Home » Mistä apua bakteerivaginoosiin?

Mistä apua bakteerivaginoosiin?

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ GYNEVIA

Bakteerivaginoosin sairastaa jopa puolet naisista jossain vaiheessa elämäänsä. Olen itse saanut tulehduksen kahdesti. Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin hiivatulehduskin. Siltikin harva tietää mistä on kyse. Minäkin muistan hoitaneeni sitä ensin hiivatulehdukseen tarkoitetuilla itsehoitovalmisteilla, mutta siitä ei ollutkaan kyse ja oireet jatkuivat. En ollut bakteerivaginoosista kovin monesti kuullutkaan, jonka takia sen epäileminen ei tullut mieleen. Lisäksi molempien oireissa on samankaltaisuuksia, jonka takia tunnistaminen voi olla itsenäisesti vaikeaa.

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan häiriö, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Emättimen limakalvoa puolustavat laktobasillit korvaantuvat haitallisilla bakteereilla, jolloin emättimen bakteerimäärä lisääntyy ja valkovuodon pH nousee. Normaalista emättimen pH on hapan. Jos happamuus vähenee, bakteerivaginoosin riski kasvaa ja haitalliset bakteerit muuttavat limakalvon muille infektioille suotuisaksi alustaksi. Tästä syystä bakteerivaginoosin hoitaminen on tärkeää.

Bakteerivaginoosin oireina on tyypillisesti juokseva, pahanhajuinen ja harmahtava valkovuoto. Moni kuvailee hajua mädäntyneen kalan hajulla ja kieltämättä se sellaista kalan hajua muistuttaakin, kalaa, joka on ollut bioroskiksen lämmössä useamman päivän. Ikävä haju ainakin omalla kohdallani toimi hälytysmerkkinä, sillä sen tietää olevan epänormaalia. Haju häiritsi omaa olemista, sillä se pisti omaan nenään päivän aikana ja stressasin, että haistavatko muutkin sen. Vähänkin, jos kumartui tai kyykistyi lähelle alapäätä, haju tuntui nenässä.

Haju voi pahentua yhdynnän jälkeen. Haju ja siitä johtuva stressi voi myös vaikuttaa siihen, ettei halua seksiä tai minkäänlaista seksuaalista kanssakäymistä. Oraaliseksi ainakin omalla kohdalla tuntui mahdottomalta ajatukselta bakteerivaginoosin takia. Asiassa ei ole mitään hävettävää, mutta ei se myöskään kivalta tunnu, kun tietää haisevansa ikävältä. Sitä stressaa myös kumppanin häiriintyvän hajusta tai sen vaikuttavan kumppanin halukkuuteen. Vuoto voi aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä emättimen limakalvoilla. Se tekee olosta epämukavan. Kutinan vuoksi alapäätä tekee mieli raapia ja hinkata, mikä omalla kohdallani vain lisäsi kirvelyn tunnetta entisestään. Jatkuva alapään peseminenkin kuivatti ja lisäsi kirvelyä. Sitä ei suositella, mutta se antoi avun aina hetkeksi, kunnes vaan pahensi tilannetta.

Aina kaikkia oireita ei ilmene eikä ne välttämättä ole voimakkaita. Se voi olla jopa oireeton, sillä emättimen bakteeritasapaino saattaa korjaantua itsestään. Oireiden voimakkuudesta riippuen, bakteerivaginoosi tarvitsee hoitoa ja siitä on syytä varmistua lääkärillä. Lieviä oireita ja ennaltaehkäisyä hoidetaan itsehoitovalmisteilla, joita saa ilman reseptiä. Gynevia on uusi antibiootiton itsehoitovalmiste bakteerivaginoosin hoitoon. Tuote on kehitelty nimenomaan lievittämään oireita ja ehkäisemään uusiutumiskierrettä, sillä bakteerivaginoosilla on taipumista uusiutua herkästi. Gyneviaa voi esimerkiksi käyttää antibioottihoidon jälkeen ennaltaehkäisyyn ja välttääkseen tulahduksen uusiutumisen.

Tuote palauttaa nopeasti emättimen normaalin bakteeritasapainon ja pH:n, jolloin epämiellyttävä hajukin hälvenee. Gynevia sisältää maitohappoja ja alfa-glukaanioligosakkarideja, jotka edistävät hyvien maitohappobakteerien kasvua limakalvoilla ja laskevat emättimen pH:ta. Tuote vaikuttaa paikalliseti , jonka takia sen vaikutuskin on nopea. Se myös kosteuttaa limakalvoja.

