Home » puolivuotiaan vauvan päivärytmi

puolivuotiaan vauvan päivärytmi

by Iida Åfeldt

Minä olen ollut äiti 26 viikkoa. Kuulostaa meinaan todella lyhyeltä ajalta. Vaan 26 viikkoa! Puoli vuotta ilmaisuna taas kuulostaa paljon pidemmältä ajalta. Puoleen vuoteen mahtuu aika monta vaihetta ja monenlaista rytmiä. Puhelimeni kehitysvaiheista kertova appi sanoo, että vauvani on tällä hetkellä todennäköisesti hyvällä tuulella. Ja pitää paikkansa, elämä puolivuotiaan kanssa on pääsääntöisesti kivaa.

Kun muistelee ensimmäisiä kuukausia, on elämä muuttunut valtavasti. Oli meillä jotain rytmiä silloinkin, mutta nyt tuntuu, että vauvakin tajuaa rytmin päälle ja vaatii rytmissä pysymistä.

Muistan odottaneeni 3kk ikää, monet sanoivat turhien itkujen loppuvan silloin. Odotin 4kk ikää, moni sanoivat sen olleen rajapyykki ja kiinteiden alotus tuovan rytmiä elämään. Odotin 6kk ikää, sillä moni sanoi, että siitä se homma sitten lähti rullaamaan. Ja kyllä.

Puoli vuotta on jonkinlainen rajapyykki. Tuntuu, että alle puoli vuotias on vauva isolla veellä ja yli puolivuotias taas on enemmänkin vaapero, ei niin vauva enää. Alku on monella tapaa raskas, se on uutta ja ihmeellistä. Vauva tarvitsee kaiken ja koko ajan, mutta ei juuri anna mitään takaisin. Ainoa ilmaisukeino on itku. Ja kyllä siinä saa itsensä tuntea moneen kertaan riittämättömäksi. Nyt olen moneen moneen kertaan ajatellut, että nyt käsissä on onnelliset päivät.

Vaikka emme edelleenkään nuku kokonaisia öitä tai tuntien päiväunia, niin päivissä on rytmiä. Kaikki aika ei mene hytkytkseen, vaan vauva jaksaa olla hereillä ja viihtyy myös itsekseen. Hän antaa myös takaisin, eikä vain ota. On naurua, iloa, uusi taitoja, jokeltelua ja riemua. Nyt on todella monia tapoja kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa. Myös syöttötuoli ja rattaat helpottavat elämää kummasti. Syöttötuoli mahdollistaa joskus vapaat kädet ja ehkä aikaa omalle syömiselle. Rattaat taas mahdollistavat iloisempia lenkkejä, kun voi katsella muutakin kuin harmaata taivasta.

MEIDÄN PÄIVÄRYTMI

Herääminen noin klo 6.00

Eemi herää jutellen aamuun, jolloin otan hänet omasta sängystä viereeni, kun itse kerään voimia nousta virallisesti ylös sängystä. Usein Eemi jaksaa 30-40 minuuttia vielä köllötellä hereillä.

Aamutoimet klo 7.00

Pesen Eemin ja rasvaan hänet kauttaaltaan atopian hoitamiseksi. Annan rasvan imeytyä, laitan vaipan ja vaatteet päälle.

Aamupala klo 7-8.00

Eemi juo maidon ja syö puuroa. Nykyään syön itse samalla aamupalaa.

Päiväunet klo 9-11.00

Eemi nukkuu tuon ajan välillä päiväunet, jotka ovat kaikkea 40 minuutista 1,5 tuntiin. Yleensä noin tunnin kuitenkin. Ja tässä kohtaa saan ehkä itselleni vaatteet päälle. Hän nukkuu vaunuissa parvekkeella.

