Home » Pipareita, kahvia ja suklaata? – Maidoton ja gluteeniton hyydykekakku

Pipareita, kahvia ja suklaata? – Maidoton ja gluteeniton hyydykekakku

by Iida Åfeldt

DSC_0316.JPG

Sain viikonloppuna ystäviä kylään ja päätin kokeilla hyydykekakkua jouluisilla aineilla. Syntyi kahvin, suklaan ja piparin yhdistelmä. Käytin pohjaan gluteenittomia joulupipareita, ihan valmiita sellasia. Toki tähän on helppo käyttää leivonnassa ylijääneet piparit, mutta jostain syystä tänä vuonna en ole pipareita leiponut, muutaman vuoden päästä hommalta tuskin voi välttyä. Täytteeseen käytin Oatlyn kaurapohjaista tuorejuustoa. Oatlyn tuotteet ovat matalan gluteenipitoisuuden tuotteita. Lainsäädännön mukaan kauratuotteet, joissa gluteenia on alla 100 mg/kg sopivat keliaakikoille. Tässä on myös Keliakialiiton suositus asiasta, eli tätä kakkua pitäisi voida tarjota myös vieraille, joilla on keliakia.

Kakkuun kannattaa käyttää vahvaa kahvia, toki maun mukaan. Eli kahvin voi keittää normaalia vanhvempana. Yksi vaihtoehto on käyttää Cold rew-kahvia, eli hauduttaa kahvin jääkaapissa vuorokauden ajan, jolloin se on aromikkaampi ja hienostuneempi maultaan ja toimii tässä kakussa tosi hyvin. Itse käytin Cold brew kahvia, jonka valmistin Kitchen Aidin Cold brew kahvikoneella, mutta se ei ole välttämätöntä onnistumisen kannalta.

Käytin kakussa 16 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa, koska halusin kakusta korkeamman. Kakku valmistuu oikien hyvin myös isommalla vuualla, on vain matalampi silloin!

KAHVIHYYDYKEKAKKU (M, G)

POHJA

200 g gluteenittomia piparkakkuja

50 g maidotonta margariinia

TÄYTE

2 prk (300 g) kaurapohjaista tuorejuustoa (esim. Oatly påMackan)

250 ml soija-/kauravispiä

5 liivatetta

1 dl kahvia (maun mukaan enmmän)

1,5 dl tomusokeria

+lisää halutessasi rouhittua tummasuklaata joukkoon

PÄÄLLINEN

2 liivatetta

1 dl kahvia

1 dl vettä

0,5-1 dl sokeria

  • Keitä normaalia vahvempaa kahvia.
  • Laita leivinpaperi irtopohjavuokaan, pohjan ja reunan väliin. Muskaa piparit kulhossa ja sekoita huoneenlämpöinen margariini. Painele seos irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperin päälle.
  • Laita liivatteet kylmään veteen 5 minuutiksi. Laita kahvi kattilaan ja kiehauta. Rutista käsissä liivatteet kuiviksi ja sekoita kattilassa kuumaan kahviin. Anna seoksen jäähtyä.
  • Vatkaa soijavispi ja tomusokeri. Sekoita tuorejuustot joukkoon ja vatkaa hetki. Lisää tarvittaessa vielä tomusokeria. Kaada kahvi hiljalleen joukkoon vatkaten samalla kevyesti. Maista ja lisää kahvia tarvittaessa. Jos haluat kakkuun suklaarouhetta, lisää se tässä kohtaa joukkoon.
  • Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin. Itse laitoin pakkaseen hetkeksi nopeuttaakseni valmistusta.
  • Valmista päällinne laittamalla liivatteet kylmään veteen ja anna olla 5 minuuttia. Laita kahvi ja vesi kattilaan kuumenemaan. Purista liivatteet kuiviksi ja lisää seokseen. Lisää sokeri joukkoon. Anna seoksen jäähtyä. Kaade se jähmettyneen kakun päälle ja laita takaisin jääkaappiin/pakkaseen, kunnes se on kokonaan jähmettynyt.
  • Halutessasi voit vielä koristella valmista kakkua sulatettulla suklaalla ja pipareilla!

DSC_0323.JPG

1 kommenttia

Vierailija 19.12.2018 - 15:03

Onnistuisikohan agar agarilla?

Vastaa

kommentoi postausta