Home » 10 x hienomotoriikkaa kehittävä lahja

10 x hienomotoriikkaa kehittävä lahja

by Iida Åfeldt

Saan aina ennen joulua paljon kysymyksiä lasten joululahjoista ja minulta pyydetään vinkkiä kehittäviin lahjaideoihin. Viime vuonna tein todella laajan lahjapostauksen, jossa on yli 100 lahjaideaa eri ikäisille lapsille.

Tästä pääset viime vuoden postaukseen

100 lahjan vinkkilista

Nyt ajattelin tuoda esiin muutaman lahjavinkin. Nämä kaikki tukevat hyvin vahvasti lapsen hienomotorista kehitystä.

Näiden lelujen parissa lapsen mielikuvitus pääsee valloilleen, lapsen keskittymiskyky harjaantuu ja lapsi oppii monipuolisesti uusia motorisia taitoja. Käsien toiminnan hallitseminen on vaativaa, mutta todella tärkeää. Se vaatii hurjasti tarkkuutta ja käsien pienten lihasten hallintaa. Vinkkileluissa kädet pääsevät hommiin, on nostelua, näpertelyä, maalaamista, pujottelua, lajittelua, pinsettiotetta…

Monet leikit kehittävät ongelmanratkaisua ja sosiaalisia taitoja. Lapsi kohtaa leikkiessa haasteita, joita hän pyrkii ratkomaan. Toisten kanssa leikkiessä lapsi on vuorovaikutuksessa ja harjoittelee yhdessä leikkimistä. Näissä leluvinkeissä myös matemaattiset taidot ovat huomioitu, ne kehittyvät niin rakenteluleikeissä kuin erilaisissa lajittelupuuhissa ja peleissä.

 

1.RAKENNUSMAGNEETIT

Magneetit ovat tosi kivoja ja kehittäviä leikkivälineitä. Monilla magneeteilla voi tehdä kolmiulotteisia rakennuksia, kuten  kuvan Connetix Tiles -magneeteilla. Meillä kyseiset magneetit ovat olleet jo pitkään suosiossa. Niillä rakennetaan välillä jääkaapin oveen ja välillä lattialla. Magneeteilla syntyy eläimille aitauksia tai autoille parkkihallia. Magneetit ruokkivat näin myös lapsen mielikuvitusta!  Smartmax, Geomag ja Magformers ovat valmistavat myös magneettileikkiin välineitä.

2. LEGOT

Lego Duplot ja pikkulegot ovat klassikko! Ne ovat aivan mahtavia ja mahdollistavat monipuolisia leikkejä. Legoja voi käyttää moneen sekä yhdistellä muihin leikkivälineisiin. Legot myös kestävät aikaa ja sopivat eri ikäisille lapsille. Ne jaksavat kiinnostaa niin pieniä kuin isompia.

Legoja löytyy todella hyvin käytettynä, joten kannattaa pitää silmät suki kirppiksillä, torissa ja kirppisryhmissä.

3. LEIKKI LEIKKINÄ -KIRJA

Tämä kirja on täynnä aivan ihania ohjeita luoviin hetkiin, niin yhdessä aikuisen kanssa kuin yksinkin. Kirja sopii aivan kaikille ja kaiken ikäisille. Siitä riittää pitkäksi aikaa tekemistä. Kaikki puuhat kehittävät lapsen luovuutta ja hienomotorisia taitoja. Myös muunlaiset askartelu ja puuhakirjat ovat kivoja lahjaideoita kuten sopivat välineetkin!

4. OPPI & ILO MAALAA VEDELLÄ

Oppi ja Ilon vesimaalaus -kirjat on aivan mahtavia! Niitä on saatavilla useampia erilaisia. Tässä kuvan kirjassa kuvat saavat värit pelkällä vedellä ja värit jäävät paperiin pysyvästi. Osassa kirjoissa vesi tuo värit esiin ja veden kuivuttua paperi palaa valkoiseksi. Näin ollen samaa kuvaa voi maalata yhä uudelleen ja uudelleen.

Vesimaalaus sopii hyvin jo ihan pienellekin lapselle, se toimii mukana reissussa tai matkalla ja pelastaa monet aamut vapauttaen aikuiselle vähän aikaa! Puhumattakaan kaikesta siitä mitä lapsi oppii maalatessaan!

5. MAGNEETTIPELIT

Janod Magneti’book on ollut meillä ihan hitti. Janod -merkillä on useita erilaisia magneettipelejä. Kuvan pelissä magneeteilla rakennetaan kulkuneuvoja. Se on todella vaativaa ja tarkkaa puuhaa! Erityisesti, jos lapsi katsoo kuvakorteista mallia ja koittaa rakentaa kuvaa vastaavaa kulkuneuvoa.

Oppi ja Ilo tuoteperheeseen kuuluu myös Magneettipuuha -peli, jossa on mielestäni melko haastaviakin tehtäviä. Mukana tulee paljon magneetteja ja erilaisia tehtäväkortteja. Lapsi pystyy leikkimään itsenäisesti tai aikuisen kanssa. Todella kivoja myös reissussa tai sisäpuuhina tälläisinä kylminä pakkaspäivinä!

