Home » Vauvakuulumisia

Vauvakuulumisia

by Iida Åfeldt

Tuntuu uskomattomalta, että vauva on jo kolme kuukautta vanha. Hänen kanssaan kaikki on mennyt alusta alkaen todella hyvin. Olen jatkuvasti hämmästelemässä onko tälläsiä vauvoja olemassa. Vauva on ollut koko ajan todella tyytyväinen ja hyväntuulinen. Alkuun hän vain söi ja nukkui, mutta nyt hän jaksaa jo pidellä seuroja.

Onhan hän kasvanutkin näinä kuukausina paljon ja kehittynyt valtavasti. Kasvun ja kehityksen vauhti on huimaa ja vaikka olen tämän kerran jo kokenut, on se silti toisellakin kertaa yhtä ällistyttävää. Meidän vauva ei ole enää ihan pikkuvauva.

Hän tarkkailee kovasti ympärilleen ja on menossa mukana. Hän on tyytyväinen siellä, mihin hänet milloinkin laittaa köllöttämään. Hän hymyilee, ottaa katsekontaktia ja juttelee paljon. Ehdottomasti ihaninta on hänen hymynsä. Häneen ei tarvitse kuin katsoa ja hän jo hymyilee. Mitä enemmän hänelle juttelee ja hymyilee takaisin, sitä isompaan hymyyn hänen suupielensä nousevat. Siitä tulee niin hyvälle tuulelle itsekin. Hän nauttii jo leluista ja osaa tarttua niihin. Lelukaaren alla kiljutaan riemusta, vispataan käsiä ja jalkoja hurjaa vauhtia. Hänen seuraaminen saa sydämen läikähtelemään.

Vauva on nukkunut alusta asti todella hyvin. Ensimmäisen kuukauden aikana hän nukkui paljon ja heräsi melko säännöllisesti 3-4 tunnin välein syömään. Nyt vauvan kanssa on muodostunut jo selkeää vuorokausirytmiä. Se on osittain tuntunut muodostuneen todella luontevasti. En tiedä johtuuko se siitä, että on jo yksi isompi lapsi, jonka kanssa arki toimii painollaan ja vauva on tullut osaksi sitä arkea. Vauva nukahtaa yöunille klo 20.00-21.00 välillä. Syötän nukkuvan vauvan aina ennen kuin menen itse nukkumaan noin klo 23.00. Vauva ei herää syöttöön, vaan jatkaa uniaan ja herättää minut 04.00-06.00 välillä kertaalleen. Seuraavan kerran heräänkin esikoisen toimesta seitsemän pintaan ja vauva heräilee yhdeksään mennessä iloisesti jokeltaen. Aamut on olleet tosi ihanaa aikaa esikoisen kanssa kaksin vauvan vielä nukkuessa. Olemme syöneet yhdessä aamupalaa ja tehneet aamutoimia.

Päivän aikana vauva nukkuu suunnilleen kolmet 2-3 tunnin päiväunet. Vauva jaksaa olla heräillä enintään kaksi tuntia tyytyväisenä. Hereillä olon jälkeen hän yleensä syö ja lähtee nukkumaan. Parhaiten hän nukkuu ulkona vaunuissa. Kaikkina päivinä se ei ole menojen takia mahdollista ja silloin unet ovat huomattavasti lyhyempiä ja katkonaisempia. Sisällä ja menossa unet loppuu aina lyhyeen. Vaunuihin vauva nukahtaa heti, kun hänet sinne asettelee ja nukkuu pitkän pätkän.

Tuntuu, etten edes kehtaa kertoa miten helppo vauva on ja miten hyvin kaikki on mennyt. Tiedostan todella hyvin, ettei se ole aina näin. Olen kokenut myös sen. Esikoisen kanssa ensimmäiset kuukaudet oli itkuisia ja ainoa paikka, jossa hän viihtyi olikin sylissä pystyasennossa. Esikoisen kanssa kaikki oli ylipäätään uutta ja ihmeellistä, joka söi oman osansa voimavaroista. Nyt minusta tuntuu, että kaikki on helpompaa kuin tuolloin, vaikka nyt elämässä on paljon enemmän huolehdittavia. Vauvan tyytymättömyys, itkuisuus, terveyshuolet ja sairastelut vaikuttavat todella paljon voimavaroihin ja sitä kautta jaksamiseen. Ja ylipäätään siihen miten vauvavuoden kokee. Viimeksi syyllistin itseäni siitä, etten osannut heti nauttia vauvakuplasta. Oikeastaan en kokenut sellaista kuplaa ja koin vian olevan itsessäni.

On ollut ihana huomata, että vauvojen kanssa voi olla myös tälläistä! Tyytyväinen vauva on mahdollistanut myös enemmän aikaa esikoisen kanssa. Esikoinen otti vauvan tulon raskaasti. Ensimmäisen kuukauden jälkeen lähti kuitenkin helpottamaan ja nyt meillä menee jo tosi mukavasti. On oikeastaan ollut todella arvokasta seurata esikoisen kasvua isoveljeksi. Kyllä ne parhaat hymyt annetaan hänelle! Esikoinen auttaa mielellään vauvan hoidossa tuomalla vaippaa ja harsoa tarvittaessa ja valitsemalla vauvan vaatteet. Hän silittelee ja suukottelee vauvaa sekä juttelee ihanasti vauvalle.

Taannoin juttelin vauvalle hoitotoimien yhteydessä ja totesin: “sinä olet sitten iloinen vauva”. Esikoinen tokaisi tähän ohimennen: “niin ja isoveli välillä on ja välillä ei, sellaista se elämä on vauva”. Saa nähdä millainen kaksikko heistä kasvaa! Ainakin pikkuveljellä on loistava opettaja elämään!

-Iida

KUVAT: Heidi Väisänen

4 kommenttia

Annastiina 31.1.2023 - 21:01

Ihanaa kuulla että teillä menee kivasti 🥰 olet ehtinyt vaikka ja mitä. Jatkakaa nauttimista ja isoveli niin mainiosti sanoittaa 😊

Vastaa
Iida Åfeldt 31.1.2023 - 23:39

Kiitos❤️

Vastaa
Vierailija 1.2.2023 - 11:43

Hauska tuo kommentti! Ja uskomattoman hyvät yöunet vauvalla, ihanaa. 🙂

Vastaa
Matilda 1.2.2023 - 15:30

Voi miten ihana kuulla, että vauva ollut tyytyväinen ❤ samaistuin kirjoitukseesi tosi paljon! Meillä meni myös niin, että esikoisen vauvavuosi oli lievästi sanottuna rankka ja jätti jälkeensä unenpuutteesta ja stressistä johtuvia ravinnevajeita jne. Kuopus puolestaan oli niin helppo ja tyytyväinen vauva, että sitä oli vaikea edes käsittää. Nauttikaa vauva-ajasta, ihanasti siellä sisarussuhde kehittyy 🥰

Vastaa

kommentoi postausta