Home » Vuoden 2021 kohokohdat – Mistä tämä vuosi muistetaan?

Vuoden 2021 kohokohdat – Mistä tämä vuosi muistetaan?

by Iida Åfeldt

Korona

Sairastuimme koronaan maaliskuun lopussa. Eristystä jatkui huhtikuun puoliväliin asti. Ennen sairastumista olimme karanteenissa. Olimme lapsen kanssa kaksin kerrostaloasuntomme sisällä yhteensä kolme viikkoa. Katselimme kevään saapumista parvekkeella ja haaveilimme ulkoleikeistä. Sairastuminen ei ole hyvän mielen kohokohta, mutta tulen muistamaan tuon ajan aina merkittävänä osana tätä vuotta.

Jos minulla joskus on vaikeita hetkiä, palautan tuon ajan mieleeni. Selvisin eristyksestä 2,5-vuotiaan lapsen kanssa, joten selviän monesta muustakin. Kaikkein hirveintä oli jatkuva pelko ja epävarmuus. En tiennyt yhtään mitä seuraava päivä tuo tullessaan ja miten tauti tulee kehittymään. Henkinen kuormitus oli lopulta suurempaa kuin fyysiset oireet. Perhe ja ystävät onneksi auttoivat, mutta terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta en saanut mitään apua tilanteeseeni, vaikka tarvetta olisi ollut edes keskusteluavulle. Jäljityksestä sain puhelun viikon kuluttua positiivisesta testituloksesta.

Parasta kurjassa tilanteessa oli tuttujen ja tuntemattomien apu. Sain valtavan määrän apua Instagram-seuraajiltani. Erityisesti jäi mieleen, kun yksi seuraajani ajoi oveni taakse tuomaan kassillisen lankoja ja neuleohjeen. Mukana oli myös herkkuja. Kaikki oli mietitty!

Matkat

Tähän vuoteen mahtuu monta aivan ihanaa matkaa! Olimme lapsen kanssa kahteen otteeseen Kuopiossa. Kerran junalla ja toisen kerran autolla. Kuopioon lähteminen autolla oli itselleni hyvin merkittävä kokemus. En ollut koskaan aiemmin ajanut noin pitkää matkaa. Ajoin ensimmäistä kertaa yksin liki viisi tuntia lapsi ja koira kyydissä! Mutta kaikki meni todella hyvin ja sain itseluottamusta ajamiseen.

Kuopion lisäksi tein kolme pidempää matkaa Tampereelle. Kaksi matkaa tein ilman lasta ystäväni kanssa ja yksi matka oli sitten lapsi ja mummi mukana! Päiväretkiä tehtiin myös Porvooseen ja Hämeenlinnaan.

Uimarannat

Vuosi 2021 muistetaan ainakin kuumasta kesästä. Kävimme lapsen kanssa monta kertaa uimarannalla. Alkuun hän ei suostunut kastamaan edes varvastaan veteen ja lopulta hänestä kuoriutui vesipeto. Tämän kehityskaaren seuraaminen oli aivan mahtavaa. Uimahallissa olemme käyneet ympärivuoden liki viikottain, mutta rantahiekka tuntui varpaissa jännittävältä ja vei aikaa totuttautua. Vietimme rannalla ihania hetkiä niin mummin kuin ystävienkin kanssa.

Hedelmöityshoidot

Tämä vuonna otin yhteyttä omaan terveysasemaani ja keskustelin lääkärin kanssa itsellisestä äitiydestä. Lääkäri laittoi lähettiin TAYSiin maaliskuussa ja kutsu ensikäynnille tuli pian sen jälkeen. Asiat lähtivät etenemään nopeammin kuin olin osannut toivoa! Syyskuussa minulle tehtiin jo ensimmäinen inseminaatio. Tänä vuonna ehdittiin tehdä kolme inseminaatiota. Vaikkei toivottua tulosta syntynyt, on tämä prosessi ollut hyvin merkittävä. Se on sisältänyt valtavan määrän tunteita laidasta laitaan, toivoa, pettymystä, uskoa, toivottomuutta ja ajatuksia luovuttamisesta.

Kulttuuri

Tämä vuosi tarjosi kyllä parastaan kulttuurin saralla! Edellisistä kulttuuririennoista oli aivan liian kauan aikaa. Kesällä kävin Allas Sea Poolilla Anna Abreun keikalla. Oli ihana kesäilta, meri-ilma tuoksui ja aurinko tanssi. Sydämessäni läikkyi. En ollut kuullut live musiikkia sitten kesän 2018.

Loppuvuodesta kävin katsomassa Kinky Boots musikaalin Tampereen Työväen Teatterissa ja Oopperan kummituksen Helsingin Oopperatalolla. Edellisen kerran olin käynyt katsomassa teatteria joulukuussa 2017. Erityisesti Oopperan kummitus värisytti koko olemustani ja haukoin henkeä koko esityksen, se oli upea. Ja samaan aikaan tajusin miten kovasti olen tälläisiä kokemuksia kaivannut.

Tähän vuoteen mahtui myös yksi leffateatterikokemus. Edellisen kerran olin ollut leffassa helmikuussa 2020, juuri ennen koronan alkamista. Kävin katsomassa Spencer -elokuvan.

Rivitalo

Tänä vuonna muutimme kerrostalosta rivitaloon. Päätös oli niin oikea kuin vain voi olla! Elämä mullistui oman pihan myötä, erityisesti koiran näkökulmasta. En ole koskaan kaivannut omaa pihaa ennen koiraa. Nyt nautin hurjasti omasta pihasta ja olenkin alkanut ajatella, että tulevaisuudessakin taidan haluta omaa pihaa. Ehkä minusta olisi rivitaloasujaksi vakavastikin ajateltuna!