Lounas klo 11-12.00

Päiväunet klo 13-15.00

Eemi nukkuu tässä kohtaa x mittaiset unet. Iltapäivän unien pituus tai oikeastaan kaikkien päiväunien pituus on todella vaihtelevaa. Päiväuniin vaikuttaa myös paljon se, että olemmeko menossa vai kotona. Kotona unet ovat paljon helpompi toteuttaa. Eemi nukkuu kaikki unet ulkona parvekkeella, hän ei osaa nukahtaa sisälle, tai ainakin se on iso taistelu. Hän myös herää pieniin ääniin ja on herkkäuninen. Hän nukkuu tyypillisesti yhden unisyklin. Menossa hän ei nykyään malta nukkua, koska hän on niin kiinnostunut maailmasta ja ympäristöstä, jotain voi mennä vaikka ohi.

Välipala klo 15.00

Eemi juo maitoa ja syö.

Päiväunet klo 16.30-17.00

Eemi nukkuu yleensä vielä 30-40 minuuttia viiden aikaan.

Iltaruoka klo 18.00

Iltatoimet klo 18-19.00

Kylvetän Eemin ja rasvaan hänet taas kauttaaltaan ja vaihdan yökkärin. Annan hänelle iltamaidon noin klo 19.00

Nukkumaanmeno klo 19.00

Laitan Eemin kapaloon omaan sänkyyn, tutti suuhun ja harso naaman lähellä. Hän on on nyt jonkin aikaa nukahtanut itse, kun olemme saanet sopivan korvikkeen ja vatsavaivat vähentyneet. Hän herää hyvin vaihtelevasti, mutta allergiakorvike on parantanut unia. Yöllä hän juo maitoa 1-2 kertaa.

-Iida

4 kommenttia

6 kk ikäisen vauvan äiti 26.3.2019 - 22:41

Hei,
Kiva lukea samanikäisen vauvan rytmistä. Meillä rytmi toki saattaa joskus poiketa ja vaihdella ö, kuten nyt kun oltiin illalla menossa, mutta pääosin mennään seuraavalla rytmillä:
Herätys klo 7 maissa / jälkeen, aamumaito ekana ja sitten jonkin ajan kuluttua puuro. Aamu-unet n. 30min-1h autossa kun vien isosiskon päiväkodille tai sisällä rattaissa. Lounasta klo10-11 välillä. Maitoa/välipalaa ennen pitkiä päiväunia jotka alkaa n.klo 12-13 välillä riippuen aamu-unien pituudesta. Niiltä unilta herätään viimeistään kolmen tunnin päästä. Sitten maitoa ja päivällinen n. klo:16-17 välillä. Iltatoimet+yövaattet klo:19 ja puuroa sen jälkeen. Klo:20 iltamaitoa ja sen jälkeen yöunille. Tälläinen meidän päivärytmi samanikäisellä. ?

Vastaa
iidaafel 27.3.2019 - 14:28

Kiitos! Kiva kuulla, aika samlla kaavalla siis. Meilläkin vaihtelee toki menojen mukaan ja varmaan tästäkin muokkautuu taas, kun ikää tulee!

Vastaa
Ipsu 27.3.2019 - 23:26

Onko atopiassa ohjeena kylvettää noin usein, vai miksi niin usein kylvetät? Meillä 1v kylpee max 3krt/vk! Toki pesen pepun kakan jälkeen ja usein käsiä ja naamaa ruokailun/ulkoilun jälkeen. Meillä tulee kuiva iho jos kylpisi edes 4.kerran, siksi ihmettely.
Ps nukkuupa Eemi hyvin! Siis oikeesti 😀 1v on rajapyykki, muttei sekään ole vielä kuin vasta yksi kehitysvaiherytäkkä lisää, jolloin valvotaan usein paljon 😀

Vastaa
iidaafel 29.3.2019 - 10:15

Kyllä, atopian hoidossa vanha rasva pestään aina pois. Uutta rasvaa ei saa levittää vanhan rasvan päälle. Joten sen takia aina pesut ennen rasvausta ja rasva mieluusti märälle iholle.
Ja Eemi on nyt nukkunut muutaman viikon yöllö hyvin, kun saatiin maidoton korvike. Suhteellinen käsite varmasti mikä on hyvin, omasta mielestä 30-60 min päikkärit paristi päivässä ei ole kovinkaan hyvin. Hän ei ole koskaan nukkunut 2-3h unia. Mutta toivon, että niiden suhteen se 1v on rajapyykki.

Vastaa

kommentoi postausta