Home » Gluteeniton ja maidoton jäätelökakku

Gluteeniton ja maidoton jäätelökakku

by Iida Åfeldt

CSC_0240.JPG

CSC_0241.JPG

Näyttävä kesäkakku syntyy suklaisesta kakkupohjasta, jäätelöstä, marengista ja mansikoista. Ohjetta voi soveltaa täysin omiin tarpeisiin sopivaksi. Alkuperäinen ohje on kirjasta Kakkumuijan gluteenittomat täytetekakut (Mona Tähtinen,WSOY, 2017). Muokkasin ohjetta kuitenkin, sillä halusin siitä vielä gluteenittomuuden lisäksi maidottoman. Mukavaa tässä kakussa on se, että pohjia voi tehdä etukäteen ennen juhlia ja pakastaa ne. Pohjan voi ottaa sulamaan ennen juhlaa ja täyttää jätskillä juuri ennen tarjoilua. Myös marenki on pakastettavaa tavaraa. Paremmin kakku myös kestää, jos se on viileää ja kylmää niin jäätelö ei ala sulaa. Eli vähintään päivää aikaisemmin kakkupohja tulee tehdä.

Kuten kuvista näkyy, en itse tietenkään noudattanut tätä ohjetta. Olin vain päättänyt tehdä juuri tämän kakun ja alkaessani tekemään, luin ohjeen vasta kunnolla läpi. Oli vain tehtävä ja toivottava, ettei jäätelöt heti sulaa lössähdä pitkin pöytiä. Myöhemmin selattuani kirjaa, siinä alkusivuilla jo sanotaan, että ”Lue huolella läpi ennen aloittamista”. No nyt tiedän. Valmiista kakusta laitoin lähes puolet pakkaseen, sillä se oli täyttävää, eikä se olisi millään kokonaan kulunut. Muutaman viikon päästä otin sen pakkasesta tarjolle ja mielestäni se oli entistä parempaa. Lisäksi se oli säilynyt hyvänä vaahtokarkkeja myöten.

Pohjan tulee pelottavan montaa ainesosaa, mutta muutaman kerran kakkumuijan kakkuja maistaneena, en ole ikinä syönyt niin hyvää kakkupohjaa, kuin hänen ohjeellaan tehty. Eli on kaiken vaivan arvoista! Tein pohjan halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan, koska halusin korkean kakun. Tämän vuoksi jouduin jatkamaan irtophjavuuan reunoja leivinpaperilla.

csc_0243.jpg

Jäätelökakku

10 hengelle

(gluteeniton, maidoton)

 

POHJA

30g tummaa suklaata

50g kookosöljyä

1 dl vahvaa kahvia

1 1/2 dl kookos/soijajugurttia

1 tl psylliumia

1 1/2 dl riisijauhoja

1 dl perunajauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1/2 tl ksantaania

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 1/2 sokeria

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna

 

Aseta uuni 145 asteeseen ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa välillä sekoitellen. Anna sulaneen seoksen hetken aikaa jäähtyä. Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä huoneen lämpöiseksi.

Lisää kahvi ja jugurtti samaan astiaan. Lisää joukkoon psyllium ja vatkaa seosta voimakkaasti käsin, jotta psyllium sekottuu tasaisesti.

Sekoita kuivat aineet yhteen, jauhot, kaakaojauhe, ksantaani, suola, leivinjauhe ja ruokasooda. Vatkaa sokerit ja muna keskenään viiden minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kuivat aineet ja jugurtti-kahviseos. Sekoita hetken aikaa ja lisää viimeisenä suklaaseos jatkaen edelleen vatkaamista. Taikinasta tulee paksua ja tahmeaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 60-70 minuuttia. Nosta kakkuphja pois uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Ennen täyttämistä kakun on hyvä antaa viilentyä jääkaapissa yön yli.

CSC_0245.JPG

MARENKI

4 valkuaista

2,5 dl sokeria

1 tl vaniljauutetta

Aloita erottamalla valkuaiset puhtaaseen kuumuutta kestävään astiaan. Mittaa mukaan myös sokeri. Aseta astia hiljalleen porisevan vesikattilan päälle ja vatkaa samalla valkuaisia käsivatkaimella kunnes seos on n. 60 asteista. Kaada seos yleiskoneeseen tai jatka vatkaamista käsivatkaimella ensin matalalla voimakkuudella ja sitten lisää nopeutta, kunnes marenki on saanut kiiltävän pinnan ja on napakkaa.

MUUTA

6 dl maidotonta jäätelöä (esim. 3 kaverin piparminttu-suklaa)

nonparellejä

mm. marjoja, tikkareita, karkkeja, kinuski ja suklaakastikkeita

 

Ota kakkupohja jääkaapista ja leikkaa se kolmeen osaa. Laita jokaisen kerroksen väliin jäätelöä. Levitä marenki kakun päälle ja koristele kakku haluamillasi asioilla. Marengin päälle voi levittää vielä jäätelökastikkeita ja varmasti maistuu! Aseta kakku tarjolle. Lopun kakun voi laittaa pakkaseen, jos sitä nyt ylipäätään jää!

kommentoi postausta