Home » Minullako bakteerivaginoosi?

Minullako bakteerivaginoosi?

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ GYNEVIA

Minulla on ollut bakteerivaginoosi kahdesti elämäni aikana. Kyseessä on emätintulehdus, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Bakteerivaginoosissa emättimessä olevat hyvät maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla bakteereilla. Bakteerivaginoosille tyypillistä on uusiutua joidenkin kuukausien kuluessa.

Alapäätäni kutitti. Olisi tehnyt mieli vaan raapia ja hetkittäin se toikin helpotusta, kunnes tilanne tuntui vain pahenevan. Kutinan lisäksi olin laittanut epämiellyttävän hajun merkille. Olin tuolloin raskaana, viimeisellä kolmanneksella. Olin kuullut, että raskausaikana emättimen bakteeritasapaino voi muuttua raskauden aiheuttamien hormonaalisten muutosten vuoksi, jolloin voi olla taipumus emätintulehduksille. Ajatuksenisuuntasi heti hiivatulehdukseen.

Kotona oli valmiiksi tulehdukseen käytettävää itsehoitovalmistetta, jota saa ilman reseptiä. Raskaana ollessa paikallisia itsehoitovalmisteita on turvallista käyttää.  Lääkeainetta imeytyy verenkiertoon vain vähän. Hiivan hoitoon tarkoitettu voide helpotti akuuttiin kutinaan ja kirvelyyn. Se toi joksikin aikaa helpotusta, mutta paha haju ei kadonnut mihinkään.

Otin asian puheeksi seuraavalla neuvolakäynnillä. Onneksi niitä oli loppuraskaudessa melko useasti. Terveydenhoitaja sanoi, että lääkäri soittaa minulle ja hoitaa kanssani asiaa. Päädyin neuvolalääkärin vastaanotolle, jossa hän gynegologisen tutkimuksen ja oireiden perusteella määräsi antibiootin bakteerivaginoosin hoitoon. Toisinaan raskausaikana antibiootti on välttämätön, jos oireet ovat voimakkaat.

Minä olin kuullut muutamasti bakteerivaginoosista, mutten osannut epäillä sitä omalle kohdalleni. Oireiden erottaminen hiivatulehduksesta ei ole aina niin selkeää. Ei ainakaan, jos sen tekee itse google apunaan. En ollut myöskään tietoinen, että bakteerivaginoosi voi raskausaikana lisätä ennenaikaisen lapsivedenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Sillä on yhteys myös keskenmenoihin. Sen vuoksi sen hoitaminen erityisesti raskaana on todella oleellista, eikä oireiden kanssa kannata arpoa kotona.

Tietenkin sain bakteerivaginoosidiagnoosista hirveän huolen ja stressin loppuraskauteen, vaikka hoitohenkilökunta ei antanut siihen aihetta. Aloitin probioottien syömisen tukeakseni emättimen bakteeritasapainoa ja suosin ruokavaliossa happamia ruokia sekä välttelin sokeria. Bakteerivaginoosilla on taipumusta uusiutua, jolloin myös riskit kasvavat. Stressasin siis sen uusiutumista. Uusiutuminen on tyypillistä noin 40% naisilla 3-6 kk jälkeen ensimmäisen tulehduksen jälkeen. Kohdallani bakteerivaginoosi ei uusiutunut raskausaikana ja synnytyskin meni käynnistykseen yliaikaiskontrollin jälkeen. Se kuitenkin uusiutui myöhemmin synnytyksen jälkeen, mutta oireet olivat paljon lievempiä. Silloin osasin jo itse tunnistaa oireet ja yhdistää ne bakteerivaginoosiin. Silloin oireisiin riitti itsehoito paikallisesti.