Lapseni täytti 3-vuotta

Tänä vuonna lapseni täytti 3-vuotta ja kyllä se sellaiselta saavutukselta tuntui. Vaikka se oli lapseni syntymäpäivä, tuntui se enemmänkin minun juhlapäivältä. Minulle tuli kolme vuotta äitinä oloa täyteen. Jollain tapaa se tuntui siltä, että pikkulapsi aika on ohitse. Minulla ei ole enää vauvaa eikä taaperoa, vaan osaava leikki-ikäinen.

Hotelliyöt

Yksi tämän vuoden mieleenpainuvin asia oli yö hotelli Havenissa. Olin hotellissa yksin ja nautin kesäisestä Helsingistä. Kävin kylvyssä ja söin herkkuja sängyllä. Olipa aivan ihanaa ja tietysti nukuin todella hyvät yöunet. Toinen upea hotellikokemus tänä vuonna oli Tampereella ByPia’s Finca Suit. Huone oli käsittämättömän upea ja todella jää mieleeni.

Koira

Tämä vuonna perheemme kasvoi Veli-koiralla. Veli syntyi maaliskuussa ja onkin nyt 9 kk ikäinen. Hän tuli meille toukokuussa kahdeksan viikon ikäisenä. Koira kanssa on ollut ihanaa, mutta myös paikoin rankkaa. Välillä ihan naurattaa, että olen maksanut siitä, että joku kiristelee hermoja. Parhaita ovat olleet ne hetket, kun lapsi ja koira ovat osoittaneet toisilleen kiintymystä. Heistä onkin tullut toisilleen näiden kuukausien aikana korvaamattomat ystävät. Lapseni sanoo lähes päivittäin: “Minä tykkään Velistä. Veli on mun pikkuveli ja mä olen sen isoveli”.

Perhe ja ystävät

Lähes kaikkiin tämän vuoden parhaimpiin hetkiin liittyy vahvasti perhe ja ystävät. Ollaan kyläilty puolin ja toisin, on juhlittu synttäreitä, vietetty kesäjuhlia ja pikkujoulua. On syöty yhdessä aamupalaa ja iltapalaa. On yövytty hotellissa ja oltu päiväretkillä. On tuettu toisiamme hyvissä ja huonoissa hetkissä, on autettu ja otettu apua vastaan. On suuri rikkaus millaisia ihmisiä meidän elämässä on ja miten paljon olemme saanut nauttia heidän seurasta tänäkin vuonna. Perheeseen ja ystäväpiiriin liittyy niin suurta rakkautta, että minua ihan herkistää se miten upeassa ympäristössä lapseni saa kasvaa.

Arjen tärkeimpiä hetkiä on ne, kun mummi hakee lapseni päiväkodista kerran viikossa. Niitä hetkiä lapsi niin odottaa. Ja parasta on aina kerran kuussa yökylät mummilassa. Ne antavat niin minulle kuin lapselle jotain ja varmasti myös mummille.

Parasta on ollut, kun ystäväni Jasmin on saapunut meille Kuopiosta. Tänä vuonna hän on käynyt luonamme kuusi kertaa. Hän antaa minulle ystävyydellään niin paljon.

Tänä vuonna Laura, yksi rakkaimmista ystävistäni muutti perheineen 200km päähän meistä. Sen vuoksi on itketty ja paljon. Välimatka ei todellakaan lopeta ystävyyttä, mutta se muuttaa sitä väkisinkin. Sillä nyt olemme olleet toistemme arjessa läsnä viikottain. Nyt se ei ole mahdollista.

Tänä vuonna minusta tuli täti ja lapseni sai ensimmäisen serkun. Veljeni puolisoineen sai esikoisen, ihanan Elean, joka on ilahduttanut meidän elämää. Tänä vuonna kolme läheistä ystävääni ovat kertoneet odottavansa vauvaa. Ihanaa, kun ystäväporukka kasvaa! Olen opetellut näiden uutisten myötä neulomaan pienen pieniä villasukkia.

  Kahdesti mallina

Tänä vuonna olin mallina kahdelle kotimaiselle brändille, Yozen kevät-kesä mallistossa 2021 ja Kaiko Women Syksy-Talvi mallistossa 2021. Oli todella kivaa tehdä jotain erilaista ja samalla jotain sellaista mistä tykkään! Nimittäin viihdyn tosi hyvin kameran edessä! Lisäksi olin mummoni kanssa osana Fazerin 130v. juhlintaa ja pääsimme kuvaamaan someen julkaistua mainosvideota. Voit katsoa sen täältä.

2 kommenttia

Annin 1.1.2022 - 20:56

Ihania kuvia!
Olen eroamassa ja muuttamassa 2,5 v poikani kanssa kahdestaan asumaan. Olen miettinyt viime aikoina että miten helkkarissa sitä selviää jos sairastuu koronaan eikä saa lapsen kanssa poistua asunnosta minnekään.. Siis muuten selviää kyllä, mutta lähinnä se että miten oma pää pysyy kasassa, saati sitten energisen pikkupojan kanssa.. Tai jos itse joutuisi sairaalaan niin mitä sitten! Noh, kaikesta sitä selviää eikä pitäisi etukäteen murehtia.. Ja sinäkin olet selvinnyt! 😀 Silti sitä kaikenlaista miettii.
Hyvää alkanutta vuotta teille ❤️

Vastaa
iidaafel 1.1.2022 - 22:00

Kiitos ja isosti voimia uuteen tilanteeseen <3 Kyllä sitä monesta selviää, kun ei ole vaihtoehtoja. Jälkikäteen tuo aika tuntuu tosi lyhyeltä.

Vastaa

kommentoi postausta