Home » Mihin rahani kuluvat?

Mihin rahani kuluvat?

by Iida Åfeldt

Ystäväni Saranda oli listannut heidän perheensä kuukausittaiset menot postauksessaan. Minusta on kiva kuulla muiden rahankäytöstä arjessa. Kyllähän rahasta puhutaan, mutta monesti en pysty samaistumaan rahakeskusteluun ollenkaan.

Minulla ei ole mahdollisuutta säästää, sijoittaa tai lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen satoja euroja kuukaudessa. Olen aina käyttänyt kaiken mitä on tullut ja niin on nytkin, jopa nyt hoitovapaalla tiedän meneväni “miinukselle” , eli käsiksi säästöihin. Jotka tosin ovat huvenneetkin mukavasti Eemin allergiakorvikkeiden myötä. Mutta hoitovapaalle jääminen on ihan oma ja niin ollen tietoinen valinta.

En ole harmissani, se on kuitenkin rahaa. Toki raha tuo taloudellista turvaa, mutta joskus sitä on vähemmän ja joskus enemmän. Sitten voi tasata. Yksinhuoltajana sitä kantaa taloudellisen vastuun yksin, joten toisinaan raha stressaa. Tammikuussa tulen palaamaan päivätyöhöni ja jatkamaan samalla myös blogiani, joten tuloja on kahden työn edestä. Silloin on hyvä paikka taas säästää. Toistaiseksi rahaa tärkeämpää on olla Eemin kanssa kotona.

Toki töihin paluu tuo mukanaan uusia kuluja, kuten Eemin päivähoitomaksun, matkakorttimaksun tai mahdollisen auton tuomat kulut, sillä vakavasti harkitsen auton ostamista. Minun työpaikalleni julkisilla kestää 45 minuuttia ja siihen lisäksi sitten Eemin vientiin kuluva aika. Tulee pitkät päivät molemmille, jos suhaamme julkisilla.

Tällä hetkellä saan kuukausittain hoitopäivärahan lisineen, lapsilisään yksihuoltajakorotuksella, elatusmaksun ja blogista sekä Instagramista vaihtelevia tuloja bruttona n. 1000-2500€. Sometyön tulot vaihtevat yhteistyö määrien mukaan ja sivuklikkausten mukaan. Enemmän voisi toki tienata, jos jaksaisi tehdä enemmän töitä.

 Menot kuukaudessa

Vuokra (sis. veden)  810 €

Sähkö n. 30€

Puhelin ja WiFi n. 50€

Opintolainanlyhennys 150 €

Säästöön rahastoon 100 €

Vakuutukset 50 €

Kuntosali 40€

Eemin allergiakorvike 400€  (heinäkuusta “enää 180€, kun Kela korvaa nyt 65%)

Ruoka ja kulutustavara, kuten vaipat, pesuaineet, kosmetiikka yms. n. 600€

Lastenhoito 0-200€ (vaihtelee tarpeen mukaan)

Vaateostoksia 0-100 € (vaihtelee tarpeen mukaan)

+ulkonasyömiset, tekemiset, satunnaiset ostokset, kulutustavarat, kodintavarat yms.extra ja yllättävät tapahtumat

YHT. väh. 2010 €

Minua oikeen naurattaa, että minulla kuluu lähes yhtä paljon kuukaudessa rahaa, kun Sarandan kahden aikuisen perheessä. Uskomatonta.

Ruoka on asia, josta voisin hyvin säästää. Ja pitäisikin alkaa nyt enemmän panostaa kauppareissuihin ja miettiä ruokia etukäteen. Yksin asuessa minulla meni helposti ruokaan 400€ kuukaudessa ja nyt luonnollisesti enemmän. Meillä on Eemin kanssa ehkä kallis maku, avokadot ja kaurajugurtti maistuu molemmille. Lisäksi minulla on aina käynyt paljon ystäviä syömässä ja brunssilla, enkä todella halua luopua siitä. Olisi kamala sanoa, että ette voit tulla lounaalle, koska minun budjettini ylittyy. Ruokaostokset onneksi tuovat bonusta useita kymppejä!

Mutta enemmin säästän sitten kaikesta muusta ns. turhasta, kun ruoasta. Juurikin vaatehankinnoista. Ostan käytettyä lapselle ja itselleni en juuri osta mitään. Siinä on hyvä paikka säästää. Lastenhoito on sellainen uusi kulu, sillä nyt kesällä päädyin ulkopuoliseen apuun, jotta voin saada ns. omaa-aikaa satunnaisesti tai aikaa työnteolle, sillä kirjoittaminen ei oikein suju lapsen kiipeillessä jalkaa pitkin. Enkä edes halua olla tietokoneella lapsen hereillä ollessa. Mutta tämä on asia, jonka toivon joskus tuovan itsensä takaisin. Ajatuksena on, että blogi tuottaisi enemmän, kun panostan siihen enemmän ja se maksaa itse lastenhoidon.

-Iida

Lue myös

Miten blogimaailma toimii?

Kuka maksaa yksinhuoltajan lapsen

Opettelen nykyään säästäjäksi

12 kommenttia

MariK 30.7.2019 - 22:11

Suosittelen viikoittaisten ruokalistojen tekemistä! Meillä kahden aikuisen perheessä ruokakulut tippuivat jopa parilla sadalla eurolla kuussa, kun oikeasti alettiin miettimään etukäteen tehtävät ruoat ja sitä kautta tehdään tarkat kauppalistat. Heräteostosten teko väheni ja samoin myös ruokahävikki, kun ei tule enää ostettua ajatuksella “no ehkä tosta vois jotain tehdä” ja sitten ruoat jääkin vanhenemaan jääkaappiin, kun ei muistakaan tehdä kaupassa miettimäänsä ruokaa.

