Home » Raskaus tyhjensi rautavarastojani

Raskaus tyhjensi rautavarastojani

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ ELIVO

Raskauden aikana voin pääasiassa todella hyvin. Ellei alun pahoinvointia ja oksentelua lasketa. Loppua kohden voimat tuntuivat hiipuvan ja olin aina valmis nukkumaan. Ajattelin sen kuuluvan raskauteen, että vähän väsyttää. Hemoglobiiniani kuitenkin seurattiin ja se oli aina todella hyvä. Neuvola ei pitänyt välttämättömänä rautalisän nauttimista.

Vauvani ollessani 6kk ikäinen kävi hänen refluksinsa takia toistuvasti lääkärissä. Lääkäri määräsi minulta sekä häneltä otettavaksi ferritiiniarvon. Toisinaan raudanpuute voi aiheuttaa refluksioireita. Verikoe kertoi, että minun ferritiiniarvoni oli 15μg/l ja vauvalla 35μg/l. Naisten viitearvot ovat 10-150 µg/l ja 1kk-6kk ikäisen lapsen 10-340 µg/l. Matala ferritiini on aina riittämättömien rautavarastojen merkki. Ilmankos olin ollut todella väsynyt. Kuvittelin sen johtuneen vain pimeästä vuodenajasta ja vähäunisesta vauvasta. Minulla raskaus vaikutti raudanpuutokseen, johon minun olisi pitänyt reagoida ennakoiden jo odotusaikana.

Raskausaikana naisen raudan tarve suurenee, sillä verimäärä lisääntyy. Naisen elimistön pitää tuottaa veren punasoluja myös sikiön tarpeisiin, ja veren muodostukseen tarvitaan runsaammin rautaa. Rautavarastot alkavat helposti hupenemaan raskauden edetessä. Tuleva äiti saa raskausaikana noin puolet tarvittavasta rauhasta ravinnon kautta ja toisen puolen varastoraudasta ja/tai suun kautta otettavista rautavalmisteista. Itse en käyttänyt rautalisää raskausaikana ja varmasti se on yksi syy alhaiseen ferritiiniarvoon, myös synnytys ja kuukautiset tottakai vaikuttavat asiaan. Sikiö varmasti ammensi kaiken saatavissa olevan itselleen, sillä täysiaikaisena syntyneiden vauvojen rautavarastot ovat peräisin äidiltä ja ne riittävät noin puolen vuoden ikään. Sen jälkeen lapsi saa rautaa ravinnosta. Rau­taa tar­vitaan mo­nissa eli­mistön pro­ses­seissa ja se on tär­keää eri­tyi­sesti kasva­valle ja kehit­ty­välle si­kiölle ja lap­selle.

Raskaus lisää raudan tarvetta ja sen vuoksi riittävään raudan saantiin tulisi kiinnittää huomiota raskausaikana ja sen jälkeen. Rautavarastot voivat olla melko tyhjinä raskauden ja synnytyksen jälkeen. Tasaantuminen pelkän ravinnon avulla vie aikaa, sillä rautavarastot täydentyvät hitaasti. Rautavalmisteitakin tulisi käyttää pitkään 6-12 kuukautta, jotta tilanne korjaantuu. Raudan imeytymistä edistää myös ruokavalio ja siihenkin tulisi kiinnittää huomioita. Maitotuotteiden nauttiminen, vegaaniruokavalio ja tietyt lääkeaineet voivat vaikuttaa huonosti raudan imeytymiseen. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Elivon rautavalmiste sisältää C-vitamiinia, joka tukevat raudan imeytymistä ja B-vitamiinia, jota tarvitaan punasolujen muodostamiseen. Valmisteen rauta on ferrofumaraattia, joten se ei ärsytä niin paljoa vatsaa kuin usein käytetty ferrosulfaatti. Elivo on suomalainen tuotemerkki ja heidän tuotteensa kehitetään sekä valmistetaan Suomessa. Elivon Rauta 25mg B+C -tuoteella onkin Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus. Tuote on kehitetty yhteistyössä kotimaisten asiantuntijoiden kanssa, kuten muutkin Elivon tuotteet. Niissä huomioidaan suomalaisten tarpeita, kuten suomalaiset ruokailutottumukset ja todennäköisimmät ravintovajeet. Tuotteen kotimaisuus on itselleni todella tärkeä arvo ja yksi syy sen valitsemiselle. Tuote on myös vegaaninen ja sekin on iso plussa, joka vaikuttaa omaan ostopäätökseen.

