Home » Kaikki tähän mennessä tekemäni työt

Kaikki tähän mennessä tekemäni työt

by Iida Åfeldt

Olen jo lapsesta asti ollut kiinnostunut työnteosta. Lähinnä se oli väline säästää rahaa omiin tarkoituksiin. Aloitin 8-vuotiaani viikoittain siivoamaan mummoni luona. Alkuun palkka oli 10 mk, myöhemmin 5€ ja lopulta 10€. Jatkoin työtä ihan viime vuosiin asti. Sen lisäksi olen pessyt ikkunoita palkkaa vastaan sukulaisilla ja tutuilla, hoitanut lapsia, pessyt mattoja ja kesäisin leikannut nurmikkoa. Näistä hommista sai aina useammankin kympin viikossa. Sain ensimmäisen virallisen työni 13-vuotiaana. Siitä sai palkkaa ja työnantajalle toimitettiin verokortti. Sittemmin olen tehnyt monia monia töitä keikkaluontoisesti ja myöhemmin vakituisesti.

2005-2009 kerho-ohjaaja ja isonen

Aloin 13-vuotiaana ohjaamaan ala-asteikäisille suunnattua kerhotoimintaa. Kokoonnuimme kerran viikossa ja teimme erilaisia asioita yhdessä, kuten leivoimme ja askartelimme. Soin yhdestä kerrasta 10€ korvauksen. Sen lisäksi olin ohjaamassa lapsille suunnattuja leirejä. Leirejä oli ehkä kerran kuukaudessa, loma-aikoina useammin. Yhdestä viikonlopun leiristä sai 40€ palkkaa ja pidempi loma-ajan leiri tiesi 80€ palkkaa. Jatkoin tätä vielä lukion ensimmäisen vuoden.

2009-2011 jäätelömyyjä

Kaksi kesää, toukokuusta elokuuhun jäätelökioskilla! Ja huh se oli oikeasti tosi rankkaa hommaa, yksin pienessä kiskassa hellettä pidellessä! Vessaa ei lähelläkään ja töitä tehtiin 5-6 päivää viikossa. Mutta olin täysin valmis uhraamaan kesäni jäätelökioskissa. Ekana kesänä sain 8€ tunti ja seuraavana kesänä muistan saaneeni 9,50€ tunti.  Kolmantena kesänä työskentelin heinäkuusta elokuuhun ja sain jo yli 10€ tuntipalkkaa.

2010-2011 myyjä tavaratalossa

Olin ollut vuonna 2008 kesäkuun tuttujen sisustusliikkeessä myyjänä. Siellä jatkoin tuurailua myös useampana vuonna, jouluna ja kesäloma-aikaan.  Myyjän työ tuntui mukavalta ja vuonna 2010 hain Stockmannille kausityöntekijäksi. Pääsin haastatteluun ja sain työn. Olin silloin lukion toisella ja kävin lukiota Helsingissä. Niinpä työ Helsingin keskustan Stockmannilla oli haaveiden täyttymys. Se yhdistyi lukion käyntiin todella hyvin. Olin Lähes kaksi vuotta mukana Hulluilla Päivillä ja joulun sesongissa. Palkkani oli lähes 12€ tunti.

