Home » Taaperon kanssa Berliinissä

Taaperon kanssa Berliinissä

by Iida Åfeldt

Viime viikko vierähti suurilta osin Berliinissä. Kyseessä oli toinen ja viimein matka ulkomaille tämä vuonna. Lähdimme reissuun ystäväperheen kanssa, kaksi taaperoa ja kaksi äitiä! Kaksi rinkkaa ja kahdet rattaat. Berliini valikoitui kohteeksi samoista syistä, kun Prahakin, ennestään tuntematon ja lyhyt lento. Täytyy heti alkuun sanoa, että Berliini ei ihastuttanut ikihyviksi, mutta lasten kanssa matkustelu kyllä! Oli aivan ihanaa, kun omalle lapselle oli ystävä mukana! Kyllä heillä oli hauskaa yhdessä, he nauttivat toisistaan todella paljon. Yli aivan ihana seurata heidän touhuja yhdessä ja erikseen. Pääsi itsekin vähän helpommalla. Lasten kanssa matkailu usein stressaa ja tuntuu ajatuksena vaikealta, mutta kaksi reissua tehneenä voin sanoa, että hyvin meni!

Reissu meni tosiaankin lasten ehdoilla. Vierailtiin leikkipuistoissa ja nukuttiin päiväunia. Majottauduimme jälleen Aibnb kautta. Lasten kanssa on vain todella paljon helpompi, kun on tilaa ja jonkinlainen mahdollisuus tehdä ruokaa itse. Meidän asuntomme oli aivan täydellinen, se oli keskeisellä paikalla Alexanderplatzin kupeessa, siellä oli kaksi erillistä makuuhuonetta ja iso olohuone-keittiö. Kerrostalossa sattui vielä olemaan hissi, mikä kuulemma on harvinaista ja pihalla leikkipuisto. Ihan täydellistä! Kaksi makuuhuonetta takasi hyvät unet kaikille ja yleiset tilat taas äideille mahdollisuuden jutteluun, kun taaperot nukkui. Ja ensimmäistä kertaa Eemi nukkui hyvin kodin ulkopuolella. Hän selvästi piti Berliinistä, vaikka minä en niinkään.

Pääasiassa teimme asunnolla aamupalan, päivällisen ja iltapalan. Ainoastaan lounas syötiin kaupungilla. Välipalat otettiin asunnolta mukaan. Ekana päivänä kävimme ruokakaupassa ja sen jälkeen tarpeen mukaan. Näin reissun kustannuksetkin pysyivät inhimillisinä. Ja ruokakaupat ovat tosi ihania aina vieraissa kohteissa! Kiva tutkia eroja ja yhtäläisyyksiä, pyydystää paikallisia ruokia ja tutkia pakkauksia. Hieman tosin osoittautui ongelmaksi saksan osaamattomuus, sillä yhtään sanaa englantia ei lukenut missään lastenruokapakkauksissa tai muissakaan elintarvikkeissa. Olikin aika homma etsiä Eemille sopivaa syötävää, kun käänsi sanoja sanakirjan kanssa.

Liikuimme kaupungissa vain julkisilla kulkuneuvoilla ja kävellen. Ystävälläni oli Yoyo-matkarattaat, jotka toimivat Berliinissä hyvin. Itselläni oli ruumaan menevät Nuna Triv-matkarattaat, joilla kaikki sujui kyllä todella hyvin. Asuntomme sijaitsi aivan metron ja junan vieressä, joten kaikkialle pääsi nopeasti. Koin julkisen liikenteen todella helpoksi. Hissit löytyi helposti ja niitä oli kaikkialla. Usein tutkittiin reitit kartasta. Onneksi Google Maps tietää kaiken. Berliini on todella iso kaupunki ja tekemistä oli pakko rajata. Keskityimme muutamiin juttuihin, joten paljon mielenkiintoista jäi myös näkemättä.

