Home » Helppohoitoiset syyskukat

Helppohoitoiset syyskukat

by Iida Åfeldt

Lähes kuukausi rivitalonasukkaana on pyörähtänyt! Ja vitsit miten olen nauttinut. Maantasolla asuminen ja pieni oma piha ovat helpottaneet elämää todella paljon. En edes tiennyt miten paljon elämä helpottuu ennen kuin pääsin kokemaan tämän!

Olen saanut juoda tosi monet aamukahvit täydessä hiljaisuudessa, kun lapsi on leikkinyt pihalla. Koiran kanssa ei tarvitse rynniä aamupissalle koko porukalla, vaan riittää, että sille avaa oven ja päästä tovin kuluttua takaisin sisään. Näiden asioiden lisäksi on tietysti ollut ihana laittaa syyskukkia.

Itselleni kukat tuovat valtavasti iloa. Pihakukista iloa on pitkäksi aikaa, joten halusin ehdottomasti istuttaa syyskukkia! Minulla ei kuitenkaan ole laajaa kokemusta syksyyn sopivista pihakukista ja istutuksista, kun ei ole tätä ennen ollut pihaakaan. Niinpä luotin muutamiin varmoihin kasveihin ja tein todella yksinkertaiset istutukset. Ostin puutarhamultaa ja ruukkusoraa, jolla tein salaojituksen umpinaisiin ruukkuihin. Eli laitoin ruukun pohjalle soraa ja päälle multaa. Otin kukat istutusruukuista pois ja asettelin ruukkuihin/istutusastioihin ja lisäsin vielä multaa. Lopuksi vielä kastelu ja valmista tuli!

Alle listasin muutamat helppohoitoiset syyskukat!

Kanerva

Todella helppohoitoinen ja erittäin kestävä. Lajikkeista kestävin on Calluna, joka selviytyy ulkona talvenkin. Kanervasta on siis iloa pitkäksi aikaa. Sitä saa useassa värissä ja kanervan kauniit värit tuovat ihanaa tunnelmaa ulos. Kanervan voi istuttaa maahan tai ruukkuun. Callunan lisäksi istutin itse Irlanninnummikanervaa, jossa on kaunis kellomainen kukka. Se ei tosin kestä talvea.

Lankaköynnös

Itse istutin kanervan kanssa lankaköynnöstä. Se on kaunis vihreä kasvi ja kestää syksyn hyvin ulkona. Kun lämpötilat alkavat mennä nollan toiselle puolelle, lankaköynnös on hyvä ottaa yöksi sisään. Talveksi sen voi ottaa kokonaan sisälle ja viedä sitten keväällä takaisin ulos. Se on viileä säätä ja tuulta kestävä kasvi ja siksi tosi hyvä myös ulkoistutuksiin.

Hopealanka

On hopeanvärinen ulkokasvi. Se sopii todella hyvin yhteen kanervan kanssa, sillä se kestää ulkona koko talven kuten kanervakin. Hopealanka kestää hyvin myös kuivuutta. Tätä en istuttanut itse vielä, mutta ilmojen kylmetessä otan istutuksista lankaköynnökset sisään ja mahdollisesti laitan hopealankaa tilalle.

Hopealehti

Istutin tätä muutamaan asetelmaan, sillä hopealehti on todella kaunis. Hopealehti on hopeanharmaa ja pystyyn päin kasvava kasvi. Hopealehti on vaihtelevien sääolojen kasvi ja pakkasenkestävä, joten se sopii syysistutuksiin. Se sietää hyvin myös kuivuutta. Tätä kun laittaa istutuksiin keväällä, kestää se hyvin kesän läpi aina syksyyn asti!

Krysanteemi

On todella ihana ja niitä saa todella monissa väreissä. Krysanteemin voi laittaa ulos jo alkukeväästä, sillä se kestää muutamia pakkasasteita. Se kestää kesän läpi syksyyn vaihtelevissa sääoloissa. Krysanteemilla saa ihanasti väriä ulos ja istuksiin, jonka takia tykkään siitä itse. Ostin omalle terassille keltaisen krysanteemin.

Syklaami

Syklaamin kukkaset on todella mielenkiintoisen näköisiä! Syklaameissa on voimakkaat värit, niitä saa pinkkinä, keltaisena, punaisena, liilana, kerrottuna… Itse päädyin istuttamaan valkoista. Se toimi kauniisti hopealehden, lankaköynnöksen ja valkoisen callunan kanssa. Syklaami viihtyy viileässä ja siksi se onkin syksyn kukka. Se kestää hyvin myös pienet pakkaset.

Syysasteri

Kestää hyvin pieniä pakkasia ja kukkiikin melko myöhään syys-lokakuussa, eli on ehdoton syyskukka. Syysasteria saa kauniissa liilan eri sävyissä, sinertävänä, pinkkinä ja valkoisena.  Kukka on kauniin herkkä.

Koristekaalit

Itse en nyt istuttanut koristekaaleja, mutta ne ovat tosi helppohoitoisia ja sopivat hyvin syysistutuksiin. Koristekaaleissa on todella upeat värit, ne ovat melko suuria ja näyttäviä, niillä on pitsimäiset lehdet. Kaalit kestävät sateita, viileitä ilmoja ja pakkasia. Ne sopivat kivasti yhteen esim. hopealehden kanssa.

kommentoi postausta