Home » Kuvitettu päiväjärjestys

Kuvitettu päiväjärjestys

by Iida Åfeldt

Sain viimein aikaiseksi ja tein Eemille kuvitetun viikkojärjestyksen! Se on ollut mielessäni jo pitkään. Omassa työssäni varhaiskasvatuksessa kuvat ovat olleet päivittäisessä käytössä kuten myös päivä- että viikkojärjestys.

Viikkojärjestyksen tarkoitus meillä on selkeyttää ja rauhoittaa arkea. Se avulla voin kuvallisesti kertoa lapselleni, koska hän on päiväkodissa ja koska ollaan kotona. Sen avulla voin ennakoida tapahtumia ja kertoa visuaalisesti mitä mikäkin päivä pitää sisällään. Sen avulla voidaan ehkä estää monet uhmakiukut. Pienikin lapsi haluaa tietää mitä tapahtuu ja milloin, muttei vielä hahmota aikaa ja muista asioita niin hyvin. Kuvitettu päiväjärjestys auttaa monin tavoin! Sen avulla lapsi oppii jäsentämään toimintaansa, hahmottamaan päivän kulkea sekä ajankulkua. Se myös tukee keskustelua ja auttaa vuorovaikutuksessa.

Kuvat leikeissä ja toiminnassa innostaa ja tukee kaikkia lapsia, ei ainoastaan niitä, kenellä on kielellistä vaikeutta. Kuvien käyttö ei tarkoita, että olisi jotain erityistä haastetta ja niiden käytön voi aloittaa jo vauvan kanssa. Pienet vauvat oppivat kommunikoimaan tukiviittomien ja kuvien avulla ennen kuin oppivat puhumaan. Kuvien sekä viittomien käyttö vain tukee ja vahvistaa kielen kehitystä. Pieni lapsi on usein aivan riemuissaan, kun tulee ymmärretyksi ja saa olla vuorovaikutuksessa. Kuvista ja tukiviittomista ei tosiaan ole haittaa, päinvastoin! Osa lapsista hyötyy puheen tukemisesta muin keinoin yrityisen paljon.

Kuvia voi hyödyntää oikeastaan vauvasta ikäihmisiin! Ihan pienen kanssa kannattaa aloittaa muutamasta kuvasta ja kuvien on syytä olla suuria. Tässä tekemässäni viikkojärjestyksessä on tarkoitus olla aina yhden päivän osalta vain muutama kuva, ne oleelliset tekemiset, jotta se olisi mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen vielä tässä vaiheessa. Lapsen kasvaessa kuvat voivat pienentyä ja niitä voi tulla lisää. Lisäksi kuvien avulla voi hahmottaa erilaisia tilanteita. Osa ei ehkä kaipaa kotiin kuvitettua viikko- tai päiväjärjestystä, mutta kuvia tarvitaan havainnollistamaan aamutoimia ennen kouluun lähtöä tai iltatoimia ennen nukkumaanmenoa. Osa taas haluaa kuvittaa lelujen paikat, ulkovaatteiden ja asusteiden paikat, joka helpottaa lapsen itsenäistä toimimista.

Pienen lapsen viikkojärjestyksessä voi olla aina yksi päivä kuvitettuna kerrallaan, se voidaan myös yhdessä aina aamuisin kuvittaa ja jutella siitä mitä päivä pitää sisällään. Isomman kanssa koko viikko voi olla jo kuvitettu kerrallaan ja yhdessä voidaan käydä koko viikko läpi. Tämä on myös lapsikohtaista, osa lapsista haluaa tietää tapahtumat etukäteen ja ennakoida niitä. Osa taas on kuvia jännittämään ja murehtimaan ja heille sopii kun tietävät vain sen päivän tapahtumat. Viikkojärjestyksen sijaan voi tehdä myös päiväjärjestyksen pelkästään. Se voi olla myös yksinkertaisempi aloittaa ja sen voi pystyttää lähes mihin vain. Siinä voi olla päivä kulku kuvitettuna, jolloin lapsi voi seurata päiväänsä, hän tietää, koska hänet haetaan päiväkodista, koska vanhempi tulee töistä jne.

Tässä viikojärjestyksessä olen käyttänyt ns. oikeita päivävärejä, jotka ovat valtakunnallisesti käytössä mm. varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja  erityispegagogiikassa. Lähes kaikista päiväkotiryhmistä löytyy kuvitettu päiväjärjestys ja viikkojärjestys väreineen. Itsestäni on hienoa, että kotoa ja päiväkodista voi löytyä jotain yhteistä. Tämä varmasti tukee lapsen toimintaa eri ympäristöissä, koska niistä löytyy jotain yhteistä. Näitä värejä ei kuitenkaan ole pakko käyttää ja koululaisella voi hyvin toimia esim. magneettitaulu tai pelkkä yksivärinen pohja.