Kävimme muutamilla oleellisilla nähtävyyksillä, jotka ovat osa kaupungin historiaa ja kertovat sen tarinaa. Ajatukset kulkeutuivat väistämättä maailman sotien aikaan ja kylmään sotaan. Berliinin arkkitehtuuri viesti minulle kylmää, kovaa ja kulmikasta tunnetta. Ihan kuin olisin pudonnut keskelle menneisyyttä. Sellainen kolkko tunnelma.Toki ajankohtakin voi vaikuttaa mielikuvaani Berliinistä, sillä marraskuun puoliväli on Saksassakin harmaa, kylmä ja pimeä. Joulumarkkinat olivat vasta rakentumassa kaupunkiin, eli muutaman viikon päästä tunnelma olisi ollut varmasti ihan toinen.

Käytimme paljon aikaa lasten kaupunginosaksi kutsutussa Prenzlauer Bergissä. Kaupunginosa oli aivan ihana. Se oli täynnä pieniä kauppoja, lastenvaatteita ja leluja. Lisäksi leikkipuisto löytyi joka kulmalta. Kävimme myös lastenmuseossa, jossa oli tekemistä taaperoillekin. Prenzlauer Berg näytti ihanalta ja jätti Berliinistäkin hyvän kuvan.

Berliinin Tegelin lentokenttä oli yksi vitsi ja todella hermoja raastava. Jos Berliiniin on joskus asiaa, niin ei Tegelin kautta. En ole missään joutunut odottamaan niin kauaa ja saanut niin huonoa palvelua. Lentokenttä ei todellakaan vastannut tätä päivää.

NÄISSÄ KÄVIMME

 • Brandenburgin portti
 • Gendarmenmarkt markkinapaikka
 • Memorial to the Murdered Jews or Europe muistomerkki ja museo
 • Berliinin muuri
 • Checkpoint Charlie Entinen Itä- ja Länsi-Berliinin rajanylityspaikka
 • Berliinin televisiotorni
 • MACHmit! Lastenmuseo (alle 2-vuotiaat ilmaiseksi)
 • Kiezkind Berlin (lastenkahvila)
 • Spielplatz auf dem Helmholtzplatz (leikkipuisto)
 • Ratzekats Spielzeugland lelukauppa
 • Die kleine Gesellschaft lelukauppa
 • Viel Spiel lelukauppa
 • Die kleine Gesellchaft lelukauppa
 • Cafe Oliv (terveellisiä aamupaloja)
 • Cookie & go (todella hyviä keksejä ja todella lapsiystävällinen)
 • Coffee Fellows (kaikki oli todella hyvää)
 • Yummy Mummy Bistro
 • Brammibal’s dognuts (vegaanisia donitseja)
 • SOYA Vietnamilainen ja vegaaninen ruokapaikka
 • Rausch Chocolate House

16 kommenttia

Aa123 20.11.2019 - 21:56

Kiitos vinkeistä! Suunnitellaan matkaa Berliiniin ensi keväänä, jolloin lapseni on melkein 1,5v ja tästä sai hyviä ideoita. Olen käynyt Saksassa kai yhdeksän kertaa, mutta en ikinä Berliinissä, niin on nyt on aika mennä sinne.

Vastaa
Riikk 20.11.2019 - 22:23

Kiitos postauksessa! Ollaan myös matkustamassa Berliiniin muutaman viikon päästä. Oliko julkinen liikenne ilmainen vaunujen kanssa? Entä olisiko jotain vinkkiä (pitkien hermojen lisäksi :D) tuonne Tegelin kentälle että asiat sujuisi mahdollisimman jouhevasti?

