Home » Raskausmaharauha kiitos

Raskausmaharauha kiitos

by Iida Åfeldt

“Koskas sinulla on laskettuaika?”

Näin kysyi minulle tuntematon henkilö ruokakaupassa tänään. Vastasin ja sanoin, että lokakuun puolella. Kyseinen henkilö sanoi sitten: “Huh, olet todella iso jo nyt”.

Kerta ei suinkaan ollut ensimmäinen. Olen saanut myös Instagramissa viestiä, jossa on hämmästelty valtavaa mahaani. Samaa ihmetystä sain mahastani myös esikoista odottaessa. Tuolloin minulta saatettiin kysyä odotanko kaksosia tai olenko varma, että mahassa on vain yksi vauva tulossa. Tuolloinkin vastaantulija pysäytti minut lenkillä ja kyseli laskettua aikaa. Hän toki luuli sen olevan ihan pian, mahan koosta päätellen ja oli hyvin hämmästynyt, kun kerroin olevani seitsemännellä kuulla vasta menossa. Tuolloin lähipiirissäkin sukulainen povasi minulle isoa vauvaa, kun mahani oli niin valtaisa. Töissä kollega sanoi, ettei kannattaisi syödä niin usein.

Monesti tuntuu, että raskaana on vapaata riistaa kommenteille. Yhtäkkiä kuka vain saa kommentoida ulkonäköä, tuntemattomat ja puolitutut. Se mitä ihmiset eivät kehdanneet sanoa ääneen ennen raskautta, sanotaan varmasti nyt raskaana. Alkaen ulkonäöstä ruokailutottumuksiin.

Raskausmahan koon kommentointi on mielestäni tarpeetonta. On tarpeetonta hämmästellä mahan suuruutta tai sen pienuutta. Kaikki mahat ovat aivan eri kokoisia ja siihen vaikuttaa hyvin monet asiat. Aika monet sellaiset asiat, joihin ei edes itse voi mitenkään vaikuttaa. Mahan koosta ei voi myöskään päätellä vauvan kokoa.

Mahan kokoon vaikuttaa odottajan ruumiinrakenne ja pituus. Lyhyellä odottajalla vatsa saattaa kasvaa suurena eteen ja pitkällä odottajalla saattaa oli pieni maha, sillä vauva mahtuu paremmin kasvamaan “sisäänpäin”. Mahan kokooon vaikuttaa lapsiveden määrä ja kohdun asento. Siihen vaikuttaa vuorokauden aika, aamulla maha saataa olla pienempi ja illalla suurempi. Puhumattakaan turvotuksesta ja nesteen kerääntymisestä, joka on loppuraskautta kohden yleistä. Mahan kokoon vaikuttaa myös vatsalihasten kunto. Usein uudelleen odottajilla on tästä syystäkin jo isompi maha, sillä vatsanpeitteet, lihakset ja jännesauma ovat jo venyneet sekä pehmenneet edellisellä/edellisillä kerroilla. Ne ovat tottuneet antamaan periksi.

Muistan ensimmäisessä raskaudessa stressanneeni mahani kokoa. Mietin usein, että onko minussa jotain vikaa, kun mahani on niin iso ja huomiota herättävä. Loppua kohden huoli kasvoi. Mietin miten suuri vauva mahtoi olla ja pystyisinkö edes synnyttämään vauvaa alateitse. Lopulta minulle syntyi kaksi viikkoa lasketunajan jälkeen 50cm ja 3000g painava vauvapötkylä. Jollain tapaa tunsin suurta mielihyvää siitä, että vauva oli pienikokoinen viikkoihin nähden. Koin, että kaikki ne jotka olivta ihmettelleet isoa mahaani ja povanneet isoa vauvaa, saivat nyt ansionsa mukaan. En ollut syönyt vauvaani suureksi ja mahani ei kertonutkaan yhtään mitään vauvan koosta. Vauvan kasvu oli lopussa hidastunut, sillä istukan toiminta oli alkanut hiipumaan.

Tällä kertaa mahan koko ei ole aiheuttanut samanlaista stressiä. Luonnollisesti lähtöpainonikin on ollut suurempi tässä raskaudessa, maha venynyt ja pehmeä valmiiksi. Mahani tuntuu kasvavan eteen. Mikä ei sinällään ole ihme, olen kuitenkin 160 cm pituinen ja selkäni melko lyhyt. Ihoni joutui antamaan periksi mahan kasvulle jo viimeksi ja sitä se on joutunut tekemään nytkin. Mutten silti stressaa asiaa sen enempää. Huvin vuoksi katsoin edellistä neuvolakorttiani ja SF-mittaa, joka on esikoista odottaessa ollut paljon suurempi kuin nyt.

