Home » 24 kysymystä joulusta

24 kysymystä joulusta

by Iida Åfeldt

Lempi joululaulu?

Olen koko peruskoulun laulanut kuorossa ja jouluna on toki laulettu paljon! Olen aina osallistunut myös kauneimpiin joululauluihin. Oma suosikki on Joulun ihmemaa, jonka joskus esitin koulun joulujuhlassa.

Suosikki jouluelokuva?

Ehdoton suosikki on The Holiday, siis se on aivan ihana ja antaa sinkulle annoksen toivoa jouluna!

Suosikki jouluherkku?

Makeista en niin välitä, tykkään joulutortuista ja suklaista, mutta kyllä se herkkujen herkku on juustotarjotin! Suklaista Pandan konvehtirasia on paras.

Missä vietät joulun tänä vuonna?

Vietän joulua lapsuuden kodissani, joka tuntuu ainoalta oikealta paikalta joululle. Ja siellä me aina olemmekin olleet! Paikalla on meidän perhe, äiti, sisarukset, minä ja Eemi. Joulupäivänä porukka sitten lisääntyy. Saatan suhata autolla välillä yöksi kotiin Eemin kanssa, katsotaan miten hän siellä tällä kertaa suostuu nukkumaan.

Oikea vai muovinen joulukuusi?

Ehdottomasti oikea. Yleensä käymme sen itse kaatamassa. Siinä on tunnelma ja tuoksu kohdillaan. Lisäksi kotimainen aito kuusi on ekologisempi vaihtoehto kuin metallista ja öljystä valmistettu muovikuusi, joka tulee kaukaa.

Mitä traditioita odotat eniten?

Ehdottomasti odotan aamusaunaa! Olen saunonut ehkä kahdesti tänä vuonna, joten haaveilen saunomisesta.Odotan myös ruokaa ja lautapeli-iltaa sisaruksieni kanssa. Olemme aina saanet lahjaksi Vuoden pelin ja pelaamme sitä. Traditiotkin tuntuu vaihtelevan ja siihen vaikuttaa varmaan perheen ikähaitari.

Milloin avaatte lahjat?

Avaamme lahjat jouluruoan jälkeen. Vähän se vaihtelee, lapsuudessa lahjat oli auki jo viiteen mennessä ja nykyään lahjat avataan ehkä vähän myöhemmin. Tulevaisuudessa ehkä Eemi sitten määrittää tätä asiaa taas enemmän.

Kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?

Molemmat. Sillä rehellisesti sanottuna, minä tykkään saada lahjoja. Se on ihanaa! Mutta tykkään todella paljon antaa lahjoja ja miettiä lahjaideoita jo pitkään ennen joulua. Salakuuntelen läheisiä ja heidän toiveitaan.

Millainen paketoija olet?

Olen todellinen näpertelijä ja askartelija. Rakastan tehdä kauniita paketteja. Ostan aina ihania papereita ja nauhoja, askartelen pakettikortteja ja teen paketeista omaa silmää miellyttäviä kokonaisuuksia. Kaikki on huolella tehty ja saajaa mietitty.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Ei joulupaitaa! Minulla on aina lapsesta asti ollut jouluna mekko. Ja näin on edelleen, ei ole koskaan ollut housut jalussa joulun pyhinä. Tämä vuonna varmaan laitan jonkun jo omistamani mekon, mahdollisesti saman kuin viime vuonna.

Ihanin joulumuisto lapsuudesta? 

Lapsuudessa on paljon ihania muistoja ja yleisesti kaunis tunnelma tulee mieleen, kun ajattelen jouluja. Mutta ehkä ensimmäinen mieleen tuleva on eräs joulu, jolloin sain kovasti toivomani Lego Scala-talon ja isän kanssa sitten rakensimme sen.

Oudoimmat lahjat, joita olet saanut?

Heti tulee mieleen neon värinen kondomi, jonka sain jokus pikkuveljeltä lahjaksi. Sitten joskus sain äidiltä pinkin apinapehmon, joka sanoi ääneen “I love you” ja pikkuveli sai saman turkoosina. Kerran sain entiseltä poikaystävältäni föönin, joka oli mielestäni tosi huono lahja.

Mitä perinteitä haluat siirtää lapsellesi?