Olen itse käyttänyt tammikuusta alkaen Elivon rautavalmistetta. Tuote on suun kautta nautittava depottabletti. Depottabletti hajoaa ja liukenee vasta ruoansulatuselimistössä. C-vitamiini pitää raudan hyvin imeytyvässä muodossa ja vapauttaa rautaa hitaasti. Näin hyödynnettävyys paranee, kun tabletti sulaa hitaasti hajaantuen suolistoon. Se ei myöskään ärsytä suoliston limakalvoa. Oma vatsani ei ole tuotteelle reagoinut. Lisäksi se on mielestäni helppo niellä, eikä jää mitään inhottavaa raudan makua suuhun, joka on monella ongelma rautavalmisteiden kanssa. Minusta maku on mieto. Elivo Rauta 25mg B+C tuotetta saat apteekeista ja tavarataloista.

Suosittelen raskausaikana kuulostelamaan omia tuntemuksiaan ja suhtautumaan niihin vakavasti, jos ne viittaavat raudanpuutokseen. Syy puutokseen on syytä tutkia lääkärin toimesta.  On varmasti mukava lähteä vauvavuoteenkin, jos rautavarastot eivät ole tyhjinä!

-Iida

18 kommenttia

Vierailija 25.3.2020 - 20:02

Minullakin on matalat ferritiinit ja syön parhaillaan rautalisää (eri merkkistä kuin sinä). Yksi iso muutos itselläni oli, että en juo enää teetä ruoan kanssa tai heti jälkeen. Teekin huonontaa imeytymistä, ja muistaakseni kahvikin. Usein laitan ruokaan rautapitoisia kasviksia, joten haluan antaa raudalle aikaa imeytyä ennen kuin juon teetä. Eli rautavalmisteen lisäksi olen yrittänyt muuttaa elintapojani muutenkin rautaisempaan suuntaan!

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 06:57

Joo monella asialla on vaikutus, ruokavalio tukee ehdottomasti raudan puutosta tai imeytymistä!

Vastaa
SIPULIINA 25.3.2020 - 22:48

Määrällisesti 25mg rautaa on liian pieni määrä, jos on vakava raudanpuute kuten sinulla. Tuo on määrällisesti vain lähinnä rautavarastojen ylläpitoa varten.

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 06:57

Ehkä ei käynyt riittävän selkeästi ilmi tekstistä. Mutta kävin mitattamassa ferritiinin vuosi sitten. Käytin toista valmistetta ensin, jotta tilanne korjaantui ja nyt tammikuusta olen käyttänyt tätä tuotetta tilanteen ylläpitoon. Tietysti parasta on keskustella hoitavan tahon kanssa mikä on kenellekin sopiva ja tarvittava hoito.

Vastaa
Elinaah 26.3.2020 - 00:45

Sinun arvoilla tarvitaan mieluusti 100 mg rautaa päivässä jos vatsasi vain kestää, eli joku vahvempi valmiste kannattaa etsiä 🙂 Naisella 25 mg ehkä pitää hyvät rautavatastot yllä.

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 06:56

Kävin mitattamassa ferritiinin vuosi sitten. Käytin toista lääkärin suosittelee valmistetta ensin, jotta tilanne korjaantui ja nyt tammikuusta olen käyttänyt tätä tuotetta.

Vastaa
op 27.3.2020 - 00:12

niin eli mainospostaus ois menny pilalle eikä vastannut asiakkaan vaatimuksia jos olisit todenmukaisesti maininnut myös kilpailijan valmisteen, jolla rauta-arvot oikeesti korjaantui. just.