Raskausaika on monessa mielessä todella erityistä aikaa. Siihen liittyy todella paljon tunteita, joita hormonit sekoittavat vielä lisää. Oman kehon muutokset saattavat yllättää. Maha tietysti kasvaa ihanan asian takia, siellä on sisällä vauva. Ihan oikea ihminen, ihme. Muutokset ei aina kuitenkaan tunnu positiivisilta ja osalta vie pidempään sopeutua niihin. Osalla pyöristyvä maha ja painonnousu voi olla todella kova paikka. Ja vaikkei olisikaan, niin silti mahan koon kommentointi ei tunnu kivalta.

Raskaana kommentit saattaa ottaa itseensä hyvinkin voimakkaasti. Ne jäävät mieleen ja ne voivat lisätä huolta. Odottaja voi huolestua turhaan, jos hänen mahan kokoa kommentoidaan suureksi. Pahimmillaan odottaja voi muuttaa omaa syömistään tai alkaa säännöstellä sitä. Pahimmillaan odottaja alkaa katsoa omaa vartaloaan kriittisesti, eikä nauti ainutkertaisesta odotusajasta ja upeasta mahasta. Odottaja alkaa huolestua vauvan koosta, pelätä synnytystä ja häpeillä mahaansa. Odottaja voi huolestua turhaan, jos hänen mahaansa kommentoidaan pieneksi. Odottaja voi alkaa stressata mahan kasvua, miksi se ei kasva suuremmaksi? Odottaja voi huolestua vauvan kasvusta, kasvaako vauva, onko hänellä kaikki hyvin? Odottaja voi alkaa vertailla omaa mahaansa muiden odottajien mahoihin ja ottaa paineita.

Toisinaan huoli huoli voi olla todellinen. On mahdollista, että vauvan kasvua seurataan todellisesta syystä, jolloin mahaa koskeva kommentointi vain muistuttaa huolesta. Vauvan kasvussa voi olla huolta, vaikka maha olisi minkä kokoinen. Mahan koko ei vaikuta asiaan, eikä siihen minkä kokoinen vauva on syntyessään.

Mahaa kommentoidessa keskittyisin positiivisiin ilmauksiin ja jättäisin koon ihmettelyn sikseen. Kuka edes määrittää ison ja pienen mahan? Mikä on sitten se ihannemaha, joka on sopivan kokoinen? Kaikki mahat on ihania. Mahassa kasvaa ihme. Jokainen vauva on ihme. Raskaus itsessään on mieletön asia, ihan koko prosessi alusta loppuun. On upeaa mihin se oma keho pystyy.

Annetaan kehorauha raskaanakin!

-Iida

KUVAT: Leena Waren

22 kommenttia

Reetta 7.9.2022 - 15:43

Mahan lisäksi varmaan koko kroppa koetaan vapaana kommentoinille sillä ystäväni kysyi tässä taannoin että onko mun perse myös kasvanut. Ihan turhia kommentteja, etenkin kun oon ollut kroppaani suht tyytyväinen tässä raskauden aikana. Jos jotain haluaa raskaana olevalle tai kenelle vaan sanoa niin esim “näytät hyvältä” on itsestä tuntunut kivalta!

Vastaa
HK 10.9.2022 - 20:36

Samanlaisia kokemuksia. Työkaveri kommentoi mm. että huomasi raskauden jo ennen kuin kerroin, koska nenäni leventyi niin paljon🙄 Toinen tuttu taas totesi, että odotan varmasti tyttöä, koska tyttöraskauksissa takapuolikin leviää aivan kuten minulla. Eli todellakin toivoisi ihmisiltä kovasti pelisilmää toisten ulkonäköä kommentoidessa sekä raskauden aikana että muulloinkin.

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:34

Voi ei, onpa kurja kommentti! Todellakin “näytät hyvältä” on just hyvä!

Vastaa
Nadja 7.9.2022 - 16:53

Juuri niin. <3
Ja muutenkin, annetaan kehorauhaa!
Ihanaa syksyn alkua koko perheelle! <3

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:35

Kiitos kovasti!

Vastaa
Maisa 7.9.2022 - 17:57

Jos joku tuntematon on kysynyt multa nyt laskettua aikaa, niin olen päätynyt vastaamaan “Se on sopivan ajan päästä mahan kokoon nähden” 😀 Ehkä vähän turhan piikikäs joskus mutta ottanut sen verran päähän jo, että tuo riittäköön. (Yleensä on sitten riittänyt.. :D)

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:36

Hyvä tapa!