6. SAKSET

Pieni, mutta sitäkin merkittävämpi lahja! Nimittäin omat sakset! Pieniin käsiin sopivilla saksella on helpompaa aloittaa leikkaamisen harjoittelu. Leikkaaminen on todella vaikeaa puuhaa. Alkuun leikata voi paperia, sanomalehtejä, vanhoja kortteja…mitä ikinä! Leikata voi sen verran minkä jaksaa ja sen jälkeen vaikka repiä paperia. Kivoja lastensaksia on Firskarsilla, mutta myös Maped ja Djeco lastensakset ovat tosi hyvänoloiset!

7. LAJITTELUESINEET

Asioiden lajittelu eri tavoilla on kehittävää, niin matemaattisesti kuin hienomotorisesti. Se vaatii myös keskittymistä. Melkein mitä vain esineitä voi lajitella; Värien mukaan, koon mukaan, pituuden mukaan, alkukirjaimen mukaan… Esineistä voi tehdä myös erilaisia jonoja tai rivejä. Ne voivat muodostua erilaisilla periaatteilla. Lapset rakastavat tehdä erilaisia rivejä sekä jonoja lajitellessaan asioita. Nämä lajittelunallet ovat mydyslexia.fi -verkkokaupasta. Kivoja lajitteluesineitä löytyy myös leluakatemia.fi -verkkokaupasta.

8. PUJOTTELUHELMET

Isot helmet, joissa on suuri reikä, on pienen lapsen helppo pujottaa nauhaan ja siitä tämän vaativan sorminäppäryystehtävän harjoittelu on kiva aloittaa. Helmen pujottaminen nauhaan on yllättävän haastava tehtävä, jossa tarvitaan monenlaisia taitoja, silmän ja käden yhteistyötä sekä keskittymiskykyä.

Isoja helmiä löytyy puisina ja muovisina. Valmiissa seteissä tulee mukana helmet ja  pujottelunauhoja. Sopivia helmiä löytää myös askarteluliikkeistä, kuten Sinellistä. Pujottelunauhoiksi käy kengännauhat!

9. JUNARATA

Junarata on pitkäikäinen ja todella monipuolinen. Sillä leikkii mielellään isommatkin lapset. Junarata ruokkii lapsen mielikuvitusta ja motorisia taitoja. Yhdessä leikkiessä junarata kehittää lasta myös sosiaalisesti, kun rakentelusta joutuu usein neuvottelemaan.

Junaradan osia löytyy todella hyvin myös käytettynä!

10. MAGNEETIT

Magneettileikkeihin on todella paljon kivoja välineitä. Tässä kuvassa on Martinex Muumi magneettileikki -magneetit, Djecon eläinmagneetit ja Quercetti-magneettikirjaimet. Magneetteja on paljon saatavilla, on kirjaimia, numeroita ja erilaisia hahmoja. Magneeteilla voi leikkiä, niitä voi lajitella, niistä voi rakentaa, niiden avulla voi harjoitella kirjaimia sekä sanoja…

6 kommenttia

Anonymous 7.12.2021 - 22:35

Lisäisin tähän vielä Ompelukuvat. Niitä voi ostaa valmiina tai piirtää itse tukevalle kartongille.

Hienomotoriikkaa kehittävät myös palapelit ja kynät.

Vastaa
iidaafel 8.12.2021 - 00:34

Kyllä, ne on hyviä! Paljon on kaikkea kehittävää😍👌🏼

Vastaa
Jasmin 8.12.2021 - 08:44

Huomenta!
Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

Iloista jouluarkea!🎄

https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa
Katariina Kuronen 8.12.2021 - 12:19

Onkohan tämä nyt ihan hassu kysymys, mutta kysyn silti kun olet varhaiskasvatuksen ammattilainen🤭 minulla on lähipiirissä kaksi vuotias poika joka rakastaa askartelua. Hän piirtää, liimailee tarroja ja jopa maalaa jo, mutta tarvitsee siinä jonkun verran tukea. Omat pienet sakset olisi hänelle mahtava lahja, mutta onko kuitenkaan vielä sopiva kaksi vuotiaalle? Hän kyllä jaksaa keskittyä pitkään ja ymmärtää paljon asioita, että kun sanoo että sakset ovat terävät ja pitää olla varovainen niin varmasti ymmärtäisikin 🥰 sorminäppäryyttä kehittäisi kyllä saksilla leikkaaminen vaikka ei ihan vielä esimerkiksi ympyrää tai neliötä osaisikaan leikata 🤣

Vastaa
iidaafel 10.12.2021 - 11:39

Kuulostaa siltä, että sakset olisi varmasti mieleinen lahja! Sakset sopii hyvin kaksi vuotiaalle ja aikuinen voi sitten avustaa!

Vastaa
Anonymous 10.12.2021 - 21:26

Ehdottomasti sakset, jos vain lapsella itsellään kiinnostusta riittää! Nuorikin voi olla tosi näppärä, kunhan vaan saa tehdä.

Vastaa

kommentoi postausta