Home » Hyvä mieli kauniissa kehossa

Hyvä mieli kauniissa kehossa

by Iida Åfeldt

Miltä näytät omasta mielestäsi? Oletko mielestäsi ruma vai kaunis, laiha vai lihava, ruipelo vai lihaksikas?

Ruma ja lihava. Sellaisena minä usein näen itseni. Näen jatkuvasti puutteita itsessäni. Usein kaikki muut ovat minua kauniimpia, menestyvämpiä ja taitavampia kaikessa.

Kokemuksemme kehosta vaihtelee todella paljon mielialan mukaan. Mitä positiivisemmin ajattelet kehostasi, sitä positiivisempi on ulkoinen antisi. Se miten itsensä näkee, vaikuttaa siihen, miten luulet toisten näkevän sinut. Koska näen itseni viallisena, kuvittelen myös toisten näkevän minut niin. Tuskin olen ainut nuori nainen, jonka kehonkuva on täysin vääristynyt.

Kuulutko niihin, jotka kuvittelee ulkonäön muuttamisen ratkaisevan ongelmasi? Minä kuulun.

Oletko niitä, jotka kamppailevat laihduttamisesta? Kyllä.

Joudun jatkuvasti pysäyttämään itseni, sillä mietin millaista elämäni olisi kauniimpana ja hoikempana. Jos kehonkuvani on vääristynyt, laihtuminen ei korjaa mieleni vääristymää. Se ei kohota itsetuntoani tai tee minusta itsevarmempaa.

Olen ollut laihempi kuin mitä nyt olen, mutta olen myös ollut lihavampi kuin nyt. Hoikempanakin olin edelleen lihava ja kehossani oli paljon korjattavaa. Olin kuvitellut laihtumisen poistavan ongelmat, mutta ne ei poistu. Olin kuvitellut kauniimpien rintojen poistavan kaikki ongelmani, muttei niin käynyt. Kaikki ongelmat ei ulkonäön muuttamisella poistu. Mutta ensisijaisesti etsin aina syyn ongelmiini ulkonäöstäni kuin vaikka toiminnastani. Jos esimerkiksi tapailemani mies ei ole minusta kiinnostunut, ajattelen sen johtuvan ulkonäöstäni.

_DSC0064_small-2.jpg

Vääristyneeseen kehonkuvaan on useita syitä. Moni nuori nainen kokee paljon vaatimuksia ulkonäön suhteen ja kokevat siitä suorituspaineita. Vietämme peilin edessä paljon aikaa, katsomme puhelimen kamerasta naamaamme, otamme useita selfietä, koska kaikki on huonoja. Media ja elämäntyylimme ovat varmasti yksi syy. Kehonkuva voi vääristyä median välittämästä naisihanteesta, mutta toisten ihmisten kommentit saattavat aiheuttaa trauman ja vaikuttaa siihen miten itseään alkaa katsoa. Minun ei tarvitse etsiä syitä kaukaa, sillä muistan hyvin jo lapsuudestani, kuinka mummoni kauhisteli leveitä hartioitani. Olen edelleen siinä käsityksessä, että minulla on kamalan leveät hartiat ja olen aina tuonut hartioitani eteenpäin, jotta ne näyttäisi pienemmiltä ja samaa aikaa ryhtini näyttää huonolta. Mummoni ompeli myös ihania mekkoja lapsuudessani ja huomautteli mitoistani sovitusten aikana. Sama mummo ei koskaan rajannut herkkujeni syöntiä, vaan antoi minun syödä hänen luonaan rajattomasti. Toinen mummoni otti aina “pienen” kakkupalan juhlilla, koska hän oli dieetillä. Se jatkuu yhä. Myöhemmin nuoruudessa päädyin suhteeseen, jossa mies oli sitä mieltä, että voisin vähentää herkkujen syöntiä. Seuraavassa suhteessani minulta saatettiin viedä jäätelö kädestä, koska en saanut syödä sellaista ja sain kuulla melkein päivittäin olevani lihava. Laihduin, mutten kelvannut miehelle silloinkaan, vaan sanoi minun olevan liian laiha. Laihdutuksesta on tullut minulle vain tapa hakea hyväksyntää ympäristöltä.

Kuvittelen, että saan rakkautta, jos olen hoikempi. En usko, että joku voisi rakastaa minua näin, jolloin en voi nauttia saamastani rakkaudesta. En usko olevani rakastettava. Kuvittelen, että ollessani hoikempi olen myös kauniimpi, haluttavampi ja rakastettavampi. Todellisuudessa haen muiden hyväksyntää muuttamalla itseäni, vaikka ainut kenen hyväksymisestä minun tulisi olla kiinnostunut on oma hyväksyntäni. Hyvä mieli luo kauniin kehon. Äitini rakastaa antaa elämänohjeita. Joka kerta, kun olen itkenyt, ettei kukaan rakasta minua, on äiti sanonut “Hyväksy ensin itsesi, oma rakkautesi ja osaat nauttia saamastasi rakkaudesta. Rakasta ensin itseäsi ja sitten voit rakastaa toista”. Haistattelen tuolloin raivospäissäni äidille, mutta tavallaanhan hän on oikeassa, ainakin vähän.