Viikkojärjestyksen voi tehdä itse. Minä ostin kartonkeja, joista tein pohjan. Päällystin sen kontaktimuovilla, jotta se olisi kestävämpi. Pohjan voi suunnitella omiin tarpeisiin, eli se voi olla suurempikin tai pienempi. Tulostin kuvia, jotka laminoin ja näin ne kestävät myös pitkään kovaakin käyttöä. Kuvia voi ottaa lehdistä, piirtää itse tai kuvata lapsen todellista ympäristöä ja tulostaa kuvat. Osalle saattaa toimia se, että näkee itsensä tekemässä asioita, kuten pesemässä hampaita tai leikkimässä ulkona. Kuvat voi olla todellisia paikkoja, kuva päiväkodista, kodista, läheisistä. Kannattaa tulostaa sellaisia kuvia, jotka ovat oleellisia teidän arjessa ja joiden luulet olevan hyödyksi ja jäsentävän teidän arkea. Usein tärkeitä on varmasti koti, koulu, päiväkoti, kaverit, sukulaiset, mummilat tms., harrastukset, yökylät, hoitajat, juhlat, lomat ja vapaapäivät. Lapset haluavat valmistautua ja tietää, jos arki poikkeaa tai viikko sisältää jotain erityistä. Lisäksi toistuvasti arkea haastavat tilanteet kannattaa kuvittaa.

MATERIAALIA

Valmiita kuvia saa myös papunet.net sivustolta ja siellä on aivan mahtava kuvatyökalu, jota itse käytin. Valmiita päiväjärjestyskuvia voi tulostaa Pikku Kakkosen sivuilta.

Myös googlettamalla ”kuvitettu päiväjärjestys” tai ”päiväjärjestys lapselle” löytyy todella paljon materiaalia ja kuvia, joista hakea inspiraatiota.

Myös valmiita päiväjäsjestyksiä myydään. Ainakin kotimainen Kokotai myy päiväjärjesty magneetteja. Pedapuu myy päiväjärjestyskortteja, jotka ovat laminoitu.

Lisäksi on olemassa sovellus, johon voi luoda oman päiväjärjestyksen. Sovellus on nimeltään MOI ja se on ladattavissa Applen laitteille. Se on kotimainen sovellus, jota voi käyttää todella monipuolisesti arjen apuna. Lue lisää tästä.

Sain seuraajaltani valmiin viikkojärjestyspohjan pdf-tiedostani, jonka voit ladata. Sen voi tulostaa esim. A3 paperille, jolloin siitä tulee kivan kokoinen ja laittaa vaikka jääkaapin oveen tai eteiseen. Silloin kuvienkin on hyvä olla hieman pienempiä. Viikkotaulu -pdf tästä

Löysin myös kivan pdf-tiedoston, joka kertoo enemmän kuvatuesta. Sen voi lukea tästä: Toimiva arki visuaalisin keinoin

Metsäemo-blogissa kerrotaan todella kivasti missä kaikkialla esim. päiväkodissa hyödynnetään kuvatukea. Lue: Kuvilla tukea arkeen

Youtubessa Kielinuppu videot ovat mahtavia, erityisesti viikonpäiväsoppa-laulu sopii tähän teemaan todella hyvin ja sitä voi laulaa yhdessä, kun miettii viikonpäiviä.

Jos haluat ottaa myös tukiviittomia käyttöön, niin löydät kaiken oleellisen Käsipuhe-sivulta.

14 kommenttia

anlottanen 28.8.2020 - 12:41

Tosi hyvä. Meillä myös käytössä.
Sen verran muokkaisin, että laittaisin päiväjärjestyksen alemmas vaakaan niin, että olisi E:n silmien tasalla.

Vastaa
iidaafel 28.8.2020 - 12:49

Kiitos! Joo päiväjärjestys oli tuossa vain kuvien ottamiseen, että sellaisenkin voi vaihtoehtoisesti tehdä ☺️ Meille riittää viikkojärjestys. Mutta tärkeä huomio, että tuotoksen olisi oleellista olla lapsen tasolla.

Vastaa
Nimetön... 28.8.2020 - 13:03

Olipa hyödyllinen postaus, kiitos! Pitää harkita meillekin tuollaisen tekoa.

Tuli mieleen Eemin leluhyllyn kuvista, että voisitko tehdä joskus postauksen noista sateenkaarista ja muista niiden tyyppisistä leluista? Niitä näkyy nykyään paljon varsinkin ulkomaisissa blogeissa, mutta koska ovat varsin arvokkaita, mietin tuleeko niillä leikittyä riittävästi. Esim. jotain ideoita siitä, miten teillä niitä leikeissä hyödynnetään?

Vastaa
iidaafel 28.8.2020 - 13:13

Kiitos! Ja kiitos toiveesta, voisin tosiaan tehdä leluja käsittelevän postauksen!

