Home » Tee oma lorupussi

Tee oma lorupussi

by Iida Åfeldt

Loruttelu on monin tavoin kehittävää jo vauvalle

Lapset rakastavat loruttelua! Sen lisäksi, että loruttelu on hauskaa ja viihdyttävää, on se myös monella tapaa kehittävää. Jo ihan pieni vauva oppii loruttelun kautta paljon asioita. Parasta loruttelussa on sen vaivattomuus, sitä voi tehdä helposti missä vaan ja lyhyitä hetkiä. Se on mahtavaa leikin kautta tapahtuvaa oppimista, jossa oppii huomaamattaan.

Loruttelu tukee kielitajun kehittymistä. Se laajentaa sanavarastoa, rikastuttaa sitä ja opettaa kieltä.Vauvakin oppii loruttelusta uusia sanoja ja toisto jättää sanat mieleen. Lorut opettavat rytmiä, tahtia ja äänenpainoja. Isompi lapsi voi oppia lorujen kautta riimittelyä ja keksiä omia loruja, sointuvia sanapareja ja leikitellä sanoilla. Lorutovat sopivan lyhyitä, jolloin ne jäävät lapsen mieleen, kun niitä toistetaan. Pienet lapset nauttivat toistosta ja oppivat toiston avulla. Loruttelu kehittää lapsen muistia, lyhyitä loruja on helppo toistaa ulkomuistista. Lapsi oppiikin arvaamaan lorut ja laululeikit pelkän niihin liitetyn kuvan, värin tai sanan avulla Lorupussin viehätys on taattu hyvin pitkään.

Lorut tukevat kokonaisvaltaista oppimista. Ja kielelliset virikkeet tukevat lukemaan oppimista. Puhekieli ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan ja siksi jo pienten lasten on tärkeää kuulla kieltä luettuna eri tavoin, lorujen, laulujen ja kirjojen muodossa. Kodin roolilla on todella tärkeä merkitys lukutaidon kehittymisessä ja se alkaa jo vauvasta!

Loruja voi käyttää monipuolisesti

Lorukortit kasvavat lapsen kasvaessa. Vauva voi katsoa värikkäitä kortteja ja maistella niitä, käyttää kaikkia aistejaan tutkiskelussa. Aikuinen loruttelee ja ilmeilee vauvalle.Vauva etsii aikuisen silmät ja ottaa katsekontaktia. Hän pyrkii vastaamaan aikuisen elehdintään ja saattaa olla todella innostunut. Hän kuuntelee äänenpainoja ja kieltä, katselee ilmeitä ja eleitä. Loruttelu on yhteinen leikki, jolloin aikuinen ja vauva ovat vuorovaikutuksessa. Lorutellessa aikuinen voi koskea vauvan käsiä, jalkoja, mahaa ja vauva oppii samalla hahmottamaan omaa kehoaan.

Taapero osaa jo nostaa kortteja pussista, häntä jännittää mitä tulee seuraavaksi ja on kovin innoissaan. Yhdessä voidaan ihmetellä kuvaa, jutella mitä siinä on ja nimetä taustan värejä. Voidaan laskea montako lorua ehdittiin ennen ruoan valmistusta katsoa. Aikuinen voi sanoa lorun osin väärin ja katsoa huomaako taapero tai lopettaa lorun kesken ja antaa lapsen sanoa loppu. Voidaan keskustella lorusta, piirtää ja taiteilla sen tuomista ajatuksista. Loruilua voidaan lähteä laajentamaan moneen suuntaan!