Haluan välittää lapselleni yhdessä olemisen taikaa sekä ruokaperinteitä. Lisäksi haluan jollain tapaa välittää joulupukin ja tonttujen satua, ehkä yhteisenä roolileikkinä. Mutta tästä aiheesta tulen tekemään vielä kokonaan oman postauksen.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Olen ja vaikka kuinka monesti! Kuten sanoin, olen näpertäjä. Ennen lasta tein joka vuosi pieniä piparkakkutaloja myyntiin. Jo siis koululaisena vein niitä opettajanhuoneeseen myyntiin ja kiersin myymässä niitä naapureille.

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Lomailulla on parasta tekemättömyys, rauha, oleilu ja tylsistyminen. Lapsena oli ihanaa katsoa jouluelokuvia ja olla kavereiden kanssa ulkona lumileikeissä.

On jouluaatto, mitä kupissasi on?

Aamulla kahvia ja illalla glögiä, muttei todellakaan terästettynä. Yhden Bailey’s kermaliköörin voin juoda!

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Minun äitini. Kiitokseksi siitä mitä hän tekee meidän perheen eteen joka vuosi ja erityisesti miten hän uurastaa onnistuneen joulun eteen.

Mitkä värit tekevät joulusi?

Joukukuusen vihreä, punainen, harmaa ja valkoinen. Ja tietty kulta ja hopea! Nykyään on ihanaa, että joulun voi tehdä millä väreillä vaan. Minä en itse laita joulua kotiin ollenkaan. Mutta nautin siitä sitten toisten luona.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat?

Pidän kyllä kaikista meidän perheessä olevista perinteistä. Minä menen yleensä jouluyön messuun, mutta sen skippaa koko muu perhe. Hautuumaalla käynti on ehkä sellainen, jonka teemme aatonaattona, jottei aattona tarvitse. Varmaan ikävää olisi jouluna vierailla useassa paikassa ja se voisi olla asia, josta en pitäisi. Nyt onneksi saa olla vain kotona.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

Olen viettänyt yhden joulun Italiassa erossa perheestä. Kokemus oli kuitenkin hyvä ja oli kiva nähdä paikallinen joulu.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

En voi sille mitään, mutta kinkku, lanttulaatikko ja herneet ovat herkuin yhdistelmä. Laitaselta löytyy myös porkkanalaatikkoa, perunalaatikkoa, rosollia, lohta, kastikkeita ja söösseja. Pidän kaikista perinteisistä jouluruoista.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Valkoiset. Todellakin.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?

Pidän molemmista, mutta ehkä joulupäivä on rennompi ja letkeämpi tunnelmalta. Silloin katsotaan yhdessä leffaa ja pelaillaan sukulaisten kanssa.

Mikä joulussa on parasta?

Ruoka, perhe ja vapaapäivät. Ja parasta on myös jouluvalmistelut ja joulunodotus, ne osin tekevät joulun. Vaikken olekkaan jouluihminen. Tai minkään juhlan ihminen, juhlapyhät on ihan kivoja, muttei kyllä haittaisi olla viettämättä niitä. Usein juhlapyhinä tunnen myös yksinäisyyttä enemmän kuin normaalisti.

-Iida

LUE MYÖS

Mieleenpainuvimmat joulumuistot

Alle 25€ joululahjavinkit

Tämä kiva haaste löytyi Diiskuneiti-blogista, jota muokkasin hieman oman näköiseksi!

13 kommenttia

Diiskuneiti 9.12.2019 - 21:21

Olipa ihana lukea sun vastauksia. Oot ihana! 🙂

Vastaa
iidaafel 9.12.2019 - 21:51

Voi ihana, kiitos ja sinäkin <3

Vastaa
Katariina Kuronen 10.12.2019 - 09:34

Ihana postaus! Vitsi mä ootan niin joulua, mä siis oon tosi jouluihminen 😀 rakastan vaan sitä kaikkea tunnelmaa, joululauluja ja kun koko perhe on yhdessä + tietty jouluruokaa <3 ja meidän perheessä on myös vielä niin pieniä lapsia, että joulupukki käy joka vuosi! kyllä se tuo omaa jännitystä siihen aattoon! vaikka olen samaa mieltä, että aatto on usein niin hässäkkää ja aikataulutettua, että joulupäivä on enemmän mun juttu kun saa vaan olla rennommin<3 ihanaa joulunodotusta!