Vastaa
Vierailija 7.9.2022 - 19:35

Minusta ihmiset ovat pöyristyttäviä idiootteja. Eivätkö nuo kommentoijat ole ennen nähneet pitkällä raskaana olevaa naista, vai miten ne luulevat kaikkia mahoja niin valtavan isoiksi?

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:37

No niinpä!!

Vastaa
Tuuli 7.9.2022 - 20:41

Ja ei lopu raskauteen vaan, kun vauva syntyy niin alkaa hänen kommentointi ”Onpas iso, kasvaa varmasti reilusti pluskäyrällä tai kummastelee voiko olla 2kk, kun näyttää puolivuotiaalle”. Tai toisinpäin, ”Onpas pieni, syntyikö keskosena, eikö sulta tule maitoa kun noin pieni vauva, juota nyt korviketta, ettei entisestään kuihdu” ja kommentointi ihmiseltä, joka ei tiedä taustoista mitään, eikä oikeutta muutenkaan arvostella millään tasolla ketään.
Toisen lapsen kohdalla kahvilassa nainen kauhisteli lastani, että hänen mielestä isokokoinen pari kuukautiseksi. Kysyi syntymäpainoa, joka oli +3600g ja nainen kauhistui tästä vielä enempi, että onhan ollut jo syntyessään aivan järkyttävän iso. Öö minkä kokoisia vauvoja hänen maailmassaan syntyy 🙄
Oikeesti oon ollut aivan hämilläni tästä jatkuvasta arvostelusta. Antaa herranjestas vauvan olla mitä on, niin pieni elämän alussa ja arvostelu alkaa jo silloin, aikuisilta ihmisiltä. Super ärsyttävää ja mietin mitä näiden ihmisten päässä liikkuu. .

Ihania raskauskuvia<3 olkoon kuinka isoja tai pieniä taikka epämuodostuneita masuja naisilla, kunhan vauvalla kaikki hyvin yksiössään.

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:51

Oot niin oikeassa, tota vauvan koon kauhistelua, pienuutta tai suuruutta saa myös kuulla ihan riittämiin. Ja se kyllä tuntuu pahalta. Voi kun vauva saisi vain rauhassa olla vauva!

Vastaa
Helina 7.9.2022 - 22:44

Minulla kommentoitiin, onko teille toinen tulossa. Kuukautisten aikaan vatsani on kuin olisin raskaana.. Olin hieman ihmeissäni, että ei ole. Jos jotakin kerrottavaa on niin eiköhän siitä kerrota kun aika on.

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:38

Voi ei, tosi kurjaa, olen pahoillani! Hitsit kun ihmiset muistaisi jättää spekulaatiot sikseen!

Vastaa
🍓 8.9.2022 - 08:52

Koen itse sen, että kysytään laskettua aikaa, vain keskustelunavauksena ja neutraalina huomionosoituksena. Tuskin kukaan sillä mitään pahaa tarkoittaa. Vain kerran se on tuntunut pahalta. Silloin vauvani oli jo parin kuukauden ikäinen.

En tiedä, onko vatsan koskettelusta jo luovuttu, mutta se häiritsi aikanaan itseäni enemmän. Siis se, kun vieraat halusivat kosketella.

Olen itse nk. omenavartaloinen, joten vatsa on minulla ollut aina, vaikka olisin ollut laihakin. Siksi sen rasvahupun alle kasvanut vauvamaha on tietysti ollut vieläkin isompi. Mutta toisaalta, raskaana ollessa se huomio kerääntyi siihen vatsan alueelle kerrankin vain positiivisista syistä.

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 10:58

Joo kyllä laskettua aikaa saa mielestäni kysellä, ei siinä ole mitään väärää. Mutta jos se johtaa koon kauhisteluun, niin sitten kyllä on asiatonta omasta mielestäni. Mutta niin on mahaan koskeminenkin luvatta, se on kuitenkin omaa henkilökohtaista aluetta.