2010-2012 opettajan ja hoitajan sijaisuudet 

Päädyin päiväkotiin sijaistamaan siskoni ollessa eskarissa. Minusta pidettiin ja minua suositeltiin. Niinpä oikeastaan koko abikevät 2011 oli kohdallani töitä. Tein sijaisuuksia päiväkodeissa ja koulussa. Keväällä 2011 koulun rehtori kysyi kiinnostustani tulla lukuvuodelle 2011-2012 tekemään vuoden pituista sijaisuutta. Hain sijaisuutta ja sain työn. Opetin 2-luokkaa yhden vuoden ja olin vasta valmistunut yliopippilas. Vuosi oli todella ihana ja nautin työstä todella paljon, mutta jälkeen päin ajateltuna oli todella rohkeaa ottaa työ epäpätevänä vastaan. Luonnollisesti vanhemmat suhtautuivat asiaan hyvin kriittisesti, vaikkei se minun syyni ollutkaan. Vanhempien kritiikki vain kohdistui minuun ja sain henkilökohtaisia viestejä, joissa osin uhkailtiin jättämään työ ja palaamaan päiväkotiin askartelemaan. Ymmärrän vanhempia todella hyvin näin jälkikäteen, vaikka heidän olisi tietysti kannattanut purkaa tunteensa esihenkilöön, eikä 18-vuotiaaseen sijaiseen. Onneksi sain tukea ja oppilaiden kanssa meillä oli todella hyvä henki. Palkkani epäpätevänä ja minimitunneilla oli noin 1700€ kuukaudessa. Päivätyön lisäksi illat tein lastenhoitokeikkoja, sillä pääsin päivätyöstä aina klo 13.00 eikä minulla ollut oikein mitään tekemistä iltaisin.

2012-2013 Erityisavustaja

Syksyllä 2012 muutin Helsinkiin ja sain työn aivan mahtavasta päiväkodista, integroidusta eritysryhmästä. Edelleen muistelen kyseisessä ryhmässä työskennelleitä aikuisia lämmöllä ja lapset ovat piirtyneet mieleeni todella vahvasti. Työ herätti kiinnostukseni varhaiskasvatukseen. Palkkani oli noin 1700€ kuukaudessa.

2013-2015 Lapsi- ja perhetyön ohjaaja

Hain kesätöihin vuonna 2013 Helsingin Diakonilaitokselle. Olin ensimmäistä kertaa ryhmätyöhaastattelussa ja sen jälkeen aivan varma, etten saa työtä. Mutta ihme kävi ja sain työn. Työskentelin koko kesän lapsi- ja perhetyön yksikössä. Tykkäsin työstä ja henkilökunta oli todella ystävällistä. Syksyllä aloitin opiskelemaan Helsingin yliopistossa, mutta jatkoin keikkailua lapsi-ja perhetyön yksikössä. Työ oli kolmivuorotyötä ja se sopi todella hyvin yhteen yliopisto-opintojen kanssa, joten jatkoin sitä elokuuhun 2015, ennen kuin aloitin työt varhaiskasvatuksessa. Joka kesä tein täydet päivät ja muun vuotta aina tarvittaessa. Työssä sain epäpätevän palkkaa, mutta lisät nosti tuloja todella paljon ja tienasin kesällä parhaimmillaan 2700€ kuukaudessa. Mikään ei tuntunut niin hyvältä kuin lauantain ja sunnuntain välinen yövuoro!

2015-2020 varhaiskasvatuksen opettaja

Aloitin työt varhaiskasvatuksessa valmistuttuani vuonna 2015. Ensimmäisessä työsopimuksessani palkkani on 2230€/kk. Ja nyt vuonna 2020 lopettaessani tänä keväänä palkkani oli 2740€, eli jotain positiivista on matkalla tapahtunut. Noihin vuosiin mahtuu paljon! Sain ensimmäisen vakinaisen työpaikan. Kävin välillä Englannissa päiväkodissa töissä. Ja olin äitiyslomallakin tuon ajan sisällä.  Ja irtisanouduin vakituisesta paikastani.

2020->yrittäjä

Tänään työtäni on tuottaa sisältöä someen. Osittain tämä on ollut työtäni jo vuodesta 2018. Tässä työssä tulot on pitkälti omasta työpanoksestaan kiinni. Elokuussa tuloni ovat olleet noin 3000€ ja syyskuusta en vielä tiedä. Tämä ei ole oma “haaveammatti”. Oikeastaan en ihan tiedä mikä se olisi. Minua kiinnostaa varhaiskasvatus ja alan kehittäminen. Minusta olisi ihana työskennellä alan parissa vielä tulevaisuudessa. Lisäksi haaveilen kirjailijan urasta. Siitä olen haaveillut jo nuoresta asti. Silloin myös haaveilin näyttelemisestä. Saapa siis nähdä mihin matka tästä sitten tulee jatkumaan. Hienoa on se, ettei tarvitse tietää ja parasta on se, että suunnitelmaa saa vaihtaa. Olen jo nyt tehnyt monia töitä ja aloittanut työkokemuksen kartuttamisen nuoresta. Työvuosia on vielä niin paljon jäljellä, että tässä ehtii vielä monen näköistä!