Vastaa
iidaafel 11.12.2019 - 22:25

Voi kiitos! Aivan ihanaa joulun aikaa sulle <3

Vastaa
Nirppu 11.12.2019 - 09:01

Moi Iida! Ehtisitkö tehdä postausta päiväkodin aloitukseen tarvittavista varusteista? Olisi huippua kuulla ammattilaisen näkökulma asiaan ☺️ Meilläkin pk:n aloitus tammikuussa ja olen aika hukassa kaikkien tarvittavien varusteiden suhteen (erityisesti kuravaatteiden suhteen, onko Stonzit OK päiväkodissa jne jne!).

Kiitos kivasta blogista, ja kovasti tsemppiä teille päiväkodin aloitukseen ☺️♥️

Vastaa
Nimet. On 11.12.2019 - 21:47

Iida tekee varmaan oman listan, mutta vinkkaan nopeasti muutamat tärpit:
– jos vain mahdollista, hanki kahdet kurahousut. Kura-aikoina kun niitä saa olla pesemässä päivittäin. Kun on kahdet, ei ole niin kiire ja paniikki saada kuiviksi. Samoin saappaita on hyvä olla kahdet: toiset kotona ja toiset päiväkodissa. Kurahanskat ehdottomasti ilman vuorta (ne vuorilliset haisevat hetken päästä aivan hirveälle!) ja kurahanskojen alle perinteiset villatumput.
– mielummin haalari kuin takki ja housut. Kenkiin mielummin tarrat kuin nauhat. Kaikki vaatteet puetaan päiväkodissa kaksikymmentä kertaa, joten sillä on isossa kuvassa merkitystä, saako lapsi itse nostettua vessasta tullessaan housut itse ylös vai onko niiden kiinnittämisessä monta hankalaa nauhaa ja nappia. Samoin erityisesti ulkovaatteissa: ylimääräiset mutkat kertaantuvat aina ryhmässä ja kaikkien toiminta hidastuu.
– vaatteiden kanssa kannattaa opetella nimikointi alusta alkaen. Ruskea apteekin teippi on parasta. Pysyy myös pesussa!
– pidä varavaatelokero siistinä ja ajantasaisena. Syksyllä viedään kesävaatteet pois, välillä kerätään pois liian pienet jne. Liika on liikaa (kukaan ei tarvitse 20 t-paitaa päivässä), mutta liian vähänkään ei tietysti ole hyvä. Eli parit vaihtoalkkarit (kuivaksi opettelevalla tietysti useammat), kaksi t-paitaa, pitkähihainen, collegehousut, parit sukat, varahanskat tai kahdet, ohut ja paksumpi pipo, tossut ja ne kuravaatteet (saappaat, takki ja housut).

Kaikkea ei tarvitse ensimäisenä päivänä osata tai tietää, sillä seuraavana päivänä voi aina paikata ja viedä tai tuoda tarpeen mukaan. Tavatiin vaihtelevat talosta riippuen: toisissa paikoissa on vielä esimerkiksi jumppavaatteet erikseen.

Vastaa
Nimet. On 11.12.2019 - 21:49

Niin, ja villasukat, tietysti myös

Vastaa
iidaafel 11.12.2019 - 22:25

Nämä oli hyviä! Ja totta, kaikki ei tarvitse olla heti valmiina ja henkilökunta kyllä auttaa!

Vastaa
iidaafel 11.12.2019 - 22:24

Joo teen, sellainen on ollut toivottu ja kovin pyydetty!

Vastaa
ida ihana 11.12.2019 - 21:04

Olipa ihana joulupostaus!<3 Holiday on munkin ehdoton lemppari, tosin poikaystävä ei sitä enää jaksa katsoa 😉
Ida Kotona kaupungissa -blogista

Vastaa
iidaafel 11.12.2019 - 22:24

Kiitos ihana kuulla! Se on vana niin hyvä ja tulee ihana joulu fiilis <3

Vastaa
24 kysymystä joulusta. – Näissä neliöissä 18.12.2019 - 08:03

[…] Iidan matkassa-blogin Iida oli tehnyt tämän hauskan “haasteen” omassa blogissaan, ja minäkin päätin tarttua siihen. […]

Vastaa
24 kysymystä joulusta – Maja auringolle | Lily 6.12.2020 - 15:53

[…] matkassa -blogin Iida julkaisi viime jouluna tällaisen hauskan 24 kysymystä joulusta -postauksen. Vuosi sitten […]

Vastaa

kommentoi postausta