Vastaa
marjaelina 26.3.2020 - 06:49

Tärkeä aihe ?Mielestäni on typerää kun neuvolassa ei mitata ferritiiniarvoa jos hemoglobiini on hyvä. Onneksi itse vaadin sitä raskauden jälkeen, koska minulla hemoglobiini oli loistava ja ferritiini taisi olla 16.

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 06:55

Samaa mieltä! Tämän pitäisi ehdottomasti kuulua raskausaikaan ja mitattaa kaikilta odottavilta. Pelkkä hemoglobiini ei kerro kaikkea.

Vastaa
Kukkatuuli 26.3.2020 - 09:19

Hei,
Tuo että tarvitsee rautaa 100 mg on päivässä höpöhöpöä, elimistö ei pysty imeyttämään kerralla niin suurta määrää. Tulee vaan vatsa kipeäksi ja ummettaa. Itselläni nousi ferritiini puolessa vuodessa 21:sta 65:een juurikin sillä että otin vatsaystävällistä rautaa 20 tai 25 mg per päivä.

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 13:49

Tämä on varmasti yksilöllistä ja uskon, että parasta onkin keskustella ammattilaisten kanssa sopivasta määrästä. Usein vatsa ei tosiaan kestä suurta määrää ja toisaalta ruokavaliollakin voi tehdä paljon! En kyllä itsekään ole 100 mg käyttänyt ja silti arvot on saatu nousemaan. Nyt rautaa voi sitten käyttää enemmän kuuri luonteisesti.

Vastaa
Nimetön 26.3.2020 - 15:24

Olen ollut raskaana aikana, jolloin ferritiineistä ei puhunut kukaan.
Hb on ollut kuopusta odottaessa 80, mutt neuvolan terveydenhoitaja ei asiaan käynnillä kiinnittänyt mitään huomiota. Vasta kun myöhemmin sitä kotona ajattelin itse uudestaan ( ei mulla todellakaan ollut hajuakaan siinä neuvolassa istuessani, paljonko sen pitäisi olla ja mikä on normaalia, kun ei se asiantuntijanaan mitenkään reagoinut juttuun), soitin ja sain uuden ajan mittaukseen. Hb ei lopulta koko raskauden aikana enää noussut sen korkeammalle, eikä asialle koskaan tehty mitään. Labrassa seurattiin siihen asti, että vauva syntyi.
Nykyään kai pääsisi jo punasolutankkaukseen ja ferritiinien mittaukseen ja ties mihin.
Mutta niillä mentiin, mitä silloin oli.Hyvä, jos on järjestelmä näiden vuosien aikana parantunut.

Vastaa
iidaafel 26.3.2020 - 18:06

Se on kyllä totta, että vastahan ferritiinsitä on alettu puhua. Harva on aiemmin asiasta tiennyt. Onneksi mennään parempaan suuntaan ja toivotaan, että tulevaisuudessa ferritiinimittaus olisi osana raskausaikaa.

Vastaa
Tessa 26.3.2020 - 21:09

Tärkeä aihe, oma ferritiinini oli 7.

Kuvaan liittyen – ilmeisesti rautavalmiste pitäisi ottaa n 2 h ateriasta, ja kahvi huonontaa imeytymistä. Tämä on siis hyvä ottaa huomioon, jos rautavarastoja tarvitsee nostaa.

Vastaa
Nimetön 26.3.2020 - 23:35

Voisitkohan lisätä blogitekstiin selkeästi tiedon, että et korjannut alkuperäistä varastoraudan puutetta tällä Elivon 25 mg valmistella?

Niin kuin olet täällä kommenteissa huomioinut, on eri juttu kirjoittaa matalan varastoraudan hoidosta, kuin jo korjatun tilanteen ylläpitämisestä. Tällä hetkellä nämä asiat menevät tekstissä sekaisin ja lukijalle voi syntyä kuva, että olisit korjannut alkuperäisen tilanteen 25 mg annoksella. Teksti tuntuu tältä osin harhaanjohtavalta. Vaikka se ei olisi ollenkaan tarkoituksesi!

