä huolimatta. Riippuen tahran laajuudesta, on se joko mennyt tekstiilijätteeksi tai jatkanut käytössä tahrasta huolimatta. Olen huomannut, että materiaali ja sen laadukkuus vaikuttaa paljon siihen miten hyvin tahra lähtee pois. Riippuen tuotteesta ja tahrasta, on joskus ehkä parasta vielä se pesulaan!

1. Sappisaippua

Sappisaippualla lähtee oikeasti lähes kaikki tahrat! Se on uskomaton tehoaine. Minä käytän kotimaisen OnXon sappisaippuaa, sillä olen kokenut sen parhaaksi. Usein hieron sappisaippuaa tahraan ja jätän odottamaan pesua. Sappisaippua toimii tahraan heti, tai sitä voi laittaa liotusveteen tai käyttää pesun jälkeen, jos johonkin onkin jäänyt tahra pesusta huolimatta.

2. Kiehuva vesi

Kiehuva vesi toimii lähes kaikkiin marjatahroihin. Mustikkapuuro ja -smoothie ei tunnu enää niin pahalta ajatukselta! Usein itse teen niin, että keitän kiehuvaa vettä ja jätän tahraisen vaatteen likoamaan kiehuvaan veteen. Tämän jälkeen laitan vaatteen pesukoneeseen. Ja tämä todella toimii, se on ihan uskomatonta!

3. Auringon valo

Minun oli vaikea uskoa, että aurinko todella voisi poistaa vaikeat tahrat. Mutta oli kokeiltava ja todettava, että toimii! Aurinko toimii useisiin oransseihin ja punaisiin tahroihin, kuten porkkanaan, bataattiin, tomaattiin ja appelssiiniin, Valitettavasti aurinkoa on tarjolla hyvin vähän. Kesäisin tahranpoisto on siis todella helppoa. Mutta kuvan sinisestä neuletakistakin tahra lähti lähes kokonaan syysauringossa parissa tunnissa, vaikkei se ollut suorassa auringonvalossa! Talvella olen jättänyt vaatteet ruokapöydälle, johon paistaa aurinko ja tahra on poistunut, vaikka aurinko paistaakin ikkunan läpi. Pääasiassa asettelen vaatteita parvekkeelle aina niihin kohtiin, jossa aurinko paistaa.

Minun ei ole näiden kolmen vinkin lisäksi juurikaan turvautua muihin menetelmiin. Hyvin harvoin käytän kaupan tahranpoistoaineita. Pääosin Vanishia. Sillä on  helppo esikäsitellä tahrakohta tai laittaa tarvittaessa jauhetta koko koneeseen. Toisinaan valkoinen vaate on helppo puhdistaa kloriitin avulla. Sitä voi laittaa pienesti vain tahran kohtaan, jos se ei ole muilla keinoin lähtenyt tai käyttää valkaisuna. Muita loistavia keinoja on käsitiskiaine, kuten Fairy! Se sopii moniin rasvatahroihin. Sitä kannattaa hieroa vaatteelle kylmän veden kanssa. Tuoreisiin veritahroihin toimii kylmä vesi. Kuulemani mukaan pittyneisiin tahroihin toimii myös etikka ja ruokasooda. Ensin tahran päälle vähän etikkaa ja sitten ruokasoodaa. Ruokasooda toimii hyvin myös hajujen poistoon, esim eritetahroihin. Mieluiten tahrat tietysti poistaa luonnollisesti ilman kemikaaleja.

 

Kommentteihin saa mieluusti jakaa lisää tahranpoistovinkkejä!

-Iida

10 kommenttia

Riikkax 15.9.2020 - 12:25

Vanishin spray best! Lähti kertaalleen pestyt voikukkatahrat, nurmitahrat, pyörän kettinkien öljy… en vaihtais pois ikinä 😅

Vastaa
iidaafel 16.9.2020 - 13:06

Hyvä, että sopiva tuote on löytynyt!

Vastaa
Anonymous 16.9.2020 - 06:17

Itse en osaa käyttää kaupallisia tahranpoistoaineita, mutta sappisaippua ja aurinko ovat täälläkin käytössä.
Rasvatahroihin sekoitan tahnan ruokasoodasta ja fairysta.

Vastaa
iidaafel 16.9.2020 - 13:07

Ymmärrän hyvin. Ja parasta on kun tahranpoistoaineet löytyvät kotoa jo sellaisenaan usein!

Vastaa
Eetee 17.9.2020 - 06:10

Millä perusteella ajattelet, että sappisaippua ei ole ”kaupallista” mutta muut tahranpoistoaineet ovat?

Vastaa
Pii20 16.9.2020 - 16:18

Ja veritahroihin kylmän veden lisäksi reippaasti suolaa päälle 🙂

Vastaa
iidaafel 16.9.2020 - 19:06

Jes👌🏼👌🏼☺️

Vastaa
Uus vanha niksi 16.9.2020 - 21:25

Rasvasta jääviin läikkiin on tehonnu parhaiten, että laittaa ensin fairya tahran päälle ja sitten leivinjauhetta. Sen jälkeen koneeseen.
Ennen tätä kikkaa heitin pois vaatteita, mut nyt näin lapsiperheessä on monet vaatteet aina vaan uusiks käsitelty noin ja läikät lähtee.

Vastaa
iidaafel 16.9.2020 - 21:29

Kiitos!!

Vastaa
Mangotahra 21.9.2020 - 08:50

Mites mangososetahrat ne ei tahdo lähteä millään?? Vinkkejä 🙂

Vastaa

kommentoi postausta