Vastaa
Elina 9.9.2022 - 23:56

Tämä toisten kehoon puuttuminen kyllä jaksaa hämmästyttää!
Itse olen nyt raskaana selvinnyt melko vähillä kommenteilla onneksi. Yksi ystävä ihmetteli mahan olevan iso jo 6 kk, mutta arvelin hänen olevan niin tietämätön aihepiiristä että jätin omaan arvoonsa. Samoin muutama vanhempi mies on esittänyt hyväntahtoisen hölmön mahakommentin joiden olen katsonut kertovan lähinnä heistä itsestään. Sen sijaan se sattui että äitini katsoi tarpeelliseksi kertoa, että olen reiteni ovat aiempaa paksummat. Kommentti harmitti etenkin siksi että kärsin nuorempana pitkään syömishäiriöistä ja hän kyllä todellakin tietää sen. Raskausaikana en ole voinut liikkua entiseen tapaan selkäkivun vuoksi ja olen myös suhtautunut kerrankin ruokaan hyvin rennosti, joten tottahan jalat ovat eri näköiset kuin ennen. Ei minulle tulisi mieleen kommentoida moista mutta äitini sukupolvesta tuntuu löytyvän näitä totuudentorvia.

Vastaa
Iida Åfeldt 14.9.2022 - 11:00

Voi ei, todella kurjaa! Olen pahoillani!

Vastaa
Petra 12.9.2022 - 10:55

Ymmärrän hyvin! Itselläni taas oli ihmettelyä vatsani pienuudesta. “Onko siellä vauvaa ollenkaan, kun ei mitään kropassa näy?” Ja kuitenkin tiesin, että vauva sisälläni hyvin kasvoi ja painoni nousi maltillisesti mutta koko ajan. Itselläni taas vauva kasvoi selkää vasten. Aloin tahallaan loppuraskaudesta käyttää pinkeitä mekkoja ym jossa vatsa tulisi esiin, jotta nämä kummastelijat saisivat huokaista helpotuksesta “no nyt jo näkyy”-kommentein. Ajattelemattomilla kommenteilla voi aiheuttaa odottajalle vaan turhaa stressiä ja pelkoa. 🙁 Ihanaa loppuodotusta kaunis! <3 Hehkut!

Vastaa
Krista 12.9.2022 - 14:05

Mulle taas on tullut kaikissa kolmessa raskaudessa kommenttia pienestä mahastani ja sitä usein ihmetellään että miten pieni se on. Maha kasvaa käyrillä hienosti, vaikka onkin siro. Neuvolassa sitä ei taas kummastella sen kummemmin ollenkaan. Sanovat vaan että ompa siro söpö maha. Niin ja olen muutenkin tosi pienikokoinen, että olisihan se nyt hassua jos mulla ois todella iso maha. Raskausmahoja on niin erilaisia, että antaisivat vaan ihmiset kommenttiensa olla..Täällä enää reilu pari viikkoa laskettuun aikaan:)

Vastaa
Liisa 13.9.2022 - 15:09

Minä olin se pienikokoinen isolla “hassulla” mahalla. Ja siitäkös riitti muilla kommentoitavaa. Kohtu on kallistunut ulospäin ja selkäni lyhyt eli kaikki kasvu tapahtui omasta kehostani ulospäin ja sitä “suhteettoman suurta rantapalloa” kyllä sitten ihmeteltiin ja arvosteltiin.
Se oli uskomattoman ahdistavaa ja samalla niin absurdia – mitä uutta informaatiota kommentoijat kokivat tuovansa? Etten itse ollutkaan huomannut vatsani kokoa? Että kiitos, nyt kun sanot niin käännän kohdun toiseen asentoon tai kasvatan kymmenen senttiä lisää pituutta itseeni?

Vastaa
Mimi 23.9.2022 - 21:27

Ihania kuvia, tosi kaunis olet 😊 Todellakin odottajalle kuuluu kehorauha. Negatiivisille kommentoijille voi kyllä sanoakin, ettei kaipaa mitään kommentteja kehoon liittyen, vaan haluaa rauhassa nauttia odotuksesta.

Kun odotin kuopustani, ainoastaan kerran työkaverini kommentoi, kun näki mahani, että onko meille tulossa vauva? Ja onnitteli tulevasta vauvasta. Minusta onnittelut ja kehut on mukavia 😊

Vastaa
Jenni - Big mamas home 12.9.2022 - 19:04

Ehdottoman samaa mieltä, kuten ihan kaikesta kehon kommentoinnista. Nykyään ymmärretään jo vähän, että koon tai kehon kommentointi ei ole ok. Poikkeuksena raskaus, mikä on vähintäänkin hämmentävää. En ymmärrä, miksi raskaus tekee kohdullisista vapaata riistaa kommentoijille.
Itse ajattelen, että mikäli vielä saan raskauden kokea ja joku sitä kommentoin, huomautan kyllä, miten epäasiallista moinen on.

Näytät Iida upealta. Hehkut oikein. <3 Ihanaa loppuraskautta.

Vastaa

kommentoi postausta