Home » Viikon 26 kohokohdat

Viikon 26 kohokohdat

by Iida Åfeldt

MAANANTAI 22.6.

Maanantaina ohjelmassa ei ollut mitään erityistä. Päivä oli todella lämmin, joten uskallettiin hiekkalaatikolle vasta iltapäivällä, kun se oli varjon puolella. Minun äitini päätti yllättäen ottaa Eemin yökylään ja vein hänet illalla sinne.

Tämän yökyläilyn ja minun huonon muistin seurauksena päätimme luopua tutin käytöstä kokonaan. Unohdin jättää tutin mummilaan, äitini laittoi viestiä ja lähdin viemään tuttia, mutta Eemi oli nukahtanut ilman sitä. Tutti on ollut Eemille todella tärkeä, hänellä on ollut yksi suussa ja kaikki mahdolliset tutit käsissä. Nukkuminen on ollut vaikeaa, eikä minulla ollut kiire tutin kanssa. Kaikki kävi vanhingossa todella helposti ja huomaamattomasti.

Illalla tein superhyvät katkarapuleivät ja katsoin Netflixixtä Jane The Virfin -nimistä sarjaa. Tarkoitus oli mennä aikasin nukkumaan, mutta en onnistunut. Lupasin aina, että tämän jakson jälkeen ja homma venyi. Kunnes yhdeltä sammuin sohvalle! Että sellainen glamour-ilta!

TIISTAI 23.6.

Heräsin aamulla kahdeksalta. Olimme sopineet äitini kanssa, että lähdemme päiväretkelle Hyvinkäälle aamusta. Kun pääsin äitini luo, nukkui Eemi pihakeinussa. Hän oli sammunut siihen klo 9.00. Tosin hän oli herännytkin viideltä aamulla, jolloin vaatii melkeimpi lyhyet unet aamupäivään ja pidemmät päiväunet iltaan. Joimme kahvit ja odottelimme, että Eemi siitä häräisi.

Hyvinkäällä kävimme Tingi ja tongi -kirppiksellä ja Kittana -kirppiksellä. Molemmista tein löytöjä ja vaikuttivat hyviltä ja siisteiltä kirppiksiltä. Söimme lounaaksi sushia, kun kerran kaupunkiin lähdettiin. Me olimme äitini kanssa jo lopettaneet, mutta Eemillä ei ollut mitään kiirettä. Aasialaisen ruoan buffetit toimivat kyllä täydellisesti taaperon kanssa, kun ruoka saa heti, lapsi usein maksaa ikävuosien verran ja on paljon valinnanvaraa.

KESKIVIIKKO 24.6.

Saimme ihania vieraita, jotka toivat Eemille lainaan Pukyn potkupyörän! Niin mahtavaa, kun voi lainata tavaroita ystäväpiirissä, jossa on eri ikäisiä lapsia eikä ostaa aina kaikkea itselle. Ennen lasta en juuri omistanut perheellisiä ystäviä, jolloin kaikki piti ostaa, mutta miten ihanaa, kun lapsen myötä ystäväpiiri on laajentunut. Se mahdollistaa lainaamisenkin puolin ja toisin.

Päivään mahtui myös siivousta, puistoilua, vesileikkejä parvekkeella, johon kattilat kelpasivat hyvin ja vierailu serkkujani luona. Heidän lähellä on järvi, jossa kävimmekin sitten koko porukka uimassa ja minä kävin ekaa kertaa heittämässä talviturkin. Edellinen kerta olikin kaksi vuotta sitten, joten ehkä oli aika! Eemi on todella arka veden kanssa ja ei halua veteen. Kotona kyllä on kunnon kylpypeto. Rannalla hän ei kestä olla ilman kenkiä ja hän häiriintyy siitä, kun uima-asu kastuu. Tänään sain hänet vetään, kun riisuttiin kaikki vaatteet ja laitettiin uimatossut jalkaan.

TORSTAI 25.6.

Torstaina ohjelmassa oli Eemin hammastarkastus, ruokakauppa ja puistoilua. Hammastarkastus oli aamulla ja Eemi oli siellä todella reipas. Koko viikon kantava ajatus on ollut, että hän on tosi iso! Tutittomuus ehkä on johtanut siihen tunteeseen ja huomasinkin, että minulle se tutti on myös ollut iso juttu. Mutta hän on pian 2-vuotta täyttävä taapero, jolla ei ole enää tuttia eikä päivävaippaa ja hän nukkuu taaperosängyssä. Niin se vain on äitinä hyväksyttävä, että vauva kasvaa ja koko ajan mitä isommaksi lapsi tulee, sitä enemmän se pyrkii itsenäisyyteen.

PERJANTAI 26.6.

Saimme aamupalavieraita kylään. Joka kerta ilahdun niin paljon, kun näen Eemin kavereiden kanssa. Hän nauttii, kun saa ikäistään seuraa ja pääsee leikkimään. Kehittyvää yhteisleikkiä on myös todella kiva seurata. Pääasiassa leikitään ihan omia juttuja, mutta selvästi on jo paljon kiinnostusta toisia kohtaan.