Vastaa
iidaafel 31.7.2019 - 14:54

Kiitos kommentista! Suunnittelen jonkin verran, sillä tilaan aika usein ruoat suoraan kotiinkuljetettuna. Mutta toki tulee sitten poikettua myös lähikaupassa ilman suunnitelmia!

Vastaa
Antsu 31.7.2019 - 12:23

Asumistuki? Olethan tarkistanut voisitko sitä saada?
Auto on kyllä ihan tolkuton rahareikä, veikkaan että työpäivän lyhentäminen esim. 80%:iin tulisi halvemmaksi lastentarhanopettajan palkoilla. Ei se sitä julkisissa istumisaikaa vähentäisi, mutta olisi kuitenkin lyhyemmät hoitopäivät lapsella eikä illat niin lyhyitä. Ja kaikki ilmastopointit päälle.

Vastaa
iidaafel 31.7.2019 - 14:56

Joo kyllä. Onhan auto rahareikä ja tulen tekemään neljää työpäivä viikossa, se on ainut mikä työpaikallani onnistuu. Joten neljä päivää olisivat ainakin 10 tuntisia. Mutta täytyy asiaa miettiä. Asumme sen verran syrjemmällä kuitenkin keskustasta.

Vastaa
Deisi 31.7.2019 - 12:27

Marikin ruokalista kommentti on timanttinen. Itsekkin aloin suunnittelemaan viikon ruokia eteenpäin ja käy kaupassa kerran viikossa ostamassa kaiken tarvittavan ja toisen kerran viikossa täydentämässä ostoksia. Siinä säästää paljon rahaa ja aikaa, kun ei tarvitse lähteä haahuilemaan kauppaan joka päivä ja miettiämän hyllyjen välissä mitähän tänään söisi.

Toinen helppo tapa säästää noissa sinun menoissa on kilpailuttaa sähkösopimus. Sen saa tehtyä vartissa. Pitää vain muistaa aina silloin tällöin kilpailuttaa se. Puhelinliittymääkin voi yrittää kilpailuttaa.

Vastaa
iidaafel 31.7.2019 - 14:57

Kyllä! Itsekin inhoan kaupassa käyntiä ja haahuilua, nyt olen alkanut tilata ruoat kotiin. Ruokakuluihin olen kuitenkin laskenut vaipat, siivousaineet ja kosmetiikat ja kaikki päivittäistuottee, jotka toki sitten nostavat kuluja.

Vastaa
MM81 31.7.2019 - 13:01

Saisikohan kännykkää ja nettiä halvemmalla? Kannattaa kilpailuttaa. Itse maksan kännykästä 20e ja nettinä taloyhtiön yhteinen, hitain netti, joka maksaa muutaman euron.

Vastaa
iidaafel 31.7.2019 - 14:58

Joo itsekin saisin hitaan netin, mutta työni takia, eli blogin, netti vain on aika pakollinen. Toki ne voisi saada edullisemmin ja sitä täytyy selvitellä.

Vastaa
Pikkupallero 31.7.2019 - 14:45

Kilpailuta puhelinliittymä ja wifi. Meillä on elisa wifi joka maksaa 9,90e/kk.
Puhelinlasku on minulla 19,90e/kk,jonka aion kilpailuttaa kun vanha “halvempi” sopimus loppuu.
Kannatta myös tutustua etnisten liikkeiden tarjontaan. Puhos on halvempi ostospaikka kuin Hakaniemi. Esim. Bulgur on n. 2ekg,pähkinöitä saa joskus alle 12ekg. Kesällä siellä myydään tuoreita kasviksia ja hedelmiä kauppojen ulkopuolella. Kannatta tutustua paikkaan!

Vastaa
iidaafel 31.7.2019 - 15:02

Kiitos vinkeistä! Mulla on puhelin ja wifi elisalta. Tosin kuukausittaisessa laskussa on aina muutama HSL lippu, jotka ostan mobiilisovelluksella puhelinlaskuun. Enkä huomannut sitä postaukseen ajatella. Että todellisuudessa on vähemmän. Laajakaistani taitaa kyllä olla kalliimpi kuin 9,9€. Riippuu nopeuksista.
Ruoan suhteen olen silleen laiska, etten jaksa lähteä kauas sen vuoksi. Asun melko etäällä keskustasta ja muutenkin isoista keskuksista. Lapsen kanssa en vain kykene, vaan ostan kaikki yhdestä isosta kaupasta ja sitten puuttuvat jutut lähikaupasta, joka on toki aika kallis. Mutta tarkempi suunnittelu varmasti vähentäisi lähikaupassa käyntiä!

Vastaa
hilmaiida 31.7.2019 - 17:16

Kiitos viimeisestä inspiraatio niitistä tämän tyyppiselle postaukselle. Tarvii kyllä kirjoittaa itsekin aiheesta blogiin!

Tämä on musta myös aiheena hyvin tärkeä. Rahasta puhutaan aivan liian vähän, jos mietitään miten paljon suomalaiset ovat raha-asioissaan aivan kuutamolla. Minusta jokainen raha-asoihin liittyvä esimerkki on aina hyvä!

On myös tärkeää muistaa se, mitä itsekin sanoit: Elämä on valintoja ja niiden pakollisten menojen lisäksi käytämme rahojamme niin moneen eri juttuun. ^^

Vastaa
iidaafel 8.8.2019 - 12:36

Kiitos kommentista ja ihan totta. Elämä on valintoja ja valinnat pohjautuu toki siihen mitä asioita pitää tärkeinä! Ja rahaa käyttää juurikin sen mukaan.

Vastaa

kommentoi postausta