Yllättikö joku työ?

-Iida

19 kommenttia

Eräs 25.8.2020 - 14:44

Mielenkiintoinen aihe, kiitos avoimuudesta!

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 14:50

Kiitos!

Vastaa
Liinasuvi 25.8.2020 - 15:12

Kiva ja mielenkiintoinen juttu 😊 Haluaisin kuitenkin korjata tuohon että sosionomi on amk:sta saatava tutkintonimike, itsekin olen koulutukseltani sosionomi mutta ammatiltani lastensuojelun ohjaaja. Ohjaaja sopisi ehkä itsellesikin ammattinimikkeenä tuohon Diakonialaitoksen lapsi- ja perhetyöhön 😊

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 17:40

Kiitos korjauksesta! Laitoin sosionomi, koska se luki työsopimuksessa, mutta hyvä vaihtaa!

Vastaa
Vierailija 25.8.2020 - 18:31

Tuosta open sijaisuudesta tuli kieltämättä itsellekin mieleen, etten todellakaan haluaisi omalle tokaluokkalaiselleni epäpätevää opea, mutta palaute aiheesta toki pitäisi osoittaa sinne mihin se kuuluu. Ja todennäköisesti päteviä hakijoita ei sitten ole ollut tarjolla, koska ensisijaisesti pitää aina palkata sellainen.

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 18:43

No ei tietenkään kukaan epäpätevää opettajaa toivo. Enkä itse edes osannut asiaa tuolloin ajatella kuten nyt. Hakijoita oli kahdeksan ja tulin valituksi, eli oletan tietysti, että kaikki olivat epäpäteviä, muutenhan sellainen olisi pitänyt valita. Pula niin luokanopettajista kuin varhaiskasvatuksen opettajista on kova edelleen ja oli jo tuolloin. Ja yleisesti näillä aloilla ajatellaan, että lähes kuka vaan voi toimia opettajana.

Omassa tapauksessani olisi tietysti ollut toivottavaa, että vanhemmat, jotka aiheesta olivat kriittisiä, olisivat suunnanneet huolensa rehtorille ja sivistystoimeen. Varmaan niin tekivätkin, mutta sain myös ikäväkseni osan kritiikistä itselleni somessa, livenä ja puhelimessa.

Vastaa
Hennahu 25.8.2020 - 19:58

Vuoden opettajan sijaisuus yllätti! Todellakin rohkeaa ottaa noin iso homma vastaan ja vielä noin nuorena. Harmi, että kritiikki on kohdistunut silloin väärin, koska tosiaan et tehnyt mitään väärin, vaan sinut oli valittu epäpätevänä ja sellaisena sait työtäsi tehdä. Jotkut tavoitteelliset vanhemmat varmaan tästä nyreissään, mutta juuri kuten sanoit, palaute olisi pitänyt mennä ylemmäs ja sieltä tulla vastaus perustelujen kera. Mielenkiintoista olisi tietää, olisiko valituksia tullut, jos vanhemmat eivät olisi tienneet ikääsi ja koulutustaustaasi.

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 20:11

Niinpä! Ehdottomasta palaute ylemmäs! Ja varmasti iällä ja taustalla oli väliä, pienellä paikkakunnalla vielä! Mutta keväällä tuntui niin mahtavalta, kun sain iso kiitosta perheiltä. Vaikka tottakai pätevä opettaja olisi se ideaali ratkaisu. Nykyään en tollaista sijaisuutta ottaisi, mutta nuorena ei osannut pelätä.

