Home » Minun heikkoudet ja vahvuudet

Minun heikkoudet ja vahvuudet

by Iida Åfeldt

Olen parissa postauksessani puhunut itsetunnosta. Pääset lukemaan aikaisemmat tekstini alta.

Asiaa itsetunnosta

Vinkit parempaan itsetuntoon

Viimeisimmässä kirjoituksessa kerroin listanneeni omia vahvuuksiani, mutta myös heikkouksia ja miettinyt mikä niistä vaatii kehitettävää. Oman itsetunnon kannalta omien vahvuuksien ja heikkouksien näkeminen realistisesti on oleellista. Niitä voi olla vaikea nähdä ellei oikeasti tarkastele itseään ja ajatuksiaan. Ajattelin jakaa teille nyt muutaman omista kehityskohteistani ja tietysti myös vahvuuksiani, asioita, joissa olen mielestäni hyvä.

HEIKKOUDET

Minun on todella vaikea sanoa ei. Minun on todella vaikeaa kieltäytyä kivasta tekemisestä, joka liiallisena on jo rasite. Minusta olisi kiva olla kaikille kiva, mutta se käy raskaaksi. Minulla ei juuri ole viikossa päivää kun en tekisi mitään, vaan usein päivät ovat täysiä. Usein pari seuraavaa viikkoa ovat jo suunniteltu. Olen aina ollut aktiivinen ja tykkään sosiaalisesta elämästäni, mutta toisinaan päivissä on kiireen tuntua.  Itse teen kiireeni ja sovin lounaat, kahvittelut ja kyläilyt. Joten tämä on minun kehittämiskohteeni tällä hetkellä. Sanoa enemmän ei muille ja itselleni kyllä.

Otan palautteen todella henkilökohtaisesti. Olen aina ollut todella herkkä kritiikille ja palaute jää mieleeni pitkäksi aikaa. Pahimmassa tapauksessa vie yöunet hetkeksi, kun pyörittelen asiaa mielessäni. Erityisesti blogi työni puolesta saan paljon palautetta sosiaalisessa mediassa. Kriittinen palaute on toisinaan aiheellista ja toisinaan haluttu antaa vain pahoittaakseen mieleni. Olen koittanut kehittää itseäni tässä. Tarkoituksenani on ottaa blogia sekä somea koskeva kritiikki työpalautteena. Kritiikki on minun somepersoonalleni, ei minulle, sillä minä en ole sama kuin täällä näyttäytyvä henkilö. Vaikeaa tästä tekee se, että bloggaminen ja henkilöhtainen elämä ovat paljon kosketuksissa toisiinsa.

Menetän hermot yllättävän nopeasti. Olen aina ollut sellainen kiihtyvä ihminen, jonka mielialat vaihtelee ylhäältä alas. Ärsyynnyn helposti ja lapsen myötä kynnykseni ärsyyntyä on todellakin kasvanut. Osaan kuitenkin työssäni, ystävien ja perheen kesken hillitä itseäni ja keskustella tunteistani. Lapsen myötä tuntuu, että olen jatkuvasti pinna kireellä. Menetän hermoni, jos nukutus kestää ja ajatuksen omasta ajasta voi unohtaa. Menetän hermot, jos päiväunet on yhtä taistoa tai jatkuvaa vaunujen hytkyttämistä. Menetän hermoni, jos ruoat tahallaan viskotaan silppuna lattialle. Mutta joka päivä opin pitkäjänteisyyttä ja itsehillintää.

VAHVUUDET

Päämäärätietoinen. Ehkä sitä voisi sanoa myös jääräpäisyydeksi. Pappani on todella jääräpäinen ja sanoessani häntä jääräpäiseksi, hän sanoo vain olevansa sisukas. Miellän vahvuuksiini juurikin sellaisen sisukkeeden mennä kohti päämäärää. Jos saan jotain päähäni, niin keksin keinot sen toteuttamiseksi. Äitini on myös yrittänyt puuttua tai neuvoa, mutta on todennut sen turhaksi. Kuljen aivan omia reittejäni eikä mieltäni noin vain muuteta.

Uskon hyvään. Uskon, että kaikki me olemme pohjimmiltaan hyviä ja haluamme hyvää. Pidän omana vahvuutenani nähdä toisissa niitä hyviä asioita. Olen empaattinen ja ymmärtäväinen. Muistan ikuisesti ystäväni palautteen minun erotilitykseni jälkeen. Hän totesi, että ehkä upeinta minussa on se, että en kanna vihaa mukana, en levitä sitä eteenpäin, vaikka minua olisi kohdeltu väärin. Silloin tajusin asian itsekin ja olen sitten vaalinut sitä vahvuutenani. En usko, että vihapuhe tai pitkittyneet negatiiviset tunteet antavat minulle mitään.

Olen hyvä järjestämään asioita. Tykkään siivota ja laittaa kaapit järjestykseen. Olen hyvä järjestämään juhlia ja tapahtumia. Osaan organisoida ja jakaa tehtäviä.Olen parhaillani kriisitilanteissa, kun jokin menee elämässä pieleen. Silloin suren hetken ja alan miettiä mitä voin tehdä asian rakaisemiseksi, järjestämiseksi paremmin. Olen sellainen tuumasta toimiin -mimmi. Olen tehokas, kun innostun jostakin. Laitan asiat kuntoon ja jos ne ei ole kunnossa, niin laitan tapahtumaan. Muistan aina mummoni, joka ilahtui suuresti, kun palasin puolen vuoden ulkomaanmatkaltani. Hän oli onnellinen, että tulin kotiin, sillä minä saan perheen kasaan ja teen perheelle hyvää. Se olikin hänen ainoa kehu, mutta sitäkin tärkeämpi. Tietyn ajan ihmiset eivät osaa samalla tapaa puhua tunteistaan, joten palautteen arvo on suuri.

Kehotan sinuakin listaamaan vahvuutesi ja heikkoutesi,

-Iida

Kuvat Tiia Nyholm

2 kommenttia

Suvi Maarit 17.7.2019 - 23:06

On hienoa, että tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Tässä on kaikille aihe, jota kannattaa pohdiskella. (Arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

Vastaa
iidaafel 21.7.2019 - 08:58

Samaa mieltä kanssasi!

Vastaa

kommentoi postausta