Gynevia on nestemäinen geeli, joka annostellaan emättimeen. Pakkaus sisältää kahdeksan yksittäinpakattua 5 ml kerta-annosta. Gyneviaa käytetään yksi annos päivässä 8 peräkkäisenä päivänä. Hoito toistetaan seuraavien kuukautisten jälkeen. Gyneviaa voi käyttää myös tarvittaessa yksittäisinä annoksina. Esimerkiksi yhdynnän jälkeen, jos tietää, että itsellä on taipumusta bakteeritasapainon heittelyyn. Geeliä on helppo annostella tuubin muodon takia. Tuubit kulkevat helposti myös mukana kokonsa puolesta. Omassa käytössäni olen kokenut parhaaksi laittaa geeliä emättimeen illalla juuri ennen nukkumaan menoa, makuuasennossa. Silloin ei tarvitsi miettiä valuuko kaikki geelit ulos emättimestä eikä tarvitse stressata vaikuttaako geeli varmasti. Pystyasennossa geeli tuntuu hieman valuvan emättimestä, mikä ei ole vaarallista, mutta ehkä epämukavaa vain itselle.  Oireet helpottavat nopeasti Gynevialla, ennen kaikkea hajusta on ihana päästä eroon!

Oireita voi itsehoitovalmisteiden lisäksi ehkäistä huolehtimalla hyvästä hygieniasta intiimialueella. Toisinaan peräsuolen bakteerit voivat päästä emättimeen, joka lisää riskiä tulehdukseen. Kuten vessakäynneillä, pyyhmillä takaalta eteen paperilla tai yhdynnässä. Joskus voimakkaat pesuaineet, jatkuva siteiden käyttö tai kireät housut voivat ärsyttää limakalvoja ja olla osa syynä tulehdukseen. Riski kasvaa myös, jos on useita seksikumppaneita, sillä jokaisella kumppanilla on omat bakteerinsa ja ne saattavat epätasapainottaa omaa bakteerikantaa. Kondomin käyttö suojaa bakteereilta. Kyseessä ei kuitenkaan ole sukupuolitauti eikä se tartu ihmiseltä toiselle. Usein emättimen bakteerikantaa sopeutuu pitkäaikaisen kumppanin bakteerikantaan.  Toisinaan emättimen bakteeritasapaino ja pH kokevat muutoksia kuukautisten takia tai raskauden vuoksi, jolloin voi altistua bakteerivaginoosille.

Lue lisää Gyneviasta  Naisten alakerta -sivustolta. Sivustolla paljon asiaa naisten terveyteen liittyen.

Gyneviaa myydään apteekeissa, intiimihyllyllä, ympäri Suomen. Tuotetta myydään myös useissa verkkoapteekeissa.

-Iida

5 kommenttia

Lady1 15.2.2020 - 13:45

Hei, pakko kommentoida tuota ihmiseltä toiselle tarttumista. Suomenkielisenä löytyy vähän lähteitä, mutta englanninkielisenä enemmän että naisparisuhteissa tämä usein tarttuu keskenään. Omaa ja lähipiirin kokemusta tähän löytyy myös.

Kuulostaa kätevältä valmisteelta, kiitos kun vinkkasit!

Vastaa
iidaafel 15.2.2020 - 18:48

Aivan, voi hyvin olla. En ole asiaan perehtynyt tai selvitellyt tutkimuksia. Teksti on yhteistyökumppanin kanssa tuotettu ja tarkistettu.

Toki jokaisella on erilainen bakteerikanta sukuelimillä, eli varmasti ne reagoi yhdynnässä. Aina siitä ei koidu edes haitallisia oireita, vaan elimistö korjaa itse. Sukupuolitaudista ei kuitenkaan ole kyse.

Vastaa
Nimetön 15.6.2021 - 01:50

Hei! Pakko kysyä ja kommentoida! Sinun kehujesi myötä tähän tuotteeseen päädyin, mutta kaikki kama valuu sekuneissa ulos vaikka asetan geelin makuuasennossa.. mitä ihmettä. Mikä avuksi?

Vastaa
iidaafel 15.6.2021 - 09:07

Okei hmm? se toki itsestäkin tuntui ns valuvalta, siksi laitoin juuri illalla sängyssä ja mulla oli pieni side oman mukavuuden takia. Kuitenkin sehän on nestemäinen. Mutta mielestäni sen saa melko syvälle laitettua, eli kaikki ei valu vaikka tunne ehkä olisi se.

Vastaa
Minullako bakteerivaginoosi? 14.9.2022 - 12:10

[…] Lue edellinen postaukseni: Mistä apua bakteerivaginoosiin? […]

Vastaa

kommentoi postausta