Iltapäivällä saimme yökylävieraan, minun hyvän ystävän ja Eemin kummitädin. Meillä oli todella ihanaa. Kävimme kaupassa, teimme ruokaa, ulkoilimme ja kun Eemi oli käynyt nukkumaan, linnottauduimme parvekkeelle herkuttelemaan.

Menin vielä ennen nukkumaan menoa suihkuun ja jätin ystäväni Tinderini pariin. Hän ryntää kylpyhuoneeseen kesken kaiken ja hihkuu löytäneensä minulle ihan täydellisen miehen ja tietysti aloimme heti jutella hänen kanssaan. Minulle tuli niin hyvä mieli ja onnellinen olo. Tavallaan sain palan sellaista entistä elämääni siinä, kun kikattelimme ja selasimme Tinderiäni ja mietimme kivoja alotuksia. Sitä mitä me joskus tehtiin joka viikko. Naurattaa vieläkin, kun ajattelen sitä iltaa.

LAUANTAI 27.6.

Valvoimme ihan liian myöhään ja Eemi heräsi ainaiseen tapaansa aikaisin. Aamulla kadutti aivan älyttömästi, mutta kyllä se onneksi sitten siitä, kun sai aamupalaa ja kahvia naamaan.  Päivän paras oli ehdottomasti se, että kummitäti leikki Eemin kanssa ja minä imuroin ja pesin lattiat rauhassa. Myöhemmin nukuin Eemin kanssa päikkärit ja iltapäivä vietettiin mummin pihassa leikkimässä.

Illalla nukutin Eemiä kaksi tuntia. Reilun tunnin jälkeen päätin, että luovutan ja haen tutin Eemille. Viisi päivää olivat menneet hienosti ilman, mutta nyt ei tuntunut tulevan yhtään mitään. Vaikka olisin kuinka epäjohdonmukainen, ihan sama! MUTTA! Eemi katsoi tuttia, kokeili sitä suuhun ja heitti pois. Hän kokeili vielä uudelleenkin, mutta tuntui siltä, ettei edes osannut enää imeä koko tuttia. Se siitä siis.

SUNNUNTAI 28.6.

Pelkkää kotoilua koko päivä. Ilma onneksi oli pilvinen, joten pystyi paremmin olla ulkona. Tämän viikon suurin haaste on ollut juuri kuumuus, joka on ajanut olemaan aamupäivät sisällä. Tänään nukuimme päiväunet taas yhdessä, söimme välipalaa parvekkeella ja kävelimme kauppaan. Viikko ilman tuttia ja päivävaippaa, ei yhtään huono viikko!

-Iida

6 kommenttia

Kirsi A 29.6.2020 - 07:33

Kiva idea tämä viikkopostaus (eksyin näihin nyt ekaa kertaa). Hauska kurkustaa tällä tavalla nopsasti sun ja Eemin päivien kohokohtajuttuihin ja niiden kuviin viikon varrella. Hyvää uutta viikkoa teille 💕

Vastaa
iidaafel 29.6.2020 - 10:57

Kiitos todella paljon!! ☀️

Vastaa
Ellaaa 29.6.2020 - 09:18

Meidän 2-vuotiaalla on kans sama juttu että tosi tarkka vaatteista yms. Uiminen onnistuu vaan alasti. Edes uimatossut ei kelpaa 😬
Ja just jos vaatteet kastuu tai menee likaiseksi, pitää ne vaihtaa. Vaatteista ja jopa pehmoleluista pitää leikata laput pois.
Oon miettinyt että helpottaakohan tää iän myötä 🤔

Vastaa
anonyyymi 29.6.2020 - 09:32

Ei helpota, jos ei tarjoa ärsykkeitä. Ei tietenkään niin, että jätetään laput ja huudetaan, mutta rohkaisemalla lasta kokeilemaan erilaisia materiaaleja iholle vaikka silittämällä ja kertomaan miltä tuntuu. Toki helpompi vähän isomman lapsen kanssa.

Jos kyse on esimerkiksi lievään autismiin liittyvästä aistiherkkyydestä niin sitten sen kanssa pitää vaan opetella tulemaan toimeen, mutta sillon on kyllä muitakin siihen liittyviä piirteitä usein havaittavissa.

Vastaa
iidaafel 29.6.2020 - 11:00

Toki aistiherkkyys voi olla piirre esim. Autismiin tai asitiyliherkkyyteen. Mutta kuitenkin aika tyypillistä pieneille lapsille. Toki jos haastaa arkea ja on todella haastavaa niin sitten toki hyvä miettiä asiaa. Harvoin alle 3lapsille mitään diagnooseja tehdään. Osa on tarkka ja voi olla osa ihan luonnetta. Oma neitsytlapseni on vaan tosi tarkka. Ja varmasti iän myötä tälläiset helpottaa ja niitä voi tukea altistamalla sopivasti ärsykkeille ja antaa tutkia ja tunnustella lapselle sopivalla tavalla ja sanoittamalla tilanteita. Automaattisesti ei ole kyse mistään kummemmasta.

Vastaa
iidaafel 29.6.2020 - 10:57

Sama juttu lian kanssa! Mutta melko normaalia pienille lapsille ja usein helpottaa ajan kanssa!

Vastaa

kommentoi postausta