Kiinnitin asiaan erityistä huomiota siksi, että jos varastorauta on hyvin matala tai potilas kärsii raudanpuuteanemiasta, lääkärin ohjeistama hoitoannos on usein 100-200 mg/vrk tai 100 mg/joka toinen vrk (joissain tutkimuksissa tämä on parantanut imeytymistä ja lisännyt valmisteen siedettävyyttä). Määrät poikkeavat niin paljon tekstin 25 mg valmisteesta, että väärinkäsitys saattaa olla lukijalle haitaksi. Vaikka joillain henkilöillä rautatasot nousisivat pienemmillä annoksilla, monet ihmiset tarvitsevat hoitosuositusten mukaisia annoksia.

Kaupallisissa ja terveyteen liittyvissä yhteistyöpostauksissa tuntuisi erityisen tärkeältä, että lukijalle mahdollisesti syntyvät väärinkäsitykset olisi minimoitu. Niin kuin olet kommenteissa kirjoittanut, on lääkärin tehtävä ohjata potilasta sopivan valmisteen valintaan. Silti pidän vaikuttajan vastuuta tällaisissa teksteissä tavallista korkeampana. Jos tekstistä kävisi selkeästi ilmi, että kirjoituksessa ei ole kyse lääketieteellisesti merkittävän raudanpuutteen hoidosta vaan jo korjattujen rautatasojen ylläpidosta, ei hoitosuosituksiakaan tarvitsisi samalla lailla huomioida.

On hienoa, kun mainitset tekstin lopussa yhteydenotosta lääkäriin. Sitä ei voi tarpeeksi korostaa. Pelottavan usein lukee tekstejä, joissa ei ole huomioitu sitä että raudanpuutteen syy tulisi aina selvittää eikä lähteä omatoimisesti paikkaamaan tilannetta rautavalmisteilla. Pahimmillaan raudanpuutteen taustalta voi löytyä esimerkiksi maha-suolikanavan kasvain. Vaikka nuorilla naisilla (blogisi kohderyhmä?) asia onneksi selittyy usein runsailla kuukautisilla ja raskauksilla, asia ei selviä käymättä lääkärissä. Vaikka esimerkiksi suolistosyöpä on pääasiassa vanhemman ikäluokan sairaus, tapausmäärien kasvu erityisesti nuorten parissa on huolestuttavaa.

Loppuun vielä kiitokset pitkäaikaiselta lukijalta. Tekstisi ovat saaneet uudenlaista syvyyttä vuosi vuodelta 🙂 Blogiasi on ilo lukea!

Vastaa
Vierailija 27.3.2020 - 08:48

Jos vain lääkäreitä yhtään kiinnostaisi rautavaje, tuo olisi varmaan totta, että syy olisi hyvä selvittää. Minulla oli ferritiini 10 eikä siihen reagoinut kolmesta lääkäristä kukaan. No, yksi sanoi, että ferritiini on vähän matala, mutta viitearvoissa. Koska asia kiinnosti ainoastaan minua itseäni, aloin ottaa rautalisiä ihan omasta päätöksestäni (50 mg/vrk tällä hetkellä).

Vastaa
Nimetön 30.3.2020 - 10:37

Täytyy kyllä tähän kanssa kommentoida, että aikamoisen hanakka on saanut olla, jotta rautavarastojen tyhjentymistä suostuttiin edes alkaa tutkimaan.

Vastaa
Orava 27.3.2020 - 08:52

Suosituksissa kerrotaan että raskausajalle ja sen jälkeen suositellaan raudan käyttöä (mikäli arvot on matalat) mutta olen itsekseni miettinyt eikö etukäteisestä raudan käyttämisestä voisi olla jotain hyötyä? Mutta tämä on ihan vaan omaa mutuilua 😀 voi olla että varsinainen rautatankkaus ennen raskautta ei onnistu. Itsellä on aika matala hemoglobiini ihan normaalistikin (ferritiinistä en ihan varma ole) ja olen miettinyt saisiko sitä nousuun ennen raskautta, että rautavarastot sitten tippuisivat edes vähän korkeammalta.

Vastaa

kommentoi postausta