Tekaisin oman syntymäpäiväni kunniaksi itselleni huisin ihania suklaa brownieta! Ja nämä sopii jokaiselle, ne eivät sisällä maitoa, kananmunaa, viljoja, valkoista sokeria, pähkinöitä… Mitä ne sitten sisältävät? No bataattia! Ja tämän ohjeen alkuperäinen versio löytyy Deliciously Ella -kirjasta (Ella Woodward, WSOY, 2015).
Bataattibrowniet
(vegaaninen, gluteeniton)
uunivuoka n. 20x30cm tai pienempi
1 bataatti
15 tuoretta taatelia
80g kookos- tai matelijauhoa
100g tattari- tai täysjyväriisijauhoa
4 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl agave- tai vaahterasiirappia
ripaus suolaa
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se paloiksi. Keitä paloja vedessä kunnes ne ovat pehmeitä, lähes hajoavat. Sekoita battaattipalat ja taatelit tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa tai blenderissä. Kaada seos kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita ja vaivaa taikinaa tarvittaessa kädellä. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja anna paistua noin 20-30 minuuttia. Anna brownieiden jäähtyä reilu 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Bataattibrowniet voi koristella haluamaallaan tavalla ja niihin sopii myös erilaiset makeat kuorrutteet. Itse valmistin Deliciously Ella -kirjan pohjalta kuorrutteen, jota muokkasin makuni mukaan ja koristelin browniet vielä kaakaopavuilla.
Kuorrutus
1 avocado
2 rkl matelivoita
2 rkl carob -jauhetta
1 rkl agave -siirappia
5 tuoretta taatelia
0,5-1 dl kookosmaitoa
Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet monitoimikoneessa tai blenderissä tasaiseksi tahnaksi. Lisäile tarvittaessa kookosmaitoa. Voit muokata kuorrutusta haluamaksesi lisäämällä jotakin ainesosaa tai jättämällä jotakin pois. Levitä jähmettyneiden brownieiden päälle ja tarjoile!
Herkkuhetkiä,
-Iida