Vastaa
Nimetön 28.8.2020 - 17:28

Meillä on ollut käytössä myös ”ihan tavallisten” lasten kanssa kotona.
Itse tosin olen aina vierastanut noita ”värillisiä viikonpäiviä”, joten meillä on kaikki arkipäivät yhdellä värillä ja viikonloput toisella.
Alkuun tarve kuvallisesta viikkojärjestyksestä lähti siitä, että saatiin vuorotöitä tekevän vanhemman työjärjestys lapsille avattua. Samoin viikkojärjestykseen laitettiin oma kuva karkkipäivälle ja jumpalle. Nämä kolme asiaa olivat ihan riittävästi silloin ja siihen tarpeeseen.

Vastaa
iidaafel 28.8.2020 - 21:56

Kyllä, ihan tavallisetkin lapset hyötyy, ei tarvitse olla erityislapsi mitenkään 🙂 Ja monet koululaisetkin hyötyvät. Tämähän on vähän kuin lasten kalenteri! JA kuten sanoit, niin ne pari juttua usein riittää, jotka koetaan perheessä tarpeellisiksi.

Vastaa
tiiduli 28.8.2020 - 18:47

Oo miten sattukin näin ajankohtainen aihe! Olen miettinyt viikkokalenterin tekoa, että lapset 3,5v ja 1,5v hahmottaisivat paremmin päiväkoti- ja kotipäivien rytmiä. Meillä kun ei ole kiinteää kotohoitopäivää, vaan se vaihtelee vuorotyöni mukaan.

Vastaa
iidaafel 28.8.2020 - 21:55

Voi miten hyvä sattuma sitten! Ihan varmasti tälläisestä olisi apua arjen hahmottumiseen!

Vastaa
Ninnea 29.8.2020 - 06:23

Olipa todella mielenkiintoista. Blogin perusteella vaikutat hyvältä äidiltä ja ammattilaiselta. Siksi kysynkin, ajatteletko, että on jotain haittaa siitä, jos mitään tällaista EI tee?

Meillä on 1,5 v tyttö joka aloitti hoidossa elokuussa. Menee mielellään hoitoon, ei oo protestoinut kertaakaan ja jäi sinne ekana päivänä ilman vanhempaa. Joskus puhuu hoitajasta kotona, muutoin on jatkanut elämää täysin entiseen tapaan hoidon alettua.

Ei olla miehen kanssa kumpikaan kovin ”lapsi-ihmisiä”. Rakastetaan lastamme toki ja hänellä on varmasti kaikkea mitä perushuolenpitoon kuuluu (ruokaa, vaatteita, leluja ja harrastusvälineitä). Hänelle kerrotaan asioita mutta meille kummallekaan ei tulis mieleenkään tehdä mitään kuvakortteja tai pohjustaa jotain hoitopäivää. Aamulla herätään, puetaan ja lähdetään hoitoon ja thats it. Viikonloppuna ei mutta sitten tehdään jotain muuta. Mutta ei sitäkään sen kummemmin pohjusteta lapselle.

En tiedä, saatko ajatuksesta kiinni. Mutta kysymys kuuluu, että voiko lapsi saada tällaisesta ”aikuistentahtisesta” elämästä jotain traumoja? Mielellään toki väännetään kuvakortitkin, jos se on jotenkin välttämätöntä 🙂

Vastaa
iidaafel 29.8.2020 - 12:14

Hyvä vanhemmuus ei ole kuvakorteista kiinni, joten ei ole haittaa vaikkei tälläistä tee. Lähinnä kuvat ja viittomat voivat auttaa, ne ei ole haitaksi. Mutta tottakai niiden käytön pitää lähteä perheen halusta ja ehkä tarpeesta. Meillä 2v uhmaan kuvat auttaa, säästytään raivareilta, kun ennakoidaan ja kuva pysäyttää usein kiukun. Sanat pahemmin kiukussa auttaa. Jollain koululaisella voi olla vaikeuttaa lähteä itsenäisesti kotoa kouluun, ajantaju ei vielä sujuvaa, jolloin kuvat voi auttaa. Eli mikään pakko nämä ei ole, mitään traumoja ei tule 🙂 Mutta voivat auttaa ja valmiitakin löytyy, jos joskus tulee tunne, että kuvat voisivat auttaa. Lapset on erilaisia ja osalle riittää puheella sanoittaminen ja kertominen.

Vastaa
Karoliina1 29.8.2020 - 09:54

Onko tuo päiväjärjestys vähän turhan korkealla lapsen hahmottaa ylimpiä kohtia?

Vastaa
iidaafel 29.8.2020 - 12:09

Laitoin sen seinään vaan kuvan ottamista varten, hahmottamaan, että sellaisenkin voi tehdä, jos viikkojärjestys ei tunnu omalta. Mutta hyvä havainto, ehdottomasti liian korkealla!

Vastaa
kukka 10.11.2023 - 16:28

Kysyn vaikka tää onkin jo vanha postaus 🙂 Mutta millä noi kuvat olet kiinnittänyt? Mikä olisi hyvä joka kestäisi irrottelua ja pysyisi paikallaan?

Vastaa
Iida Åfeldt 20.11.2023 - 10:34

Moikka, ne on sinitarralla kiinni! Tausta ja kortit on laminoitu/päällystetty kontaktimuovilla.

Vastaa

kommentoi postausta