Minulla on ollut loru- ja laulupussit käytössä jo useamman vuoden. Ainakin niin kauan, kun olen varhaiskasvatuksen opettajana toiminut. Vuosien saatossa kortteja on tullut paljon lisää ja erilaisiin tarkoituksiin. On kevät-, joulu- ja luonto teemaisia kortteja, on jumppakortteja sekä suujumppakortteja.  Lapsista on aina jännää nostaa kortti pussista. Samalla harjoitellaan oman vuoron odottamista. Lorupussi on loistava tilanteessa kuin tilanteessa ja lähes mihin vain arjen tilanteeseen löytyy loru tai laulu. Lorupussi tekee odottelusta helpompaa, kun voidaan samalla leikkiä. Loruttelu voi helpottaa pukemista ulos, sillä ohjeet on monesti helpompi vastaanottaa lorun tai laulun avulla. Lorupussi voi helpottaa siirtymiä. Lisäksi lorutellessa ollaan vuorovaukutuksessa, mutta myös kieli kehittyy.

Meiltä löytyy useampi lorupussi kotikäytöstä ja Eemi tykkää niistä kovasti. Keväällä päiväkodissa oli ollut sama juttu ja oman vuoron odottaminen oli todella vaikeaa, kun hän oli siitä niin innoissaan. Päätin tehdä lorupusseja lahjaksi myös ystävien lapsille, jotka kaikki aikalailla täyttävät 2-vuotta.

Kasasin käyttämäni kuvat ja lorut pdf-tiedostoksi. Kuka vaan voi sen tulostaa ja tehdä itselleen lorukortit. Haluan tällä tavalla kannustaa usempaa tekemään lorupussin. Jotta kynnys tekemisellä olisi matala, halusin helpottaa sen tekemistä. Tiedostossa on 36 kivaa lorua ja laululeikkiä kuvineen, joten ihan nollasta ei tarvitse lähteä, jos ei halua. Ihania loruja ja lauluja on vaikka ja kuinka! Valitsin nyt vain muutamia omia suosikkeja ja näitäkin tuli 36 kappaletta. Parastahan tässä on se, että aina voi tehdä lisää ja juuri siitä omasta suosikkilorusta tai laulusta. Mutta nällä pääsee hyvään alkuun.

Tiedoston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Tästä saat lorukortit ladattua:

Lorukortit

Näin valmistat oman lorupussin

Tulostin itse tämän tiedoston, leikkasin kuvat ja lorut. Liimasin kuvat eri värisille kartongeille  ja leikkasin kuvan kartongista, jättäen siihen värikästä reunaa. Liimasin kuvaa vastaavan runon kartongin toiselle puolelle. Lopuksi laminoin kaikki lorut. Suosittelen laminointia, sillä se tekee korteista kestäviä ja turvallisia pienten lasten kanssa. Kontaktimuovikin toimii ihan ok. Minulla itselläni ei ole väritulostinta eikä laminointikonetta, mutta monissa kirjastoissa pääsee tulostamaan ja laminoimaan.

Kuvat voi hyvin piirtää itse tai käyttää itse kameralla kuvattuja kuvia lapselle tärkeistä asioista. Tai sitten etsiä netistä omaan käyttöön sopivia kuvia. Sama juttu lorujen kanssa, eli googlettamalla löytyy kyllä loruja ihan joka aiheesta. Niitäkin voi keksiä itse tai ihan perinteisesti katsoa loruja kirjoista. Lapsille on mielettömän kivoja loru- ja runokirjoja nykyään! Kirjastossa osataan auttaa varmasti tämän asian suhteen ja he vinkkaavat mielellään hyviä kirjoja.

Itse ompelin lorukorteille pienen pussin, mutta mikä vain pussi tai pussukka käy hyvin. Jos ei ole ompelutaitoinen, eikä mitään pussia löydy kotoa, on lasten kenkälaatikko oivallinen lorulaatikoksi pussin sijaan! Laatikon voi vaikka koristella omana tyyliin sopivaksi. Sitten vain kortit laatikon sisään ja loruttelemaan! Perinteisesti pussista/laatikosta otetaan yksi loru kerrallaan vuorotellen, tutkitaan sitä ja sitten seuraava. Pienen lapsen kanssa voi tehdä näin tai toisinaan antaa lapsen leikkiä pussilla ja tutkia kortteja itse.