Vastaa
Johanna E 25.8.2020 - 20:21

Oon ollut täsmälleen samat vuodet jätskikiskalla! Parasta oli saada maistaa uutuuksia ja joka päivä söin kyllä pari palloa. Kuumuus oli käsittämätön, pakkaset puski kuumaa ja sisällä oli 40 astetta.

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 20:50

Eikä!! Joo siis kesä 2010 oli todella kuuma! Kopissa oli kaameaa ja myistan silloin, että tunnissa määrättiin pidettävän 10min tauko helteen takia ja sehän ei kiskalla yksin onnistunut. Saatiin raha sitten. Mutta huh sitä hellettä.

Mäkin söin joka päivä jätskiä, parasta!

Vastaa
Anonymous 25.8.2020 - 21:34

Yllätti ehkä se, kuinka samanlaista polkua ollaan kuljettu samaan ammattiin!

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 22:33

Eikä, onpa hauskaa!

Vastaa
minnis 25.8.2020 - 22:23

Jos saisin arvata (!), mikä olet ammatiltasi, arvaisin luokanopettaja. Minusta sinä sopisit siihen työhön.
Minna

Vastaa
iidaafel 25.8.2020 - 22:33

Niinkö, kiitos! Siitä kyllä haaveilinkin ennen varhaiskasvatusta!

Vastaa
Liina4 26.8.2020 - 15:52

Hei! Jäin miettimään, että miten opena pääsit lähtemään jo tuntien jälkeen? Opeillahan vaikka ja mitä palaveria ja suunnittelua oppituntien jälkeen. T. Ope

Vastaa
iidaafel 27.8.2020 - 15:04

En tainnut koskaan ihan heti lähteä, kun opetus päättyi, vaan hoisin koneella viestityksiä opehuoneessa ja laitoin seuraavan päivän kuntoon. Kerran viikkoon oli palaveria yms. Ja kerran viikossa itse suunnittelin aina seuraavan viikon. Mutta tästä on 9 vuotta aikaa, että ei ihan ole muistissakaan kaikki!

Ja silloin pienessä koulussa oltiin vielä kaukana nykyaikaisesta opetuksesta. Ei ollut tykkiä ja hyvä kun pöytäkoneen sai auki, joka luokassa sijaitsi. Tosi paljon käytettiin monisteita, vihkoja ja liitutaulua. Parissa luokassa oli tykki. Varmaan nykyään on enemmän velvoitteita jo sinne kotiinpäin kuin silloin, kun yhteydenpito on suurelta osin sähköistä ja materiaalit sähköisiä.

Vastaa
Suklaasuu 28.8.2020 - 11:22

Hei! Olisi mielenkiintoista, jos kirjoittaisit myös oman vastineen bloggaajien uupumisesta. Olet melko äskettäin siirtynyt ns. tavallisesta palkkatyöstä ammattibloggaajaksi, niin pystyt vertaamaan tilanteita hyvin, esimerkiksi onko bloggaaminen / someammattilaisuus sinun mielestäni rankempaa vai helpompaa kuin edellinen työsi.

Vastaa
iidaafel 28.8.2020 - 12:48

Kiitos ideasta! Täytyy pohdiskella asiaa! Työt on niin erilaiset, ettei niiden vertaaminen sinällään ole kovin mielekästi. Kuorimitukset on tosi eri asioissa.

Vastaa
Essi1234 14.9.2020 - 11:48

Olipas mielenkiintoinen ja mukavan rehellinen postaus! Ootko siis vaihtanut lukiota kesken, etkö ookaan käynyt Nykiä?

Oliko toi opesijaisuus siis Nurmijärvellä? Aika hurjaa meininkiä koulun johdolta!! Mutta jos oli Nurmijärvellä niin siellähän nyt on noiden kyläkoulujen kanssa aika hurja meno muutenkin, jatkuvasti väännetään lakkauttamisesta, osa vanhemmista ei enää halua laittaa lapsiaan niihin vaikka olisi lähikoulu jne… (Oon itsekin sieltä kotoisin)

Vastaa

kommentoi postausta