Vastaa
Riikk 20.11.2019 - 22:28

Meillä siis vajaa vuoden ikäinen lapsi mukana reissussa 🙂

Vastaa
Giassilinan 21.11.2019 - 14:33

En ole matkustanut lasten kanssa, mutta työn puolesta Tegelillä tänäkin vuonna ainakin 10 kertaa. Kamala paikka kertakaikkiaan. Olen itse lentänyt viime aikoina vain Finskillä ja se lentää ns. varsinaisesta terminaalista (A). Muistaaksen Norwegian (ja muut halpalentoyhtiöt) käyttää toista terminaalia (C), joka on käytänössä yksi iso lentokonehalli ja mielestäni vähän iisimpi. A-terminaalissa check-inn ja turvatarkastus on JOKAISELLA portilla erikseen. Mitään helppoa baggage-droppia ei ole. Tämä järjestely aiheuttaa hirveet ruuhkat portin ulkopuolelle heti kun lähtöportti varmistuu n. 2h ennen lennon lähtöä. Käytävät on kapeat ja jonot liikkuu hitaasti. C-terminaalissa on muistaakseni niinkuin lentokentillä yleensä eli yksi yhteinen security check kaikille porteille. A-Terminaalissa kannattaa myös huomioida, että security checkin jälkeen porttialueella on todella huonot palvelut; tyyliin yks vessa, pienen pieni tax-free ja yksi pieni kahvila. Istumapaikkoja on rajoitetusti ja tunnelma on ahdas. Vessat on niin ikään superahtaat. Ainoat neuvot mitä osaan antaa on kärppänä paikalle kun portti ilmoitetaan (jos on ruumaan menevää kamaa) ja pienen lapsen kanssa kannattaa miettiä haluaako odotella pitkään nihkeellä porttialueella vai mennä sinne vasta hieman ennen lennon lähtöä. Ja pitkiä hermoja!

Vastaa
iidaafel 21.11.2019 - 21:39

Vaunujen kanssa ei saa matkustaa ilmaiseksi. Ostimme lipun koko loman ajaksi ja matkustelumme sitten huoletta.

En tiedä auttaako Tegelin kentällä mikään. Lapselle raskas istua ja odottaa. Tekemistä mukaan ja evästä ja riittävästi aikaa jonotteluun.

Vastaa
S a a r a H. 21.11.2019 - 18:58

Heippa!

Paljon samoja kokemuksia kuin Iidalla! Olin muutaman viikon pätkän Berliinissä toissavuonna, ja plussan puolelle jäätiin ainakin henkisesti.

Suosittelen lämpimästi Airbnb:tä, sillä taaperoitten kanssa tarttee myös ihan pötköttelyä ja pieniä maassamyörintähetkiä.

Kaikki toimii saksaksi, ja tekemästäni taustatyöstä (palvelut, aukioloajat, liikenneyhteydet) huolimatta Berliini iski päin pläsiä eikä anteeksi pyydellyt! Kevätilma paikkasi tosin vähäsen;)

S-ja U-bahnien asemien hissitilanne kannattaa tarkistaa BVG:n sivuilta (remonttiaikatauluineen) etukäteen, sen verran paljon niitä hissittömiä asemia tai sisäänkäyntejä on.

Sain sakot ja helkkarinmoisen läksytyksen toiselta matkustajalta (!), kun saksaksi ja p*skalla englannilla selitettynä erehdyin raukka ymmärtämään, että rattaita kuljettava vanhempi saa matkustaa ilmaiseksi. No, ei todellakaan saa.
Lasten smoothieita ja monia muita tykötarpeita saa esim DM-ketjun liikkeistä, Alexanderplatzin isompi myymälä oli valikoimaltaan hyvä.

Lasten leikkipuistot ja kahvilakulttuuri olivat aivan aatelista, lastenhoitotilojen löytäminen taas oli kiven alla.

Vastaa
iidaafel 21.11.2019 - 21:42

No todellakin aika samat tunnelmat!
Kaikki toimii saksaksi ja juuri kukaan ei puhu englantia.

Lastenruokia löyty hyvin myös Rosmannista. Ja Lidlistä! Tosin oma söi paljolti ns samaa kuin itse. Ja toki lentokoneeseen saa ottaa lastenruokaa mukaan.

