Home » uunikasvikset à la Terra Creta

uunikasvikset à la Terra Creta

by Iida Åfeldt

1u5loHY.jpg

 

8tedu43.jpg

Kookosöljyn jälkeen käytän eniten oliiviöljyä. Olen viettänyt pitkiä aikoja Italiassa, jolloin kävi hyvin selväksi, että rypsiöljyä ei enää ikinä ja oliiviöljynkin valinnan kanssa saa olla todella tarkkana. Suosin omassa ruokavaliossani rasvoja, sillä keho tarvitsee hyviä rasvoja moniin tehtäviin. Moni karttaa rasvaa ruokavaliossaan. Todellisuudessa rasvoja on menenlaisia ja hyvien rasvojen pois jääminen ruokavaliosta voi aiheuttaa vitamiinien heikkoa imeytymistä, mielialaan ja hermostoon liittyviä ongelmia, sillä aivoista kolmasosa on rasvaa. Syömällä rasvaa käynnistyy myös rasva-aineenvaihdunta. Lisäämällä hyviä rasvoja, voikin hoikistua. Elimistö ei myöskään voi itse valmistaa Omega-3 ja Omega-6 rasvahappoja, jolloin niitä tulee saada ulkoisesti. Margariinit ja vähärasvaiset valmisteet sisältävät usein säilöntä- ja lisäaineita, jolloin en itse miellä niitä hyviksi rasvoiksi.

fhWy0yc.jpg

Tyydyttyneitä rasvoja, kuten kookosöljyä pidetään “huonoina” rasvoina, sillä ne ovat kovia rasvoja, nostavat verenpainetta ja kolestrolia. Tyydyttymättömät rasvat, pehmeät rasvat, kuten margariinit, käyttäytyvät päinvastaisesti ja niillä oletetaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Itse kuitenkin haluan kiinnittää huomiota rasvan luonnollisuuteen ja laatuun. Ne vaikuttavat valinnoissani enemmän. Näen ongelmaksi prosessoidut rasvat kuten margariinit ja muut levitteet. Lisäksi itselleni on tärkeää saada rasva, öljyn, muodossa, jolloin se imeytyy parhaiten. Valitsen mielummin pähkinä- ja siemenöljyt kuin kourallisen pähkinöitä. On toki tärkeää käyttää eri rasvoja monipuolisesti ja kohtuudella. Itse nautin rasvoja joka aterialla noin kahden peukalon verran.

Sain Ruohonjuuresta Terra Greata -oliiviöljyä. Kyse on Extra-neitsytoliiviöljystä eli öljy on kylmäpuristettu oliiveistä ilman kemiallista käsittelyä eikä lämpötila öljyn tuotannon vaiheissa saa kohota yli 27 asteen. Extra-neitsytoliiviöljy on siis todella hyvä valinta. Kyseinen oliiviöljy on vielä hyvin laadukas ja luomulaatua. Oliiviöljyn voi myös jäljittää viljelmille asti pullostasi löytyvällä koodilla, jolloin saat tietää oman pullosi matkan viljelmiltä. Terra Greta on valmistettu Kreikassa. Nopean tuotantoprossin takia, oljyssä säilyy sen terveyttä edistävät vaikutukset, vahva aromi ja maku. Ja erittäin maukas ja aromikas tämä öljy onkin. Marketti oliiviöljyt jäävät hyllylle. Sopii kaikkeen ruuanlaittoon.

FOM9VwA.jpg

 

HOc2U0o.jpg

Uunijuurekset

(vegaaninen, gluteeniton)

 

1 bataatti

1 tlk papuja

1 parsakaali

muita haluamiasi juureksia

n. 1dl  vegaanista juustoraastetta

(itse käytän Violife -merkkistä)

suolaa

Provencen yrttisekoitusta

laadukasta öliiviöljyä

 

Huuhtele juurekset ja kuori tarvittaessa. Pilko ne haluamallasi tavalla kuutioiksi tai siivuiksi. Levitä juurekset uunipellille leivinpaperin päälle. Huuhtele pavut runsaalla vedessä ja laita juuresten sekaan pellille. Valuta päälle oliiviöljyä sekä ripottele mausteet. Lopuksi päällystä juurekset juustoraasteella ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin puoli tuntia.

jOA3gg0.jpg

 

prRebTY.jpg

Öljyjen sisäinen nauttiminen vaikuttaa ulkoisesti ihon ja hiusten hyvinvointiin. Mutta öljyt ovat todellisia kauneutuotteita ja niitä voit käyttää myös ulkoisesti. Oma ihoni on niin kuiva että se imee kyllä kaiken. Öljyjen levittäminen on vain inhottavaa ja sen jälkeen tuntuu, että tahroja on kaikkialla. Sen takia ihastuin tähän spray -oliiviöljyyn! Olen suihkutellut sitä iholleni, jolloin määrä on kohtuullinen!

-Iida

 

* Terra Creta -oliiviöljyt saatu Ruohonjuuresta

*Kuvat Tiia Nyholm

 

kommentoi postausta