Home » Pikkusisaruksen tulosta kertovia lastenkirjoja

Pikkusisaruksen tulosta kertovia lastenkirjoja

by Iida Åfeldt

Meille tulee vauva ja se tietysti on esikoisen mielessä. Hän puhuu vauvasta päivittäin. Vauvasta juttelu on todella tärkeää. On tärkeää vastata lapsen esittämiin kysymyksiin hänen ikätasonsa huomioiden.  Meille onkin ollut ajankohtaista etsiä kirjoja, joissa puhutaan sisaruksen syntymästä tai vastataan lisääntymistä koskeviin kysymyksiin. Kokosin muutamat kirjat tähän postaukseen! Nykyaikaisia kirjoja, joissa vauvan syntymää käsitellään, ei ihan älyttömästi ole. Kommentteihin saa vinkata!

PUPPE SAA PIKKUSISKON (OTAVA 1992)

Puppe on ihana klassikko! Tämä kirja sopii todella hyvin pienelle lapselle, 1-2-vuotiaalle. Kirjassa on luukkuja, joiden alle kurkistaa. Kirjaa ei taida enää olla saatavilla kuin käytettynä ja kirjastosta.

RUU JA VAUVA (OTAVA 2019)

Ihana Ruu! Meillä luetaan paljon Ruun elämästä kertovia kirjoja. Ne on simppeleitä, mutta hauskoja. Ruu on ihmeissään, kun hänelle kerrotaan tulevasta vauvasta. Miten on mahdollista, että mahassa voi asua? Vauvan synnyttyä Ruuta harmittaa, vauva ei osaakkaan leikkiä! Kirja sopii hyvin 3-5-vuotiaalle.

ONNI-POJASTA TULEE ISOVELI (MINERVA 2019)

Kirja on ihanan arkinen ja sopii hyvin pienellekin lapselle, noin 2-3-vuotiaalle. Onni odottaa vauvan syntymää. Hän pääsee mukaan neuvolaa ja saa kuunnella vauvan sydänääniä.Isovanhemmat tulevat hoitamaan häntä, kun vanhemmat lähtevät sairaalaan. Vauvan tullessa kotiin Onnia ihmetyttää. Vauva itkee eikä se osaa leikkiä. Onni kuitenkin pääsee auttamaan vauvan hoitamisessa!

KUINKA VAUVOJA TEHDÄÄN? (OTAVA 2020)

Lapsille suunnattu hauska tietokirja. Kaikki ovat olleet joskus vauvoja, mutta kuinka vauvoja oikein tehdään? Nykyaikainen kirja, jossa perheiden monimuotoisuus otetaan huomioon ja kuvituksessa esiintyy erilaisia ja näköisiä ihmisiä sekä vauvoja. Sopii hyvin 5-8-vuotialle.

PRINSESSA PIKKIRIIKKI JA KAAMEA TOTUUS VAUVOISTA (TAMMI 2022)

Kirja on juuri ilmestynyt. Selailin sitä kaupassa ja silmäni osui heti kohtaan, jossa kerrottiin vauvan hankinnasta yksin lahjoitetuilla soluilla. Niinpä ostin kirjan meille kotiin! Kirja on hauska ja raikas uutuus, joka huomioi monet perhemuodot. Prinsessa Pikkiriikin perheeseen odotetaan vauvaa ja se aiheuttaa paljon kysymyksiä ja ihmetystä. Kirjassa käydään läpi sitä miten vauvat saavat alkunsa, miten vauvat pärjäävät mahassa, miten ne syntyvät (pimpistä tai leikkauksella) ja miten vauvoja hoidetaan. Kirja sopii mielestäni 4-7-vuotiaille.

PIKKUPÖLLÖ JA UUSI MUNA (MÄKELÄ 2019)

Pöllöperheeseen odotetaan vauvaa. Pikkupöllö ei ole uutisesta ollenkaan mielissään. Hänen mielestä uutta vauvaa ei tarvita, sillä hänhän on pieni. Tarina kertoo eläinaiheisen kuvituksen kautta vauvan tulosta ja siihen liittyvistä tunteista. Tarina vakuutta, että rakkautta kyllä riittää jaettavaksi! Kirja sopii hyvin 2-4-vuotiaalle.