Oikeassa olet hoitohuoneiden suhteen. Niitä ei ollut. Itse onneksi vaihdan vaipan rattaissa tai sylissä tai lapsen seistessä. Mutta yhtään hoitohuonetta en nähnyt.

Vastaa
Sseera 22.11.2019 - 20:31

Saksassa lipuntarkastajat liikkuvat siviilivaatetuksessa ja useimmiten yksin, joten kyseessä on todennäköisesti ollut kuitenkin ihan virallinen tarkastaja. Itse ekalla kerralla tähän törmätessäni säikähdin, kun vähän epäsiistimmän näköinen kaveri tuli kyselemään myöhään illalla lippua lähes tyhjässä s-bahnissa. Hän lopulta paljastui viralliseksi tarkastajaksi, ja juttelimme pitkätkin pätkät aiheesta, saksaksi tosin, englanniksi tuskin hänestä olisi saanut mitään irti.

Vastaa
Anonymous 22.11.2019 - 06:42

Olette te rohkeita!
Ihanaa, kun teet ja koet, etkä vain meinaa 👍🏻

Vastaa
iidaafel 22.11.2019 - 13:30

Hei kiitos <3

Vastaa
>>> 23.11.2019 - 00:19

“Täytyy heti alkuun sanoa, että Berliini ei ihastuttanut ikihyviksi, mutta lasten kanssa matkustelu kyllä! ” Eli mikä ei ihastuttanut? Olen ollut paljon Berliinissä ja se vaikuttaa lapsiystävälliseltä paikalta.

Vastaa
iidaafel 26.11.2019 - 13:22

Kyllä Berliini vaikutti todella lapsiystävälliseltä. Mutta en viehättynyt itse Berliinistä, arkkitehtyyristä ja siitä yleisfiiliksestä. Olimme lokakuussa Prahassa ja koin sen lapsiystävällisenä myös ja kaupunki oli enemmän mukaani. Sinne menisin varmasti uudelleen.

Vastaa
Isotati 23.11.2019 - 22:57

Lansi-Berliinissa on enemman puistoja, Wilmersdorfissa. Kesalla ihanaa. Ita-puoli, niin kuin Prenzlauer Berg, on todellakin sita vanhaa itaa, eika niin kaunista arkkitehtuuria. Saksasssa parjaa todellakin parhaiten saksalla. Nain se vaan on, ei sita kannata ihmetella ja arvostella. Eihan Suomessakaan puhuta englantia.

Vastaa
iidaafel 26.11.2019 - 13:24

Tottakai, ehkä olin kuvitellut itse muuta ja siksi kielimuuri hämmästytti. Tai juurikin elintarvikkeet, kun Suomessa pakkauksissa on tekstit monella kielellä ja Sakasassa vain saksaksi. Mutta onneksi oli puhelin ja kääntäjä, joten onnistui lapselle maidottoman ruoan ostaminen.

Vastaa
Lollo 24.11.2019 - 10:42

Ei millään pahalla, mutta vähän kummeksuttaa, että voi pahastua siitä, ettei maassa puhuta vierasta kieltä..! Englanniksi pärjää aika harvassa paikassa maailmassa anyway. Lontooseen matkustaessa voisin harmituksen ymmärtää.

Vastaa
iidaafel 26.11.2019 - 13:27

Tottakai, olin ehkä itse odottanut muuta. Erityisesti kun olen käynyt muualla Saksassa, jossa lentokentillä esimerkiksi puhuttiin englantia ja turistikohteissa oli asiat myös englanniksi. Berliinissä näin ei ollut. Lähinnä se toi itselle vaikeuksia, kun lapsi tarvitsee täysin maidottoman ruoan allergian takia, enkä tullut kaikkialla ymmärretyksi asiani kanssa. Tekstissäni en arvostele yhtään, totean vain, että ruokakaupassa oli vaikeuksia allergian takia. Kyllä sen ymmärtää, ettei kaikkialla puhuta englantia.

Vastaa

kommentoi postausta