Paino toimii suojakuorenani, koska pelkään. Pelottaa epäonnistua, jos alan yrittää. Entä, jos en kelpaisi hoikempanakaan? Olisiko vain helpompaa lopettaa muiden miellyttäminen ja toisilta hyväksynnän hakeminen? Niiden sijaan voisi vaikka keskittyä oman hyvinvoinnin edistämiseen? Valtavan vaikea ja pitkä työ. Jostain pitää lähteä liikkeelle. Haluan voida paremmin ja edistää omaa hyvinvointiani, ehkä sinäkin haluat?

_DSC0098_small.jpg

Mistä pidät, mitkä asiat on sinulle tärkeitä? Tee niitä asioita, jotka sinua kiinnostavat, asioita joihin rakastut, ne lisäävät hyvää oloa. Pidä itseäsi hyvänä, tiedä mitä olet tekemässä ja mitä haluat. Kun teet asioita, joista välittyy positiivisia tunteita, alat pitää itsestäsi enemmän ja ulkoinen kehonkuvasi muuttuu kauniimmaksi. Alat nähdä itsesi kauniimpana, se lisää itsevarmuuttasi ja itseluottamustasi. Pidä itseäsi hyvänä, hellyttele itseäsi, ole lempeä, koskettele ja sivele itseäsi, se lisää mielihyvän tunnetta. Ihastu itseesi. Rakastu itseesi. Rakaus on elämää ylläpitävä tunne, joka tuo sinuun levollisuutta ja iloa. Itse luen aina aamuisin meditaationi jälkeen kirjoittamani tekstin:

“Olen kaunis, olen ihana ja olen itsessäni jo rakkaus. Kaikki tarvitsemani rakkaus on minussa jo itsessäni ja olen oman rakkauteni arvoinen. Minun ei tarvitse hakea rakkautta ja hyväksyntää ympäristöstäni.”

Mikä tärkeintä, niin puhu itsellesi kuin ystävällesi. Sinulla on päivän aikana jopa 50 000 ajatusta, joten sisäinen puhe vaikuttaa. Ja se vaikuttaa senkin takia, että puhut itsesi kanssa enemmän kuin kenenkään toisen kanssa. Sinulla on väliä. Kiitä itseäsi joka päivä. Teet joka päivä jotain mistä voit kiittää itseäsi ja kehoasi. Älä kiellä keholtasi mitään. Muista kehua itseäsi vuolaasti. Kirjoita asioita ylös.

Sinä olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja voit korjata sitä. Jos tiedät jo nyt, että ajatus itsesi hyväksymisestä ja rakastamisesta on mahdoton, mieti mistä se johtuu ja mitä voit tehdä asialle. Onko jotain, jonka muuttaminen ulkonäössä lisäisi hyvinvointiasi? Itselläni rintojen korjaus vaikutti positiivisesti. Ulkonäön muuttaminen ei kuitenkaan poista kaikkia ongelmiasi, se on hyvä muistaa. Vääristynyttä kehonkuvaa se ei ainakaan korjaa kokonaan. Hyvä mieli, kaunis keho!

Rakkautta lauantaihisi!

-Iida

PS. Viikko takaperin julkaisin itsessäni kuvia, joissa pystyin tuntemaan itseni kauniiksi. Postaukseen pääset tästä. Halusin yhden blogin lukijan saavan mahdollisuuden tulla kuvatuksi ja nähdä oman kehonsa kuvien kautta uudelleen. Kilpailun voitti nimimerkki JJJohannaK kommentillaan:

“Minä haluaisin kuvatuksi, sillä olen yleensä itse aina kuvaajan roolissa. Kävin juuri läpi tuhansia kuvia omalta koneeltani, ja erittäin harvoissa olin itse mukana. Etenkin siksi tuntuisi hyvältä päästä itse ruutuun, kun vihdoin tuntuu siltä, että minä olen hyvä juuri näin. Monien naisten tavoin olen itsekin ollut siinä pakkomielteisessä harhassa, että pitäisi olla kauniimpi, laihempi, lihaksikkaampi, pidempi, lyhyempi… ties mitä. Tänä syksynä minuun on kuitenkin pesiytynyt voimakkaasti se tunne, että minun ei oikeastaan tarvitse olla mitään muuta kuin sitä mitä olen. Toki tähän on erittäin voimakkaasti vaikuttanut uusi ihmissuhteeni. Minä olen hyvä. Juuri näin.”

_DSC0091_small-2.jpg

2 kommenttia

JJJohannaK 29.11.2016 - 10:13

Kääk! Minulta on mennyt tämä ihan ohi! Olisikohan mun pitänyt sähköpostistani löytää viestiä, vai olenko onnistunut deletoimaan? 🙂

Vastaa
Iidaafel 30.11.2016 - 19:19

Hei oletkohan saanut sähköpostiani? Laitoin uutta tulemaan. Ota yhteys minuun, jos et ole saanut viestiä! Eli [email protected]!

Vastaa

kommentoi postausta