Kuka saa, kuka saa
lorupussiin kurkistaa
tillin tallin tömpsis

Eemi saa, Eemi saa
lorupussiin kurkistaa
tillin tallin tömpsis

KUVAT // Sasa Villa

17 kommenttia

Anonymous 20.7.2020 - 21:55

Hei ihan mahtavaa! Hurjan iso duuni vaik aattelee et nopeestihan tommoset syntyy!!

Vastaa
iidaafel 21.7.2020 - 11:17

Kiitos kovasti!

Vastaa
Sannaj 20.7.2020 - 22:45

Oot ihana ihana ihana kun jaoit nää! ❤❤❤

Vastaa
iidaafel 21.7.2020 - 11:17

Voi kiitos❤️

Vastaa
Emiliaa 20.7.2020 - 23:10

Miten mahtavaa, että jaat nämä muidenkin käytettäväksi, kiitos!!💛 Itsekin olen vakaope, joten tiedän, että näiden eteen joutuu tehdä töitä. Tässä oli monta uutta lorua itsellekin, tuntuu että niitä on vaikea löytää. Kiitos vielä!

Vastaa
iidaafel 21.7.2020 - 11:16

Voi kiva kuulla, kiitos! ❤️

Vastaa
helsky 21.7.2020 - 10:46

Iso kiitos, että jaoit nämä. Tulostin nämä heti, pitäisi tehdä kahdet, sekä töihin, että kotiin mieluusti. 🙂 Olet tosiaan tehnyt varmaan usean päivän homman nämä etsiessäsi, joten suuri kiitos ja kumarrus 🙂

Vastaa
iidaafel 21.7.2020 - 11:15

Kiitos kovasti! Ihana kuulla, että tykkäsit❤️

Vastaa
Satup 21.7.2020 - 18:52

Kiitos näistä! Printtasin ja laminoin ne tänään! Meillä vähän eemiä nuorempi ja tykkäsi kovin tutustua pussiin, ei vielä oikein malta kuunnella lorua loppuun kun antaa jo seuraavaa mutta kyllä se tästä :’D

Vastaa
iidaafel 21.7.2020 - 19:55

Ihana kuulla! Olitpa nopea!

Vastaa
Reettav 21.7.2020 - 20:28

On pitänyt pitkään tehdä omalle lapselle ja tulevalle serkulle omat lorupussit, mutta ideat on ollut kadoksissa. Kiitos mahtavasta postauksesta, tuli tarpeeseen! 😊❤️

Vastaa
Anonymous 22.7.2020 - 13:08

Lidliin näyttäisi olevan tulossa myyntiin laminointikone ja -taskuja. Tuoreimmassa mainoksessa komeili… (olisiko ollut 25 euron luokkaa itse kone)

Vastaa
Anonymous 22.7.2020 - 21:29

Oi! Tällänenhän täytyy omalle pojalle väkrätä, kiitos ideasta ja valmiista loruista😅😊

Vastaa
Hansutre 10.9.2020 - 16:15

Iso kiitos ihanista valmiista runoista ja kuvista! Lorupussin tekeminen minulla ollut ajatuksissa jo pidemmän aikaa, ja nyt sitä teen. Saisinko kysyä, että millä fontilla ja kirjainkoolla olet nämä tehnyt? Kiitos! Kun haluan tehdä lisää lorukortteja, niin sitä varten kyselen.

Vastaa
Runotäti 12.10.2020 - 17:16

Kiitos ihanista loruista ja hyvistä kuvista. Tästä saan oivaa materiaalia kahden pikkuisen vauvan pusseihin. Ihan huippu!

Vastaa
iidaafel 12.10.2020 - 18:57

Kiitos, ihana kuulla!

Vastaa
Joulukalenterina lorupussi (+ ladattava pdf tiedosto) – Miran Maailma 9.11.2020 - 08:19

[…] -blogin lorupussiin, joka on todella kivan näköinen ja sielläkin on tulostettava versio. https://iidanmatkassa.fi/tee-oma-lorupussi/ Jos meillä olisi väritulostin olisin varmaan tulostanut nämä. Omaan lorukokoelmaani tuli osin […]

Vastaa

kommentoi postausta