PIKKURILLIN KÄSIKIRJA (VIISAS ELÄMÄ 2016)

Kirja on lapsille suunnattu tietokirja. Kirjan teemoja ovat raskaus, synnytys, lapsen kehitys ja lapsuuden historia. Kirja sopii todella hyvin 5-8-vuotiaille lapsille. Kirjan avulla on helppo käsitellä kyseisiä teemoja lasten kanssa ja vastailla lasten kysymyksiin.

MINÄ JA UUSI VAUVA (LASTEN KESKUS 2020)

Misan äidin vatsassa on vauva. Se herättää Misassa paljon kysymyksiä. Mitä vauva tekee vatsassa kaiket päivät? Miten se on sinne ylipäätään joutunut? Miten vauva tulee ulos? Asiat alkavat selkiintyä ja Misa saa vastauksia kysymyksiin. Onkin monia tapoja saada vauva perheeseen.  Kirja on todella ihana, lapsentasoinen ja lämminhenkinen. Sopii hyvin 3-6-vuotiaalle.

MISTÄ VAUVAT TULEVAT (LASTEN KESKUS 2019)

Rakasta näitä Fiksut faktat -sarjan kirjoja! Nämä sopivat monen ikäisen lapsen kanssa käsiteltäväksi. Tämä kirja on lasten tietokirja, eli siinä on oikeaa tietoa lapsille sopivalla tavalla kerrottuna. Kirjassa kerrotaan niin ihmisten kuin eläintenkin odotuksesta. Kirja vastaa kaikkiin niihin kysymyksiin, mitä lapsi tyypillisesti kysyy lisääntymisestä! Sopii hyvin 4-6-vuotiaalle.

NYYTTI TULI TALOON (MÄKELÄ 2022)

Tämä kirja ilmestyy vasta lokakuussa. Satuin sen näkemään ja kiinnostukseni kirjaan heräsi heti! Kirja kertoo siitä hetkestä, kun vauva saapuu kotiin vanhempien mukana. Esikoinen, Iida, on mustasukkainen. Yhtäkkiä kaikki pyörii Nyytin ympärillä. Pian Iida huomaa, että Nyytin syyksi voi laittaakin yhtä sun toista kuten seinään piirretyt töherrykset. Kirja kertoo lapsentasoisesti elämän mullistuksesta, jonka pikkusisarus tuo mukanaan.

VILLIINA JA ISOSISKOPAKKAUS ( WSOY 2017)

Villiina on ihastuttava kirja isommille lapsille, sopii todella hyvin 6-8-vuotiaille. Villiinalla on kaksi äitiä, eli kirjassa korostuu myös perheiden moninaisuus. Villiina kompastuu pahvilaatikkoon, jonka äiti kertoo olevan vauvapakkaus. Laatikko on kuitenkin tyhjä. Villiina luulee hukanneensa vauvan. Hän ottaa laatikon pienet vaatteet sekä naapurinsa Jimin mukaan ja lähtee etsimään vauvaa.

7 kommenttia

Ppl 27.4.2022 - 15:47

Öö en oo varma miksi tiedän tämän ku itellä ei oo lapsia mutta on myös olemassa Kristiina Louhen “Tomppa ja piimänakki” , missä syntyy pikkusisarus.

Vastaa
LeenaK 29.4.2022 - 07:19

Ja myös Kristiina Louhen Aino ja pakkasen poika.

Vastaa
Anonymous 27.4.2022 - 16:52

Astrid Lindgren: Minäkin haluan siskon.
Pitkä tarina, mutta aina niin kauniit kuvat ❤️

Vastaa
- 27.4.2022 - 20:20

Kiitos!!!

Vastaa
MarjaanaMaja 30.4.2022 - 00:40

Aiheeseen liittyvä erilaisia lapsensaamisen tapoja käsittelevä Outi Hovatan Pupujuttu ja muita vauvasatuja on mainio teos jos se pikkusisarus ei olekaan tullut aivan perinteisillä tavoilla ♥

Vastaa
Meriminttu 30.4.2022 - 21:16

Pikkukani ja uudet vauvat sekä Onni-pojasta tulee isoveli olivat meidän esikoisen mieleen, kun viimevuonna kuopusta odottaessa luettiin niitä yhdessä 🙂

Vastaa
Miten valmistella esikoista vauvan syntymään? - iidanmatkassa.fi 15.9.2022 - 15:12

[…] Lue postaus: Pikkusisaruksen tulosta kertovia kirjoja […]

Vastaa

kommentoi postausta