Gynevia on bakteerivaginoosin kehitelty antibiootiton itsehoitovalmiste. Se lievittää oireita ja palauttaa emättimen normaalin bakteeritasapainon. Gynevia sisältää  prebioottia, joka edistää omien hyvien maitohappobakteerien kasvua emättimessä. Muita vastaavia tuotteita ei ole.Normaalisti emättimen pH on hapan. Bakteerivaginoosin aikaan emättimen happamuus vähenee ja emäksisyys kasvaa. Gynevia auttaa korjaamaan paikallisesti tätä epätasapainoa ja tehoaakin nopeasti. Erityisesti epämiellyttävä haju katosi Gynevialla äkkiä. Gynevia toimii myös ennaltaehkäisyyn ja tulehduskierteen katkaisemiseen. Tosiaan bakteerivaginoosilla on tapana uusiutua ja joskus ajautua jopa kierteeksi, josta voi olla vaikea päästä eroon. Epämiellyttävä tunne emättimessä, mahdollinen kutina ja haju ovat ikäviä ja saattavat rajoittaa omaa elämää, kuten intiimiä kanssakäymistä, uimahallireissuja tai saunailtoja. Oireista ei tarvitse kenenkään kärsiä tai antaa niiden rajottaa omaa elämäänsä! Edes raskaana.

-Iida

Lue edellinen postaukseni: Mistä apua bakteerivaginoosiin?

Gyneviasta voit lukea lisää Naisten alakerta-sivustolta.

Gyneviaa voi ostaa apteekeista ympäri Suomen. Sen voi tilata myös seuraavista verkkoapteekeista:

Aitoapteekki

ApteekkiShop.fi

Apteekkituotteet.fi

Apteekkiverkkokauppa.fi

Nettiapteekki

Nettiterveysapteekki.fi

5 kommenttia

Minulla | Extra Uutiset 5.4.2020 - 11:23

[…] Minullako bakteerivaginoosi? – Minulla on ollut bakteerivaginoosi kahdesti elämäni aikana. Kyseessä on emätintulehdus, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Bakteerivaginoosissa emättimessä olevat hyvät maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla bakteereilla. Bakteerivaginoosille tyypillistä on uusiutua joidenkin kuukausien kuluessa. […]

Vastaa
Onhan noita 9.4.2020 - 13:19

Jaa, mulla on oletettavasti joskus ollut. En käynyt lääkärillä, vaan ostin apteekista ihan ilman reseptiä saatavaa Multigyn Actigeliä. Sitä voi käyttää hyvin myös ennaltaehkäisyyn. Lisäksi apteekeissa myydään mm. emättimeen laitettavia maitohappobakteerikapseleita ja myös sellaisia I say vaginal infection -emätintabletteja. Antibiootteja vältän aina viimeiseen asti.

Vastaa
Bakteerivaginoosi Oireet | Pohjois Karjalan Uutiset 5.5.2020 - 16:55

[…] Minullako bakteerivaginoosi? – Kohdallani bakteerivaginoosi ei uusiutunut raskausaikana ja synnytyskin meni käynnistykseen yliaikaiskontrollin jälkeen. Se kuitenkin uusiutui myöhemmin synnytyksen jälkeen, mutta oireet olivat paljon lievempiä. Silloin osasin jo itse tunnistaa oireet ja yhdistää ne bakteerivaginoosiin. Silloin oireisiin riitti itsehoito paikallisesti. […]

Vastaa
Bakteerivaginoosi Oireet | Lapin Kansa Tuoreimmat Uutiset 13.6.2020 - 22:24

[…] Minullako bakteerivaginoosi? – Lily – Kohdallani bakteerivaginoosi ei uusiutunut raskausaikana ja synnytyskin meni käynnistykseen yliaikaiskontrollin jälkeen. Se kuitenkin uusiutui myöhemmin synnytyksen jälkeen, mutta oireet olivat paljon lievempiä. Silloin osasin jo itse tunnistaa oireet ja yhdistää ne bakteerivaginoosiin. Silloin oireisiin riitti itsehoito paikallisesti. […]

Vastaa
Bakteerivaginoosi Oireet | Selkokieliset Uutiset 8.8.2020 - 04:45

[…] Minullako bakteerivaginoosi? – Iidan matkassa – Minullako bakteerivaginoosi? – Kohdallani bakteerivaginoosi ei uusiutunut raskausaikana ja synnytyskin meni käynnistykseen yliaikaiskontrollin jälkeen. Se kuitenkin uusiutui myöhemmin synnytyksen jälkeen, mutta oireet olivat paljon lievempiä. Silloin osasin jo itse tunnistaa oireet ja yhdistää ne bakteerivaginoosiin. […]

Vastaa

kommentoi postausta